Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Klipsch RF-82 II - Amplituner - ONKYO TX-NR809, Marantz SR6006

Mega-Bass

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, niedawno kupiłem kolumny Klipsch RF-82 II. Obecnie napędzam je starym modelem Onkyo HT-R508 - moim zdaniem jest za słaby jak na te kolumny. Trzeba dosyć głośno go podkręcić a zależy mi na tym aby przy mniejszych obrotach tez był ładny bassik ;)

Amplituner miałem zmienić poźniej jednak chce wykorzystać możliwości RF-82 II

Zaczynałem szukać dobrej ceny na Onkyo TX-NR809 lub TX-NR818 teraz mam wątpliwości czy Marantz SR6006 / SR6007 wypadnie lepiej.

Zależy mi na dobrym basie, dużych możliwościach regulacji, dobrej gdze w stereo przy muzyce techno, house i ogólnie muzyki z ładnym, mocnym basem. Dobrze by było gdyby przy mniejszej głośności tez był efektywny bass.

Klipsch maja moc 150/600

Moc maksymalna: 600W

Obudowa bass reflex

Głośniki: 25 mm, 2x203 mm

Pasmo przenoszenia: 33Hz - 24kHz

Skuteczność: 98 dB

Impedancja: 8 Ω

Amplitunery jakie mi zaproponowano to

Onkyo TX-NR809 / TX-NR818,

Marantz SR6006 / SR6007

Harman-Kardon AVR-270/ AVR-370 - raczej odpada.

Patrząc na moc wyżej wymienionych amplitunerów to onkyo wypada najlepiej. Jak wygląda prawdziwa ich moc? Głównie pytam o onkyo oraz marantz. Zastanawiam się miedzy tymi dwoma markami.

Mile widziane linki z testami amplitunerów, porównaniem itp

Dodam że w gre wchodziły również:

DENON AVR 2113

YAMAHA RX-V 773

Onkyo TX-NR616

Onkyo TX-NR808

Z góry dziękuję za pomoc fachowców!

Witaj,

rzeczywiście Twój amplituner kompletnie nie poradzi sobie z nowymi kolumnami.

Moim zdaniem najlepszym wyborem do Twojego systemu byłyby dwa modele amplitunerów - Onkyo TX-NR616 oraz Yamaha RX-V773. Onkyo zagra dokładniej, bardziej analitycznie, szczegółowo, z mocnym krótkim basem. Yamaha natomiast bardziej uwypukli bas, którego będzie więcej oraz będzie trochę bardziej miękki. W tym konkretnym systemie raczej stawiałbym na amplituner Yamaha. Jeśli jesteś natomiast w stanie pogodzić się z gorszym wyposażeniem, zdecydowanie najlepiej zagra amplituner Harman Kardon AVR 365.

Jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych modeli.

W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

616 będzie za słaby. 82 to potezne kolumny ktore potrzebuja mocy. Słuchajac ich z amplitunerem rzedu 616 wydawało mi sie graja dobrze. Kiedys zrobiłem test i podlaczylme je w bi wiringu pod 2 wzmacniacze. efekt nieziemski. Moc i przesuwanie ścian. Dodam że wzmacniacze były najprostrzej klasy.

Nie wiem czy o ofeket przesuwania ścian Ci chodzi, jednak z Onkyo 809 zagra duzo lepeij. Bral bym pod uwagę jeszcze Yamahe ale z lini Aventage. Marantz do tych kolumn nie do konca sie zestroi. Będzie mu brakowac pewnej wyrazistosci jaką grają klipsche. Podobnie z Denonem.

Jesli chcesz kupic nowy to 809 lub Yamaha 810/820.

kolega ma rację,ale żaden amplituner,nie zagra z dynamiką i potężnym basem jak będziesz słuchał cicho np gałka na 9 to nieporozumienie,przerabiałem to z hk-645,260,360,460,Yamahą 1800,3800,Marantzem sr-6003 i chwilę z 7005,każdy średni wzmacniacz,odpowiednio dobrany,spełni twoje oczekiwania,raczej używany z lat 90,może być też nowy,ale raczej LAMPOWY.Minęło 10 lat abym sie o tym przekonał.Przerobiłem strasznie dużo amplitunerów, i jak graja głośno to jeszcze idzie tego słuchac nie których modeli,jak cicho,to klapa na całego.

Jak to jest z mocą amplitunerów Onkyo a amplitunerów Marantz. Kolumny moje wymagają dużej mocy a polecacie wzmacniacze które maja dużo mniejszą moc niż podaje onkyo. Wydaje mi się ze skorzystam z firmy Marantz, co myśliscie o zakupie amplitunera 6006/6007 i w najbliższym czasie dokupienie do niego wzmacniacza Marantz ? Niby Marantz ma 110W, wzmaczniacz 2x40 lub 2x70 (zależy od serii) ta moc w połączeniu troche sie sumuje czy jak mam to rozumieć.

Te moce z amplitunerów,nie maja wielkiego znaczenie,może to przekłamanie,ale wzmacniacz o mocy 2x40 zagra i tak lepiej od amplitunera o mocy 7x140,masz co masz,jak chcesz zmiany,kup wzmacniacz,i procesor,nawet najtańszy.

Witaj,

rzeczywiście Twój amplituner kompletnie nie poradzi sobie z nowymi kolumnami.

Moim zdaniem najlepszym wyborem do Twojego systemu byłyby dwa modele amplitunerów - Onkyo TX-NR616 oraz Yamaha RX-V773. Onkyo zagra dokładniej, bardziej analitycznie, szczegółowo, z mocnym krótkim basem. Yamaha natomiast bardziej uwypukli bas, którego będzie więcej oraz będzie trochę bardziej miękki. W tym konkretnym systemie raczej stawiałbym na amplituner Yamaha. Jeśli jesteś natomiast w stanie pogodzić się z gorszym wyposażeniem, zdecydowanie najlepiej zagra amplituner Harman Kardon AVR 365.

Jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych modeli.

W przypadku pytań służę pomocą.

mam pytanie do q21 co znaczy zagra "bardziej analitycznie"

Onkyo TX-NR616 oraz Yamaha RX-V773

Jak można polecić komuś takie plastikowe grajki.....kupi i za kilka dni znów pojawi się kolejny super amplituner Onkyo na allegro w dziale "używane"

Te RF'y to nie są takie byle jakie kolumny i do nich nie podchodziłbym z amplitunerem, a jeśli już, to taki który ma około lub powyżej 1kW poboru prądu, bo wtedy jest szansa, że je napędzisz. Pomyśl nad 3010 albo 5010 z Onkyo. Ta 818-tka z tego co napisałeś jest najlepsza i w tej cenie chyba najbardziej odda to czego potrzebujesz, jej pobór mocy to 720W, trafo w środku dosyć solidne więc jest szansa że uciągnie te Klipsch'e. Ale weź pod uwagę zdanie darka964 i sprawdź czy pod tego HTR'a co masz nie da się podłączyć solidnej stereofonicznej końcówki mocy - wygląda, że ma jakieś pre-outy więc do dzieła.

dzięki ! mam nadzieje ze sprosta moim kolumną teoretycznie pobiera 200w. kolumny 2 x 150/600. Wiec obawiam się zeby nie miały za małego zasilania. Na pierwszy odsłuch brzmiało bardzo dobrze. Marantz zdecydowanie ma dużo wysokich tonów - mam nadzieje ze wyreguluje tak aby mi pasowało. Bass przy użyciu pokrętła podbicia przestawia mi naczynia w kuchni ;) W najbliższym czasie i tak nie zamierzam dokupić pozostałych kolumn (mam tylko fronty RF-82 II) aby działały w 5.1 lub 7.1, 7.2 dlatego padło na wzmacniacz bo to najlepiej spisze się w stereo. Bede testował i zdam relacje. Musze tylko kupić jeszcze odpowiednie kable oraz odtwarzacz blueray myślę ze również marantz :) Mile widziane odpowiedzi dotyczące dobrych kabli głośnikowych oraz chinch.

fc971_DSC_0220.JPG

Szkoda tylko że sieciówki Denona i Marantza nie mają zaimplementowanej obsługi Deezera i Spotify. Miejmy nadzieję, że z którymś upgradem firmware'u to się zmieni.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.