Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jakie modele wzmacniaczy możecie mi polecili do ok. 300zł? Wzmacniacz ma napędzać 4ohmowe kolumny, mają one 60W RMS ale jakiś przyszłościowy zapas mocy by się przydał. Służyć ma właściwie do wszystkiego muzyka, filmy, gry itd. Był bym wdzięczny za jakieś linki do ciekawych aukcji.

Wcześniej miałem denona pma-260 i wspominam go pozytywnie, dlatego pytam czy denon pma-560 będzie dobrym wyborem ?

To wyzszy model z tej samej serii, dlatego jesli pasowal ci PMA-260 to wez 560.

?👈

Jaki budżet ? Jaka muzyka ? Jakie pomieszczenie ? Jakieś preferencje ?

Ale jaja - jakaś masakra z całego posta zostało tylko "Witam" bzdura - zaraz coś doskrobie.

Poniżej to co z jakiegoś powodu nie pojawiło się w pierwszym Poście

Sorka

Witam

Proszę o pomoc w doborze wzmacniacza do głośników JPW 910ML.

Obecnie głośniki te gają z:

SONY CDP-XE220 (będzie zmiana, ale po doborze wzmacniacza)

SONY TA-F530ES

przewody Klotza

w przyszłości chciałem dołożyć winyl, ale dopiero do systemu, którego brzmienie będzie mi odpowiadać.

Na razie nie chciałbym zmieniać głośników. Są w idealnym stanie. A przeczytałem o nich sporo dobrego. Dlatego zależy mi na zmianie wzmacniacza. Zmiana CD nastąpi, ale musi chwile poczekać.

W czym jest problem:

Obecnie ten system gra ładnym basikiem nie powiem całkiem nie najgorszą scenę potrafi sklecić, ale to co mi przeszkadza, to wycofana góra, mało szczegółowa, a na pograniczu góry i średnicy jest po prostu fatalnie brak dynamiki powoduje, że to wszystko takie jak by rozmyte w tym zakresie.

Jeżeli chodzi o gatunki to może oprę się o nazwy i nazwiska.

System fajnie się sprawdza przy nagraniach typu unplugged. Dalej, Lauren hill brzmi całkiem fajnie. Pan Erik Trufaz zagrał bardzo ładnie, Pani Adele, dalej Pan Zaucha, Panowie z Bajafondo, nawet Daft Punk (choć takiej muzyki słucham najmniej) wypadł całkiem przyjemnie głównie za sprawą basu.

Ale wszystko z zaledwie lekko rozbudowanymi talerzami nawet już z pogranicza Rocka brzmi źle. Lenny Kravitz, Queen, Kings of Leon, nawet Panowie z grupy Polucjanci (i tu już nie biję do talerzy), którzy tak naprawdę nie nagrali na płycie nie wiadomo jak wiele "hałasu" stracili powietrze.

BARDZO PROSZĘ O POMOC.

Chciałbym jeśli to możliwe by zmiana wzmacniacza zaowocowała ciepłą wyraźną górą i średnicą bez jednoczesnej utraty basu i sceny. kompletnie nie zależy mi na efekciarstwie, wręcz przeciwnie wolę jak najbardziej rzeczywiste oddanie tego co zostało nagrane.

kwota, którą mogę przeznaczyć, to 600-800zł.

Bardzo proszę o potraktowanie poważnie mojego problemu. Z góry dzięki.

Edytowane przez ment0s

Moim zdaniem spróbuj najpierw innego odtwarzacza. 530ES nie jest zły!

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Moim zdaniem spróbuj najpierw innego odtwarzacza. 530ES nie jest zły!

Zgadzam się. Mój obecny CD to kiepścizna. Tym nie mniej uruchamiałem mój sprzęt z innych źródeł. Znajomego jakiś stary CD Philipsa, komputer etc. Różnice były kosmetyczne. Główny problem nie zniknął.

Mój tok nie wiem czy do końca słuszny jest taki by do głośników dobrać wzmacniacz i uzyskać takie brzmienie, które będzie mi odpowiadać, a na końcu przez zmianę CD spróbować osiągnąć to czego szukam, i zniwelować drobne różnice.

Mam znajomego, który ma tą 530ES. Jak będzie chwila, to może coś podmienię, i zobaczymy co z tego wyniknie.

Osobiście umarzam, że tu nawala wzmacniacz, i to na jego zmianie najbardziej mi zależy.

Pozdrawiam

witam wszystkich mam takie pytanie ,czy kolumny Tonsil Altus 300 dobrze bedą grać ze wzmacniaczem Harmanem Kardonem HK980 I HK990?I ewentualnie jakie inne wzmacniacze bedą dobrze grały z tymi kolumnami pozdrawiam

te kolumny nie będą grał z niczym dobrze bo same w sobie są złe ;) polecam je sprzedać i zainwestować w coś innego...

Rewelacyjna wypowiedź! Ja proszę o dobór wzmacniacza, i pisze, że jak na razie nie chcę zmieniać głośników. Więc jak rozumie to a pro po tego ta trafna rada.

Kiedyś na nie przyjdzie kolej, ale na teraz niech tak zostanie.

Głośniki są w świetny stanie, wyglądają jak nowe. W prasie posiadają świetne opinie, zastąpione zostały dopiero przez Tannoye, ale jak rozumie na przełomie ostatniego tysiąc lecia dźwięki z pogranicza wysokich i średnich tonów nie były słyszalne.

No nic. Jak już kolega (trafnie zapewne) stwierdził, że głośniki nadają się już tylko do wymiany, to może chociaż skusił by się na nico bardziej konstruktywna radę i podpowiedział na co zmienić.

Pozdrawiam Pan.

jak się już tak uparłeś żeby je zostawić to z harmana dużo lepszym rozwiązaniem będzie moim zdaniem hk680 lub 690

a co do altusów to mówię z własnej autopsji bo miałem 75, i cokolwiek do nich podpinałem był syf kiła i mogiła zero basu ostra góra, jedyną zaletą było chyba tylko to że głośno grały

Może nie sluchałem w życiu dużo zestawów, ale mialem okazje słuchać ww kolumn.Miałem zeusy które potem wymieniłem na altusy to był wielki bład dzwięk jak z kolumn estradowych zero spójności dawały górą po uszach i ten bas kartonowo dworcowy:( obecnie gram na siestach to jest dopiero krok do przodu a nawet dwa.Altusy nadają sie co najwyżej do nagłaśniania imprez,ale to jest tylko moje zdanie i moja opinia każdy slucha na czym lubi i na co go stać.

Jaki wzmacniacz za około 500-700zł do kolumn Dali 104. Najczęściej do rocka?

Właśnie przegrałem aukcje Rotela 840.

witam czy ktos slyszal wzmaniacze pioneer a66x albo a77x?prosze o odpowiedz i opisanie brzmienia czy lepiej kupic np a656 czy starszego a66x? ktory jak gra ?

jak się już tak uparłeś żeby je zostawić to z harmana dużo lepszym rozwiązaniem będzie moim zdaniem hk680 lub 690

a co do altusów to mówię z własnej autopsji bo miałem 75, i cokolwiek do nich podpinałem był syf kiła i mogiła zero basu ostra góra, jedyną zaletą było chyba tylko to że głośno grały

Uważam, że jak ktoś potrafi podnieść głos, to powinien też potrafić się wycofać.

Panie Amnesia sorka z góry, jakiś czeski film. Ja do Pana z grubej rury, że te głośniki nie są złe, a nie zauważyłem, że pomiędzy moim ostatnim postem a Pańską wypowiedzią ktoś się "cichaczem wślizgnął", i w zasadzie, to Pańska wypowiedź dotyczyła Altusuów, a nie moich JPW jak rozumie.

No nic zdarza się. Tak czy owak sorka.

A wracając do tematu to ponawiam prośbę o pomoc w doborze wzmacniacza do JPW 910ML. Jeśłi nie znacie tych głośników, to powiedzcie, który wzmacniacz ma taką charakterystykę, która powinna u mnie temat rozwiązać.

Pozdrawiam

A wracając do tematu to ponawiam prośbę o pomoc w doborze wzmacniacza do JPW 910ML. Jeśłi nie znacie tych głośników, to powiedzcie, który wzmacniacz ma taką charakterystykę, która powinna u mnie temat rozwiązać

W tej chwili są na allegro :

Marantz PM80 - 700 zł

Yamaha AX900 - 749 zł

Yamaha AX870 - 800 zł

Sudgen A25B - 590 zł

Onkyo 8870 - 545 zł

Rotel 971 - 750 zł

Te Sony nie były takie straszne. Te JPW też nie. Zastanawiam się czy przyczyna nie tkwi również gdzieś indziej - w akustyce pokoju, uszkodzeniu sprzętu, kablach ? No i na pewno po części w bardzo słabym odtwarzaczu CD. Teraz na allegro można naprawdę tanio trafić przyzwoity odtwarzacz - jednak skusiłbym się na wymianę (ale już po wzmacniaczu, żeby wiedzieć dokładnie w którą stronę iść z dźwiękiem).

chlopaki tak naprawde z mojego doswiadczenia nie warto sluchac tu nikogo !!!!!! kazdy ma inne preferencje co do dzwieku ,dla jednego bedzie ladnie dla inneg brzydko , padlo tu np wiele zdan ze pioneer gra mulaco i ze ktos tam nie poleca , ja znowu bym napisal odwrotnie ze wzgledu ze slucham go w tym momencie na kefach iq30 , interkonekty na bazie srebra ,cd mizerny i nigdy bym nie powiedzial ze to jest mulacy dzwiek!!!!dlatego warto wziasc po uwage ze ktos pisze o jakims piecu ze jest slaby np z takich wzgledow ,ze podlaczyl pod nieodpowiednie kolumny , zle kable , mulacy interkonekt , i potem sie udziela ze cos u niego gra niefajnie , ja uwazam ze nie ma drastycznie zlych wzmacniaczy bo wszytko jest do wymodelowania , niestety trzeba chciec i miec pare zl !!! dlatego z tego co tu widze jak disc podwaza wiekszosc opini nie bedzcie tego za wyznacznik , on napisal ze kef iq30 to kolumienki za 700 zl a ja uwazam ze sa super fajne , i to nie jes tylko moja opinia tylko nawet ludzi ktorzy mieli te kefy a po czasie kupili kolumny za np 7 tys i w bezposrednim odsluchy mowili ze kef wcale nie odstaje !!!!! disc pochwal sie swoim zestawem z checia sam ocenie wiem ze masz cd pioneera pd 75 o ile go masz ? a ja ci powiem ze to szit i to naprawde bo klocek kosztuje (przynajmniej ja dalem 2 tys ) a mam tez dvp sony 735 z drugiej reki za 300 zl i powiem ci ze roznice dzwieku tych klockow naprawde nie sa duze a roznica ceny kolosalna , pd 93 gra duzo lepiej od 75 !!!! pochwal sie jakie masz kolumny a nie chwal sie tym czego sluchales gdzies tam , bo gdzies tam to ja tez sluchalem tysiace w media markt w audio delatach itp ale co z tego , mnie interesuje konkretne sluchanie dlugo-terminowe a nie twoje odsluchy w tanich komisach ze starociami !!!! gdbys w moim odczuciu byl bardziej ulozony bys np napisal ze owy wzmacniacz nie jest zly tylko potrzebuje bardziej takich kolumn jasniejszych interkonektow i wtedy gra juz przywoicie , to ty tylko piszesz zly zly zly !!!! kieruj sie panocku tematem " czyli tani wzmacniacz ........... sorka jestem po piwie ,ale nie berz tego ze ja mam cos do ciebie albo cos , ale prosze jezeli jestes obsluchany i chcesz sie udzielac to jak ktos prosi o jakas opinie a masz chec pomoc to pisz konkretnie , odpisuj na pytania ludzi itp albo nie udzielaj sie wcale bo po co ?jak ktos mnie sie chce o cos zapytac bardzo prosze z checia pomoge gg 9238840 oczywiscie niech pisza amatorzy bo nie jestem zadnym wybitnym specjalista tylko tez amatorem ale pogadac o audio lubie i moge sie przyjemnie wymienic poglady !!!!

Po dzisiejszym dniu zgadzam sie z Combosem nie tanie monitor audio rx8 zagrały fatalnie z moim onkyo.a tyle pochlebnych opini sie naczytałem o nich byłem gotów brać je w ciemno ale dobrze że pojechałem na odsłuch bo bym wtopił na całej lini.

panczo nie bierz monitor audio , za taka kase lepiej kupic kef xq z drugiej reki !!!! zaden monitor audio nie przebije kefa puki co , moze kiedys !!!!pamietaj jedno kef srednice ma wybitna , do tego teraz w nowej lini kefa dochodza do tego bardzo dobre wysokie ,i bass tez niczego sobie , starsza wersja wysokie miala slabe dlatego opinie sa rozne , ale w nowych rozwiazali problem !!!! z bassem kef nawet stara linia nie miala problemu wiec powinno byc ok , ale to juz zalezy kto co lubi , czy lubisz bardziej rozciagniety bass czy bardziej punktowy lecz to juz indywidualne preferencje ;)pozdrawiam !!!!

panczo nie bierz monitor audio , za taka kase lepiej kupic kef xq z drugiej reki !!!! zaden monitor audio nie przebije kefa puki co , moze kiedys !!!!pamietaj jedno kef srednice ma wybitna , do tego teraz w nowej lini kefa dochodza do tego bardzo dobre wysokie ,i bass tez niczego sobie , starsza wersja wysokie miala slabe dlatego opinie sa rozne , ale w nowych rozwiazali problem !!!! z bassem kef nawet stara linia nie miala problemu wiec powinno byc ok , ale to juz zalezy kto co lubi , czy lubisz bardziej rozciagniety bass czy bardziej punktowy lecz to juz indywidualne preferencje ;)pozdrawiam !!!!

Już dzisiaj kupiłem mistrale bow a2 M A poległo z kretesem:(

Witam, chciałbym na wstępie wszystkich przywitać jako nowy użytkownik :) Mam problem z wyborem wzmacniacza stereo pod kolumny Magnat 605. Zależy mi na czystym, dynamicznym brzmieniu, bez koloryzacji ze strony wzmacniacza. Moje preferencje muzyczne to: deep, minimal, tech-house, techno. Sprzęt używany, cena najlepiej do 500zł, ewentualnie jeżeli wzmacniacz będzie tego wart, to mogę dać więcej. Ważne, aby grał lepiej od Technics DX930 :) Z góry dziękuję za pomoc ! Pozdrawiam.

Z tymi kolumnami swietnie sie sprawuje Marantz PM68. Sam uzywalem takiego zestawu. Jak sie postarasz wyrwiesz za 600-700zł.

?👈

Witam, chciałbym na wstępie wszystkich przywitać jako nowy użytkownik :) Mam problem z wyborem wzmacniacza stereo pod kolumny Magnat 605. Zależy mi na czystym, dynamicznym brzmieniu, bez koloryzacji ze strony wzmacniacza. Moje preferencje muzyczne to: deep, minimal, tech-house, techno. Sprzęt używany, cena najlepiej do 500zł, ewentualnie jeżeli wzmacniacz będzie tego wart, to mogę dać więcej. Ważne, aby grał lepiej od Technics DX930 :) Z góry dziękuję za pomoc ! Pozdrawiam.

czyste dynamiczne brzmienie to harman/kardon PM655 lub 665

Z tymi kolumnami swietnie sie sprawuje Marantz PM68. Sam uzywalem takiego zestawu. Jak sie postarasz wyrwiesz za 600-700zł.

A co powiesz na Marantz PM 64 ? Moge go mieć za grosze, z tym że jest uszkodzony, ale zawsze można dać do serwisu :)

niestety marantza nie miałem, ale z tego co czytałem modele godne uwagi zaczynają się od PM68 wzwyż. A co do harmana do muzyki elektronicznej moim zdaniem ideał, kupiłem ostatnio denona 980R i po dwóch dniach odsłuch na swoje miejsce wrócił harman (też słucham elektroniki). Pomyśl jeszcze nad yamaha AX-700, aczkolwiek mówię z góry że tych magnatów nie słyszałem, dobieram bardziej pod muzykę ;)

A co powiesz na Marantz PM 64 ? Moge go mieć za grosze, z tym że jest uszkodzony, ale zawsze można dać do serwisu :)

Poczytaj o nim na forum. Ale ja bym nie ryzykowal i bral PM68. Twoje kolumny maja troche schowana srednice i dosc bulowaty bas. PM68 wycisnie z nich nieco tej srednicy i przyspieszy bas.

?👈

Twoje kolumny maja troche schowana srednice i dosc bulowaty bas.

Dokładnie tak jak mówisz Rafał :) Marantz PM68 wygląda bardzo obiecująco, ale może być problem z dostępnością :( Miałeś może do czynienia z Harman/Kardon na tych kolumnach?

Ale jaja - jakaś masakra z całego posta zostało tylko "Witam" bzdura - zaraz coś doskrobie.

Poniżej to co z jakiegoś powodu nie pojawiło się w pierwszym Poście

Sorka

Witam

Proszę o pomoc w doborze wzmacniacza do głośników JPW 910ML.

Obecnie głośniki te gają z:

SONY CDP-XE220 (będzie zmiana, ale po doborze wzmacniacza)

SONY TA-F530ES

przewody Klotza

w przyszłości chciałem dołożyć winyl, ale dopiero do systemu, którego brzmienie będzie mi odpowiadać.

Na razie nie chciałbym zmieniać głośników. Są w idealnym stanie. A przeczytałem o nich sporo dobrego. Dlatego zależy mi na zmianie wzmacniacza. Zmiana CD nastąpi, ale musi chwile poczekać.

W czym jest problem:

Obecnie ten system gra ładnym basikiem nie powiem całkiem nie najgorszą scenę potrafi sklecić, ale to co mi przeszkadza, to wycofana góra, mało szczegółowa, a na pograniczu góry i średnicy jest po prostu fatalnie brak dynamiki powoduje, że to wszystko takie jak by rozmyte w tym zakresie.

Jeżeli chodzi o gatunki to może oprę się o nazwy i nazwiska.

System fajnie się sprawdza przy nagraniach typu unplugged. Dalej, Lauren hill brzmi całkiem fajnie. Pan Erik Trufaz zagrał bardzo ładnie, Pani Adele, dalej Pan Zaucha, Panowie z Bajafondo, nawet Daft Punk (choć takiej muzyki słucham najmniej) wypadł całkiem przyjemnie głównie za sprawą basu.

Ale wszystko z zaledwie lekko rozbudowanymi talerzami nawet już z pogranicza Rocka brzmi źle. Lenny Kravitz, Queen, Kings of Leon, nawet Panowie z grupy Polucjanci (i tu już nie biję do talerzy), którzy tak naprawdę nie nagrali na płycie nie wiadomo jak wiele "hałasu" stracili powietrze.

BARDZO PROSZĘ O POMOC.

Chciałbym jeśli to możliwe by zmiana wzmacniacza zaowocowała ciepłą wyraźną górą i średnicą bez jednoczesnej utraty basu i sceny. kompletnie nie zależy mi na efekciarstwie, wręcz przeciwnie wolę jak najbardziej rzeczywiste oddanie tego co zostało nagrane.

kwota, którą mogę przeznaczyć, to 600-800zł.

Bardzo proszę o potraktowanie poważnie mojego problemu. Z góry dzięki.

wiec tak, wzmacniacz moze dla niektorych wydawac sie przyzwoitym, ale twoje problemy to glownie jego wina, stare wintage konstrukcje (nie wszystkie ale spora czesc) mialy to do siebie ze prezentowaly przyzwoity bas, scene ale wysokie lezaly i czesto mialy tzw. ocieplenie, tak samo jest w przypadku sony,

jesli chcesz miec dobra gore to sprawdz denona harmana, moze rotela, oczywiscie najlepiej z gornej polki sprzet ww marek, a i przedewszystkim najpierw posluchaj bo moze byc mimo dobrej gory gorzej od sony...

chwilowy brak działalności w audio.

• Pokaż nowe odpowiedzi