Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofony DirectDrive - jakie i dlaczego warte uwagi?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

panowie.... prośba o merytorykę.... mówimy o DD a nie o tym czy DD lepsze/gorsze od czegokolwiek...

z ciekawosci - ile ksztuja te gramofony Brickmanna???? ;)

wg jednej z recencji...."The basic Bardo costs $7990 and shares the superbly designed and machined spindle and bearing used in the Oasis, the La Grange, and Brinkmann's top turntable model, the Balance. For another $1500, Brinkmann will substitute for the standard acrylic platter mat an integral one made of precision-ground crystal glass, and add a screw-on record clamp...." podstawowy Bardo wg cen z 2011 w USA to 8tys usd...domyslam sie, ze cena bez ramienia.....

Jakby odjąć jedno zero to cena byłaby nawet przystępna:)

Pomimo, że nie jestem założycielem wątku to też brakuje mi bardziej merytorycznych postów, po prostu zmarnowałem czas czytając pobieżnie to co jest na wcześniejszej stronie.

A Micro Seiki serii MD? Coś jest warte uwagi? Kilka razy widziałem egzemplarze (MD 700 czy jakoś tak) bez ramienia za dosyć normalną cenę. Jak to się ma do napędów Kenwooda czy technicsa? W sumie mało o tym w sieci. Aktualnie ceny Kenwoodów KD990/770 i technicsów SP10/15/25 są strasznie wysokie.

Miałem przez długi czas gramofon Dual CS 741Q mogę śmiało napisać że napęd DD w nim jest naprawdę bardzo dobrze wykonany i cichy oraz niezawodny. Gramofon miał już swoje lata ale silnik trzymał obroty bardzo dobrze, szybki start po wyłączeniu talerz obracał się bardzo długo na biegu jałowym, czyli łożysko też prawidłowo wykonane, talerz 1,45 kg wystarczająco ciężki i po obwodzie tłumiony oringiem. Według producenta S/N 80db oraz kołysanie według DIN 0,025% Sam gramofon bardzo przyjemny w obsłudze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5705-0-93529800-1366569233_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dual w ogóle robił bardzo dobre napędy. W swoim 714 ustawiłem obroty zaraz po zakupie i przez cztery lata nie dotykałem regulatora - "kreseczki" nawet nie drgnęły. Podobnie było w idlerze 1229 - obroty raz ustawione ciągle równo "trzymały". O jakości łożysk niech świadczy fakt, że w jednym z egzemplarzy (miałem trzy) talerz (3,1 kg) obracał się po wyłączeniu napędu przez 2 min 30 s :-)

Wyglada na to, ze powinienem niedlugo dostac w swoje lapki Technicsa SP-10mk2' trzeba bedzie tylko plinta do tego dolozyc z dziurka na 12calowe SME no i... Jestem ciekaw jak to zabrzmi

Jak sadzicie?

hehehe ewidentnie coś pójść między ludzi będzie musiało bo 3 gramofony to jednak przesada (Kenwood KD8030, Garrard 301 i teraz SP10mk2). Tym niemniej nawet jeśli to mam wrażenie że szybciej do Zambezi sprzedam niż cokolwiek w kraju nad Wisłą bo tu słabo cośkolwiek sprzedać za rynkową cenę ;)

Roksan Xerxes z zamocowanym ramieniem Artemiz już zwalnia miejsce dla Kenwooda i jedzie do Finlandii... a tu zaraz Kenwood na półkę bo trzeba będzie miejsce dla sp10mk2 zrobić, no ale jak się okaże że Technics "to jest to" to i kd8030 do wypchnięcia...

• 3 tygodnie później...

Wracajac do tematu - dojechal do mnie Kenwood KD8030. Fajna jest ta maszyna. Polecam. Patrzac na vinylengine.com widze ze w 1992r kosztował 300GBP. Według

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) te 300funtów z 1992 jest obecnie warte ok 500-700funtów realnej siły nabywczej. Kto u diabła wyprodukowałby dziś taki kompletny gramofon z ramieniem i sprzedawał w cenie 3-3.5tys PLN? ;))))

A SP10mk2 też do mnie dotarł. Działa, trzyma obroty ale musze powalczyć z plintą - jakby ktos znał dobrego stolarza w WAWce to prosze o sygnał ;)

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...
  • 3 tygodnie później...

wczoraj porównywałem na kilku LP i z kumplem dźwięk tego kombo Technics+SME z dźwiekiem z Kenwooda KD8030. Technics - więcje powietrza, wybrzmienia, wyciagnięte sybilanty, energia. Kenwood - jakby bardziej "wstrzemięźliwie"...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.