Skocz do zawartości
IGNORED

Podlaczenie audio do TV Samsung (wyjscie optyczne)

iceman_k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na wstępie chciałbym przeprosić jeśli dział nie ten co trzeba.

Otóż jestem kompletnym ignorantem w tematach audio, kin domowych itd. Nie wiem o tym nic, ale chciałem uzyskać trochę lepszy dźwięk w pomieszczeniu co za tym idzie wymyśliłem sobie, że podłącze głośniki do TV. Niestety ze względu na swoją niewiedzę kompletnie nie wiem co potrzebuję ani jak to powinno wyglądać.

Stąd moja prośba o pomoc i wyjaśnienie tematu:

Celem jest podłączenie jakiegoś zestawu kolumn (tu prośba o wskazanie jakie są możliwości) do telewizora.

Nie potrzebne są mi przy tym odtwarzace Blu-ray, DVD ani nic podobnego. Interesuje mnie tylko audio. Niestety jest tyle tego (amplitunery, wzmacniacze, kombajny), ze nie wiem co mam kupić Czy wzmacniasz z wejściem optycznym wystarcza ?

Jeśli ktos byłby w stanie pomóc mi zrozumieć temat będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Może być wzmacniacz z wejściem optycznym - jaki masz na myśli model?

Możesz także użyć zwykłego wzmacniacza stereo i wypuścić dźwięk z telewizora wyjściem eurozłącza i kablem zakończonym wtykami chinch.

Nie szukałem konkretnych modeli. Sposób połączenia będzie raczej zależał od kosztów, bo jak rozumiem te z wejściem optycznym będą znacznie droższe.

Zrodziło mi się kolejne pytanie. Przeglądając w sklepach modele wzmacniaczy oznaczone są one jako 5.1.

Ja natomiast planowałem podłączyć jedynie dwie kolumny. Czy coś stracę przy takiej konfiguracji ? Czy też patrzeć na inne typy wzmacniaczy ?

PS. Jaki jes orientacyjny koszt przyzwoitego wzmacniacza, bo widze modele za 200-300zl (alledrogo) i 2000zł i wyżej w sklepach audio. Może w ogóle szukam nie tego co potrzeba bo rozrzut spory :/

Jesli maja byc tylko kolumny do telewizora to kup soundbard, tu masz troche pozycji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wzmacniacz i kolumny w takim wypadku sa zbedne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Osobiście kupiłbym używany wzmacniacz stereo , kolumny ( jeżeli bardzo małe pomieszczenie to monitory tzw. kolumny podstawkowe ) i do tego mały zewnętrzny DAC .

Z czasem możesz dojść do wniosku , że muzyka z TV nie zadowala Cię , a wtedy masz furtkę do dalszego rozwoju .

Albo zaczynasz przygodę z Audio , albo nie . Gdy zaczniesz to musisz zmienić źródło dźwięku .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.