Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam taniego wzmacniacza dla mojej córki do DX-6730 onkyo i małych kolumienek podstawkowych.

Wiem ze kwota 150pln to niewiele ale tyle sobie córka uzbierała z kieszonkowego, a że ze swojej winy popsuła swoją wieżę, sprezentowałem jej CD a wzmaka ma sama kupić.

Moze ktoś z Was ma jakis na zbyciu który kurzy sie i zajmuje miejsce a jest sprawny?

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Cambridge Audio A5 i Space '86. Co powiecie na takie połączenie? Chcę zakupić CA tylko nie wiem czy to dobry wybór. Wymiana kolumn nie wchodzi obecnie w grę - wzmacniacz ma NIE być od Unitry. Chciałbym coś nowszego. Macie jakieś pomysły? A może takie połączenie da dobry efekt? Zależy mi na ciepłym basie i nie wybijającymi się sopranami. Cały koszt do 400zł. Pomocy w wyborze!! :)

Pozdrawiam

Jakiś czas temu założyłem temat "ampa do Radmorów LS30". Jak wiadomo dość trudno dobrać coś do niego, a już szczególnie w budżecie ok700-1000zł. Niestety jakiś bardzo rozgarnięty moderator wrzucił to do tematu o wzmacniaczach w ogóle. Żeby więc nie poszło w las (może w tym bałaganie ktoś sobie wygoogla) kupiłem do nich w końcu Musical Fidelity E11. Muszę przyznać - miodne zestawienie :)

Szczerze polecam.

A moderatorom od 7'miu boleści polecam założyć 4 tematy:

- wzmacniacze i pochodne

- kolumny i pochoden

- kable i pochodne

- odtwarzacze i pochodne

i walić tam co się da. Świetnne podjeście. Genialne wręcz!!

A moderatorom od 7'miu boleści polecam założyć 4 tematy:

- wzmacniacze i pochodne

- kolumny i pochoden

- kable i pochodne

- odtwarzacze i pochodne

i walić tam co się da. Świetnne podjeście. Genialne wręcz!!

eeeee tam, (prawie) każdy tylko jakieś roszczeniowe i skutkowo przyczynowe rządania ma.

Forum ma i tak zbyt dużą ilość zakładek, przez co traci pierwotny kształt.

Najlepiej niech dojdą zakładki tematyczne;

- Wzmacniacze i barwa dźwięku po joncie,

- Kolumny i skrzynki balkonowe na kwiaty,

- Kable i sznurki bieliźniane,

- Odtwarzace i elektryczne krajalnice do chleba i mięs,

- Kolce i technika akupunktury ....

;-))))

Napisze jeszcze raz.

Aktualnie posiadam amplituner/wzmacniacz Technics SA-EX 320 oraz kolumny VK.W przęciągu 2 tygodni wymienie moje VK na Altusy 140.Czy opłaca się wymieniać mój aktualny wzmacniacz ,czy wystarczy?Czy za 350 zł kupie coś lepszego(jak tak,to czy znacznie lepszego ,gdyż jestem dopiero "początkujący" i nie usłysze minimalnych różnic w brzmieniu)?

Dzień Dobry.

Od pewnego czasu przymierzam się do zakupu wzmacniacza. Zrozumiałem, że ciężko mieć jednocześnie amplituner dający radę w kinie domowym jak i wyśmienity w stereo. (chyba, że jestem w błędzie - proszę wówczas o podanie przykładu amplitunera 5.1 w cenie do 4000-5000zł, który jakością dźwięku pobije wzmacniacz stereo do 2000zł). Od dźwięku oczekuję przede wszystkim sceny, ciepła oraz klarowności przekazu. Słucham głównie muzyki klasycznej, jazzu, starszego rocka. Do nagłośnienia obecnie 25m2. W niedalekiej przyszłości wybieram się na studia do innego miasta, gdzie pomieszczenie może być nieco mniejsze. Chciałbym aby wzmacniacz zmieścił się w cenie do 2000zł (równie dobrze może kosztować on kilkaset złotych, nie lubię przepłacać, nadto jestem studentem bez pernamentnego źródła dochodów - chcę aby był to bestbuy w danej cenie). Moim źródłem jest obecnie komputer HTPC, z którego słucham muzyki w formacie bezstratnym(tj. Flac).Czy lepszym wyborem byłby dla mnie wzmacniacz lampowy, czy tranzystorowy? Szczerze powiedziawszy nigdy nie miałem do czynienia z lampą, a fajnie byłoby spróbować czegoś nowego. Będę słuchał muzyki, a nie podziwiał logo firmy - jako że kocham muzykę, a nie markę sprzętu - więc równie dobrze może to być produkcja diy, może to być wzmacniacz także starszych, mniej znanych firm. Niewielkie doświadczenie przekonało mnie o tym, że w przedziale cenowym w jakim się obracam, zdecydowanie lepszym wyborem będzie sprzęt używany.

Co bardzo istotne - kolumnami podpiętymi będą klony tonsil siesta, z wysokotonową kopułką marki seas. (gdwk były nieco zbyt piaszczyste), oraz od czasu do czasu klony totem mite, ew. jakieś starsze klocki vitnage jako, że przez lata troszkę mi się ich nazbierało.

W pewnym serwisie aukcyjnym (którego nazwy nie chcę przytaczać, aby nie robić kryptoreklamy) znalazłem wzmacniacz SONY TA-F770ES. Czy ten wzmacniacz byłby odpowiedni dla moich potrzeb?

Niestety przegapiłem aukcję jednego z kolegów z forum, który sprzedawał wzmacniacz diy "J.M. Audio".

Uwagę moją przykuła również możliwość zakupu wzmacniacza diy tzw. "symasym".

Z żadnym z powyższych sprzętów nie miałem nigdy do czynienia, stąd zakupu mógłbym dokonać wyłącznie "w ciemno". Proszę o jakieś wskazówki.

Pozdrawiam serdecznie.

Edytowane przez pdi90

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Jeśli źródłem jest komp to żeby to miało sens trzeba wyprowadzić dźwięk cyfrowo i skorzystać z zewnętrznego przetwornika. Czyli masz dwie opcje:

1. DAC + wzmak

2. Dobry amplituner KD (bo mam wbuduwany dac)

2000 zł myślę, że jest dolną granicą realizacji opcji nr 1.

W pprzypadku nr 2 to sensowne amplitunery w stereo, które kojarze:

- Rotel RSX-1055 (to z odsłuchów własnych wiem i porównań) lub podobny model

- Arcam AVR100, 200 - (to tylko z opinii)

W tych opcjach zmieścisz się w 1500 zł

a to ja się podłącze do pytania bo na obecną chwilą dysponuje jedynie amplitunerem H/K AVR 156 (posiada on USB). Czy on posiada DAC ? Jak najlepiej podpiąć kompa pod niego ( komputer posiada HDMI) ?

Edytowane przez piotrek_poz

Na PC audio się nie znam, ale z pewnością ten HK ma wejście optyczne i coaxialne. Jedno kwadratowe a drugie żółte jak pojedynczy cinch. No i jak komputer ma któreś z tych wyjść to to jest właściwa droga.

Witam proszę o polecenie jakiegoś wzmacniacza Pioneer,który by zagrał przyzwoicie rocka,jazz,i klasykę.Wiem że będzie ciężko.Jest to możliwe, ma to być Pioneer.Potrzebuje porady dla znajomego,ja akurat nie znam wcale Pioneerów i nie chce poradzić czegoś złego.Sprzęt używany ma grac w 20 metrach z kolumnami podłogowymi b&W 603 s3 i cd Pioneer 8500.Ja znam a400x,605,705 i tylko te słyszałem jest coś lepszego.

Witam

Czy ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nadaje się na początek do budowania zestawu stereo?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam,

do mojego zestawu KD chcę dokupić używany wzmak denona. Można je wyrwać wg mnie w przyzwoitej cenie. Stan wszystkich OK. Proszę o opinię znawców, który z nich da najlepszy dźwięk, najlepsze stereo, przestrzeń, dynamikę: PMA-725R, PMA-655R, PMA-100R. Dzięki za pomoc w wyborze

Panowie krótka pilka :) Posiadam ampli KD Harman AVR 355 i kolumny frontowe Klipsch RF-62 pierwsza edycja.Chciałbym poradzić się czy do jakiś 600-700 zł kupie używke wzmak stereo i jakiś cd? Oczywiście chodzi o poprawe odłuchu stereo od obecnej konfiguracji którą posiadam.Dodam jeszcze ,że jako cd służy mi dvd pionka v-420.Licze na konstruktywne rady.

ps.Muzyka której słucham jest dość zróżnicowana od linkin park po czarne brzmienia.Wygląd używek mało istotny.

Edytowane przez NaSs

Witam wszystkich serdecznie, mam nadzieje ze nie zaśmiecam u mogę tu spytać. Nie jestem audiofilem aleduzo slucham muzyki i mmysle o jakimś wzmacniaczu do 1500zl. Słucham dużo muzyki elektro (np. Daft Punk), filmowej,rock (AC/DC) trochę jazzu. Nie słucham hip hopu klasycznej, popu. Mysle o Cambridge Audio Azur 640A, czy ten wzmacniacz bedzie odpowiedzni do mojego gustu muzycznego??I jakie glosniki by z nim dobrze grały? Ew. inne propozycje?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

dariusz964 A-09 to 50 watt w czystej klasie A i cena z drugiej ręki czasem sporo powyżej 5 tyś PLN. Jest jeszcze A-07 o zupełnie innej sygnaturze dźwiękowej i nieco tańszy ale żaden z nich nie będzie pasował do cdeka. Jeden jest złoty drugi srebrny;-) I z całym szacunkiem dla PD-8500 ale to trochę inna półka. Optymalnymi powinny być dwa modele: A-88x (jak napisał tomecki_es) lub A-90 (względnie A-80). Oba będą dobrze pasować sygnaturą dźwiękową i są względnie tanie.

PS A-90 też jest srebrny;-)

Edytowane przez discomaniac71

"Panowie krótka pilka :) Posiadam ampli KD Harman AVR 355 i kolumny frontowe Klipsch RF-62 pierwsza edycja.Chciałbym poradzić się czy do jakiś 600-700 zł kupie używke wzmak stereo i jakiś cd? Oczywiście chodzi o poprawe odłuchu stereo od obecnej konfiguracji którą posiadam.Dodam jeszcze ,że jako cd służy mi dvd pionka v-420.Licze na konstruktywne rady. ps.Muzyka której słucham jest dość zróżnicowana od linkin park po czarne brzmienia.Wygląd używek mało istotny."

Ktoś udzieli odpowiedzi na mój post ?:P

Edytowane przez NaSs

Kupiłem córce Sony TA-F110 ,dzisiaj własnie przyszedł i postanowiłem zanim podłącze córce go,podpiąć go do jamo 606 zamiast amplitunera DENON avr-3802.

Włozyłem do CD Dire Straits i utwór "Money for Nothing". Masakra to co usłyszałem, denon chowa sie w każdym calu a przecież ten sony to chyba najniższy chyba model wzmacniacza tego producenta. Spojrzałem czy czasem potencjometry barwy dźwięku nie reaguja na przycisk "Direct", ale nie, wszystko na zero. Bas szybki, wysokie czyste ,lepiej słyszalne.

Jeden wniosek jaki wysunąłem to nawet dobrej klasy amplituner nie dorówna w stereo najtanszemu wzmacniaczowi.Teraz chyba będę czesto tu zaglądał bo szukam dobrego wzmaka ale dla siebie, hehe:) Dobrze ze amplituner ma "Preout"

Edytowane przez bumbum

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

dariusz964 A-09 to 50 watt w czystej klasie A i cena z drugiej ręki czasem sporo powyżej 5 tyś PLN. Jest jeszcze A-07 o zupełnie innej sygnaturze dźwiękowej i nieco tańszy ale żaden z nich nie będzie pasował do cdeka. Jeden jest złoty drugi srebrny;-) I z całym szacunkiem dla PD-8500 ale to trochę inna półka. Optymalnymi powinny być dwa modele: A-88x (jak napisał tomecki_es) lub A-90 (względnie A-80). Oba będą dobrze pasować sygnaturą dźwiękową i są względnie tanie.

PS A-90 też jest srebrny;-)

OK Dzięki,bo te dwa pierwsze to inna półka cenowa i klasa ,a kolega szuka czegoś tak jak napisałeś podobnego co by razem jakoś wyglądało.Ja radziłem Sansui np 701,711,ale chce od Pioneera.

Witam,

do mojego zestawu KD chcę dokupić używany wzmak denona. Można je wyrwać wg mnie w przyzwoitej cenie. Stan wszystkich OK. Proszę o opinię znawców, który z nich da najlepszy dźwięk, najlepsze stereo, przestrzeń, dynamikę: PMA-725R, PMA-655R, PMA-100R. Dzięki za pomoc w wyborze

Czy dobrze myślę, że ówczesny 725 to poprzednik obecnego 710??

Witam!

Proszę o pomoc w doborze wzmacniacza zamiast obecnie używanego amplitunera Denon DRA-585RD, odtwarzacz CD Denon DCD-625mkII (po tuningu), kolumny B&W 602 S1.

Budżet 500-600 zł (ew. może jednak amplituner , słucham b. dużo radia a słyszałem dobre opinie o Nakamichi).

Z góry dzięki za wszystkie sugestie

Czy dobrze myślę, że ówczesny 725 to poprzednik obecnego 710??

Ciezko to stwierdzic. Wczesniej gama wzmacniaczy Denona byla szersza jak dzis.

?👈

Kupiłem córce Sony TA-F110 ,dzisiaj własnie przyszedł i postanowiłem...

To kara dla Ciebie, że kazałeś jej z własnego kieszonkowego ciułać ;)

Proś to może Ci go będzie pożyczać.

• Pokaż nowe odpowiedzi