Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kierowany pochlebnymi opiniami w internecie i brakiem czasu na osłuchanie x kolumn kupiłem niedawno kolumny mission 732. Potrzebuję teraz do nich wzmacniacza, i z tym kieruję się do was: macie może jakieś doświadczenia z w/w wymienionymi głośnikami i możecie polecić jakiś wzmacniacz? Źródłem jest DAC sony 57ES podłączony do PC coaxialem, pokój to jakieś 10m^2 więc zupełnie nie zależy mi na dużej mocy, oczekuję detalicznego i szczerego dźwięku, oczywiście jak na założony budżet bo nie ma co oczekiwać cudów za tą kwotę (dobrze by było żeby nie podbijał dołu bo kolumny już go strasznie podbijają, przynajmniej jak podłączyłem do Marantza pm4000 to wydawało mi się że basu jest za dużo).

Oczywiście jak najbardziej interesuje mnie używany sprzęt (estetyka ani rok produkcji nie ma dla mnie żadnej roli-ma grać i tylko grać), myślałem nawet o jakimś DIY ale nie mam pojęcia czy uda mi się zlutować coś lepszego niż 20 letni sprzęt w tej cenie (a właściwie zlecić komuś do zlutowania gotowy schemat, akurat jestem zielony z elektroniki).

Budżet byłby większy jednak niestety zostałem oszukany przy zakupie kolumn-nie polecam użytkownika Rajoo z allegro bo to zwykły oszust.

Pozdrawiam i mam nadzieję że nie wpakowałem się w nie ten dział, jeśli tak by było to przepraszam i proszę o przeniesienie tematu.

CA łagodniejszy, Rotel ostrzejszy , dynamiczniejszy, bardziej do rocka

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Witam, chcę się dowiedzieć jak najwięcej informacji o tym wzmacniaczu, ponieważ w internecie jest tego niewiele. Planuję jego zakup, jako, że całkowicie nie znam się na tym sprzęcie proszę o porady z nim związane. Pytanie czy 200zł to cena adekwatna do jego możliwości, i czy w ogóle opłaca się go kupować? Jeśli nie, prosiłbym o inne oferty +/- w tej cenie. Miałby być to mój pierwszy wzmacniacz dlatego też nie mam do niego żadnych głośników. Następne pytanie to, to czy można go w jakiś sposób podłączyć do komputera? Jeśli to pomoże to generalnie słucham klasycznego rocka, choć zdarza się trochę muzyki elektronicznej z mocniejszym "uderzeniem", sprzęt będzie usytuowany w pokoju o wielkości ok. 20m2. Myślę o budżetowym, ale dobrym w miarę możliwości sprzęcie. Oczekuję rzetelnych i konkretnych odpowiedzi :)

Witam, chcę się dowiedzieć jak najwięcej informacji o tym wzmacniaczu, ponieważ w internecie jest tego niewiele. Planuję jego zakup, jako, że całkowicie nie znam się na tym sprzęcie proszę o porady z nim związane. Pytanie czy 200zł to cena adekwatna do jego możliwości, i czy w ogóle opłaca się go kupować? Jeśli nie, prosiłbym o inne oferty +/- w tej cenie. Miałby być to mój pierwszy wzmacniacz dlatego też nie mam do niego żadnych głośników. Następne pytanie to, to czy można go w jakiś sposób podłączyć do komputera? Jeśli to pomoże to generalnie słucham klasycznego rocka, choć zdarza się trochę muzyki elektronicznej z mocniejszym "uderzeniem", sprzęt będzie usytuowany w pokoju o wielkości ok. 20m2. Myślę o budżetowym, ale dobrym w miarę możliwości sprzęcie. Oczekuję rzetelnych i konkretnych odpowiedzi :)

sorry, ale o jaki wzmacniacz Ci się że tak powiem rozchodzi? (jakby zapytał Dyzma)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Witam

Nabyłem kolumny Mission 732 i szukam wzmacniacza do nich. Cena na jaką mogę sobie pozwolić to 250zł, maksymalnie 300 z przesyłką ale to tylko w przypadku gdy sprzęt będzie perełką i okazją tysiąclecia (płytka studencka kieszeń). Za źródło robi odtwarzacz kaset DAT Sony 57ES. Będzie to mój pierwszy poważniejszy zestaw stereo (wcześniej miałem tylko przyjemną w odsłuchu ale wiekową wierzę Aiwa). Same kolumny gdy je podpiąłem do pożyczonego od sąsiada wzmacniacza Marantz pm4000 grały z bardzo dużą ilością basu, wręcz ze zbyt dużą ilością tego basu, dlatego szukam czegoś co nie będzie faworyzować tego pasma. Słucham głównie rocka i metalu, pokój w którym będzie stać sprzęt to jakies 10m^2, zupełnie nie zależy mi na głośności-ma być czysto gładko i detalicznie.

Z tego co przejrzałem allegro to w oczy rzuciły mi się:

-Denony 280, 320 i 350 oraz 480 który ma taką zaletę że jest blisko mnie więc o przesyłkę taniej

-Harman Kardony 640 o ile uda się je wylicytowac tanio albo 645 ale tylko jeśli na prawdę się wybija.

-Jest sporo kenwoodów ale dla mnie to czarna magia i żadnych opinii o nich nie widziałem

-Czasem się widziało jakieś NADy ale w tej cenie to rzadkość

- Onkyo A-8250, A-8620, A911 który ma tą zaletę że jest blisko

- Rotel A820 za dwie stówki

-Yamaha w zasadzie tylko A500 zdarza się w tych cenachh

- masa wzmacniaczy Sony, niestety jednak na serie ES mnie nie stać, ale za to widziałem ostatnio jakiś wzmacniacz z seri sony ESD z przetwornikiem D/A za 450zł, i myślę że jeżeli udałoby mi się wziąć za mojego DATa 150-200 zł i się potargować ze sprzedawcą to miałoby to sens (ostatnio nikt mu tego nie kupił więc może być skory do opuszczenia ceny)

pozdrawiam

Edytowane przez munioman

Ja do muzy której słuchasz i mission szukałbym:

- Rotela

- Pioneera A400X

To jest też ciekawa oferta:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Troszke wykracza poza mój budżet. W tej chwili w zasadzie zastanawiam się nad Rotelem:

Ukryta Zawartość

czyli brzydki ale sprawny (takich poszukuję)

albo Denonem:

Ukryta Zawartość

który znowu ma tę zaletę że mogę po niego podjechać osobiście.

Dzięki natomiast Smog za polecenie tego amplitunera

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jednak przegapiłem i gość już zdjął aukcję :( a szkoda bo faktycznie miejsca nie mam wiele i miło by było mieć przetwornik D/A i wzmacniacz w jednej skrzynce. To było kup teraz czy licytacja? I za ile stał bo nawet nie wiem?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Dokonalem zakupu,padlo na marantz pm 5004

Musze powiedziec ze po odlaczeniu yamahy rx-v371 od tannoy m2 i podlaczeniu tego marantz'astalo sie cos czego sie nie spodziewalem.

Mianowicie roznica w jakosci dzwieku jest kolosalna, nie wiem z czego to wynika,zawsze myslalem ze yamaha to dobry sprzet,a tu marantz za 230e poprostu ja zdeklasowal.

Dziekuje serdecznie za pomoc.

Jak tak patrzę na tego NADa to martwi brak wyjścia słuchawkowego-jednak słuchawek używam nawet częściej niż głośników. Poza tym jak się spisuje 5.1 w stereo? Będzie lepszy od Rotela i tym podobnych? Zadzwonię jutro do sprzedawcy i spytam co i jak z buczeniem, póki co mam odpowiedź mailową w której pisze że buczenia sam nie słyszał, dopiero ktoś mu o nim powiedział i zaczął zwracać uwagę, oraz o tym że po 5-10 minutach mija. Buczenie jest takie samo niezależnie od poziomu głośności więc niestety można się domyślać już że nie jest to wina preampu a wzmacniacza.

Witam posiadam takowe kolumny BW 602 S3, przez jakiś czas grały u mnie z Denon 1500AE,

lecz przyszedł czas na zmiane wzmacniacza i o to rozchodzi się pytanie ?

Pokój 15-20 m3

Muzyka od Dejvida Głetty ;) do Santany

Portfel 1000 zł

Proszę was o pomoc, z góry dzięki ;)

Edytowane przez powerbeam

Witam!

Sprawa wygląda tak, mianowicie: szukam wzmacniacza który będzie napędzał takie kolumny

link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) '

Jeśli to ma pomóc podaję moc głośników i rodzaj zwrotnicy:

Głośniki w tej kolumnie są firmy Tonsil (wszystkie 8 Ohm)

GND 25/80/1

GDN 16/80/1

GDWK 10/80/26

Zwrotnica J-3-AN-8 (firmy JANBO)

Mój poprzedni wzmacniak poległ u kolegi więc trzeba zainwestować w coś innego i mocniejszego.

Cena tak jak w temacie do 350 zł

Nie interesują mnie jakieś podróbki!

Ukryta Zawartość

Cena tak jak w temacie do 350 zł

Nie interesują mnie jakieś podróbki!

Czy Panascanic, Thompsonic i MAD odpadają?

Może chociaż rozważysz Romela?

Czesc, podpinam sie pod temat i juz nakreslam sytuacje :

Kompletuje od zera stereo ktore w zamysle mial napedzac Marantz PM6004, ale w wyniku serii niefortunnych zdarzen budzet nie pozwala na taki wydatek. Potrzebny plan B, by jeszcze w tym roku "cos gralo" i w miare mozliwosci nie kaleczylo narządu sluchu docelowo do wiosny.

Czym dysponuje?

- Wharfedale Evo2-30 Rosewood Piano

- druty Ultralink Challenger 2 C2SC-12 z bananami

- pokój ma wymiary 4x4,5 metra

- tymczasowe zrodlo sygnalu to laptop

Co do upodoban muzycznych, wzmak bedzie sie zmagał przez wiekszosc czasu z płytami Thievery Corporation, Nightmares on Wax, Moderat, Noon a od czasu do czasu Hendrix, Ataxia i King Crimson.

Moge przeznaczyc na zakup max 700pln i jest to granica na ten moment nie do przeskoczenia. Zdaję sobie sprawe, ze trąci tu profanacją i taki zestaw nie tylko na papierze bedzie wygladac niedorzecznie, ale taka jest sytuacja i lepszy rydz niż nic. Licze na wasze zdanie, jako ze sam obecnie nie mam porownania ani mozliwosci odsluchu. Z gory dziekuje za odpowiedzi w stylu 'dozbieraj kup lampe' :)

Nie ma się co czaić, 700 zł to już konkretny budżet.

Spójrz sobie na te ogłoszenia - jest w czym wybierać:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Potrzebuje taniego pre na jakiś czas, to wyboru mam:

- Musical Fidleity Rainbow (€250)

-Denon DAP-5500 (€250)

-B&W CU810 (€200)

-Camtech 8000C (€200)

-Luxman C383 €250

-Rega Cursa (€250?)

-Sony E77ESD (€250)

Edytowane przez czolgista778

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Witam,

Szukam wzmacniacza w cenie do 500PLN ( ok 100funtów - poszukiwania na ebay, bo mam możliwość przywiezienia sprzętu z UK). Początkowo nastawiałem się wyłącznie na rotela ra-01, 02. Ale im więcej przeglądania forum tym więcej wątpliwości.

Posiadam kolumny JBL LX2005 obecnie podpięte do Kenwood'a KRF-V6020, przekrój muzyczny jest szeroki, jednak głównie rock i house. Niestety, póki co odtwarzane głównie mp3, więc głośność na wzmacniaczu przeważnie stała, a regulacja przez wyjście z kompa.

Jeżeli starsze modele np 931, 921 lub inne poradzą sobie z tymi kolumnami to również będzie dobrze, bo są wyraźnie tańsze.

Proszę o propozycje i rady :)

pozdrawiam,

Powiem szczerze, że ktoś mógłby rozwinąć ten temat ponieważ znajomy chce sprzedać takie kolumny i zastanawiam się jak grają i z czym je połączyć żeby wyciągnąć jak najwięcej, nie koniecznie mocy ale czystości?:) Jak się u Ciebie sprawują matrixp8 te kolumny, i na ile je wyceniasz ?

Cześć, chciałbym się zabrać za budowanie własnego zestawu audio. Obecnie używam PC na karcie AudioTrak Prodigy 7.1e X-Fi (na chipie Creative) z głośnikami Logitech Z5500. Drugim źródłem jest gramofon Unitra GS424 Adam z japońską wkładką Audio Technica 130E, to idzie przez RCA w tanim mikserze Soundcrafta na te same głośniki. Szału generalnie nie ma, więc czas na zmiany, a chciałbym zacząć od wzmacniacza. Na ten cel mam do wydania ~800zł, zastanawiałem się nad Marantzem PM7000/7001 lub Yamahą AX900, ale wiem niewiele na temat takiego sprzętu więc pewnie przeoczyłem kilka ciekawych opcji. Słucham muzyki bardzo różnej, od jazzu, przez rocka i odrobinę elektroniki aż do metalu - dobrzy by było, gdyby wzmak był jak najbardziej uniwersalny. Wymagań technicznych raczej nie mam - poza wejściem phono i wyjściem słuchawkowym, co chyba jest jednak standardem - gdyż przez najbliższe kilka miesięcy będą jeszcze do niego podpięte te nieszczęsne Logitechy. :( Z góry dzięki za pomoc!

Siema.

Posiadam kolumny Tonsil Zg30C114. Są to kolumny 4 Ohmowe (jeszcze, po regeneracji niskotonowych pewnie będzie 8Ohm) w konstrukcji typu closed. Zbyt nisko nie schodzą, jednak grają bardzo jasno i muzykalnie i są świetnym midbassem.

Chciałem kupić do nich jakiś wzmacniacz do 300zł. Nie mam bladego pojęcia na co się zdecydować. Poprzednim wzmacniaczem był Denon PMA-560 i grał strasznie ciemno, więc kolejny raz go nie kupie. Szukam wzmacniacza, który będzie grał dość ciepło, ale jednak tez chciałbym żeby grał precyzyjnie i nie był za bardzo ospały. I co ważne, kolumny mają ok 30W mocy, więc nie potrzebny mi demon w postaci 2x100W.

Zastanawiałem się nad ONKYO ale w tym przedziale cenowym pozostaje w zasadzie tylko Integra A-8250 albo A-8830. Tak wiem, że najlepszy byłby 8850 ale nie wiem czy dorwę w tej cenie. Który lepszy?

Kolejną propozycją jest Luxman LV-100. Co do luxmana odrobinę obawiam się tego, że często zdarzają się modele grzebane. Co jeszcze z luxmana w tej cenie mogę znaleźć?

Denona żadnego na oku nie mam. No może poza PMA-250, jednak nie wiem jak on gra. W zasadzie wszystkie wzmacniacze które podałem wyżej są dla mnie rzeczą nieznaną. Byłbym bardzo wdzięczny za przybliżenie mw. brzmienia tych wzmaków.

Również byłbym wdzięczny za propozycje innych wzmaków, które w tej kategorii cenowej są warte uwagi.

Pozdrawiam, Mateusz

Witam

Zacząłem kompletować swój sprzęt audio, nabyłem już gramofon Audio-Technica AT-LP120 USB, teraz poszukuje wzmaka mniej więcej w okolicach 1000 PLN zastanawiam się nad tą Yamaszką

Ukryta Zawartość

Fajnie by było gdyby ktoś podrzucił od razu sugestie jakich niedrogich kolumn do tego zestawu, myślałem nad czymś takim:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Lub

Ukryta Zawartość

Niestety moja wiedza dotycząca sprzętu audio jest dość mała dlatego szukam pomocy na tym forum za wszelkie sugestie oraz rady będę niezmiernie wdzięczny.

P.S fajnie by było jakbym dostał linki do sprzętu który mam nadzieje mi polecicie :p

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ponawiam prośbę o polecenie wzmacniacza do 250 z przesyłką (NAD przepadł dosłownie 20 minut po tym jak zadzwoniłem do gościa i poprosiłem o dokładniejszy opis).

Na tą chwilę w oczy rzucają mi się:

Rotel:

Ukryta Zawartość

Dwa Denony:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Ukryta Zawartość

i w zasadzie tyle, zastanawiam się jeszcze nad amplitunerami NADa:

Ukryta Zawartość

i tutaj trzymam rękę na pulsie ale w zasadzie nie ma szans żeby nie przekroczył mojego budżetu:

Ukryta Zawartość

Co do preferencji to powtórzę się: Chodzi o jak najlepszej jakości dźwięk o niekoniecznie dużej mocy (mam mały pokój w akademiku więc będą ciche odsłuchy), nie faworyzujący basu, do kolumn Mission 732 które mają w opisie 25-100W. Muzyka to głównie rock, metal i klasyka.

Tak poza tematem dodam jeszcze, że nie mam pojęcia co za ludzie handlują tymi wzmacniaczami (nie piszę konkretnie o tych wymienionych, piszę ogólnie) ale żyć się odechciewa jak się czyta te wszystkie opisy z błędami ortograficznymi i na jedno kopyto (audiofilski, wyjątkowy, kultowy, legendarny... ja pier....). Wszystkie pewnie wyciągnięte z niemieckiego/angielskiego śmietnika a zachwalają jak ofertę roku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wiesz, nie ma obowiązku tam kupowania:)

Dlatego właśnie ich raczej nie linkowałem tutaj bo i nie planuję kupować od takich osób. No, w sumie jednego podlinkowałem, ten od Denona 520 pisze np:

SPRZET PRZYJECHAL OD PIERWSZEGO WLASCICIELA NIGDY GLOSNO GRANY,BARDZO DBANY,A TAK ZE SPORADYCZNIE UZYWANY GLOWNIE STAL JAKO OZDOBA W SALONIE ALE PO ZMIANIE SPRZETU TRAFIL DO MNIE

Czyli coś na wzór znanego z giełd samochodowych "Mitsubishi Lancer, silnik 2.0 Turbo, szanowany, nigdy nie gazowany, od pierwszego właściciela z Niemiec którym był dziadek rocznik 23 jeżdżący tą 300 konną bestią tylko po bułki"

Biorę go pod uwagę tylko dlatego że obiecuje 21 dni gwarancji rozruchowej i jest skłonny opuścić mi dyszkę (za co chcę mu z tego miejsca serdecznie podziękować).

przepraszam za post pod postem ale nie widziałem gdzie się edytuje.

Nieaktualne, wybrałem NADa 3240PE

pozdrawiam i dziękuję za wszystkie porady!

• Pokaż nowe odpowiedzi