Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

dziękuję za odpowiedź. po głowie chodzi mi jednak urządzenia z tunerem fm ponieważ nie będę miał miejsca aby dokupować poźniej osobno tuner

ideal by był amplituner z wejsciem optycznym i obsluga mp3 ale o taki chyba bardzo trudno :(

Ponawiam pytanie, czy wzmacniacz Technics SU-V500 będzie najlepszym wzmacniaczem w kwocie max. 200zł do kolumn Altus 110 ?

Ponawiam pytanie, czy wzmacniacz Technics SU-V500 będzie najlepszym wzmacniaczem w kwocie max. 200zł do kolumn Altus 110 ?

Nie nie będzie.Nie jest to udana konstrukcja.Grał będzie ale czy dobrze?Poczytaj,poszukaj znajdziesz w tej cenie coś lepszego.

a moglbys oswiecic konkretnym modelem lub chociaz jakiej marki szukac? z gory dzieki.

moze inaczej.

za 350zl kupie zestaw ( technics suv500 + odwarzacz cd technics + tuner rds technics)

czy za ta cene jestem w stanie kupic podobny zestaw np. amplituner + cd

czy amplituner technicsa klasy h za 250zl nie bedzie gorszy od suv500 ? prosze o pomoc

Edytowane przez Fr@ntz

Coś mi się wydaje,że dokonałeś już wyboru i szukasz tylko jego potwierdzenia.Za 200 zł nie masz zbyt wielkiego pola manewru więc zapewne chcesz aby to jakoś grała.Jeśli te zestawienie Ci odpowiada to bierz, jeśli nie to szukaj dalej.Słuchałeś tego zestawienia,odpowiada Ci?

Zapoluj na tego,na pewno zagra lepiej z tymi Altusami :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Z Altusami KAŻDY wzmacniacz zagra beznadziejnie. W związku z tym nie oczekuj dobrego dźwięku. Nie myśl też sobie że jak zastąpisz tani wzmacniacz innym tanim wzmacniaczem to zagra lepiej - nie zagra. A połączenie Altus + Technics (mimo że popularne wśród sympatyków PRL-u) gwarantuje naprawdę nieprzyjemny dźwięk. Jeżeli masz Altusy i jakikolwiek wzmacniacz - to zostaw tak jak jest - nie ma sensu zmieniać, szkoda pieniędzy. Jeżeli jednak kochasz Altusy i musisz kupić do nich wzmacniacz - to tylko taki z ciepłą charakterystyką tonalną (ciepło grający). Szukaj wśród starych wzmacniaczy firm Luxman (!) lub Kenwood.

jaki używany amplituner bedzie pasował do pylonów pearli?

chciałbym wydać ok 700zł na używkę

yamaha rs-300 bedzie git do rocka?

przepraszam jeszcze jedno laickie pytanie

zalezy mi aby odtwarzac pliki mp3 (nie słucham płyt cd) czy podłączając wzmacniacz przez np urzadzenie fiio d3 do tv który odtwarza pliki mp3 z pendriva (ma wejscie usb) jakość będzie zadowalająca?

Edytowane przez Fr@ntz

jaki używany amplituner bedzie pasował do pylonów pearli?

chciałbym wydać ok 700zł na używkę

yamaha rs-300 bedzie git do rocka?

A czy poczytałeś już to nasze forum czy wpadłeś tylko na chwilę a odpowiedź chciałbyś na wczoraj?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

sittek przeczytalem interesujace mnie tematy od deski do deski nadal i mam metlik w głowie. Problem w tym ze nie wiem czy na moje potrzeby wystarczy mini wieza czy zestaw stereo czy kd.

mam tv bez wejsc audio wiec bedzie problem z podlaczeniem wzmacniacza. Nie planuje tez zakupu cd playera bo nie zbieram płyt cd a muzyke chcialbym odtwarzac albo z tv albo z mp3 playera, Niby miniwieze maja i odczyt usb i wejscie optyczne ale czy beda brzmialy rownie dobrze jak osobny wzmacniacz i wystarcza do napedzenia tych pearli? nie znam sie zupelnie na połączeniach i mozliwosciach kooperacji poszczegolnych sprzetów ze sobą dlatego grzecznie proszę o radę

Nie gniewaj się ale jezeli twoim źródłem ma być tv lub player mp3 lepiej kup sobie super mini wieżę z philipsa, sony, panasonica itp. z nowoczesnymi wejściami i wyjściami a resztę zostaw na słuchawki do nocnego słuchania ;)

spoko

powinienem w takim razie dozbierac do sprzetu typu amp i dac w jednym? np TEAC A-H01?

załóżmy ze jednak kupie hk 3490 lub rs-500 co moze zapewnic odtwarzanie w przyzwoitej jakości mp3 w 320kbps? jak go podlaczyc racjonalnie do tv?

a moze lepszym rozwiazaniem bedzie kupno uzywanego wzmacniacza np rotel ra-04 i za roznice ktora przeznaczylbym na wszystko majacy onkyo 8050 kupic jakiś dac-usb/odtwarzacz strumieniowy? głowa mnie od tego juz boli :)

powinienem w takim razie dozbierac do sprzetu typu amp i dac w jednym? np TEAC A-H01?

jak najbardziej możesz kroczyć ta drogą, biorąc pod uwagę kolumny i wymagania będzie rozsądnym rozwiązaniem ( pod warunkiem, że nie chcesz nagłośnić zbyt dużego pomieszczenia). A co do TV? Jaki jest to model ? Nie ma przypadkiem wyjścia EURO? Bo jeśli tak to możesz zastosować przejściówkę.

dzięki wielkie za odpowiedź - czy z tego typu urządzeń jest jeszcze jakaś alternatywa?

Moj tv to samsung LE-37D550

wejscia w nim to:

Złącze optyczne audio

Złącze antenowe

Złącze kompozytowe

Wejście PC

HDMI 1.4

USB x 2

Wejście Audio Mini Jack

W takim razie z tym TEAC A-H01 nie będziesz miał problemu z połączeniem.

Jednakże do tego całkiem przyjemnego mini zestawu wydaje mi się że Pylony Pearl mogą być zbyt wymagające. Dla 8 omów będzie to tylko około 2x20Watt i przy ich efektywności 86dB dźwięk będzie słaby i bez dynamiki.

Pokój jaką ma wielkość?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzieki

Pokoj ma 15m2

Jest jeszcze denon ceol piccollo zdaje sie ze ma wieksza moc

Ewentualnie moze zainteresowac sie jakims mocniejszym wzmacniaczem stereo i do tego dokupic dac z wyjsciem optycznym?

Zdecydowanie ciekawszym rozwiązaniem będzie jednak TEAC. Stopień wyjściowy oparty jest o elementy Bang&Olufsena a przetworniki są od BurrBrown®. Cena niby ta sama , ale z Denonem sprzedawane są jeszcze kolumienki ........

A czy te kolumny już masz czy dopiero planujesz? Bo to jest dość ważna przesłanka w wyborze sprzętu.

kolumny juz własnie mam

tego denona mozna samego wyrwac za 1790 chyba najtaniej + on ma tuner ale nie wiem jak inne komponenty

biore jeszcze pod uwage yamahe rs-500 (+ przetwornik fioo d3) lub hk3490 ktory ma duza moc i wejscie optyczne ale to nie rozwiazuje nadal zrodla mp3

no ciezki orzech :)

Edytowane przez biniek84

Ewentualnie moze zainteresowac sie jakims mocniejszym wzmacniaczem stereo i do tego dokupic dac z wyjsciem optycznym?

Jeżeli rozważasz taką opcję i koszta nie graja aż tak wielkiej roli ( około 2800 złotych) zdecydowanie polecałbym klasyczne dwa w jednym: Zintegrowany wzmacniacz stereo Rotel RA-11 z wbudowanym DAC Wolfson WM8740 24 bit/192kHz. Pomimo tego, że jest to tylko 2x40 watt to w porównaniu do wspomnianych wcześniej mini zestawów TAC czy Denon- będzie to już prawdziwa elektrownia atomowa.

Ukryta Zawartość

post-8490-0-65706400-1360108107_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

eh no to na pewno załatwiło by sprawe ale jest juz troche poza moim zasiegiem cenowym :( juz teaca mocno wykracza ale jesli jest wart tego to jakos sie nagnę

Za drogo? Przecież nie musisz dokupować osobnego DAC-a .......w Rotelu masz już bardzo porządny.

No i do twoich kolumn jak najbardziej, bo jak wcześniej wspomniałem z tymi mini zestawami może być małe nieszczęście. Te mini dobre są do monitorów

jasne! zwróciłem jeszcze uwagę na onkyo 5vl - spróbuję go posłuchać chociaz patrząc na moje doswiadczenie wszystko mi sie bedzie podobac :)

Witam, potrzebuję rady.

Otóż rozważam zakup wzmacniacza pioneer a-339, czy ktoś może wyrazić opinie na temat tego wzmacniacza?Czy zagra to lepiej od technicsa su-a700mk2, którego aktualnie używam?

kolumny to canton fonum 400.

Zdaję sobie sprawę, kupiłem go tylko dlatego, że cena była BARDZO okazyjna :)

a-339 ewentualnie a-351R dlatego, że mam możliwość odbioru osobistego tego sprzętu.To co myślicie o tych pioneerach? napędzą te cantony czy mogą być za słabe?

Witam szanownych forumowiczów!

Rozpoczynam kompletowanie stereo. Niestety nie za wiele wiem o tym sprzęcie. Wiem natomiast, że dość dużo słyszę i jakość będzie dla mnie ważna.

Początkowo myślałem o czymś co od razu miałoby w sobie tuner, może nawet LAN lub USB do FLAC-ów. Jednak poczytałem trochę to forum i dość wyraźnie wybrzmiewają sugestie, że kina domowe grają gorzej od amplitunerów stereo a te z kolei gorzej od samych wzmacniaczy, i że w ogóle im mniej dodatkowych funkcji we wzmacniaczu, tym lepiej.

Zaczynam więc od wzmacniacza, potem będę dobierał źródło i głośniki. Budżet dość mocno ograniczony, więc szukam w używanych. Wstępnie chciałem wycelować w Denona, bo podoba mi się ich brzmienie, ale bardzo nie będę się upierał. Słucham klasyki, jazzu, chill-outu, bluesa, ...

Co polecacie? Bardzo proszę o pomoc, bo poczytałem już o nie wiem ilu modelach i zaczynam mieć mętlik w głowie...

• Pokaż nowe odpowiedzi