Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner - jaką firmę wybrać ?

ajQju

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Chciał bym abyście poradzili mi jakiej firmy amplituner wybrać.Musi mieć HDMI, lubię szybką dynamiczną muzykę i nie tylko będzie służył do oglądania filmów.

Później rozejrzę się za kolumnami, gdyż od razu na wszystko mnie nie stać.

Amplituner może być używany i nie ukrywam że jakoś najbardziej jestem przekonany do yamahy.

Finansowo rarytasu nie będzie ale pomożecie i w tym przedziale cenowym coś znaleźć sensownego - 300-600zł

Obecnie mam JVC RX-5062 , spisuje się dobrze ale niestety potrzebuję wejście HDMI.

Domyślam się że będą odpowiedzi że w tym przedziale wszystko gra tak samo, ale może jakieś sugestie padną które okażą się pomocne :)

ps. czy dało by radę znaleźć taki z mikrofonem który się podłącza do strojenia amplitunera ? jeśli tak to bym prosił.

Zacząć trzeba od tego , że musisz szukać amplitunera wielokanałowego z HDMI i z nowymi dekoderami Audio HD .

W mniej więcej cenie którą podałeś z używanych na allegro są amplitunery z HDMI , tylko bez wspomnianych dekoderów .

Może się okazać , że taki ampli posiadający HDMI o specyfikacji np .1.3 nie przenosi dźwięku pomimo , że w opisie technicznym jak wół stoi HDMI 1.3 . Jednak w instrukcji opisującej te gniazdo może okazać się napisane na końcu strony małymi literkami : " te gniazdo nie przenosi audio tylko video , a audio proszę realizować SPDIF Coaxal , Optykal , lub analogowo "

a to nie wiedziałem, i bardzo dziękuję za cenną wypowiedź. Już chociaz wiem aby zwracać uwagę aby było hdmi 1.4.

Jakies jeszcze sugestie ?

, a to chodziło , że producent podaje w specyfikacji HDMI 1.3 , a tak naprawdę nie ma takiego HDMI .

HDMI 1.3 w znacznych przypadkach wystarcza .

Jeżeli amplituner będzie miał najnowsze dekodery Audio HD to HDMI przeniesie audio .

Starszy Denon niskobudżetowy bez dekoderów Audio HD miał takie oszukane HDMI . Gdyby HDMI było nieoszukane to można byłoby puścić wielokanałowe LPCM po HDMI z odpowiedniego Blu - Raja i byłby nowy format Audio HD ( o LPCM i Bistream nie będę tłumaczył , bo na razie to dla Ciebie zawiłe ) .

Amplituner może być używany i nie ukrywam że jakoś najbardziej jestem przekonany do yamahy.

Też jestem Yamahowcem , ale nie znaczy , że musisz brać Yamahę .

Amplituner ma mieć obowiązkowo dekodery Audio HD .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wiem czy tam jest mikrofon kalibracyjny , w ogóle nie wiem czy jest w tym modelu autokalibracja .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trochę za drogo na używany .

Ukryta Zawartość

Jeżeli chcesz mieć ampli do rozbudowy to jeszcze musi mieć wyjście wielokanałowe analogowe pre - out 5.1 , lu 7.1 . Te które podałem nie mają .

Używane Onkyo mają często w cenie 700 - 1100 na wyposażeniu pre - out 5.1 , lub 7.1 i dekodery Audio HD , ale z opowiadań wiem że jest awaryjne ( są jakieś wadliwe serie , często jest to opisywane na zagranicznych forach i u nas ) .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ta yamaha co podałeś wygląda interesująco i wizualnie i z parametrów i powiem szczerze że chyba dołożę i właśnie coś takiego kupię. Miesiąc czekania dłużej raczej mnie nie zbawi

• Moderatorzy

słuchałem ostatnio jakiegoś Pionka, kumpel kupił go z odtwarzaczem za 500 , z hdmi

jeśli chodzi o jakość stereo to totalne dziadostwo, filmy ok, ale muzyka totalna masakra.

podłączałem pod swojego wzmaka odtwarzacz i wiem, że to nie on był wąskim gardłem tylko ampli.

albo odpuść konieczność hdmi albo zwiększ budżet

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Kup na raty i będziesz miał spokój ( jeżeli nie potrzebujesz 3d i innych bajerów ) .

Ukryta Zawartość

12 rat po 258.65 PLN

24 rat po 142.15 PLN

36 rat po 104.66 PLN

Wyliczenia mają

charakter orientacyjny

Ukryta Zawartość

czester rozumiem , że to jest wcześniejszy model z dośc wysokiej półki tak ? Szkoda jednak , że pod klapką na panelu przednim nie ma wejścia HDMI czy w podobnej cenie znajdę coś o podobnych możliwościach (domyślam sie, że nie za bardzo )

mógłbyś jakoś zreklamowac ten model

mógłbyś jakoś zreklamowac ten model

Ta Yamaha 1900 mnie się podoba i waży ze 17 kg.

Yamaha 1071 waży ze 15kg . i ma nowsze bajery .

Jestem nieobiektywny , gdyż jestem zatwardziałym yamahowcem , który do tej pory miał i ma jedyną Yamahę .

Yamaha-RXV1071panelfrontalcineencasa.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czester rozumiem , że to jest wcześniejszy model z dośc wysokiej półki tak ?

Można to tak nazwać ( ze średniej serii , nie serii niskobudżetowej) .

Tylko kupując ten amplituner 1071 , trzeba dowiedzieć się czy jest gwarancja " AudioKlanu " ( czy to jest sprzedawane przez Audio Klan ) .

" Każdy egzemplarz jest dokładnie sprawdzony przed wysyłką. Sprzęt jest w 100 % sprawny technicznie, pochodzi z programu wyprzedażowego YAMAHA. Amplituner jest nowy, wypakowany w celu sprawdzenia lub demonstracji. '

"Gwarancja: 12 miesięcy "

Normalnie to gwarancja na 2 lata , może na więcej ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z jakiego jest ta klapka

z tego 1071 tak

Z 1071 .

Ukryta Zawartość

wiem , że 773 nie dorówna mu ale czy jest zły

Trudno powiedzieć. Tu trzeba patrzeć w bebechy i znać się na tym . Tu nie chodzi o różnicę w mocach , bo to każdy widzi w opisie .

Ukryta Zawartość

no jazda niezły klocek i w takiej cenie bardzo kusząca propozycja

ale waga chyba mówi sama za siebie

ale cen na tej hiszpańskiej stronce nie mają za ciekawych

A dlaczego ma byc sprzedawane przez Audio Klan? O co chodzi?

Firma sprzedająca to chyba

Łukasz Roszak

PHU ROHAN

Poziomkowa 8

63-200 Jarocin

REGON: 300487056

NIP: 617-201-68-46

ale właśnie patrzyłem na allegro i już nie ma 1071

Audio Klan jest oficjalnym dystrybutorem na Polskę , gdy nie " idzie sprzedaż " przez Audio Klan to w serwisie powiedzą , że nie naprawimy za darmo na gwarancji .

To tak samo gdy np . kupisz nowy amplituner w Holandii i będziesz chciał naprawić na gwarancji , a w serwisie polskim , sorki nie ma naprawy . Tak było kiedyś z Pioneerem . Moja wiedza może być nieaktualna , ale jednak nie sądzę , że coś się zmieniło .

Przeczytaj to :

" Do każdego, zakupionego urządzenia dołączona jest karta gwarancyjna, która w momencie zakupu powinna zostać prawidłowo wypełniona przez sprzedawcę i następnie przekazana Kupującemu. Oprócz karty gwarancyjnej istotne jest zachowanie przez Państwa na czas trwania gwarancji, dowodu zakupu sprzętu (paragon lub faktura). Aby gwarancja na zakupiony produkt mogła być zrealizowana urządzenie musi pochodzić z legalnego źródła.

Dlatego też, zwracamy Państwa uwagę na miejsce zakupu. Na naszej stronie w dziale

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) znajduje się aktualizowana na bieżąco lista autoryzowanych dystrybutorów produktów będących w ofercie firmy Audio Klan Janusz Prządka SJ. Na produkty wybranego producenta zakupione w jednym z podanych w tych dziale sklepów udzielana jest gwarancja. Uwaga: Każdy dealer jest dystrybutorem określonych marek (np. Dealer A ma w ofercie produkty marki Yamaha i Mission) i tylko w ich zakresie jest autoryzowanym dealerem danej marki. Oznacza to, że Dealer A jest autoryzowanym dealerem Yamaha i Mission). "

Ukryta Zawartość

ale cen na tej hiszpańskiej stronce nie mają za ciekawych

Drugi raz wkleiłem stronę hiszpańską , żebyś zobaczył model z klapką i wejściem HDMI pod tą klapką .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Masz rację na stronce Audio Klanu jest w górnej części na niebieskim pasku zakładka : Strefa Klienta i wciskając ją wysuwa się menu a tam w miejscu : Gdzie Kupic w okienku które się pojawia wybieramy producenta sprzętu i model a na mapce wyskakują punkty w których można nabyc sprzęt bez obawy o gwarancję , dzwoniłem do nich i pan mi powiedział , że są jeszcze punkty , że tak powiem sprzedające sprzęt a nie są umieszczone na mapce .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.