Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki do 500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Poczułem się zobowiązany, aby napisać kilka słów od siebie ;)

Posiadam słuchawki AKG K530 od kilku miesięcy i nie ma dnia, aby mnie czymś nie zaskoczyły – w pozytywnym tego słowa znaczeniu.

Postaram się tu rozwiać niektóre wątpliwości i wyjaśnić, najlepiej jak się da, na czym to polega.

Jedziemy:

Wygrzewanie – nie wiem jak jest tutaj. Serio – nauczony doświadczeniem zostawiłem je na około 60 godzin pod radyjkiem i starałem się o tym nie myśleć. Moim zdaniem jednak proces wygrzewania – w coraz mniejszym stopniu - zachodzi cały czas, dodatkowo do słuchawek przyzwyczaja się umysł, a i one dostosowują się do naszych uszu; skutkiem tego jest coraz przyjemniejszy dźwięk, doceniany jednak głównie przez ich posiadacza.

Wygoda – są megawygodne. Zastanawiam się czasem jak to jest możliwe, że są zaledwie 10 g lżejsze od moich wcześniejszych Philipsów, a jednocześnie kilka razy wygodniejsze. Kończę odsłuch muzyki, surfuję po internecie, a słuchawki cały czas mam na głowie – nie przeszkadzają mi.

Ja również miałem problem z przesunięciem dźwięku (w moim przypadku w lewo), teraz właściwe nałożenie słuchawek jest dla mnie podobnie naturalne i odruchowe jak założenie czapki z daszkiem.

Teraz najprzyjemniejsze – dźwięk. Tego się nie da tak po prostu opisać. To trzeba usłyszeć, co się dzieje kiedy głos wokalistki wisi przed Wami w powietrzu tak, że można go dotknąć ręką, jednocześnie jak gdyby oddzielony od innych instrumentów, nie przeszkadzający im, a gitarzysta przejedzie kostką po strunach wprost do Waszego prawego ucha, tylko po to żeby wywołać pozytywne wibracje. Naprawdę i szczerze można teraz doceniać moc i przekaz muzyki.

Zanim je kupiłem czułem się trochę nienasycony opisami brzmienia wychodzącymi spod palców innych forumowiczów. Zauważyliście pewnie, że ludzie którzy je posiadają wymieniają się takimi informacjami: „a ich zalety oczywiście znasz” itp. Teraz mam tak samo. Brakuje słów, żeby wyrazić to, co się czasem czuje...

Naturalność przekazu:, skrzypce, flet, wiolonczele, trąbki, saksofon, gitary akustyczne – to wszystko brzmi tak wiernie.

Zgodzę się, że do cięższych rodzajów muzyki brakuje im wykopu, ale też gdybym słuchał głównie rocka i metalu rozglądnąłbym się za czymś innym.

Tutaj na nowo można odkrywać muzykę klasyczną, blues, jazz, wszelkie utwory wokalne, fortepianowe.

Zadziwiająco dobrze słucha mi się w nich także elektroniki, a to ze względu na tę przestrzeń, w której wszelkie przelatujące i pływające dźwięki mają swoje miejsce i czas. J. M. Jarre – Yes.

Filmy również ogłada się świetnie, mocną stroną są znowu naturalnie brzmiące głosy aktorów, przestrzeń i nisko schodzący bas.

Uff....

Gry – to naprawdę zależy od preferencji. Na pewno nie zabraknie w nich przestrzeni, dobrej lokalizacji i naturalności głosów postaci, jeśli ktoś jednak stawia na słuchanie wybuchów może warto rozejrzeć się za czymś innym.

Uwaga! Nie polecam pięćset-trzydziestek do sprzętu przenośnego, one nie są do tego stworzone i trzeba się z tym pogodzić.

Prawdą jest, że myślę o odpowiednim wzmacniaczu do nich. Czuję bowiem, że teraz nie grają jeszcze pełną mocą. Z drugiej strony nie spieszy mi się za bardzo – to co otrzymuję jest już bardzo dobre, jeśli będzie jeszcze lepiej - to świetnie.

Zanim je kupiłem myślałem czy aby taka firma jak AKG nie wliczy sobie w cenę wartości loga. Wcześniej miałem Philipsy SHP2700 przez wielu uznawane za jeden z lepszych wyborów w cenie do stu złotych. Tutaj mogę z czystym sercem powiedzieć, że stosunek jakości do ceny jest znacznie lepszy.

Ogólnie jeśli dotychczas słuchaliście muzyki tylko na tanich słuchawkach będziecie przez długi czas zaskakiwani różnicą w jakości, ale musicie sami odkryć AKG K530. W miarę słuchania wyrabia się smak i szacunek do ich konstruktorów.

Czy te nauszniki są bezkonkurencyjne w swojej klasie? Oczywiście, że nie. Kolega Violet (jeśli mogę o nim tak mówić) napisał świetną recenzję Fostexów T7, które mam nadzieję kiedyś przesłuchać. Jak dla mnie zakup AKG K530 to po prostu krok w bardzo dobrym kierunku. I od tej chwili będę szedł właśnie w tę stronę.

Sound Blaster X-Fi Xtreme Music z wymienionym wzmacniaczem operacyjnym na wyjściu słuchawkowym na LM4562 i mały wzmacniacz słuchawkowy na OPA2134, nieznanej mi marki ;)

Witam. AKG K530 mam od paru dni. Pierwsze wrażenia - rewelacja, zwłaszcza do jazzu i klasyki. Teraz rozglądam się za zasilaczem do rDaca i wzmac. słuch. tylko nie wiem jaki i - żeby nie był zbyt drogi. Ale słuchawki nie są przereklamowane. Są dobre.

" MÓW JEŚLI MUSISZ "

Do tej pory temat słuchawek mnie nie interesował i był dla mnie zupełnie obcy. Jednak przyszła kryska na matyska:)

Czasami wieczorami przy użyciu laptopa odsłuchuję w internecie kawałki utworów z płyt, których zakup jest przeze mnie rozpatrywany.

Małżonka poleciła mi do tych celów zakupić słuchawki. Myślę o zakupie AKG K450. Czy na opisane potrzeby będzie to trafny wybór?

A ja skupię uwagę na przestrzeni, które słuchaweczki w tym przedziale cenowym zaoferują najlepszą przestrzeń?

Wiadomo, słuchawki nigdy na tym polu nie dojdą kolumn ale próba wyboru jakiegoś maksimum.

Czy słuchawki otwarte będą miały przewagę jeśli chodzi o przestrzeń nad zamkniętymi?

A ja skupię uwagę na przestrzeni, które słuchaweczki w tym przedziale cenowym zaoferują najlepszą przestrzeń?

Sennheiser, poczawszy od serii HD5xx, jesli wolisz wiecej bassu, lub AKG z mambranami Varimotion, poczawszy od K530, jesli wolisz mniej bassu. Osobiscie wole to drugie rozwiazanie.

Czy słuchawki otwarte będą miały przewagę jeśli chodzi o przestrzeń nad zamkniętymi?

Tak. Zamkniete graja bardziej bezposrednio.

Cześć wam .

Upolowałem coś :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I pytanie czy to nie są jakieś podróby ?

Miałem V500Dj i były ok .

Co powieecie ?

Ukryta Zawartość

Panowie, kontynuuje wątek. Sam niedawno poszukiwałem słuchawek łączących zalety K530 z miękkim i szybkim basem niskoschodzącym. Dzięki naszemu koledze - ukłony Therion, zakupiłem Sennheisery HD380Pro i to jest strzał w 10. Bas jest taki jak szukałem, w kwestii K530 vs. 380Pro napisze niebawem opinię porównawczą. Osoby zainteresowane kontynuuacją wątku, proszę o pytania....

Ja ostatnio zastanawiałem się właśnie nad tymi dwoma modelami.

I chciałbym się spytać które słuchawki będą lepsze do muzyki klasycznej

i które będą lepsze do discmana gdyż z niego będę korzystał.

Aha i jeszcze jedno pytanko, jak z wygodą?

Chodzi mi o to, że mam okulary i to dosyć ważne aby nie odczuwać jakiegoś dyskomfortu ;D

Z góry dziękuję za odpowiedź

Edytowane przez wombat1994

Więc jeśli do muzyki klasycznej to tylko K530 ze względu na holografię i przestrzeń jak i oddanie detali instrumentów. Natomiast do "cięższych składów" rocka, metalu itp. to lepiej sprawdzają się HD380Pro, raz że mają większą dynamikę i przy głośnym słuchaniu nie wpadają w przester jak K530 (tylko 200mW kontra 500mW dla 380tek) a dwa, że bas naprawdę potrafi nisko zejść z impetem i potęgą (szybki attack i release)czego w K530 nie ma.

Jeśli chodzi o wygodę, no cóż też mam ten sam dylemat okularowy co TY, ale na ten czas poprostu zdjemuję je z nosa. Jeśli miałbym określić ich wygodę, to AKG są bardziej wygodne na dłuższą metę, aczkolwiek 380tki są bardziej zwarte i mocnej przypasowują się do głowy.

wybór masz prosty, muzyka klasyczna to tylko AKG...

Moim zdaniem powinien wystarczyć, aby wysterować do odpowiedniego poziomu głośności te 530tki. Wiadomo nie będziesz grał na maxa, ale one znowu nie są takie cieche i spokojne, troszkę jednak mocy wytrzymają ;-) Jeśli możesz je gdzieś posłuchać i podpiąć do discamana to najlepiej właśnie przed zakupem to sprawdzić. Poza tym mają ok 50ohm co sprzyja współpracy z wieloma źródłami. Także polecam !

Witam!

Chciałbym zwrócić się do was z uprzejmą prośbą o pomoc w znalezieniu odpowiednich słuchawek dla mnie, których cena nie będzie przekraczać 250 lub max. 300 zł :)

Gram amatorsko na pianinie elektrycznym, ale równocześnie słucham różnej muzyki. Skupiam się głównie na takich gatunkach jak elektro, dubstep, drum & bass, rock (gł. indie, soft), muzyka alternatywna. W związku z pierwszymi trzema gatunkami chciałbym aby słuchawki miały dobry bass i nie były za ciche ;) Zależy mi również na tym, aby były to słuchawki nauszne (zależy mi na przynajmniej częściowej izolacji, gdyż czasem słucham muzyki dość głośno i nie chcę innym grać na nerwach w miejscach publicznych), ale niezbyt odstające czy duże. Staram się również znaleźć coś z ładnym designem, bo jestem trochę wyczulony na tym punkcie :)

Podsumowując. Proszę abyście polecili mi słuchawki:

- w cenie nieprzekraczającej 250 - max. 300 zł

- mające ładny bass i nie były za ciche (+ ew. nadawały się do grania na pianinie elektrycznym)

- nauszne, które będą choć trochę izolowały dźwięki

- nie za duże, raczej ściśle przylegające do głowy

- z ładnym designem

- w miarę wygodne

Wiem, że moje wymagania nie są zbyt małe, ale bardzo liczę na waszą pomoc, gdyż jestem trochę skołowany ;)

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam :)

Witam wszystkich serdecznie :)

Mam następujący problem:

Chcę kupić dziewczynie słuchawki nauszne do iphone'a do tej pory używała jakichś koss'ów ur10 także raczej nic wysokich lotów... Teraz chciała by słuchawki które dobrze wygłuszają otoczenie i żeby po prostu grały dobrze. Czyli jak podejrzewam, żeby miały troszkę bardziej wyeksponowany niski zakres dźwięku. Kwota jaką dysponuje to 400zł, no chyba że warto byłoby dołożyć parę groszy do czegoś droższego. Jest tylko jeden problem... Dobrze by było, żeby słuchawki były ładne... Tak wiem... słuchawki mają grać a nie wyglądać, ale pamiętajmy że to kobieta :) Wiem że bardzo podobają się jej (z wyglądu rzecz jasna) te słuchawki:

Ukryta Zawartość

tylko w trochę innych kolorach. Co do tych słuchawek, czy one są coś warte ? ktoś coś wie na ich temat ? bo jedyne co znalazłem to recenzje ich niezliczonych wersji kolorystycznych.

Słuchawki będą grały z iphonem 3g, potem może z czymś innym.

Bardzo proszę o pomoc

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Jeszcze jedno pytanie. Co sądzicie o Aiaiai Tracks? Wiem, że na izolację nie ma co liczyć, ale zastanawiam się jak to jest z jakością dźwięku. Miał ktoś z was z nimi styczność?

Więc jeśli do muzyki klasycznej to tylko K530 ze względu na holografię i przestrzeń jak i oddanie detali instrumentów. Natomiast do "cięższych składów" rocka, metalu itp. to lepiej sprawdzają się HD380Pro, raz że mają większą dynamikę i przy głośnym słuchaniu nie wpadają w przester jak K530 (tylko 200mW kontra 500mW dla 380tek) a dwa, że bas naprawdę potrafi nisko zejść z impetem i potęgą (szybki attack i release)czego w K530 nie ma.

Jeśli chodzi o wygodę, no cóż też mam ten sam dylemat okularowy co TY, ale na ten czas poprostu zdjemuję je z nosa. Jeśli miałbym określić ich wygodę, to AKG są bardziej wygodne na dłuższą metę, aczkolwiek 380tki są bardziej zwarte i mocnej przypasowują się do głowy.

wybór masz prosty, muzyka klasyczna to tylko AKG...

Moshica, na te miliwaty to patrzyłbym z wielka rezerwą bo np. takie beyery dt990pro mają tylko 100 mW a potrafią zagrać o wiele głośniej i z większym wykopem niż np philipsy shp 890 (1500 mW), akg k530 (200 mW)i inne rzekomo "mocniejsze" modele...

Hardeol, być może masz rację, ale w moim porównaniu K530 "wymiękkają" w kwestii głośności w porównaniu do HD380. Na tym samym źródle, przy dużej głośności, AKG dostają zadyszki a z basu "robi" się pukanie, bo cewka ma za duże wychylenie, czego zupełnie nie mogę powiedzieć o HD380. A często słucham naprawdę głośno i dlatego bojąc się o uszkodzenie AKG do ostrej muzyki przy dużej głośności zakupiłem HD380. A Bayerów nie porównywałem ani ich nie znam, osobna kwestia że potrzebują na pewniaka wzmaka słuchawkowego.....

Ale ja tego nie neguję, sam mam ten model i tylko mogę potwierdzić Twoje słowa, że do cięższej muzy się nie nadają; gdzies niedawno wyczytałem że senkom hd600 dla osiągnięcia poziomu dźwięku ponad 100 dB wystarczą...4 miliwaty...

Chip, tylko weź pod uwagę że do przenośnego sprzętu, typu discaman i mp3 AKG będą za duże ;-) lepiej przymierz i posłuchaj przed zakupem !

Witam!

Chcę zakupić sobie słuchawki w cenie do 200zł. Słuchawki będą używane głównie z odtwarzaczem mp3 w telefonie i sprzętem rtv.

Jestem zainteresowany słuchawkami PHILIPS O'NEILL SHO9560 -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Co wiecie o tych słuchawka?? Zależy mi na dobrej jakości dźwięku jak na tą cenę. Może polecicie inne słuchawki w tym przedziale cenowym.

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Witam! Chcę zakupić sobie słuchawki w cenie do 200zł. Słuchawki będą używane głównie z odtwarzaczem mp3 w telefonie i sprzętem rtv. Jestem zainteresowany słuchawkami PHILIPS O'NEILL SHO9560 -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Co wiecie o tych słuchawka?? Zależy mi na dobrej jakości dźwięku jak na tą cenę. Może polecicie inne słuchawki w tym przedziale cenowym. Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Ja właśnie kupiłem ostatnio duże, zamknięte słuchawki typu "Vintage". Jest to model Grundiga GDHS 219 z 74r. Od dawna posiadam też słynne Technicsy RP-F30 oraz Philips HP 1000. I naprawdę po raz pierwszy spotkałem się z słuchawkami, których brzmienie podoba mi się bardziej niż RP-F30. A piszę o tym wszystkim dlatego, ponieważ zauważyłem że ten model Grundiga jest dostępny na E-Bay,u za niewielkie pieniążki (30 euro). Tak więc radził bym je wypróbować !

Są to słuchawki 400 Ohm,owe.

• 2 tygodnie później...

OCTAW - sprawdź wcześniej ilu - ohmowe słuchawki są zalecane do Twojego odtwarzacza - bo zaraz będziesz miał po baterii po krótkim czasie słuchania :-))

akg k430

koss porta pro

SENNHEISER HD 380 PRO

Witam. Chcę sprawić sobie nowe słuchawki. Wertuje od kilku dni i staram się znaleźć coś dobrego, jestem jednak świerzakiem w temacie, więc chciałabym usłyszeć jakąś profesjonalną poradę :D ... A więc lubię słuchać głośno i lubię wyraźny bas ( jeśli chodzi o muzykę to lubię elektroniczną/dubstepy/rocka), które najbardziej mnie zadowolą bo już sama nie wiem co brać, z góry dziękuję za pomoc. A i czasem używałabym ich w połączeniu z ipodem ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi