Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

szukam zestawu, który pozwoliłby przede wszystkim słuchać muzyki, a przy okazji ubogacił trochę jakość dźwięku z telewizora (która jak na płaski ekran nie jest zła, ale...).

Wydaje mi się, że już wiem jakie chcę kolumny: ELAC BS 62.2

Pomieszczenie, w jakim będzie to grało jest raczej nieduże powierzchniowo (24 m^2).

Szukam amplitunera, który:

- pozwoli podpiąc gramofon [must have]

- pozwoli podpiąć TV (pewnie jakby po świetle to lepiej, ale HDMI styknie) [must have]

- pozwoli podpiąć sięprzez BT [should have]

- pozwoli zalogować się przez spotify, radio internetowe [could have]

budżet, to 2000 PLN, ale wolałbym nie wydawać wszystkiego :-)

Wdzięczny będę za pomoc!

kd na wzmaka i tak prawie na pewno trzeba zmienić, dlatego bym od tego zaczął, wtedy okaże się ile ten wzmak wyciśnie z kolumn i czy pójdą też do zmiany, ja ich nie znam.

Byłem na odsłuchu w MM (tak wiem warunki ze hoho ), sluchałem Pioneera A-30 oraz Denona 720ae i musze przyznac ze ten Denon zdecydowanie lepiej grał, znacznie szersza scena i wszystko takie wyrazniejsze, basy byly w sam raz , wokal był cudywony, w tym Pioneerze mialem wrazenie ze slysze wiecej basow i mniej srednicy. Dla porownania podlaczylismy takze amplituner KD Onkyo SR444 (chyba podobny jak moj aktualny S60 i naprawde roznica do tego Denona nie porownywalna jakbym sluchal za jakas sciana , potem podłączylismy do Marantza 6005 i szczerze nie czułem duzej roznicy miedzy tym Denonem 720.

Jak myslicie jak zagra ten Denon z moimi Jamo? Czy naprawde jest duza roznica w dzwieku jesli kupilbym tego Denona720ae a np takim uzywanym 1055r ?

Druga sprawa to kolumny tam sluchalismy na przemian z Heco 702 Victa Primie oraz JBL Arena 180. Jak dla mnie lepiej zagrały te Heco scena duuuzo lepsza, góra lekka a srednie chyba bardziej wyeksponowane. JBL'e zagraly dla mnie gorzej po przełaczeniu jakby wszystko było stłumione, tylko czy przy dluzszym sluchaniu taki wyrazny dzwiek nie bedzie meczyl jak przy tych Heco?

Widze ze i tak pewnie bedzie mnie czekała zmiana kd jak i kolumn, ale najpierw chyba kupic wzmaczniacz i zobaczyc jak to sie zgra.

Sam juz nie wiem

podoba Ci się denon 720ae? To idź w tym kierunku tylko wyżej jak jest możliwość, ten 720ae nie wszystkim się podoba, że niby ostra góra itp, ja go nie słyszałem, ale na wspomnianego 1055r trudno znaleźć narzekajacych, to już zrównoważone przyjemne granie i większa wydajność - 2 trafa. Czy się opłaci zależy od stanu i ceny, na pewno wyjdzie sporo taniej od nowego 720ae.

Tak napisalem akurat miedzy tym Denonem 720 a Pioneerem A30 była przepasc, denon byl zdecydowanie wyrazniejszy tylko czy wraz z dluzszym sluchaniem nie bedzie to meczace? W porownaniu do mojego KD to bylo niebo a ziemia wiec czy uzywany 1055r bedzie duzo lepszy wychodzi ze 400zl taniej niz ten nowy 720ae.

no właśnie, na to narzekają że jest na dłuższą metę męczący, dla niektórych nawet na krótką metę:)

1055r z pewnością taki nie będzie, choć góry mu absolutnie nie brakuje, tylko nie będzie ona taka sycząca itp., dźwięk nie będzie tak ostry, po prostu miło się go słucha. Tym niemniej zaznaczam że 720ae nie słuchałem, a 1055r owszem, robi wrażenie nie tylko dźwiękiem ale i wyglądem, pod maską też pewnie więcej elektroniki niż 720ae, większa moc, to wszystko słychać, jest to względnie młody wzmak sprzed 10-15 lat który śmiało można polecić, kto wie czy nie pochodzi dłużej niż te dzisiejsze wynalazki klasy budżetowej.

Jesli ta konkurencja ma grac inaczej to pewnie ze jest, nie sztuka znalezc wzmacniacz inaczej grajacy, natomiast jesli ma grać podobnie jak ten to raczej nie.

Witam, wiem że często służycie radą użytkownikom, którzy zmieniają/kupują nowy sprzęt. Ja tez szukam teraz takiej pomocy

Mianowicie chcę zmienić swój wzmacniacz lampowy i przesiąść się na tranzystor. Budżet: 2500 +-500. Wcale nie pogardziłbym czymś co mogę pożyczyć w Katowicach na odsłuch w swoim systemie. A system to mianowicie:

Główne źródło - komputer i przez USB DAC na konstrukcji Fikusa (lampizator) ogólnie sprzet DIY ale gra to bardzo fajnie.

Dodatkowe źródło: Project 1.3 i phonobox s - gramofon (tutaj zaznaczę że nowy wzmacniacz może mieć wejście phono ale nie musi)

3 źródło (obecnie nie wykorzystywane bo obecni wzmak ma tylko 2 wejścia także nowy powinien mieć co najmniej 3,4.) - Arcam Alpha 7 SE CD

Kolumny - Guru q10.

kabel głośnikowy - alphard da vinci

I teraz środowisko - pokój około 20-25 mkw, dywan na podłodze i firany w oknach, podłoga z kamienia.

Czego słucham: w zasadzie wszystkiego poza muzyką bardzo elektroniczną, hiphopem i pochodnymi oraz metalem i ciężkim rockiem. Lżejszy rock, progresywny, muzyka alternatywna, mnóstwo jazzu, czasem klasyka to główne gatunki.

I jak to ma grać:

Przede wszystkim dokładnie i precyzyjnie, ale bez zimna ani ostrości. Jestem fanem smaczków i szczegółów ale nie kłujących, jaskrawych. Lubię na scenie dobrze narysowane instrumenty, fajną holografię i separację (i wiem, że moje kolumny to potrafią, szukam do nich wzmacniacza, który pozwoli im robić to lepiej niż teraz).

Co do zakresów to basu nie trzeba dużo, pokój jest nie duży a kolumny dają radę naprodukować go sporo, średnica i góra, to najważniejsze sprawy, bez podbarwień, naturalnie i z detalami wymienionymi wcześniej (holografia i szczegółowość)

Jaki ma to być wzmacniacz? Nie musi być nowy, w zasadzie używka lepsza, bo wiem że można trafić okazję i dostać sprzęt lepszy za te same pieniądze. Cena podana wyżej (2500 +-500), co najmniej 4 wejścia, może być jakieś phono, ale jeśli tylko będzie faktycznie fajne (lepsze niż phonobox s) koniecznie z wejściem prądowym IEC i bez regulatorów bass i treble (nie ufam takim rozwiązaniom z podbarwiaczami). Mam nadzieję że postawiłem sprawę jasno, gdybym mógł jeszcze jakoś coś doprecyzować, czekam na pytania. No i oczywiście na propozycje sprzętu jakim warto się interesować.

Pozdrawiam

Witam,

posiadam od 10 latamplituner str-211gx kupiłem ostanio głosniki avance omega 505 lekko podrasowane nawet przez poprzedniego właściela. Wydaje mi się że ten ampli jest do nich za słaby.

Chciałbym by lekko ocieplić brzemienie, choć ogólnie b. mi się podoba.

Troche poczytałem forum i poszperałem na allegro olx znalazłem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) niestety ponoć gra słabo ;/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to już mój górny półap cenowy warto ? Ładnie to zagra ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) brat ma taki z jakimiś jbl za 2k zł gra to ładnie nawet bardzo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) HK nigdy nie słyszałem poza jakimiś kinem domowy za około 4.5tys ale kino to kino nie grało to jakoś super.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jakiś high-end z serii ES z ampli dość tani.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z dojadem około 500zł, niby nie grzebany ale jakieś plomby tam widać.

Zródło to pc-et z kartą xonar dx(mam też słuchawki hd555 podłaczone bezpośrednio do karty i brzmi to super dla mnie 10/10) pliki .flac z muzyki, filmy przez hdmi-->Tv toshiba-->cinche do wzmaciacza.

Ogólnie trochę się martwię o wiek tych wzmaciaczy, mój obecny sony to też konstrukcja 1993 rok ale przez 10 lat tylko dwa razy go odkurzyłem działa i wygląda jak nowy. Mam jednak wrażenie że do tych kolumn to sporo za mało, dzwięk trochę sie jakby zlewa.

Dzięki z góry za wszelkie sugestie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z tych wybrałbym marantza 7001, reszta to jakieś stare i niskie klocki, nie spodziewalbym się po nich szału. Problemem pozostaje koszt przesyłki i droga jaką ma przebyć do kraju, stąd stosunkowo niska cena jak za ten model.

Jako alternatywę polecam denona pma-1055r, który może nie jest tak ciepły jak marantz, raczej neutralny, za to bardziej detaliczny, więcej też góry, nic się nie zlewa, nic nie męczy, miło się słucha, wiadomo, dużo zależy też od głośników.

Też z nich wszystkich wybierał bym między PM7001, a PMA-1055R. Zależy kto jakie brzmienie preferuje. 7001 taki sobie na basie za to świetna góra, 1055R nieco gorzej na górze, ale na basie lepiej.

Ew Marantz PM-68, chyba najcieplejszy, ale kosztem rozdzielczości góry.

Edytowane przez rafal735r

?👈

Dziękuję za pomoc ;)

No to lepszy chyba denon bo wolę ciut cieplejsze brzmienie. Znalazłem jeszcze taki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) cena podobna modeln niby wyższy ale tak wizualnie to chyba jakaś starsza seria co Wy na to ?

Ten sprzedawca od pm7001 ma dobre opinie i wzmak wizualnie jak nowy. Konstrukcyjnie(rok produkcji) chyba też najnowszy co ?

Głosniki jak pisałem Avance Omega 505 okablowanie zwyczajny prolink exclusive myślę ze do tej klasy sprzętu nic lepszego nie trzeba ;)

Edit.

Jeszcze pytanie o tego sonego 505ES wiem że to stary model, ale na tle tych które wymieniliście (zakładając że na orginalnych częściach) jak wypada ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Frost160

najnowszy marantz to pm7005.

pma-1315r to już stara linia z 95roku, nie znam, ale chwalona na forum nie jest w przeciwienstwie do dużo nowszej pma-1500r, 1055r.

No cena tego pm7005 robi wrażenie.

7001 to model z 2008/9roku ? Także jednak sporo nowszy niz 1995 itp.

Cena za tego 1315r jest według Was ok ?

Tu jeszcze chyba perełka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) naprawa chyba nie powinna być droga ew. co możecie powiedzieć o zwykłej wersji:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Frost160

cena kazdego nowego robi wrażenie :) oj, głowy nie dam ale wydaje mi się że ten marantz sporo starszy niz 2008/9, tak gdzieś 2002-2005 (?), potem były przecież modele 7002, 7003 i 7004.

Nie pchalbym się w 1315, ponoć suchy i ostry, o wyglądzie nie wspomnę :) Ale to rzecz gustu.

Wygląd niestety ważny bo żona(już itak ledwie wyperswadowałem że musi mieć wyswietlacz bo obecny ma) ;D plus to będzie stał w salonie więc dobrze by nie straszył ;)

Dziękuję za pomoc ;)

No to lepszy chyba denon bo wolę ciut cieplejsze brzmienie. Znalazłem jeszcze taki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) cena podobna modeln niby wyższy ale tak wizualnie to chyba jakaś starsza seria co Wy na to ?

Jazgotnik.

Ukryta Zawartość

?👈

UP!

Witam, wiem że często służycie radą użytkownikom, którzy zmieniają/kupują nowy sprzęt. Ja tez szukam teraz takiej pomocy

Mianowicie chcę zmienić swój wzmacniacz lampowy i przesiąść się na tranzystor. Budżet: 2500 +-500. Wcale nie pogardziłbym czymś co mogę pożyczyć w Katowicach na odsłuch w swoim systemie. A system to mianowicie:

Główne źródło - komputer i przez USB DAC na konstrukcji Fikusa (lampizator) ogólnie sprzet DIY ale gra to bardzo fajnie.

Dodatkowe źródło: Project 1.3 i phonobox s - gramofon (tutaj zaznaczę że nowy wzmacniacz może mieć wejście phono ale nie musi)

3 źródło (obecnie nie wykorzystywane bo obecni wzmak ma tylko 2 wejścia także nowy powinien mieć co najmniej 3,4.) - Arcam Alpha 7 SE CD

Kolumny - Guru q10.

kabel głośnikowy - alphard da vinci

I teraz środowisko - pokój około 20-25 mkw, dywan na podłodze i firany w oknach, podłoga z kamienia.

Czego słucham: w zasadzie wszystkiego poza muzyką bardzo elektroniczną, hiphopem i pochodnymi oraz metalem i ciężkim rockiem. Lżejszy rock, progresywny, muzyka alternatywna, mnóstwo jazzu, czasem klasyka to główne gatunki.

I jak to ma grać:

Przede wszystkim dokładnie i precyzyjnie, ale bez zimna ani ostrości. Jestem fanem smaczków i szczegółów ale nie kłujących, jaskrawych. Lubię na scenie dobrze narysowane instrumenty, fajną holografię i separację (i wiem, że moje kolumny to potrafią, szukam do nich wzmacniacza, który pozwoli im robić to lepiej niż teraz).

Co do zakresów to basu nie trzeba dużo, pokój jest nie duży a kolumny dają radę naprodukować go sporo, średnica i góra, to najważniejsze sprawy, bez podbarwień, naturalnie i z detalami wymienionymi wcześniej (holografia i szczegółowość)

Jaki ma to być wzmacniacz? Nie musi być nowy, w zasadzie używka lepsza, bo wiem że można trafić okazję i dostać sprzęt lepszy za te same pieniądze. Cena podana wyżej (2500 +-500), co najmniej 4 wejścia, może być jakieś phono, ale jeśli tylko będzie faktycznie fajne (lepsze niż phonobox s) koniecznie z wejściem prądowym IEC i bez regulatorów bass i treble (nie ufam takim rozwiązaniom z podbarwiaczami). Mam nadzieję że postawiłem sprawę jasno, gdybym mógł jeszcze jakoś coś doprecyzować, czekam na pytania. No i oczywiście na propozycje sprzętu jakim warto się interesować.

Pozdrawiam

Wygląd niestety ważny bo żona(już itak ledwie wyperswadowałem że musi mieć wyswietlacz bo obecny ma) ;D plus to będzie stał w salonie więc dobrze by nie straszył ;)

Wzmacniacze nie mają wyświetlaczy.

PM-66 są takie sobie, za SE max 400zł, K.I są droższe, ale nie wiele lepsze.

Edytowane przez rafal735r

?👈

no to jak pod żonę to chyba złoty z dużymi aluminiowymi gałkami? :)

a nie czarny z mnóstwem plastikowych przycisków? :)

costa hehe dokładnie ;)

Dobra to "placu" boju zostają pm7001 i PMA-1055R. Szkoda że oba srebne nie czarne(ale kij z tym ;) ) poczytam i coś napiszę po ew. zakupie też. Tego pma-1055R mniej więcej jak data produkcji ?

rafal dzięki.

Jeszcze takie pytanie, czemi to takie tanie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) skoro z serii Es to powinno grać sporo ładniej, od mojego mocno budżetowego gx-211.

Ukryta Zawartość

ps. jest jeden wzmak z wyświetlaczem - najnowszy denon pma-2500ne za ok 11 tys. Co żona na niego? :)

1055 jest z lat 2000-2004/5

nie było srebrnych - tylko złote i czarne. marantz 7001 srebrny i czarny.

Edytowane przez costa brava

Ze za mały wyświetlacz ;D

Aha czyli rocznikowo podobne czyli ok.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) chyba go wezmę wysyłka z kraju od prywatnego sprzedawcy wygląda to ok. Cena też ok? Inny już 850zł od handlarza.

Powinno to ładnie grać tak z tymi moimi omgeami 505 ?:)

Tak sobie na yt oglądam tego 1055R widze tam dwa transformatory to jakaś namiastka duall-mono konstrukjci ? Solidnie wnętrze wygląda.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi