Skocz do zawartości
IGNORED

Unitra G8010 opinie i jaka wkładka?

nikifor

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem po co montować diodę zamiast neonówki, ale jeśli musisz, to są duże diody sygnalizacyjne, tablicowe na 230V przemiennego.

na pewno prawidłowo zadziałają. Bezpośrednio do sieci podłączasz i już.

podpinałem bezpośrednio pod wyjście transformatora AC i świeci,natomiast nie da się synchronizować pasków, bo zapier.......

Nic dziwnego - dioda przewodzi tylko w jednym kierunku, zatem zapala się tylko dla jednej połówki okresu napięcia przemiennego - czyli mruga ci z częstotliwością 50Hz. Tymczasem neonówka zapala się dla obu połówek, więc miga z częstotliwością 100Hz.

więc jak ludzie montują te cholerne niebieskie diody? nigdzie w sieci nie ma na temat prostego montażu takowych,a chciałem zmianić na diodę bo niebieskie podświetlenie jest ładniejsze,na srebrnym gramofonie,a na dodatek gramofon stoi przy oknie więc nadpalona neonówka ledwo się żarzy i nie mogę w dzień ustawić obrotów,

tak było kilka wersji,bo ja wymieniałem stare przepalone przy złączach kondensatory filtrujące 1000uf/25v na rubicon-zl2200uf/25v oraz wstawiłem mostek getza i teraz fajnie trzyma mi obroty, o wiele stabilniej jak wcześniej,bo teraz ustawiam tylko raz,jeszcze tylko ten stroboskop

więc jak ludzie montują te cholerne niebieskie diody?

Podłączają je przez mostek prostowniczy.

>nikifor

Już tu kiedyś opisywałem modyfikację swojego G8010- zasilacz zrobiłem podobnie (2x2200uF+ mostek), do tego stroboskop na (czerwonych) led-ach- pozbyłem się biegnącego przez całą obudowę przewodu z napięciem sieci, przez co obniżył się poziom przydźwięku sieciowego do ledwie słyszalnego (vol. na max, bez sygnału). Po zmianie w zasilaczu oprócz stabilniejszej pracy, zauważyłem szybsze wchodzenie na obroty.

No ja już zdobyłem kontrolkę z żaróweczką neonówką,którą to wyjołem z owej kontrolki i bardzo ładnie świeci,i ma org kolor:) czeka mnie jeszcze wymiana paru kondensatorów,co dziwne nigdy bym się nie spodziewał że w orginalnych kondensatorach powypalało druty przy samych krawędziach kondensatorów,i praktycznie gramofon działał bez filtracii,i jak to miało trzymać obroty? obecnie po modyfikacji gramofonik bardzo ładnie trzyma obroty,wymieniony został nowy pasek,myślę że ta wersja gramofonu z tym ramieniem,nie jest zła i potrafi nawet na mf100 zagrać bardzo ładną przestrzenią co mnie pozytywnie zaskakuje,

Jakie proponujecie wkładki do tego typu gramofonu? troszkę boje się o płytki bo zaczynam zbierać ciekawe,a nie mam zaufania do tej mf-ki,po odtwarzaniu sa dziwne ślady na płycie,nacisk ustawiony na 2g anty skating na 2,tak że niby wszystko ok ale wolał bym zmienić na coś co nie ma opinii "gwożdziofonów" koszt do 150zł myślałem o AT91 ale podobno jest trochę za lekka?

Wkładka nie uszkodzi płyt. Zakup u WAMAT'a zamiennik igły do MF-100 i graj na tej MFce, tylko na niej masz zagwarantowane prawidłowe ustawienia na tym ramieniu. Możesz jak ci już zalecano zakupić AT-95E. Sporo użytkowników różnych "Bernardów" stosuje ją z powodzeniem. To chyba najtańszy szlif eliptyczny na naszym rynku. Musisz tylko naprawdę solidnie wyważyć ramię i ustawić nacisk 1,75g oraz antyskating na 1,5g. Z obydwu rozwiązań będziesz zadowolony, reszty nauczysz się z czasem studiując źródła internetowe, lub z forów.

W.

jesli chodzi o dokładne ustawienie wagi ramienia na 1,75G to na oko może być problem,ale są te małe wagi jubilerskie na allegro,nie są drogie,(nie wiem jak z ich dokładnośćią) więc może dało by się ustawić na te 1,75G,ciekawy jestem dzwięku z wkładki AT95,myślę że zainwestuje choć by z ciekawośći,do MF-ki natomiast nie mogę się przyczepić co do stereofonii i przestrzeni,jest dobra jak na taki gramofon,ale troszkę mało dokładna i lekko ostrawa,tak więc złagodzenie wysokich tonów oraz ich większa rozdzielczość była by zbawienna.

Naczytałem się ze Polskie gramofony psują płyty więc z tond moja obawa,a jeśli człowiekowi się coś wmówi to zaczyna być przekonany że tak jest:)

ogólnie rzecz biorąc po lifcie uważam ten gramofon za całkiem udany,na tle mojego dawnego technicsa sl-21 i standardowej wkładki,gra bardziej muzykalnie i nie jest tak przytłumiony,niestety jedynym słabym ogniwem tego gramofonu jest moj kiepski pre,ale to inna historia i kiedyś zrobi się coś lepszego.

jeśli chodzi natomiast o igłę to właśnie zakupiłem gramofon od Pana który chyba był użytkownikiem forum,bo miał bardzo dużą wiedzę oraz mówił ze igła została kupiona od WAmat,lecz co to za igła to nie wiem,napewno jest czarna:) nie tak jak większość zamienników biała.

złagodzenie wysokich tonów oraz ich większa rozdzielczość była by zbawienna.

z tym w AT91/95 moze być trudne.To wkładki grajace z sygnatura Audiotechniki w klasie nizszej - lekko podkreslone wysokie i średnie .

jeśli chodzi natomiast o igłę to właśnie zakupiłem gramofon od Pana który chyba był użytkownikiem forum,bo miał bardzo dużą wiedzę oraz mówił ze igła została kupiona od WAmat,lecz co to za igła to nie wiem,napewno jest czarna:) nie tak jak większość zamienników biała.

+

0

Nikifor miejże litość nade mną:-) Zakupiłeś nowy gramofon, czy w tym 8010 miałeś te czarna igłe? Jeśli w tym, to nie masz wkładki MF tylko AT3600 i czarną igłę robioną pod te wkładkę dla DUAL'i.

z tond

Prosiłem, włącz se poprawiacz błedów.

Podaj mi swój adres na Pw wyślę ci wagę Ortophona i będziesz sobie mógł wreszcie ustawić odpowiedni nacisk igły.

W.

Gramofon zakupiłem jakiś czas temu na allegro od gośćia który miał wagę i inne duperele, oraz po rozmowie mówił ze wymieniał igłę na nową od wamat,na jakiś zamiennik:nie wkładkę" tylko igłę! wkładkę wyjmowałem i jest identyczna z tą MF100 ze znaczkiem unitra,niestety nic na niej nie pisze,a to że obudowa igły jest czarna to tak jest,równie dobrze mogła by być biała,natomiast nie umiał mi odpowiedzieć na pytanie co to za igła i od jakiego producenta,poprostu zamiennik i już.

jeśli chodzi o elektronikę to chyba był noga bo takich spraw jak nietrzymające obroty oraz stare kondensatory z upalonymi końcówkami,nie wymienić to dziwne

to że mam MF100 to poprostu wizualnie mogę odpowiedzieć,bo wszystkie te mfki sa takie same ,a moja nie ma żadnego symbolu,co bardzo dziwne i niespotykane,unitra nie dawała symbolu ani oznaczeń? więc jak ludzie to identyfikowali

najlepiej będzie jak wykręcę wkładkę i igłe i zrobie zdjęcia to sobie ocenicie,ja tam się nie znam:)

Body różniły sie wymiarem gniazda igły, inny dla parzystych i inny dla nieparzystych. Oznaczenie było nanoszone na czoło igieł. Z tego co wiem zamienniki WAMAT również były białe, chyba że eliptyczny zamiennik MF-100 był czarny. Ktoś kto nabył zapewne nam podpowie. Jeśli masz możliwość zrobić zdjęcia Twojej wkładki i igły to zamieść tutaj, zobaczymy czy jest Ok.

• 2 miesiące później...

zakupiłem ostatnio nową wkładkę do mojej unitry,miniejszym jest to ortofon-omb5E,podobała mi się zs wyglądu i AT95 podobno jest za jazgotliwa,więc mam pytanie jak taka wkłądka ortofona będzie działać w moim gramofonie G8010? a druga sprawa to dostałem do niej jakiś szablon ale nie mam zielonego pojęcia co i jak według tego szablonu ustawiać,jest tam kilka kresek i A i B,ramie w moim gramofonie nie ma żadnej regulacji poprostu wkładka jest mocowana na sztywno,jedynie co się reguluje to antyskating i nacisk.

Proszę o opinie jak taka wkładka ma się dzwiękowo,bo następna w kolejce będzie wkładka bursztynowa ortofona M2

Przerost ambicji nad sprzętem:)

Bez regulacji (ogolnie - i w headshellu,.i w VTA. ) szkoda inwestować w same wkładki.Najpierw zmiana gramofonu a potem "gonienie królika"

W tym gramofonie jakiej byś nie używal wkładki-nie uslyszysz zmian.

jak to? to czemu inni zamieniaja wkładki na popularne at-95 i słyszą zmiany na lepsze? raczej jak wsadze tam wkładkę za 1000zł to w porównaniu z mf100 musi zagrać lepiej

to jest taki sam gramofon jak ADAM to samo ramie,i tam ludzie zmieniaja wkładki na

plus

I tu jesteś w błędzie/

Adam to inna konstrukcja chociażby napędu. _Silnik liniowy bez szczotkowy ,tzw "goniące pole magnetyczne"

Ramie tez jest inne ..Przede wszystkim dłuższe niewiele ale jednak. Inaczej rozwiązano antyskating.

Ten gramofon cechuje się mało stabilnymi obrotami , wielu posiadaczy narzeka na to.Czasami zmiana nie oznacza LEPIEJ a INACZEJ. stąd ach'y i och'y.

Nikt nie broni wstawienia wkładki za 10kpln ale jeszcze trzeba ją skalibrować w ramieniu.

Grać bedzie ale czy możliwosćiami za jakie płacisz

Tak się składa że mam 8010 ,ale jest to tzw leżak. Walory dźwiękowe innych gramofonów skazują go na taką funkcję.

Nie będę pisał jak gra lepiej ale 8010 nie ma naprawdę plusów. Poza wartością patriotyczno-sentymentalną .Był POLSKI.

w takim razie jeśli nie ma możliwośći kalibracji wkładki,to znaczy że nowa wkładka nie będzie w pełni wykorzystana? ale mimo wszystko napewno zagra lepiej od starej wychlastanej mfki.

Jaki twoim zdaniem gramofon za niewielkie pieniądze jest warty polecenia,zamiast tej unitry?

w takim razie jeśli nie ma możliwośći kalibracji wkładki,to znaczy że nowa wkładka nie będzie w pełni wykorzystana?

Dobrze dedukujesz.

Popatrz sam ,ew potem zapytaj na forum o pomoc w wyborze. Są modele bardziej zaawansowane i bardziej proste konstrukcyjnie.

Rozpiętość cen też różna .

Nie miałem co prawda G8010 ale z tego co widziałem to jego oryginalny headshell nie ma nawet możliwości prawidłowego skalibrowania wkładki pod względem konta prowadzenia igły. Jeśli nie mam racji to proszę o poprawkę ale jeśli mam to wtedy pasowałoby kupić nawet jeden z klonów Technicsa za 30 parę złotych lub polski - ten ażurowy z Fryderyków, Fonomasterów itd. Po za tym w kwestii zawieszek do polskich gramofonów to najlepsze co tam można by się pokusić o włożenie to chyba tylko 2M Red/AT120 (zależnie od preferowanego brzmienia) ale tylko pod warunkiem znajomości ich budowy, wad i poświęcenia trochę czasu i pieniędzy na modyfikacje. I założenia przyszłej zmiany gramofonu. Dalej to już przerost formy nad treścią, a czasem wręcz zawód bo im lepsza wkładka tym bardziej wymagająca w kwestiach regulacyjnych czego nasze gramofony zapewnić nie mogą.

W zdecydowanej większości wystarczy Omb5E lub AT95E.

W 8010 jest jeszcze jeden myk-z główką . Oryginalna (nieregulowana) ma pochyloną płaszczyznę przylegania wkładki.

Miało to służyć korekcji VTA, gdyż kolumną ramienia nie daje się tego robić .

Wydaje mi się, że będzie jeszcze problem z bolcem ustalającym pozycję główki w ramieniu. Przynajmniej w moim GS 438 bolec jest na dole, a tanie główki ogólnie dostępne maja bolec na górze bagnetu.

Wydaje mi się, że będzie jeszcze problem z bolcem ustalającym pozycję główki w ramieniu

To jest kolejny paradoks UNITRY. Losowo wyposażali w gniazda SME.Jedne z nacięciem u góry inne od dołu a szcześliwcy mieli i tu i tu .Bo i takie też były. Podobnie trzeba uważac na odległośc bolca od bocznej płaszczyzny headshella. Bywa że trzeba dokładac gumowe podkładki.

Też o tym słyszałem. Samo gniazdo SME można jednak chyba w tych ramionach obrócić poprzez jego podgrzanie i odklejenie, a następnie ustawienie i wklejenie tak jak być powinno.

czyli mówiąc prosto i jasno,jesli przykręce wkładke ortofona na sztywno,będzie grała? i drugie pytanie,czy jeśli zmienie koszyczek z regulacją tych śrubek wkłądki,to będzie to miało jakiś sens i od jakiego gramofonu mogę taki koszyczek zakupić

i czy ktoś z was miałmoże wkładkę ortofona w gramofonie unitra,podobnym

Nikifor, możesz zrobić jeden mały krok do przodu zdobywając główkę z podłużnymi otworami do mocowania wkładki, ja taką kupiłem z grosze na All......., nie wiem z jakiego pochodzi modelu gramofonu, może to główka od Adama. Pozwala na ustawienie kąta prowadzenia wkładki.

gallery_2866_258_751058.jpggallery_2866_258_231047.jpggallery_2866_258_596878.jpg

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />czyli mówiąc prosto i jasno,jesli przykręce wkładke ortofona na sztywno,będzie grała? i<br />

Ortofony to gabarytowo wysokie wkładki,nie bardzo nadające się do twojego gramofonu.

Kup na alledrogo starą wkładkę Shure,nową igłę ,i graj nie kombinując więcej :)

Rydz ma rację, OMB5 to wysoka wkładka, za wysoka w porównaniu do dedykowanej MF. Rozumiem, że już kupiłeś.

Grać będzie, I moim zdaniem mimo braku regulacji kompletna nowa zagra wyraźnie lepiej od wiekowej MF z zamiennikową igłą. OMB5E jest tania i dobra. Ja ją lubię chociaż skuteczność ma chyba nieco mniejszą niż MF100, to jednak gra w sposób wyrównany.

Do polskich drapaków nie jest zbyt droga.

tak wkładkę już zakupiłem,niestety troszkę za szybko kliknołem w kup teraz" jestem w gorącej wodzie kąpanu,kupiłem tego ortofona,ale niestety nie wiem czy dobże podłaczyłem,jakoś tak mało ma stereofonii w porównaniu do starej wkładki,co innego stara wkładka grała jak bambino:) teraz to mi cyka jak z kompaktu,myślałem ze płyty zdarte i już nie mają wysokich tonów i sa zmulone a tu wystarczyło zmienić wkładkę i dzwięk jest jak z kompaktu:)

tylko teraz nie jestem pewien czy dobże podłączyłem kabelki,na ortofonie sa inne kolory przy wtykach,masę podpiołem napewno dobże bo ma oznaczenie złotego koloru,więc w gramofonie bedzie czarny,reszte nie wiem:) podpiołem jak starą mfkę.

jesli ta igła nie nadaje się do mojego gramofonu to co mam zrobić? popsuje mi płyty?

pogram trochę na tym gramofonie i go pogonie na allegro,ew poszukam jakiegoś gramofonu który bedzie pasował do wkładki ortofon

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.