Skocz do zawartości
IGNORED

Polski gramofon Daniel G-1100 fs Fonica

Rekomendowane odpowiedzi

Możliwe - niebieska dioda to w tym punkcie kiepski pomysł, biorąc pod uwagę, że oryginalnie była tam albo żarówka, albo dioda na podczerwień - niebieski to zupełnie drugi kraniec pasma, i fotorezystor w tym zakresie może mieć za małą czułość. Dałbym - jeżeli diodę - zółtą albo czerwoną.

No ale po co kombinować. Jeśli była dioda na podczerwien to powinieneś wstawić też taką. Z zakupem nie ma przecież problemu. Jeśli była żarówka to też bym optował za żarówką. W moim Danielu fotorezystor-podczerwiń w ogóle nie reagował na inne diody.

Nie kombinuje, mialem diode led pod reka to sprobowalem. Jakies parametry tej zarowki oryginalnej sa wazne, czy byle jaka na 12v dajaca zolte swiatlo?

• 2 tygodnie później...
  • Redaktorzy

Mniej wiecej pod przeciwwaga (bardziej z prawej strony) jest otwor w plincie, a w otworze widac leb sruby z nacieciem pod plaski wkretak. Odkrecajac srube - cofniesz sie z ramieniem. Polecam robic co pol obrotu aby wiedziec ile sie cofnac w razie W.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Przeważnie jak widziałem wkładki wkręcone do koszyczka to śruby są w takiej samej odległości od początku rowka.

U mnie jest to zupełnie inaczej jak patrze z góry to lewa śruba jest bliżej czoła koszyczka niż prawa czy jest to prawidłowe?

Używałem wzornika do kalibracji wkładki. Czy odległość wkładki od czoła ma znaczenie?

Edytowane przez djoaza
  • Redaktorzy

Tak. Usytuowanie wkladki wzgledem koszyczka stanowi o przesiegu i kacie stycznosci. Nalezy to skalibrowac. Mozliwe ze musi byc tak jak masz u siebie, czyli przekoszenie wkladki w headshellu.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

a koszyk jak bym chciał wymienić to na jaki najlepiej ?

Ciężko mi aktualnie ustawić antyskating mam ustawiony na 0 a tak ściąga igłę do wewnątrz

Edytowane przez djoaza

Sumiko hs12 nabyłem w Anglii i wyszło sporo taniej.Na tej samej wkładce gramofon zaczął grać bardziej dynamicznie.

Okablowanie było wymieniane na nowe. A jak wyglądają takie śniedziejące styki ?

Są ciemne, nie mają połysku.Przez to dobrze nie kontaktują.

Często po przelutowaniach tracą swobodną sprężystość piny w złączce typu SME do których dolutowywane jest okablowanie ramienia. Jeśli za długo i mocno się grzeje lutkolbą to przegrzewa się tworzywo w którym sa oparawione piny ze sprężynkami.. Można to sprawdzić próbując wciskac poszczególne kontakty. Po ustąpieniu nacisku powinny wracać do pozycji wyściowej. Dodatkowo dobrze jest je przetrzeć dla poprawy kontaktu z headshellem.

pomogło to, że jedna śrubka była słabiej przykręcona od wkładki więc dokręciłem. Mam pytanie jeszcze na 45 obrotach mam problemy. Próbuje z boku wyrównać obroty ale brak już skali więc nie mogę. Da się jakoś inaczej wyregulować obroty?

Nie regulowałem na panelu u góry pod regulacją 33. Nic nie rozkręcałem.

Wie ktoś czy taki amplituner jest dobry pod gramofon daniel bo posiadam sony STR-gx290?

i w instrukcji jest napisane Input Phono: Sensitivity 2.5mV, inpedance 50 kohms, S/N (weighting network input level) 74dB, 72dB* (A, 2,5mV)

Będzie pasował. Tylko masz jeden problem chyba bo tematu nie śledzę od początku a mianowicie kabel wychodzący z Daniela to w oryginale jest DIN (duży okrągły) a Ty masz wejście w amplitunerze na czincz (no chyba że w gramofonie masz już przerobiony na czincz). Ten amplituner będzie ok. Nie musisz nic innego cudować.

No to musisz się dostać do potencjometrów montażowych pod suwakami. Poszukaj we wcześniejszych postach. Było już szczegółowo omawiane.

Ściągnij talerz i od góry będziesz widział trzy duże wkręty (na godzinie 12, 5 i 8). Odkręć je i delikatnie podnieś plintę za obudowę stroboskopu. Przy prawym dolnym rogu i na prawym boku zobaczysz dwa potencjometry montażowe. (jednym regulujesz prędkość na 33 a drugim 45). Najlepiej jak ustawisz sobie suwaki na (0) zero i wówczas wyregulujesz jedną jak i drugą prędkość.

• Pokaż nowe odpowiedzi