Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam od jakiegoś czasu Sennheisery HD205. Słuchawki niezłe, ale przez większość czasu, gdy już je zakładam, są podłączone przez głośniki od kompa. Jakość oczywiście wtedy nie powala, wysokie biją po uszach, niskich nie ma w ogóle. Ale podłączyłem się kiedyś z nimi do starego wzmacniacza HITACHI mojego wuja i dźwięk mnie wręcz powalił, bo przyzwyczajony do średniej jakości, nie spodziewałem się po tych słuchawkach takich efektów. Czysty, bardzo nisko schodzący dźwięk i zupełnie nowe doznania muzyczne. Stąd moja chęć, ażeby te wrażenia przenieść do zacisza domowego. I tu moje pytanie. Jaki sprzęt byłby mi potrzebny, żeby dźwięk z komputera dał słuchawkom się popisać. Czy warto inwestować w jakiś używany duży wzmacniacz tylko, żeby podłączyć tam słuchawki ? Czy może jakiś niedrogi wzmacniacz słuchawkowy wystarczy. Bo zaznaczam, że nie mam na to fortuny niestety.

Czy coś takiego w ogóle warto oglądać ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam!

PUK PUK!

Serio by się porada przydała :-)

Ukryta Zawartość

A jak TA-Fxx-R? Coś z serii 300 lub 400?

Ta-F470, Ta-F490 też godne polecenia. Dobrze zbudowane wzmacniacze, na toroidalnych transformatorach, kondensatory ELNA for Audio, pełne zabezpieczenia, dynamiczne, przestrzenne, nie ucinaja zadnego pasma, sa dosc naturalne.

Panowie, nie orientuję się w temacie, zatem zwracam się do Was z następującymi pytaniami; prosząc zarazem o wyrozumiałość ;).

Czy jest możliwość kupienia dobrego wzmacniacza/amplitunera z lat 70',80' bądź 90' w kwocie do 500 zł?

Czy są jakieś egzemplarze z tych lat, które polecilibyście w ciemno komuś kto szuka urządzenia brzmiącego ciepło i nie męcząco, ale z klasą (ewentualnie do 1000zł).

Czy ma w ogóle sens kupno 20-40 letniego wzmacniacza/amplitunera?

Pozdrawiam serdecznie.

Oczywiście że się da, czemu nie? Wazne tylko żeby nie kupić jakiegoś naprawianego obdarciucha jakich teraz pełno na Allegro.

Dla przykładu, świetny Sony F555ES ze starej serii ES za 489zł:

Ukryta Zawartość

Wiek może już dawać się we znaki ale i tak dobrze utrzymany staruszek pogra dłużej niż nowy sprzęt z MM. Mój przedwzmacniacz i końcówki mocy będą miały w tym roku prawie 60 lat. Wystarczy po prostu dbać o sprzęt i na czas wymieniać niektóre elementy.

Ukryta Zawartość

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Czy ma w ogóle sens kupno 20-40 letniego wzmacniacza/amplitunera?

Tak, ale przed zakupem: czytać, czytać i jeszcze raz czytać (jak nie możesz posłuchać rzecz jasna)

I jak już wybierzesz parę swoich typów wtedy polować na np. A.

Opisy sprzedających to i tak zazwyczaj kosmos: audiofilski, Hi-End, kultowy, ulubione DVD Stalina, itd.

Także sam musisz doskonale wiedzieć co kupujesz. I oczywiście nie będzie to najwyższa półka, ale zagra dużo lepiej od budżetówki z np. M.M.

P.S. Czytać nie tylko jak gra.... ale jak i się psuje. Czy często i gęsto, czy są dostępne części, zamienniki. Itd.

Przerażony ?

Wiedz, że jak kupisz budżetówkę z marketu to okres rękojmi Ci przegra, ale później jak padnie to masz prawie pewność, że niektórych części niet

(taka polityka panie) .....

Edytowane przez Shrek777

Skonsultowałem się z kilkoma użytkownikami Sony i chyba jednak bardziej przypadnie mi do gustu Kenwood, np. KA-660. Czy taka seria to już nowoczesny chłam czy jeszcze warto tym się interesować?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub KR-A4080?

Polecano mi też Sensui (stać mnie na serię RZ, lub taki amplituner AU-X611 AV). Prosiłbym jeszcze o porównanie tych modeli.

Mam również propozycję takiego sprzętu, ale w życiu o tym nie słyszałem (co oczywiście o niczym nie świadczy)

Ukryta Zawartość

Pomóżcie, bo Diorę już licytują i nie będę miał na czym słuchać ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dalmatyn

Oj tam, na studiach kumpel miał takiego Kenwooda w akademiku, bardzo miłe brzmienie, może niezbyt szczegółowe, ale uszu nie kaleczy.

<><

witam wszystkich!

Zwracam się do wszystkich o poradę. Posiadam następujacy sprzęt amplituner technics sa-ex300 cd sl-ps670d. Wcześniej posiadałem kolumny altus 140. Ogolnie byłem z nich zadowolony, chociaż bez rewelacji, miały dużo soczystego basu,ale wysokie tony uważam za trochę "cykające" jednak po kilkunastu latach uzytkowania posypały się gąbki zewieszenia. Postanowiłem zmienić kolumny i odkopiłem od brata kolumny MISSION 703, jednak po podłączeniu ich do sprzetu nastapiło rozczarowanie. Najbardziej brakuje mi basu ALTUSÓW, MISSIONY grają wedłóg mnie duzo bardziej szczegółowo ale bas brzmi tak jakby ktos wpuścił szczura do pudełka po butach. moje osobiste odczucia sa takie, ze przy spokojnej muzyce instrumentalnej, klubowej bas daje się odczuć, jednak przy muzyce ostrzejszej np. Metalica, AC/DC bas staje sie słabiej odczuwalny. I tu moje pytanie, czy MISSIONY 703 sątakie słabe czy moze technics nie bardzo daje sobie znimi radę. Co zmienić żeby sprzęt grał w dość przyzwoicie zarówno w muzyce instrumanalnej jak i ostrzejszej. Jeśli chodzi o kable, to kolumnowe kupywałem za ok.30pln za metr połączenie CD-amplituner to kabel Klotz.

witam wszystkich!

Zwracam się do wszystkich o poradę. Posiadam następujacy sprzęt amplituner technics sa-ex300 cd sl-ps670d. Wcześniej posiadałem kolumny altus 140. Ogolnie byłem z nich zadowolony, chociaż bez rewelacji, miały dużo soczystego basu,ale wysokie tony uważam za trochę "cykające" jednak po kilkunastu latach uzytkowania posypały się gąbki zewieszenia. Postanowiłem zmienić kolumny i odkopiłem od brata kolumny MISSION 703, jednak po podłączeniu ich do sprzetu nastapiło rozczarowanie. Najbardziej brakuje mi basu ALTUSÓW, MISSIONY grają wedłóg mnie duzo bardziej szczegółowo ale bas brzmi tak jakby ktos wpuścił szczura do pudełka po butach. moje osobiste odczucia sa takie, ze przy spokojnej muzyce instrumentalnej, klubowej bas daje się odczuć, jednak przy muzyce ostrzejszej np. Metalica, AC/DC bas staje sie słabiej odczuwalny. I tu moje pytanie, czy MISSIONY 703 sątakie słabe czy moze technics nie bardzo daje sobie znimi radę. Co zmienić żeby sprzęt grał w dość przyzwoicie zarówno w muzyce instrumanalnej jak i ostrzejszej. Jeśli chodzi o kable, to kolumnowe kupywałem za ok.30pln za metr połączenie CD-amplituner to kabel Klotz.

Hej to czysta fizyka z dwóch 16tek nigdy nie będzie takiego basu jak z dwóch 23 głośników basowych.

Kupno sprzetu z lat z dobrego okresu dla audio, czyli do lat 80...90-tych jest naprawde dobrym pomyslem, zajmuje sie naprawa sprzetu i wiem ze mozna wybrac wiele sprzetow ktore pograja jeszcze dluugie lata. Wiele modeli, zwlaszcza z "gornej" polki jest robionych b.solidnie i z porzadnych elementow. Fakt, ze czasami wymagaja malego przegladu i czasami trzeba cos wymienic, ale sa to najczesciej drobne sprawy, a dzwiek, trwalosc i (wg.mnie) wyglad jest nie do dostania w sklepie za o wiele wyzsze kwoty. Tak jak tu wspomniano trzeba troche poszukac, aby kupic cos moze i nienajtanszego ale z pewnego zrodla. Nawet na tym Forum mozna znalesc wiele informacji w tym temacie,

Ciepło, muzykalnie to Musical Fidelity

Rotele z seri 9xx są świetne, ale to już mniej ciepło :)

Pioneer A400X to wersja budżetowa czyli koło 400 zł.

To co wyżej polecam w ciemno, ale trzeba odsłuchać po MF i Rotel to antypody brzmienia.

Dziękuję za odpowiedzi;), słyszałem sporo dobrego o niektórych sony z serii es. Sam miałem możliwość pewne odsłuchiwać. Podobno ten 555ES to udany model, podobnie jak 555 ESII i 777ES? Zastanawiam się też nad starszymi Marantzami bądź Nadami.

Ma ktoś rozeznanie orientacyjne jak brzmią modele "vintage" tych firm? Jakie są lepsze egzemplarze i takie których lepiej nie tykać?

Forum przeglądam już od wczoraj, niestety wiele opinii jest ze sobą sprzecznych ;/.

Co smutne, większość sprzedawców z allegro, nie chce wypożyczyć takiego sprzętu na próbny odsłuch ( z drugiej strony nie ma się im co dziwić).

Edytowane przez filpat

Wzmak z pewnością, ale pozostaje pytanie co nazywasz basem. Może wyda Ci się to śmieszne, ale po Altusach mogłeś słyszeć bas tam gdzie go nie było. Czyli wysoki bas, nienaturalnie podbity.

Zmień Technicsa na solidny wzmacniacz,w Mission703

siedzi jedna 20ka nie dwie 16tki.

To że jeden głośnik do średnich i basu to wiedziałem tylko że jakoś mi się wydawało że to 16tka. ok mój błąd.

Witam serdecznie.

Rozglądam się za czymś grającym w budżecie 1500-2000.

Miałem okazję posłuchac muzyki u znajomego na zestawie kina domowego 5.1 (amplituner Denon - średnia półka i podobnej klasy kolumny) i zrozumiałem, że kaleczę swoje uszy głośniczkami komputerowymi.

Poczytałem trochę internet i zdecydowałem się na przyzwoite stereo. Mam na oku kolumny AE 109. Widziałem przychylne opinie na ich temat.

Doradźcie proszę, czy sprawdzą się ze wzmacniaczem Cambridge Audio 540A.

Jeśli chodzi o rodzaj muzyki, to praktycznie wszystko, lecz priorytetem jest rock/metal.

linki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z modeli vintage firmy NAD polecam model 3020 - po prostu mistrz, ciepełko, dynamika

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

jakie są róznice między tymi wzmakami niechbodzi mi o oczywiste jak moc i wejścia tylko jak wyglądają brzmieniowo i czy waro dołożyć 500 zl do as 700 czy poprzestac na as 500?

A-s 700 ma cztery tranzystory na kanał a a-s500 ma dwa. A-s700 powinien lepiej kontrolować kolumny ale jak to się przekłada nie wiem. Tak czy siak jest trochę lepiej zrobiony.

Pytanie tylko jaki wzmacniacz zagrał by z tymi kolumnami, może jakieś sugestie. Na chwile obecną mogę pozwolić sobie na coś uzywanego do 700PLN.

Z modeli vintage firmy NAD polecam model 3020 - po prostu mistrz, ciepełko, dynamika

Mam 3020A tez dla mnie mistrz,pobiera z sieci 150W przy mocy 20W przez co jest bardzo wydajny.

Jedyną rzeczą, której uczy historia, jest to, że większości ludzi niczego nie uczy. [Winston Churchill]

Witam. Posiadam od jakiegoś czasu Sennheisery HD205. Słuchawki niezłe, ale przez większość czasu, gdy już je zakładam, są podłączone przez głośniki od kompa. Jakość oczywiście wtedy nie powala, wysokie biją po uszach, niskich nie ma w ogóle. Ale podłączyłem się kiedyś z nimi do starego wzmacniacza HITACHI mojego wuja i dźwięk mnie wręcz powalił, bo przyzwyczajony do średniej jakości, nie spodziewałem się po tych słuchawkach takich efektów. Czysty, bardzo nisko schodzący dźwięk i zupełnie nowe doznania muzyczne. Stąd moja chęć, ażeby te wrażenia przenieść do zacisza domowego. I tu moje pytanie. Jaki sprzęt byłby mi potrzebny, żeby dźwięk z komputera dał słuchawkom się popisać. Czy warto inwestować w jakiś używany duży wzmacniacz tylko, żeby podłączyć tam słuchawki ? Czy może jakiś niedrogi wzmacniacz słuchawkowy wystarczy. Bo zaznaczam, że nie mam na to fortuny niestety.

Czy coś takiego w ogóle warto oglądać ?

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam!

Mogę liczyć na jakąś pomoc?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi