Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Jak dla mnie to jest zbyt archaiczny. Aż takiego zabytku nie chcę (produkcja lata 80-te ubiegłego wieku).

Luxman L-507uxII+CD D-05; Sonus Faber Olympica II

Gość rydz

(Konto usunięte)

Jeżeli wygląd jast priorytetem,do 1tys pln na allegro jest wzmacniaczy dość,wybierz ten który sie tobie najbardziej podoba i po sprawie.

Pamiętaj tyko o jednym,nie pluj sobie w brodę gdy ten wybrany najładniejszy wzmacniacz zagra na poziomie twojego amplitunera.

Pozdrawiam.

Wiesz co ja bym kupił?

JVC-AX-1100 jak zapodałem w linku powyżej.

Ze staroci w okolicach 1000 złotych i więcej to ja bym jednak kupował Rotela. Solidny, bezawaryjny i trzymający cenę. Jeśli się nie spodoba można odsprzedać, bez większej straty. A to 25 letnie JVC za 500 złotych to może bym wziął, ale za 1000? Nigdy. Masywna budowa to nie wszystko. Gra dość wysoko, wręcz skrajami pasma, jak to sprzęt z połowy lat 80'. Przy tych kolumnach to mogłaby być masakra. Już lepszy bo bardziej barwny byłby ten RA-01.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ja słyszałem i mogę stwierdzić, że tanie Nady(C31x i C32x) grają zdecydowanie lepiej niż tanie CA (5xxA i 6xxA).

Ja do Maestro kupiłbym jakiegoś "chinola" np. Xindaka - powinno być znacznie lepiej niż z bardziej "markowymi" (a i tak wyprodukowanymi w Chinach) wzmakami.

Edytowane przez RADUL

Pamiętaj tyko o jednym,nie pluj sobie w brodę gdy ten wybrany najładniejszy wzmacniacz zagra na poziomie twojego amplitunera

W takim razie chyba rozsądniej będzie pozostać przy amplitunerze. Widać z waszych wypowiedzi, że zakup używanego wzmacniacza do 1 tys. zł to trochę ryzykowny eksperyment.

Nie słyszałem kolumn na wzmacniaczu Nada. Próbuje kupić coś budżetowego ale poprawnie grającego. Nie spodziewam się w tym przedziale cudów. Puki co kolumny graja z jakimś starym JVC i CD technicsa na scalaku pożyczonym od ojca. W planie mam zakup jeszcze CD Harmana Kardona HD970. Czy to prawda że można go używać jako DAC przez złącze optyczne?

Edytowane przez ulumulu1988

Poszukuję dobrego wzmacniacza z ludnessem najlepiej Marantza , Pioneera lub Onkyo do 200 zł. Na razie będzie grał on z tunerem Pioneera F550RDS I KOLUMNAMI Z WIEŻY Schneidera.

Tonsil Maestro są dość nisko budżetowymi kolumnami (nie twierdzę że złymi, uprzedzając atak zwolenników TONSILA) i szukanie dobrego wzmacniacza może być nade na zapas. Może rozglądnij się za dobrym amplitunerem stereo, proponuję tutaj Harmana lub Yamahe. Np w zestawieniu HK3380 a 970 różnice mogą być nie zauważalne. A amplituner wielokanałowy i stereo to nie mały przeskok w brzmieniu.

Maestro jak na swoją cenę to bardzo dobre kolumny (porównywalne z Dali 6006, lepszy bas - słabsza góra), raczej budżetowe - ale nie "nisko".

Są znacznie lepsze niż wiele "markowych" kolumn w dwukrotnie wyższej cenie - np. Jble z serii E, ES i Studio 1.

Warto zasilić je przyzwoitym wzmacniaczem stereo.

Edytowane przez RADUL
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Maestro jak na swoją cenę to bardzo dobre kolumny (porównywalne z Dali 6006, lepszy bas - słabsza góra), raczej budżetowe - ale nie "nisko".

Są znacznie lepsze niż wiele "markowych" kolumn w dwukrotnie wyższej cenie - np. Jble z serii E, ES i Studio 1.

Warto zasilić je przyzwoitym wzmacniaczem stereo.

Wyluzuj już z tym pro-tonsilowskim bełkotem marketingowym. Nie każdemu te kolumny muszą się podobać.

Puki co kolumny graja z jakimś starym JVC i CD technicsa na scalaku pożyczonym od ojca.

Stare wzmacniacze JVC - te z lat 80-tych mogą niejednego zaskoczyć.

>Stare wzmacniacze JVC - te z lat 80-tych mogą niejednego zaskoczyć

Dokładnie!

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Stare wzmacniacze JVC - te z lat 80-tych mogą niejednego zaskoczyć.

Ale w którą stronę? :)

RADUL od lat nadaje na tych samych falach :)

Uparciuch z niego jest.

Pozostawię to bez komentarza.

mam nadzieję, że się nie obraziłeś :)

W takim razie chyba rozsądniej będzie pozostać przy amplitunerze. Widać z waszych wypowiedzi, że zakup używanego wzmacniacza do 1 tys. zł to trochę ryzykowny eksperyment.

Jeżeli już koniecznie to jakąś porządną końcówkę mocy. Amplituner zyska a ty się uspokoisz :)

Jeżeli już koniecznie to jakąś porządną końcówkę mocy. Amplituner zyska a ty się uspokoisz :)

Takiego obrotu sprawy nie brałem pod uwagę. Wchodziła raczej w grę wymiana klocek za klocek a nie dokupowywanie kolejnego. Jakie końcówki mocy mi zarekomedujesz? Zastanowię się nad tematem.

Przeglądałem na Allegro końcówki mocy. Niektóre z nich to prawdziwe potwory. Ja nie mam aż tyle miejsca w szafce RTV, żeby to zmieścić. Odpuszczam temat.

Witam .

Chcialbym kupić nowy albo używany wzmacniacz do kolumn Altus 140 . Posiadam teraz KENWOOD KR-A4060 tylko wydaje mi się , że za słaby jest, ale oczywiście znawcą nie jestem ;) . Proszę o propozycje z góry dzięki ;)

Cena do 350.- jak się uda to taniej ;)

Jak chcesz zostać w rodzinie to Kenwood KA-7020, czasem w tej cenie (ok 350zł) uda się go nabyć, ale trzeba się "nachodzić" trochę

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Gość rydz

(Konto usunięte)
Masywna budowa to nie wszystko. Gra dość wysoko, wręcz skrajami pasma, jak to sprzęt z połowy lat 80'. Przy tych kolumnach to mogłaby być masakra. Już lepszy bo bardziej barwny byłby ten RA-01.
Pozostawię to bez komentarza. mam nadzieję, że się nie obraziłeś :)
Co mam się obrażać:)nie chcę wywoływać dyskusji o Jvc-AX-1100 bo to co napisałeś w drugiej części postu nr 3697 na jego temat jest nietrafione,i tyle:) Edytowane przez rydz

Akurat miałem okazję go słuchać i JVC wbił się w manierę ówczesnych zwykłych budżetowych japońskich wzmacniaczy grających skrajami pasma. Mnie to totalnie nie przypasowało o czym napisałem. Gdy po wynalazkach typu Pioneer, Technics czy JVC posłuchałem taniego modelu Rotela z serii 8xx zrozumiałem na czym naprawdę polega budowanie grających wzmacniaczy i gdzie masywne 20 kilogramowe pudła to tylko marketing. Rotel ważący kilka razy mniej i kosztujący kilka razy mniej bił je we wszystkim.

a potem przychodzi czas na firmę np QUAD, oj kopie ona dupsko - nawet Rotelom, na rynku wtórnym bywa dostępna do 1k

Gość rydz

(Konto usunięte)

Akurat miałem okazję go słuchać i JVC wbił się w manierę ówczesnych zwykłych budżetowych japońskich wzmacniaczy grających skrajami pasma. Mnie to totalnie nie przypasowało o czym napisałem. Gdy po wynalazkach typu Pioneer, Technics czy JVC posłuchałem taniego modelu Rotela z serii 8xx zrozumiałem na czym naprawdę polega budowanie grających wzmacniaczy i gdzie masywne 20 kilogramowe pudła to tylko marketing. Rotel ważący kilka razy mniej i kosztujący kilka razy mniej bił je we wszystkim.

He,każdy ma prawo wygłosić swoje opinie,i choćby jechać po tym wzmacniaczu jak po "burej suce",albo wychwalać pod niebiosa i tak nikt go nie kupi,bo to przecież JVC!

Podobnie jak Quad o którym pisze jarex.

Edytowane przez rydz

Z tym kopaniem dupska Rotelom to mała przesada. Quad latał w UK przeważnie w parze ze Spendorami. W przeciwieństwie do Rotela, choc był bardzo neutralny nie miał tej dynamiki i raczej kupowany był do słuchania jazzu czy muzyki poważnej.

Edytowane przez sittek

a potem przychodzi czas na firmę np QUAD, oj kopie ona dupsko - nawet Rotelom, na rynku wtórnym bywa dostępna do 1k

to zależy co się komu podoba i jakiej elektroniki poszukuje , jedni kupią QUAD drudzy ROTELA i tym co odpowiada brzmienie ROTELA mogą równie dobrze napisać ze to Rotel kopie dupsko firmie QUAD

Pozdrawiam

Tomasz

Przecież to Rafał pisał z ironią (tak myślę):-)

Dajcie spokój z Quadem. Moje HGP, którym czego jak czego ale na pewno szybkości nie brakuje z 77ką zagrały ślamazarnie jak nigdy dotąd. Tani, stary amplituner Maranz SR-50L zapędził Quada do kąta pod względem basu i dynamiki, reszta była lepsza w Quadzie ale ogólne wrażenie i tak pozostało niekorzystne. W cenie Quada, a nawet niższej bez problemu można znaleźć lepsze wzmacniacze. Kiedyś o moim rozczarowaniu tym wzmacniaczem rozmawiałem z Jackiem dcaudio. Nie był tym faktem zdziwiony, gdyż według niego dobry Quad to stary Quad. I chyba coś w tym musi być, chociaż do tej pory tego nie zweryfikowałem.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Witam

Posiadam kolumny z dwoma głośnikami nisko tonowymi gdn 25/60w każdej ,po jednym wysoko tonowym YAMAHA

150w i średnio tonowym YAMAHA w każdej , zwrotnice od YAMAHA , kolumny w bardzo dużej obudowie dobrze wytłumione wełna naturalna , waga około 30 kilo jednej kolumny

Wzmacniacz niszowy PIONEER A-223

Moje pytanie

CZY ODCZUJE RÓŻNICE PRZY WYMIANIE WZMACNIACZA NA TROCHĘ LEPSZY NP YAMAHA AX-492 LUP PODOBNY W TEJ SAMEJ KLASIE, przy takich kolumnach

Witam

Posiadam kolumny z dwoma głośnikami nisko tonowymi gdn 25/60w każdej ,po jednym wysoko tonowym YAMAHA

150w i średnio tonowym YAMAHA w każdej , zwrotnice od YAMAHA , kolumny w bardzo dużej obudowie dobrze wytłumione wełna naturalna , waga około 30 kilo jednej kolumny

Wzmacniacz niszowy PIONEER A-223

Moje pytanie

CZY ODCZUJE RÓŻNICE PRZY WYMIANIE WZMACNIACZA NA TROCHĘ LEPSZY NP YAMAHA AX-492 LUP PODOBNY W TEJ SAMEJ KLASIE, przy takich kolumnach

Nie widzę najmniejszego sensu, sprzęt bardzo niskiej jakości, to nie ma prawa zagrać.

Proponuję najpierw zainwestowac w jakiś bardziej konkretny zestaw głosnikowy, cywilizowane kable i zależnie od tego na jakich głosnikach to ma pracować wymianę wzmacniacze lub biedowanie na obecnym piecyku.

• Pokaż nowe odpowiedzi