Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki do 500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

hm... nie mam możliwości odsłuchu i chyba się zdecyduję w ciemno na akg k 530 ltd - dlatego że to nowsza konstrukcja niż np grado sr60 (choć podobają mi się z wyglądu) i dlatego że że w wersji ltd mają materiałowe nauszniki, zobaczymy

Potwierdzam, białe AKG 530 są ze skóry a wersja LTD welur, w dodatku, kabel w LTD jest mało elastyczny, opleciony materiałem, białe mają kabel giętki OFC. Posiadam AKG 530 i żadne Senki im nie dorównały, (poza najwyższymi modelami) można brać w ciemno.

Rowniez,chcialem polecic 530 AKG - mam biala wersje i zadne budzetowe i sredniobudzetowe sennki nie moga im podskoczyc;) Swietne sluhawki w bardzo dobrej cenie.

Również polecam AKG K530 - szczegółowe, bas krótko wybrzmiewa, ale schodzi nisko, bardzo wygodne - mam wersję LTD (czarna obudowa, welurowe nauszniki).

<><

rafal735r, 24 Sty 2009, 21:37

>Wzielem ostatnią sztuke AKG K530 LTD na allegro. Jak mi nie podejdą najwyzej sprzedam jak HD555 :)

K530 grają zupełnie inaczej niż HD555 - ciszej, bo mają nizsza efektywność, ale w porownaniu z tymi Sennkami - bardziej kontrolowany, twardy bas, lepszą scenę (zwłaszcza wszerz, ale tez wgłąb) i ogolnie wrażenie w porownaniu z HD555 jakby wyjąć watę z uszu.

<><

Bednaar, 25 Sty 2009, 16:0

>K530 grają zupełnie inaczej niż HD555 - ciszej

Co nie znaczy, że nie potrafią grac bardzo głośno, trzeba tylko "gałę" bardziej w prawo przekręcić :))

>hardeol

Oczywiście, sam tego na co dzień doświadczam, spotkałem się jednak z zarzutem osoby proównującej K530 z HD555, że AKG są gorsze, bo mniej dynamiczne (!) - cóż SPL K530 wynisi jedynie 102 dB, zaś HD555 - 112 dB o ile dobrze pamiętam. Porównując jedne i drugie słuchawki na marnym źródle, jakim jest np. rozgałęźnik w MM Sennki wygrywają zdecydowanie - dopiero po podłączeniu jednych i drugich pod solidniejszą amplifikację K530 uwidaczniają swoją przewagę.

<><

witam

Podepne sie pod temat: AKG 530 czy beyerdynamic 990 pro? Szukam sluchawek z mocnym brzmieniem, podkreslonym ''miekkim'' dolem:)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

a moze Grado SR125 ? ktroe z tych trzem bedea najlepszym rozwiazaniem

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

mam DT990Pro, w rocku swietne, lepszy dol od Grado, troche gorsza dynamika (ale tez bardzo dobra), wieksza przestrzen no i wygodniejsze.

Można spróbować jeszcze Fostex T-7 w cenie do 300zł.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Z podkreslonym ''miekkim'' dolem ?

W SR125 jest szybki i twardy, więc raczej nie tego szukasz. DT990 Pro bas jest wolniejszy, ale za to lepiej wypełniony (szczególnie w porównaniu do SR80) i jest go więcej.

Pokreślony i miękki to jak znalazł jest słuchawkach Creative Aurvana Live.

Te słuchawki jak i Festexy to zupełnie inna szkoła dźwięku i warto posłuchać przed zakupem. Tolerują ostrości, ale zmulenia zupełnie nie. Zależy na czym chcesz słuchać

adamb575, 26 Sty 2009, 16:21

>A które AKG 530 są wygodniejsze : te z welurem czy skórzane nauszniki?

Welurowe wygodniejsze, ale zbierają kurz i np. sierść mojego psa :/

>stecko

AKG K530 absolutnie nie mają podkreślonego miękkiego basu - jest on szybki i twardy. Jesli już coś jest w nich podkreślone, to raczej góra. Taki bas mają Sennki HD555 (słuchałem) i HD595 (nie słuchałem, ale maja te same przetworniki co HD555, ponadto potwierdzają to opinie z netu)

<><

Własnie wpadl do mnie kumpel z GRADO SR60. Jednak przestrzen w K 530 jest ogromna, to fakt. Podobnie szczegółowość serdnich i przedewszystkim wysokich. Brzmienie moze sie podobac ale rowniez moze miec sporo przeciwnikow. Ogolnie dzwoiek jest taki dookólny. Ale nie o tym chcialem pisac.

Mam pytanie czy po wygrzaniu bas sie troche poprawi?

?👈

W jakim sensie poprawi? Jak na moje uszy bas w K530 schodzi bardzo nisko, jest krótki, dobrze kontrolowany, mocny i sprężysty - taki jak lubię. Nie ma tej stale obecnej okropnej poduchy basowej jak w wielu Sennkach.

<><

Po wygrzaniu, ułożeniu się membran, poprawa z cała pewnoscią jeszcze nastąpi. Koledzy może już zapomnieli jak grały ich słuchawki przed wygrzaniem.

GRADO__Fan , Bednnar

dzieki za wypowiedzi:)

hmm to senki 555, 595 czy 990 pro brac?:) Niestety Sluchawki bede kupywal wysylkowo takze nie mam mozliwosci odsluchu:/ Napisalem o dolnym pasmie ale gora tez mogla by byc dobrej jakosci:) Hm Chodzi mi o dobre sluchawki w pelnym zakresie :) ( plus miekki bas jest atutem)

Tymczasowo bede sluchal na wzmacniaczu yamaha dsp a2 ale pozniej bede myslal o jakims wzmaku sluchawkowym no chyba ze ta yamaha ma dobre wyjscie sluchawkowe??:)

pozdr

Rafal735r, nie licz na jakąś radykalną poprawę basu po wygrzaniu, możesz jej nawet wcale nie zauważyć. Miałem przeczucie, że coś będziesz miał do basu (bardzo dobrej jakości skądinąd) z tych słuchawek:)

• Pokaż nowe odpowiedzi