Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki do 500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Przede wszystkim, na początek, chciałem się z Wami serdecznie powitać, wszak na Audiostereo.pl jestem całkowicie nowy, a w branży audio prawie całkiem nowy. Niektórzy zapytają zapewne - co w takim razie nowicjusz robi na naszym, prestiżowym, forum?! Spieszę z odpowiedzią - podszkala się... I pragnie dodać coś od siebie. Wiedzę na temat dźwięku zdobywam tak naprawdę od niecałego roku, a jednak ten okres czasu pozwolił mi na zdobycie NAPRAWDĘ sensownego doświadczenia w kwestii przenośnego sprzętu audio (niestety w tym konwencjonalnym, kolumnowym stereo muszę się jeszcze dużo, dużo podszkolić, w czym, mam nadzieję, mi pomożecie), a przy tym na zdobycie wielu, wielu słuchawek na własność i nabycie prawdziwie świetnego odtwarzacza MP3. Ponadto, moje uczy wiele się nauczyły (w kwestii wyławiania z brzmienia szczegółów; jasne, wiele mi jeszcze brakuje do poziomu audiofila, ale już mogę się uznać za osobę ponadprzeciętną... chyba), a że są jeszcze młode i nie były nigdy niszczone zbyt głośnym słuchaniem muzyki, pokładam w nich duże nadzieje.

Wybaczcie, proszę, przemowę, lubię sobie czasem poprzynudzać, a tak wspaniałej okazji odpuścić nie mogłem. A teraz do rzeczy:

Sprawa z słuchawkami wygląda prosto - mamy pewien pułap słuchawek, jak i pewien pułap źródeł. Po przekroczeniu pewnego pułapu słuchawek zmiana źródła np. z niezłej dźwiękówki komputerowej na MP3 z wzmacniaczem słuchawkowym jest już bez problemu widoczna. Słuchawki poniżej pułapu nie będę już tak reagować na źródło - o ile tu pułap źródła nie zostanie nieprzekroczony, tzn. źródło będzie zbyt słabej jakości (niższej klasy telefon komórkowy).

Trochę pokręciłem, może prościej - wypasione słuchawki, w stylu Creative Auravana Live! (od bardzo niedawna jestem posiadaczem, nie wygrzały się jeszcze one do końca, jednak ogólny zarys dźwięku już jestem w stanie stworzyć), czyli tak naprawdę Denonów AHD1000 (czy też 2000, nie jestem pewien) o gorszym wykonaniu, zareagują na dowolną zmianę źródła - inaczej zabrzmią na komórce, inaczej na dźwiękówce z kompa, inaczej na integrze z kompa, jeszcze inaczej na integrze z laptopa, już nie mówiąc o ogromnej różnicy po podpięciu do naprawdę porządnego MP3. I trzeba w tym modelu brać jednocześnie poprawkę na to, że na szalenie dobrym MP3 wyciągną może 70% swoich możliwości, a na integrze - 10%... I o ile to 70% daje nam pewne najlepsze w swojej klasie cenowej brzmienie, to przy 10% już trzeba rozważać, bo to może być nadal najlepsza propozycja na integrę, jak i po prostu efekt może być tragiczny.

Teraz rozważmy niewypasione słuchawki - pchełki AKG K315 (wybaczcie, że zmieniłem na model douszny, ale miałem z nimi naprawdę bardzo dużo do czynienia i miałem okazję je dogłębnie "obczaić") - przy nich już niewielką różnicę (głównie w przestrzenności brzmienia, najwyższych i najniższych częstotliwościach, ale nie są to różnice kolosalne). będzie sprawiało to, czy MP3 jest z wspaniałym wzmakiem słuchawkowym na pokładzie, czy też jest to trzymiliwatowy Phillips (oczywiście rozważamy przypadki choć względnie porządnego sprzętu, a nie szajsu). I dopiero po przekroczeniu (tzn. przekroczeniu w dół) minimum nadającego się do słuchania muzyki, tj. np. Samsunga C3530, usłyszymy różnicę.

Nie jestem pewien, czy wyraziłem się jasno, stąd proszę o potwierdzenie zrozumienia.

Tak czy siak dążę do jednego - trzeba zawsze starannie dobierać do klasy sprzętu swoje słuchawki, bo nawet integra może grać względnie sensownie, o ile nie podepniemy do niej modelu zbyt drogiego. Po prostu...

(Niestety z przyczyn losowych muszę na tym etapie chwilowo zakończyć mą pierwszą wypowiedź, lecz niebawem postaram się ją dokończyć i rozwinąć konkretne kwestie konkretnych słuchawek do konkretnych źródeł).

Czy ktoś miał styczność ze słuchawkami Takstar, np. tymi:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-25082-0-58038200-1323452302_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez 4fury4

Czy ktoś miał styczność ze słuchawkami Takstar, np. tymi:

Ukryta Zawartość

Ps. znalazłem recenzję: balans tonalny: neutralne/jasne; obszerna scena; słaby bass. Podobno lepsze od Superluxów HD668B i HD669.

Ukryta Zawartość

Ja osobiśći za nic nie mogę znalesc zastępczych słuchawek do koss porta pro,słuchawki te po podłączeniu pod wzmacniacz na TPA6120 są niesamowite,miałem HD380pro CAL,HD555 wszystkie pooddawałem do sklepu,muzykalność i przyjemność słuchania biła na głowę wszystkie te modele,boję się że jakość zaczniemnie zadowalać dopiero od 1000zł w zwyż,muszę jeszcze przesłuchać AKG-K540 podobno niezłe.

Ale jedno jest pewne,koss porta pro nie nadają się do sprzętu przenośnego,bo poprostu będą grały na połowie swoich możliwośći,dla mnie kosy to słuchawki audiofilskie! słychać w nich każdą zmianę sprzętu,jak ktoś nie słyszy to niech da sobie spokój ze słuchaniem na słuchawkach bo poprostu jest głuchy!

Ja osobiśći za nic nie mogę znalesc zastępczych słuchawek do koss porta pro,słuchawki te po podłączeniu pod wzmacniacz na TPA6120 są niesamowite,miałem HD380pro CAL,HD555 wszystkie pooddawałem do sklepu,muzykalność i przyjemność słuchania biła na głowę wszystkie te modele,boję się że jakość zaczniemnie zadowalać dopiero od 1000zł w zwyż,muszę jeszcze przesłuchać AKG-K540 podobno niezłe.

Ale jedno jest pewne,koss porta pro nie nadają się do sprzętu przenośnego,bo poprostu będą grały na połowie swoich możliwośći,dla mnie kosy to słuchawki audiofilskie! słychać w nich każdą zmianę sprzętu,jak ktoś nie słyszy to niech da sobie spokój ze słuchaniem na słuchawkach bo poprostu jest głuchy!

Jeżeli masz wzmacniacz to kup superluxy hd681, cena śmieszna, ale wrażenia bezcenne. Grają u mnie z audiotrakiem mayą u5 (na tygodniu ma dojść forum608) są po wymianie kabla i padów na welurowe i powiem tyle: wow, zjadają hd380pro na śniadanie przynajmniej w jazzie którego słucham najwięcej. Są to bardzo neutralnie i czysto grające słuchawki, wokale i średnica są mega, bas nie jest rozlazły tylko punktowy i potrafii kopnąć, nie zejdzie on tak jak w hd380pro ale bardziej mi się on podoba w superluxach.

hd380 pro są zdecydowanie przereklamowane i obecnie mają cenę nie adekwatną do ich jakośći,superluxów trochę się obawiam bo wolę dzwięk bardziej muzykalny a superluxy chyba takimi nie sa,jedynymi słuchawkami których nie słuchałem a o podobnej sygnaturze dzwiękowej podobnej do kosów Grado-sr60,ew-te AKG-K540 dla mnie słuchawki muszą być muzykalne,nie mogą być suche jak hd380pro mam profesjonalne senki stare HD520 300omów i to suche granie kosy ich spokojnie deklasują,jedynie boję się ostrych tonów w grado sr60,słuchawki muszę kupować w ciemno.

Witam !

Chciałbym kupić słuchawki do 300 zł, głównie do słuchania muzyki rock. Zastanawiam się nad modelem Marshall Major (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Jednak martwi mnie ich wąskie pasmo przenoszenia 20 Hz – 20 kHz. Proszę o opinie czy są dobre oraz czy jest różnica między słuchawkami nausznymi które wpadają całym swoim obwodem za ucho, a takimi które leżą na uchu ? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Ukryta Zawartość

Witam !

Chciałbym kupić słuchawki do 300 zł, głównie do słuchania muzyki rock. Zastanawiam się nad modelem Marshall Major (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Jednak martwi mnie ich wąskie pasmo przenoszenia 20 Hz – 20 kHz. Proszę o opinie czy są dobre oraz czy jest różnica między słuchawkami nausznymi które wpadają całym swoim obwodem za ucho, a takimi które leżą na uchu ? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Byłem właśnie w media markcie i tam jest stoisko ze słuchawkami, jest ich tam cała masa, jest podłączona muza taka sama do wszystkich słuchawek i możesz sobie porównać, które brzmią lepiej dla Ciebie. Generalnie zaskoczony byłem, ze tańsze modele mogą brzmieć lepiej niż droższe innych firm!

Pasmem przenoszenia się nie martw, wszystkie prawie nagrania podczas masteringu przed tłoczeniem cd są traktowane filtrem "low cut", który wycina

wszystkie częstotliwości poniżej 40 Hz, inaczej niskie basy byłyby "mulące" a na dodatek muliłyby inne wyżej grające instrumenty i wokal. Niskie basy,

które słyszysz z kolumn są tak naprawdę dużo wyżej niż 40 Hz, co możesz własnie usłyszeć siedząc przy masteringu muzyki.

Ukryta Zawartość

Porównywanie słuchawek w MM może być bardzo mylące gdyż podpinane są zazwyczaj do nędznego źródła. Dlatego wydaje się, że często tańsze modele brzmią gorzej niż droższe, które dopiero podłączone do odpowiedniego wzmaka słuchawkowego pokazują klasę...

poprawka: oczywiście droższe brzmią gorzej od tańszych... ech ten pośpiech :-)

Porównywanie słuchawek w MM może być bardzo mylące gdyż podpinane są zazwyczaj do nędznego źródła. Dlatego wydaje się, że często tańsze modele brzmią gorzej niż droższe, które dopiero podłączone do odpowiedniego wzmaka słuchawkowego pokazują klasę...

poprawka: oczywiście droższe brzmią gorzej od tańszych... ech ten pośpiech :-)

Najdroższe brzmią Bezkonkurencyjnie ;) natomiast moim zdaniem tansze Philipsy brzmiały pełnym pasmem, a o 100 zł droższe Senheisery zaraz po założeniu ich po Philipsach brzmiały "telefonicznie"....

Możesz podać modele philipsów i senków?

Od tygodnia mam oprócz swoich hd555 pożyczone CAL-e, Koss ur 40 i Philipsy SHP5401. Co prawda te ostatnie jakoś najmniej mi odpowiadały, nie pokochaliśmy się (je akurat wczoraj oddałem właścicielowi), ale byłem zaskoczony basem w nich.

Edytowane przez karczka

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Chiałbym powrocić do pytania bo dalej nie uzyskałem odpowiedzi. Jaka jest Wasza opinia ( audiofilów i użytkowników audiostereo ) na temat słuchawek Marshall Major oraz jeśli nie one to jakie inne do 300 zł polecacie ??

Chiałbym powrocić do pytania bo dalej nie uzyskałem odpowiedzi. Jaka jest Wasza opinia ( audiofilów i użytkowników audiostereo ) na temat słuchawek Marshall Major oraz jeśli nie one to jakie inne do 300 zł polecacie ??

Proponuję uważnie poczytać na poprzednich stronach, o Marshallach było kilka wpisów łacznie z opinią(moją).

Co do drugiej części pytania, to też znajdziesz odp w treści wątku, ja polecam Creative Aurvana Live.

Witam.

Jako że to mój pierwszy post, chciałbym się przedstawić. Nazywam się Kamil, mam 18lat i dużej styczności ze sprzętem audio nie mam, lecz bardzo mnie te tematy pociągają :P Tyle tematem wstępu :) Jeżeli temat zamieściłem w złym dziale, to proszę o przeniesienie.

Sprawiłem sobie telefon Nokia 500 i chciałbym do niego zakupić jakieś słuchawki. Rozglądałem się trochę po internecie i wpadły mi w oko 2 modele.

JVC HA-S360 i AKG K 420.. JVC mi się bardzo podobają, w szczególności białe, opinie czytałem to nie najgorsze. AKG to wiadomo dobra firma, lecz jakoś nie bardzo mi się podobają i boje się o ten materiał.. Czytałem nawet mały test poświęcony nim, lecz dalej nie jestem przekonany

Ukryta Zawartość

Prosiłbym o jakieś rady ekspertów z tego forum czy to co wybrałem jest w porządku, czy w tej cenie jest coś lepszego, wartego większej uwagi, oraz o wszelkie sugestie z waszej strony :) Jestem laikiem w tych sprawach i nie prowadziłem żadnych odsłuchów na słuchawkach, także myślę że z dźwięku z tego telefonu będę zadowolony, lecz w przyszłości mam zamiar zakupić jakiś odtwarzacz mp3 :p może Ipod.

Pozdrawiam !

Ukryta Zawartość

Zastanów się najpierw czy chcesz kupić słuchawki do oglądania czy słuchania muzyki, bo z tego na napisałeś, wydaje się, że właściwości estetyczne są najważniejsze.

W tej cenie i do sprzętu przenośnego to polecałbym Koss Porta Pro. Napewno będziesz zadowolony.

Jak słuchawki założysz na głowę, to i tak nie będziesz ich ogladać, tylko słuchać - dlatego drugi głos na Koss Porta Pro :)

<><

Posłuchaj też Koss UR 40 lub Koss UR 55

Oba modele można kupić w cenie do 170 zł ale warto dołożyć.

W dobrej cenie mają w Komputroniku - co dziwne między nimi w Komputroniku tylko 10 zł różnicy w cenie a według cennika producenta 10$ ;-)

Uważaj na ofertę sklepu dla idiotów tam Koss UR 40 kosztują 219 zł a droższe według producenta Koss UR 55 189 zł.

Zadziwiająca polityka cenowa - niezależnie od tego że drogo mają

Wygląda na to że już zaczęli spijać śmietankę wynikającą z faktu częściowego wykoszenia konkurencji.

hd380 pro są zdecydowanie przereklamowane i obecnie mają cenę nie adekwatną do ich jakośći.....

To ciekawe. Ja dla odmiany uważam, że mają rewelacyjny stosunek ceny do jakości dźwięku, jak i wykonania. Planowałem wydać na słuchawki ok. 1500pln ale wyszło na to, że kupiłem HD380pro za 399pln i jestem zachwycony. Właściwą jakość dźwięku osiągnęły po 2 dniach średnio intensywnego słuchania. Rozumiem, że są różne gusta i z tym nie dyskutuję ale stwierdzenie, że cena jest nieadekwatna to mijanie się z prawdą.

Bas i suchość grania tych senkow zdecydowanie nie dorówniję,prostym koss porta pro,dlatego też uważam że hd380 poeinny kosztować co najwyżej 240zł za cenę tych senków można mieć dt770 dt990pro które deklasują te senki 2x

ja obecnie chcę zakupić dt990pro są warte ceny 600zł ale senki 500zł to jest przerost formy nad treścią,stare HD520 niszczą je zdecydowanie swoją liniowością i przestrzenią.

Mam beresforda 7510 i CAL. Zrobiłem ostatnio następujący eksperyment: podłączyłem je przez wzmacniacz Fiio E5 (impedancja wyjścia 0,7 oma). Całe basowe błoto, o którym można poczytać w wielu recenzjach zniknęło odsłaniając szybki, równie głęboki co przedtem i proporcjonalny do reszty pasma bas. Po prostu za małe tłumienie. CAL to fajne niedrogie słuchawki, ale trzeba mieć do nich wzmacniacz o odpowiednio niskiej impedancji wyjścia.

Witajcie,

mam pewien dylemat.

Chce kupic sobie jakieś porządniejsze słuchawki i wybór padł na te dwa modele : Koss Porta Pro i AKG K518dj,

juz byłam przekonana do kossów, ale naczytałam się, że są podrobki i z tego co widze jest ich pełno na allegro.

Chce być pewna, ze kupie oryginalne. Gdzie polecacie je kupić?

Z drugiej strony w takich sklepach jak euro rtv agd są one w cenie około 150zł, za 180zl dostane juz akg k518dj.

I tutaj moje pytanie, czy lepiej kupić kossy czy dolozyc juz i kupic akg?

jestem kobietą, dość drobną, wiec zalezy tez mi na wielkości, dlatego wybrałam te dwa modele. Co radzicie?

Z jakiego sklepu, czy tez aukcji allegro polecacie kupic, zeby byly w 100% oryginalne?

Licze na wasza pomoc :)

Bas i suchość grania tych senkow zdecydowanie nie dorówniję,prostym koss porta pro......

Jak oceniasz Koss porta pro w stosunku do Philips SHP-5401 ?

nie słuchałem tych philipsów ale koss porta pro to sprawdzone słuchawki i wolę ich od HD380pro grają bardziej mzykalnie i nie tak technicznie.

Witam, od jakiegoś czasu noszę się z zakupem słuchawek dousznych/dokanałowych.

Aktualnie używam Sennheiser PX 200 II ale nie zawsze mogę mieć na głowie pałąk także szukam czegoś mniejszego.

Czytałem wiele tematów oraz recenzji dotyczących różnych modeli ale najbardziej pasującymi słuchawkami do mojego rodzaju muzyki wydają się być A-JAYS THREE ( czytałem że są zrównoważone w przeciwieństwie do TWO gdzie bas jest mocno uwypuklony)

Prosiłbym o pomoc w podjęciu decyzji jaki model słuchawek kupić w tym przedziale cenowym.

Słucham głównie rocka i heavy metalu (AC/DC, Accept, Judas Priest, Megadeth, Metallica, KISS, Dio, Iron Maiden itp.)

Edytowane przez PietroPL

(niestety w tym konwencjonalnym, kolumnowym stereo muszę się jeszcze dużo, dużo podszkolić, w czym, mam nadzieję, mi pomożecie)

Lepiej tu nie szukać pomocy w szkoleniu.

Witajcie,

mam pewien dylemat.

Chce kupic sobie jakieś porządniejsze słuchawki i wybór padł na te dwa modele : Koss Porta Pro

KOSS

Witam, jestem tu nowy, więc nie wiem czy dobrze wybrałem miejsce gdzie mam napisać.

A więc przejdę do rzeczy, szukam słuchawek nausznych (przewodowych). Nie ukrywam swojej sympatii do firm Sennheiser i Sony, ale nie jest to warunkiem żeby słuchawki pochodziły od tych producentów.

Chce żeby słuchawki były zamknięte ponieważ będę ich używał np w autobusie i nie chce się 'lansić' muzyką i tym, że ta otóż muzyka leci z tego cudeńka, którego mi mam nadzieje wybierzecie.

Wizualnie według Waszego gustu, lecz żeby nie były paskudne

Mógłbym wydać na nie tak z... 3, 4 stówy na tyle pozwala budżet.

Mam lat 15 więc przydałyby się takie żeby nie rozwaliły się tak szybko.

Z góry dzięęęękuje :)

Słuchawki Creative Aurvana Live dla mnie były bardzo uciążliwe musiałem sie przesiąść na Koss Porta Pro idealne do wszystkiego ,praktycze bardzo .

Witam!

Przyłączam się do pytania Rysior96, w szczególności chciałby poznać Waszą opinię na temat słuchawek Audio-Technica ATH-WS50.

pozdrawiam

Witam chciałbym kupić słuchawki douszne bądź nauszne(ale za taka kase bedzie trudno) słuchawki bede podpiete pod sgs 2 i głownie do rock ale tez techno jezli sie da a jak nie to najwazniejsze pod rock:) mogą miec mikro ale i nie:D chodzi o dobre słuchawki w tej cenie:)

• Pokaż nowe odpowiedzi