Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmak lampowy - potrzebna pomoc - jeden kanał gra ciszej

pmcomp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

wzmak to Unison Research S6 z ECC82 na wejsciu i 6 x EL34 na wyjsciu.

Zauważylem dzisiaj ze lewy kanal gra lekko ciszej. Baza jest przesunieta lekko w prawo, np. wiodący solowy instrument lub wokal ktore powinny byc idealnie po srodku.

Zamienilem parę wejsciową na inną ... to samo.

Zamienilem miejscami trójki lamp mocy ... to samo.

Macie pomysly?

Ze źródłem jest wszystko w porządku, sprawdzałem na dwóch różnych, poza tym na drugim wzmaku i kolumnach z podpisu jest wszystko OK.

BTW kto w Warszawie zrobi mi przegląd tego wzmaka, parę ładnych lat nikt do niego nie zaglądał.

Pozdo

Muszę przewietrzyć mój system…

Sam z siebie to sie raczej nie "skrzywił". A wzmak stoi tam gdzie stał od kilku lat.

Stawiałbym raczej na to, że od temperatury jakis element sie rozjechał (zjarał) i zmieniły sie punkty pracy lamp.

Pozdro

Niestety, wzmacniacz to nie hulajnoga i raczej nie da się go naprawić na podstawie Twojego opisu awarii. Trzeba zdiąć karoserię, sprawdzić pod kątem zimnych lutów, pomierzyć napięcia, przemierzyć potencjometr, kondensatory itp. lub poszukać PORZĄDNEGO serwisu.

• Moderatorzy

Sam z siebie to sie raczej nie "skrzywił". A wzmak stoi tam gdzie stał od kilku lat.

Pozdro

Skrzywił to raczej metafora, potencjometr może po kilku latach zacząć szwankować - nie równo zbierać kanały. Dzieje się to bez fizycznego uderzenia, czy skrzywienia.

-----------------

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

zanim dasz do naprawy sprawdź czy ten sam efekt występuje w odsłuchu słuchawkowym, jeśli nie to podejrzewałbym niesymetryczność akustyki (np jedna z kolumn głośnikowych jest bliżej ściany bocznej niż druga)

zanim dasz do naprawy sprawdź czy ten sam efekt występuje w odsłuchu słuchawkowym, jeśli nie to podejrzewałbym niesymetryczność akustyki (np jedna z kolumn głośnikowych jest bliżej ściany bocznej niż druga)

Nie przeczytałeś dokładnie, przetestowałem źródła, inny wzmak i inne głosniki. Akustyka ta sama, wszystko stoi tak jak stało i tam gdzie stało.

Jutro wzmak jedzie do fachowca poleconego przez jednego z kolegów. Na pewno przyda mu się przegląd.

Pozdro

Choroba zdiagnozowana i uleczona. Wymieniono dwa rezystory. Starość. Przy okazji dokonano przeglądu.

Operację profesjonalnie przeprowadził Pan Mirek Tomaszewski z LINNARTu.

Pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.