Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki do 500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli też preferujesz K530 niż CAL? Ja zauważyłem że CAL mają dziwną scenę, jakby klaustrofobiczną w porównaniu z K530 - zgodzisz się ze mną? Przyznaję też, że CAL! słuchałem z ciekawości tylko w sklepie podłaczając do PianoCrafta i nie miałem możliwości ich porównać bezpośrednio z K530 - napisz więc może jakieś krótkie porównanie. Interesuje mnie też, czy K530 dużo brakuje do K701 - tych ostatnich niestety jeszcze nie słyszałem.

<><

A macie jakiś pomysł, gdzie można by ich odsłuchać w Bielsku-Białej?

Byłem w MM, ale mają podłączone 25 par słuchawek do jednego źródła i jak wygląda dźwięk, chyba nie muszę mówić :/

w MM jest też stoisko ze sprzętem audio, mają tam m.in. wzmaki i odtwarzacze CD Denona, Marantza, Pioneera, amplitunery AV, myślę, że dałoby się załatwić, aby podejść z wybranymi słuchawkami na to stoisko, podłączyć je i odsłuchać (przy okazji przynieść sobie swoją ulubioną płytę lub dwie)

Czyli też preferujesz K530 niż CAL?

Zdecydowanie tak. Opisując najkrócej jak tylko można to AKG są bardziej klarowne, a przetrzeń to już zdecydowana domena. Dzisiaj wydaje mi się, że nie powinno się ich porównywać ze sobą (dlatego w końcu nie napisałem recenzji porównawczej do której się przymierzałem) bo są to zupełnie dwie różne konstrukcje. Już łatwiej o porównanie ze sobą obu AKG.

CAL mają niezaprzeczalną zaletę przy korzystaniu z większości urządzeń przenośnych. Tam zwykle przydaje się te basowe podbicie. Także dość dobrze, choć mogłoby być lepiej, izolują od otoczenia, no i ten krótki kabel się nie plącze.

Interesuje mnie też, czy K530 dużo brakuje do K701 - tych ostatnich niestety jeszcze nie słyszałem.

Jeśli chodzi o K530 to zdaje się, że je posiadasz więc sam znasz ich zalety, jeśli zaś chodzi o 701 to jest po prostu jeszcze lepiej. Co do nich, to kupa ludzi już dużo o nich napisała nie będę więc odkrywcą, że to jest prawie perfekcja (z naciskiem na prawie). Jednak nie jest to przepaść, to po prostu duży krok do przodu. Na pewno nie kupiłbym ich za 1,5 tysiąca. Obecna cena jest zdecydowanie lepsza, po prostu do przyjęcia.

Dziękuję za wszystkie opinie :) Jest ich jednak tyle co użytkowników i nie zostaje mi nic innego, jak udać się na odsłuch. Wiem już na jakie modele zwrócić uwagę. Muszę posłuchać:

CAL!

AKG k530

AKG k540

Sennheiser hd555 (nie wiem gdzie)

Senheiser hd380 pro

Denon HP1000- lubię dynamiczny dźwięk, a już szczególnie dynamiczny, kontrolowany bas

Philipsy odpuszczam bo- za tą kasę chciałbym mieć coś jakiegoś "audiofilskiego" producenta

Audiotechniki- bo nigdzie ich nie dam rady odsłuchać

Zapomniałem o czymś ważnym?

>>> Zapomniałem o czymś ważnym? <<<

np :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>>> Philipsy odpuszczam bo- za tą kasę chciałbym mieć coś jakiegoś "audiofilskiego" producenta <<<

Czyli dyskretny urok burżuazji ...

Ukryta Zawartość

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Często-gęsto prawda jest taka, że nieważne jak gra - ważne ażeby było z nazwy audiofilskie.

Ot, taka mała dygresja.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

CAL! są zdecydowanie firmowane przez audiofilskiego producenta :)))

>majkeljot - Twoje obserwacje porównawcze K530/CAL zgadzają się z moimi. K530 posiadam od listopada 2008 zatem znam je bardzo dobrze - zdążyła mi też odpaść jedna z literek "K" chromowanego logo - bo to wersja LTD. Nawiasem mówiąc to logo mogli już sobie darować. A tak a propos K701 - jak to jest u nich z basem w porównaniu z K530?

<><

kupiłem za śmieszna pieniążki vivanco sr470 - powiem że za cene poniżej setki to genialny wybór - dobre źródło do tego a wiele słuchawek za 300 się kryje.

Odsłuchałem akg i senki poza moim zasięgiem cenowym i wywaliłbym kase

narazie się wygrzewają - w nieco niespotykany sposób - coraz bardziej selektywny środek... ale ogólnie wyrównują pasmo.

Witam.

Chcę kupić słuchawki zamknięte do 260 zł. Taki budżet mogę przenzaczyć.

Potrzebne głównie do słuchania muzyki gdy ktoś już śpi.

Podłączałbym je do wzmacniacza, aby słuchać winyli lub CD, albo do iPoda.

Zastanawiałem się nad poniższymi, Ponieważ nie znam się na słuchawkach wogóle to jest strzał w ciemno.

Ukryta Zawartość

Proszę o rady i pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Witaj.Może zacznij od wyszukiwarki na forum.No chyba,że cały ten obszerny w sumie materiał już znasz chociaż myślę,że raczej nie,bo odpowiedź na Twoje pytanie pewno nietrudno tam znaleźć wpisując:"Jakie słuchawki"...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kerry

Do 260 zł to polecam albo te co podałeś, albo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobry wieczór.

Jakie słuchawki polecacie w cenie do 300 zł.

Przesiadam się z Philipsów SHP 2700. Pod uwagę biorę Creative Aurvana Live (recka Rolangsingera), Fostex T7 (recka Violeta), AKG K530 (ogólna słodycz i wdzięk tych słuchawek, oraz to co przeczytałem w postach różnych userów) .

Najważniejsze dla mnie kryteria to lekkość, wygoda (chodzi o to, aby nie czuć ich po kilku godzinach noszenia), przestrzeń i to coś, jakaś magia, zapierająca dech w piersiach jakość przekazu.

Zastanawiałem się także nad Pioneerami SE-A 1000, ale cena 400 zł jest dla mnie raczej za wysoka, przy czym gdybym miał możliwość odsłuchu i stwierdziłbym, że „to jest to” odłożyłbym kasę i dokonał właśnie takiego zakupu.

Tak więc co mi Panowie polecacie?

Biorac pod uwage twoje wymagania to K530 by byly w sam raz. W sumie posiadalem wersje LTD, ale mimo to sa bardzo lekkie, bardzo wygodne, mozna je miec na glowie godzinami. Swietna przestrzen, najlepsza jaka spotkalem w sluchawkach za takie kwoty. Jedyny dla mnie minus to byl zbyt punktowy bas.

?👈

Philips SBC HP1000

@Gelson

Muszę przyznać, że mnie zaciekawiłeś. Słuchawki są akurat na Allegro w interesującej mnie cenie. Możesz coś więcej o nich napisać?

@Gelson

Mam nadzieję, że od czasu napisania wątku na mp3store już nabyłeś swoją sztukę i nie sprzątniesz mi tych sprzed nosa przed napisaniem jak grają ;)

Czytałem recenzję na HIGH Fidelity i to może być właśnie to, czego szukam.

Co prawda te z Alledrogo trochę drogie, można taniej, ale generalnie są to słuchawki warte każdej złotówki wydanej do, powiedzmy 250pln, grają fantastycznie - muzykalnie, przestrzennie, są bardzo wygodne, w tej cenie moim zdaniem chyba nie ma wygodniejszych słuchawek, no i najważniejsze, każdy rodzaj muzyki brzmi na nich co najmniej bardzo dobrze.

Miałem okazję mieć przez około trzy tygodnie K530 i HP1000, zostały mi Philipsy.

AKG, przynajmniej dla mnie, to nie to, czego oczekuję od słuchawek.

Edytowane przez gelson

No dobrze, a teraz już trochę poważniej.

Chyba najbardziej interesują mnie słuchawki AKG. Philipsy świetnie się prezentują, zebrały sporo pochlebnych opinii i mają ciekawy patent na zbudowanie dobrej przestrzeni (według recenzenta z HIGH Fidelity), jednak - rzeczywiście są trochę drogie, tutaj ktoś je niedawno sprzedał za 190 zł ;) , poza tym są... używane. Nie zrozumcie mnie źle, nie jestem wybrednym człowiekiem, np. mój komp jest w 90% złożony z używanych podzespołów. Jakiś czas temu na Allegro facet wystawił lekko używane 530-tki. Zapytałem go o ślady użytkowania, za co w odpowiedzi otrzymałem pokaźną liczbę fotek w wysokiej rozdzielczości. Oglądam – całkiem fajnie, tu jakaś ryska, ale ledwo widoczna itd., kiedy nagle na wewnętrznej stronie jednego z nauszników zauważyłem małą żółtobrązową kropeczkę. Chyba nie muszę tłumaczyć, że takie doświadczenie może zmienić kierunek poszukiwań słuchawek dla siebie ;)

Przeczytałem temat o AKG K514 i CAL! I zastanawia mnie parę rzeczy. Ale może najpierw napiszę coś na temat reszty sprzętu grającego: jest to rzeczony wcześniej komputer z Sound Blasterem X-Fi (wstyd się przyznać na tym forum? Chyba nie...) Xtreme Music po modzie wzmacniaczem LM4562, okablowanie Procab i najtańszy, nie ochrzczony żadną nazwą wzmacniacz na BB OPA 2134.

Oprogramowanie to Foobar z kilkoma wtyczkami.

Pytania:

Czy słuchawki podpięte bezpośrednio do wyjścia karty dźwiękowej będę krzesały z siebie moc, czy wzmacniacz jest raczej wymagany?

Czy wzmacniacz, który posiadam będzie do tych słuchawek wystarczający?

Jeśli nie to jaki, w ogóle na temat odpowiedniego wzmacniacza do 530-tek (jeśli je zakupię) będę chciał się dowiedzieć więcej.

Co to znaczy, że Aurvany grają pod „fun” - to znaczy, że najlepiej nadają się do popu, hip-hopu tudzież innego technidła, czy tak?

Jeszcze z tym basem u AKG. Teraz w Philipsach mam go za dużo – jest rozlany, mało precyzyjny, mam wrażenie, że okrada to muzykę ze słyszenia różnorodności średnich i wysokich tonów Czy to oznacza, że ten w AKG może mi się spodobać?

Za odpowiedzi będę mocno wdzięczny.

W K530 prestrzeni napewno ci nie zabraknie! To najmocniejsza z ich stron! Po pierwszymn ich odpaleniu nie wiedzialem co sie dzieje, bo po wczesniejszych HD555 nie bylo takich doznan. Czulem sie jakbym stal w korytarzu (jakis poglos itd), ale po dluzszym odsluchu przyzwyczailem sie i poprostu zrozumialem ze te sluchaweczki daja swietna przestrzen. Nie wiem jak te skorzane nauszniki sie sprawuja, ale welurowe w LTD byly swietne. Jak napisalem wczesniej, bas w K530 jest dosc punktowy. Zwarty i precyzyjny, bez przymulania.

Polecam do nich wzmacniacz, na kompuetrze bedzie zdecydowanie srednio.

Edytowane przez rafal735r

?👈

Jeśli nie to jaki, w ogóle na temat odpowiedniego wzmacniacza do 530-tek (jeśli je zakupię) będę chciał się dowiedzieć więcej.

Co to znaczy, że Aurvany grają pod „fun” - to znaczy, że najlepiej nadają się do popu, hip-hopu tudzież innego technidła, czy tak?

Jeszcze z tym basem u AKG. Teraz w Philipsach mam go za dużo – jest rozlany, mało precyzyjny, mam wrażenie, że okrada to muzykę ze słyszenia różnorodności średnich i wysokich tonów Czy to oznacza, że ten w AKG może mi się spodobać?

Co do Twojego wzmacniacza - nie mogę się wypowiedzieć, czy będzie pasować do K530, bo nie mam o nim zielonego pojęcia. Wiem natomiast, że 530-tki bardzo się polubiły ze starym wzmacniaczem Rotel RA-840BX2. Sądzę, że do tych słuchawek można kupić jakikolwiek używany wzmacniacz Rotela, zwłaszcza z serii 8xx - bywają w miarę często na Allegro w niskiej cenie. Napisałem, że CAL! grają pod "fun" - w moim odczuciu koloryzują dźwięk w celu uprzyjemnienia słuchania, jednak w rezultacie więszość nagrań brzmi na nich podobnie. K530 są bardziej przeźroczyste, czyli np. nagranie zrealizowane wzorcowo zabrzmi na nich lepiej, natomiast słaba realizacja niestety zabrzmi gorzej. A czy bas z 530 się Tobie spodoba - to zalezy od zastosowanego wzmacniacza i od Twoich upodobań - to już sam musisz stwierdzić.

<><

Witajcie,

jestem tu nowa i szukam pomocy w sprawie zakupu słuchawek.. kompletnie się na tym nie znam, ale upatrzyłam sobie dwa modele. Czy możecie mi polecić który jest lepszy?

1. Zumreed ZHP-010 Square

2. Nixon The Trooper

Będę bardzo wdzięczna za doradzenie mi w tej sprawie.;)

Te drugie czyli Nixony zostały zjechane za jakość dźwięku ponoć graja fatalnie, pierwsze porównują do Monster Beats czyli sporo basu, niekoniecznie dobrej jakości, nigdy obu bym nie kupił za egzotyczne firmy.

• Pokaż nowe odpowiedzi