Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Denony z serii x20 lub x60 np. Pma-320, pma-520. Ja mam model 480r i posiada direct source oraz loudness, za ta kasę gra niezłe a podane przeze mnie modele są lepsze szczególnie do rocka...

Witam zainteresowanych kolegów.

Sansui to bedę go obserwował choć mam do niego mieszane uczucia:). Co do Denonów - problem polega na tym, że są trudno dostępne. Wczoraj odwiedziłem większość Szczecińskich komiso-lombardów, które świeciły pustkami (nie znalazłem nawet 1 wzmacniacza). Tak więc jedyną drogą zakupu zostaje internet. Kusi mnie SONIACZ TA-F490 bo ten mogę nabyć w swojej rodzimej miejscowości.

Denony z serii x20 lub x60 np. Pma-320, pma-520. Ja mam model 480r i posiada direct source oraz loudness, za ta kasę gra niezłe a podane przeze mnie modele są lepsze szczególnie do rocka...

Witam.

Problem z Denonami jest taki, że są niedostępne w sprzedaży. Komisy w mieście gdzie mieszkam (Szczecin) świecą pustkami. Z wymienionych przeze mnie wzmacniaczy szczególnie kusi mnie Sony TA-F490 ponieważ mogę go kupić w rodzimej mieścinie.

Dziękuje za zainteresowanie :)

Witam Kolegę Starego Grzyba w młodym wykonaniu. Aktualnie na Alle-drogo , jest Sansui AU-X501. Cena jak na tą chwilę niska. Może Kolega zaryzykować. Te Altusy napędzi z nadmiarem. Moc ma i dynamikę też. Funkcja Direct też jest.

Pozdrawiam.

Jan

Dziękuje za odpowiedź. Będę obserwował aukcje, choć do końca nie jestem przekonany do marki ;]

Edytowane przez Fr@ntz

witam

posiadalem zestaw wzmacniacz soundwave a 1200r plus glosniki stare unitry fonika a-17 w ktorym jeden glosnik jest orginalny a do drugiego kupilem dwa glosniki tonsila- gralo nawet sympatycznie

teraz stalem sie szczesliwym posiadaczem kolumn altus 110 do ktorych pospielem stary wzmacniacz, ze posiada wejscie na drugie zestaw kolumn stare sie nie kurza

mam pytanie jaki wzmacniacz byscie proponowali do kolumn altus 110 w cenie okolo 300zl -niestety slucham kazdej muzyki i czasami lubie glosniej:)

biore pod uwage firmy (tylko jakie modele?)OCZYWSICIE JESTEM OTWARTY NA KAZDA FIRME KTORA POLECICIE PONIEWAZ DOBOR FIRM JEST NA PODSTAWIE CZYTANIA FORUM:

-rotel

-luxman

-nad

-pioneer

-marantz

-onkyo

-SABA MI -215- podobno dobry model

1.jestem zielony w tych sprawach i czasami ciezko mi pojac czemu wzmacniacz o nizszej mocy na kanal potrafi grac lepiej. np NADy,Rotel maja mniejsza moc na kanal niz onkyo a potrafia ruszyc kolumny i to wiele lepiej

2.pod altusy podpielem juz diore 704 -glosniki graly o wiele czysciej (przy glosnej muzyce) i mocniej niz przy moim starym wzamcniaczu

lecz jednak przy spokojnym sluchaniu stary wzmacniacz jakgdyby wyciagal pelniejszy dzwiek z altusow

prosze o pomoc i pomysly co warto kupic w cenie kolo 300zl

wiem ze w takim budzecie cudow nie bedzie ale boje sie wyrzucic 300zl w bloto

pozdrawiam i czekam:)

Przy tych kolumnach różnicy nie zrobi ci czy weźmiesz denona pma-560 , Yamahe a-520 czy lampę MarKa Levinsona .

Edytowane przez Prestige

nie wiem ,moze glosniki sa nienajlepsze

jednak mysle ze jakas roznica istnieje

prosilbym nadal o pomoc

a nie wysmiewanie z taniego sprzetu

pozdrawiam

Denon PMA 355 za 240zl

to dobry wybor??

Edytowane przez Fr@ntz

Piotruz, Kolega ma trochę racji, kolumny są ważnym elementem zestawu. To one przenoszą to co wzmacnia wzmacniacz.

We wzmacniaczu zaś nie do końca liczy się tylko moc, ważniejsza jest dynamika, jego pasmo i zniekształcenia jakie wprowadza do toru. Właściwie wzmak powinien być neutralny i tylko idealnie wzmocnić, przenieść sygnał. To coś co daje ,,kopa,, nawet w tych słabszych wzmakach, to dynamika. Moja rada, czytaj, pytaj ale jak możesz, słuchaj wzmacniaczy, wtedy łatwiej znajdziesz to co chcesz mieć.Łatwiej dokonasz wyboru. Na Allegro są przecież sprzęty z Twojego rejony, postaraj się , umów na odsłuch. Tak, pozdrawiam.

Jan

Witam!

Zachęcony niektórymi przyjaznymi odpowiedziami chciałbym zapytać o wzmacniacz : mam Audio Academy Phoebe III i aktualnie wzm. Sony 550ES przez CD Sony 630QS i Arcam rDAC, słucham jazzu i klasyki - rzadziej rocka. Myślę o zmianie wzmacniacza(??) i proszę o podpowiedzi, nie mam żadnego doświadczenia ani za bardzo możliwości by próbować - to na czym słucham wynika z lektury forum. Kasa to ok. 1000zł - oczywiście używany.

pozdrawiam

5maniek

" MÓW JEŚLI MUSISZ "

Witam.

Wracam do wątku z dzisiejszej nocy.

Trudności w znalezieniu Yamahy AX-590 i niepewność co do modeli A/AX-500 (są osoby, którym czegoś brakowało w ich brzmieniu, w przeciwieństwie do Soniaczy, które mają opinie uniwersalnych i naturalnych) sprawiła, że nakręciłem na któregoś z Sony. Problem w tym, że dostępne są wszystkie modele, które mnie interesują. Różnica między TA F470 a 490 pewnie jest niewielka, a jak się to tego ma 500 z magicznym dopiskiem ES? Czy taki mały potworek to nie za dużo? (za dużo w nim potencjometrów ;] ) Czy może ktoś wyjaśnić mi jak rozumieć "klasę ES"? Czasem czytam, że wzmacniacz jest klasy A lub klasy AB - czy to to samo kryterium?

Pozdrawiam

Witam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to jest częściowo odpowiedź na pytanie o klasy wzmacniaczy. Przepraszam , że nie osobiście a odnośnikiem, ale to dobry artykół, dalej jest chyba więcej wątku. Klasa w jakiej pracuje wzmacniacz ma znaczenie, poczytasz powinieneś zrozumieć.

Pozdrawiam.

Jan

Ukryta Zawartość

Witam.

Dziękuje za zainteresowanie.

Dla potomnych dołączam link do drugiej części artykułu:

Ukryta Zawartość

janvideo24 po przeczytaniu artykułu wile zrozumiałem ale czy możesz mi wyjaśnić jak się to ma do wspomnianych przeze mnie Soniaczy? Na Allegro często piszą o tych wzmakach jako klasach ES. Z tego co wyczytałem klasy E,F nie są używane w wzmacniaczach audio - więc skoro to jest klasa E to chyba nie ma czym się chwalić ;] Wzmak ma symbol TA-FXXXES - Która z liter to klasa:TA,F czy ES:>? - Proszę o wyprowadzenie mnie z błędu.

Ciągle poszerzam wiedzę na temat wzmacniaczy i opinii ich użytkowników dlatego korzystając z okazji dodam jeszcze jedno zapytanie:

Który z wymienionych przeze mnie wzmacniaczy ma większą dynamikę i naturalniejszą barwę? Jak wygląda kontrola basu?

(przypominam modele:Sony TA-F470/490/500ES (może 550ES)

Yamaha a-500,ax-500 (może A700)

Zauważyłem, że użytkownicy tych dwóch produktów są dość wierni marce. Jeśli porównują Sonego to tylko z Sonym ponieważ nie chcą innego wzmacniacza. Tak samo jest z użytkownikami Yamah, w przeciwieństwie do pozostałym marek typu technics,pioneer czy kenwood. Daję do myślenia :)

Proszę o każdą opinię dotyczących opisanych przeze mnie modeli

Ukryta Zawartość

Wzmak ma symbol TA-FXXXES - Która z liter to klasa:TA,F czy ES:>? - Proszę o wyprowadzenie mnie z błędu.

TA-FXXXES to jest nazwa modelu. Nie zawiera ona informacji na temat tego w jakiej klasie pracuje wzmacniacz. Nie miałem do czynienia ze wzmacniaczami SONY z serii ES ale przypuszczam, że pracują one, podobnie jak znakomita większość wzmacniaczy dostępnych na rynku, w klasie AB.

Witam!

Zachęcony niektórymi przyjaznymi odpowiedziami chciałbym zapytać o wzmacniacz : mam Audio Academy Phoebe III i aktualnie wzm. Sony 550ES przez CD Sony 630QS i Arcam rDAC, słucham jazzu i klasyki - rzadziej rocka. Myślę o zmianie wzmacniacza(??) i proszę o podpowiedzi, nie mam żadnego doświadczenia ani za bardzo możliwości by próbować - to na czym słucham wynika z lektury forum. Kasa to ok. 1000zł - oczywiście używany.

pozdrawiam

5maniek

kolego przewertuj ten wątek gdzieś od 6 strony, tam znajdziesz odpowiedź na nutrujące Cię pytanie;)

Poszukuję wzmacniacza, który napędzi moje kolumny M-audio Trend 900.

Słucham wszystkiego od muzyki klubowej czy klimatów pokroju The Prodigy po gitarowe brzmienia i jazz.

Zależy mi na mocnym basie i dynamicznym, klarownym dźwięku. Fajnie jakby wzmachol miał trochę mocy w zapasie.

Myślałem jak na razie o:

Pioneer A-777

Marantz PM 68/7000 (na marginesie, wizualnie piękne są ;))

Harman Kardon PM 665 Vxi

Poczytałem ostatnio i z tego co pisaliście Reloop HA210 jeszcze fajnie brzmi ale nie można do niego podpiąć dwóch par głośników (ten zestawik Maudio jest 5.0, poza kolumnami podłogowymi chciałbym na drugim kanale też te satelity podpiąć).

Wyprzedzam pytanie o pułap cenowy, widzicie jakie wzmacniacze podałem, więc chciałbym oscylować w tych cenach. Myślę, że 500-700zł to max.

Pozdrawiam.

kolego przewertuj ten wątek gdzieś od 6 strony, tam znajdziesz odpowiedź na nutrujące Cię pytanie;)

Dzięki.

" MÓW JEŚLI MUSISZ "

Witam wieczorową porą.

Kolego Stary Grzybie - wrrr , jak nie lubię tak mówić do nikogo. Na część pytania dostałeś już odpowiedź. Nie mam niestety wielkiej wiedzy na temat wzmacniaczy Sonego. Dziwne to , bo zarówno kamerę jak i aparat mam produkcji tej marki. Niestety brzmienie ich jakoś mi nie leżało, może z powodu prozaicznego, że kiedyś nie było mnie stać na nic lepszego, później nie miałem czasu na muzykę a kiedy już go, trochę czasem mam, słucham Sansui i mam już sporą kolekcję, więc nie myślę o zmianach. Co do parametrów, trzeba by przepatrzeć dane tych wzmaków, ich dynamikę. Pracuję teraz po 12 godzin dziennie i tylko trochę czasu zostawiam sobie na net, ale mało. Przepraszam, jak znajdę może jutro chwilkę, przepatrzę dane tych sztuk co podałeś.

Pozdrawiam.

Jan

Witam. Jestem nowy i.. jak to mówią "zielony" w temacie audio. Chciałbym kupić sobie do New Mildton 170 wzmacniacz stereo za ok. 300-400zł. Mam nadzieję, że otrzymam pomoc od użytkowników tego forum.

Pozdrawiam, Michał

Witam cierpiących na bezsenność (lub mających nocki w pracy:p )

Im dłużej czytam tym większy bałagan mam w głowie. Przypadkiem natrafiłem na post, który mówił coś na ten styl:

Za 300-400 zł kup to co Ci się podoba wizualnie (wielkich różnic w jakości dźwięku nie będzie) - jeśli się spodoba brzmienie - zostaw, jeśli nie - sprzedaj".

To chyba jest najlepszy sposób, bo skoro parametry nic nam nie mówią a odsłuchu nie mamy to czymś się trzeba kierować.

W ten sposób wróciłem do tego co fascynowało mnie od początku - Yamaha. Na temat marki krążą skrajnie różne opinie. Jedni piszą, że zamulają a inni odpisują, że wręcz przeciwnie (o tych samych modelach). Znalazłem kilka pozytywnych postów o AX-470 jednak przeraził mnie niski pobór mocy. Czy 190 W napędzi 2X60W? (Altusy 75). Wszystkim tych, którzy chcą mnie zbesztać za niski standard zestawu - przypominam, że do tej pory były przechodzone samsungi 2.1 i komputer, a altusy mam za flaszkę w świetnym stanie. Czy AX-450 (jak się domyślam starsze rodzeństwo) znacznie różni się od 470? Ma większy pobór mocy (230W). Czemu AX-500 ma ponad 400w?

Zauważyłem pewną cechę - 430 i 500 mają podobny wygląd i wysoki pobór mocy a 450 i 470 wyglądają inaczej niż poprzednicy i mają niższy pobór. Co za tym się kryje? - rok produkcji? Ma to przełożenie na jakość?

Pozdrawiam

Do kolumn tej kasy nie ma praktycznie znaczenia jaki wzmacniacz je napędzi. Te wzmacniacze które wybrałeś są OK, wybierz z nich taki który Ci się najbardziej podoba. Dźwięk końcowy i tak będzie zawsze limitowany przez te kolumny.

Witam. Zastanawiałem się nad przesiadką na KD ale parę osób mnie już z tego częściowo wyleczyło. Więc poszukuję wzmacniacza stereo na pokoju ok 17m^2. Głośniki jakie posiadam to DIY (oparte na przetwornikach: Monacor SPH-165KEP i Vifa xt19td). Muzyka jakiej słucham jest różnorodna. Najczęściej to: hip hop/rap, reggae, drum and bass, dubstep ale nierzadko też jazz, nujazz, funk, chillout, downtempo, trip hop.

Budżet to powiedzmy ok 500zł ale jakby było taniej i dobrze to nie byłoby źle :)

Swoje poszukiwania zawęziłem do tych modeli:

- Denon PMA-860

- Harman Kardon PM-665

nie wiem czy to dobry wybór ale takie wyciągnąłem wnioski po przeczytaniu paru tematów.

Chciałbym żeby wzmacniacz brzmiał lepiej od Diory WS704, której używałem do tej pory.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Nie wiem, czy przy kolumnach tego typu, góra nie jest wyeksponowana i kiepska..

a marantz może to pogorszyć, lepiej jakiś ciemny wzmak, według mnie. Pioneer może być, tylko po co tak wielki, 656/676 by styknął. Albo HK.

Witam!

Mam okazję kupić wzmacniacz Denon pma 925r.

Mówiąc krótko:Jedni go chwalą, a drudzy mówią że to szmelc.

Moje pytanie brzmi: Czy warto go kupić czy nie?

Witam piszę z prośbą o pomoc przy wyborze wzmacniacza plus kolumny do niego. Marki wzmacniaczy jakie chodzą mi po głowie, to Yamaha, Denon, Onkyo, Pioneer ewentualnie może Sony lub Technics, chyba że jesteście w stanie zaproponować coś innego. Na wzmacniacz chcę przeznaczyć góra 400 złotych (niestety moje zarobki nie pozwalają na szaleństwa). Do wzmacniacza chciałbym dobrać również odpowiednie kolumny. Na tą chwilę posiadam komplet Technicsa se-ch570 z kompletnym zestawem głośników. Głośników od razu kupować na pewno nie będę dopiero na następną wypłatę i też chciałbym wydać najwięcej 400zł ewentualnie jak będzie kłopot z doborem głośników w tej cenie może coś dorzucę Pokój duży nie jest około 7m/kw (mieszkanie w blokach i nie mam też sporych możliwości, jeśli chodzi o rozstawienie). A wygląda, to teraz, tak jak na zdjęciach poniżej. I pytanie jeszcze, czy taki zestaw stereo sprawdzi się również w miarę dobrze, jeśli chodzi o oglądanie filmów? Bo ten Technics, którego posiadam niestety nie powala, jeśli chodzi o filmy.

Ukryta Zawartość

dsc00113cv.th.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!

Widzę, że każdemu potraficie doradzić więc i jak proszę o poradę.

Szukam wzmacniacza do systemu stereo. Docelowe zastosowanie - słuchanie muzyki elektronicznej, dubstep, dnb, minimal. Ogólnie wymagany szybki, dynamiczny bas oraz uwydatnienie niskich cz. Wzmacniacz nie musi mieć ogromnej mocy. Zależy mi bardziej na kompaktowych rozwiązaniach z adekwatnie małym poborem mocy ponieważ muzyka gra u mnie 12h dziennie. Rachunki za prąd mogą być ogromne przy kobyłach z poborem mocy 600W.

Zależy mi natomiast bardzo na loudnessie (opcjonalnie filtr subsonic) aby uwydatnić niskie tony (tak jestem fanem niskich częstotliwości). Pomieszczenie które ma napędzać to ok. 20m^2. Rzadko kiedy będzie wykorzystywane 100% mocy więc wolę mieć wzmacniacz słabszy i go mocniej "rozkręcić". Na razie będzie grał z zestawem ZG15 unitry a w niedalekiej przyszłości zmiana na coś "normalnego". Wzmacniacz naturalnie używany ale nie jakiś dziadek.

Muzyka będzie odtwarzana w 90% z komputera w postaci plików FLAC.

Zakres cenowy: ok 400 zł z założeniem takim, że jak znajdę coś wartego pieniędzy to mogę dopłacić.

Moje osobiste typy to NAD lub Harman ale z tego co czytam to średnio sprawują się w tych rodzajach muzyki, to prawda ? Moc 2x30W w zupełności wystarczy (tak mi się wydaje).

Pozdrawiam!

Witam

Mam mały problem jestem amatorem z dziedziny sprzętu muzyczne i właśnie do was kieruje pytanie. Jaki wzmacniacz kupić do dwóch kolumn?

Moc 120W

moc max. 175w

Impedanz 8 Ohm

Witam wszystkich uzytkownikow tego forum:).Od ok 2 tygodni sledze wasze forum bardzo duzo sie nauczylem dzieki wam i waszym wpisom.Poszukuje wzmacniacza do ok 1800zl uzywanego obecnie slucham muzyki na technics sa-dx850:( i pora to zmienic.Moje kolumny to tonsil siesta kupione miesiac temu (wtedy jeszcze tu nie bywalem a szkoda)muzyka to caly przeglad gatunkow zona co innego synowie co innego cala rodzina to rozne zainteresowania muzyczne.Drodzy uzytkownicy pomozcie zagubionemu facetowi.

Witam serdecznie. Od jakiegos czasu sledze forum i poglebiam swoja wiedze.

Oj kilku miesiecy jestem posiadaczem kina domowego ( nic specjalnego ) ale jak na moje potrzeby moze byc na poczatek, Yamaha rxv 467 + Jamo s606 5.0.

Niedawno zakupilem sobie monitory Monitor audio BX2, i mam dylemat, chcialbym dokupic do monitorow jakis dobry/tani wzmacniacz stereo jako ze yamaha nie spelnia moich oczekiwan.Na poczatek jako ze nie posiadam zadnego odtwarzacza chcialbym podlaczyc wzmacniasz stereo razem z monitorami do wyjscia PreOut w yamasze .Nie wime czy dobrze rozumuje ale czy np. sygnal z (tv) bedzie wedrowal poprzez yamahe do nowego wzmacniacza i bede mogl sluchac tylko i wylacznei samego stereo?Z biegiem czasu planuje dokupic jakis cd badz bluray, lecz na razie musi mi to wystarczyc ... Kwota jaka moge wydac nie jest wielka okolo 800 zl, dobrze bylo by gdybym mogl cos wyrwac taniej.

Na oku mam ca a500... Prosze o wyjasnienie mojego dylematu i fachowa porade odnosnie takiej kombinacji i wyboru wzmacniacza.

Pozdro.

Witam

Niestety mam podobny problem tylko z odwróceniem ról. Chcę kupić twoje kolumny i mam wzmacniacz. BX2 mają grać w pokoju ok 20 m kw i proszę Cię o poradę. Czy poradzą sobie z wypełnieniem takiej przestrzeni, . Zamierzam słuchać muzyki nie zbyt głośno a zależy mi na ładnej scenie, przestrzeni i powietrzu z nie za drogich kolumn. Co możesz mi o nich powiedzieć. Czy znalazłeś już wzmacniacz, którego szukałeś? Teraz mam Paradigmy Monitor 3v1 i dźwięk mam za "duży", zbyt basowy.

Pozdrawiam

odświeżam pytanie "Czy warto kupić Denona pma 925r za 250zł, i czy to prawda że gra tak słabo itp. bo mówią że to nieudany wzmacniacz, czy to prawda?"

• Pokaż nowe odpowiedzi