Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe. Przesiadka ze starego na nowe

Piteero

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Poszukuję zestawu kina do pokoju ok 18m2.

Kina używałbym w 70% do filmów, 20% do muzyki i 10% do konsoli Xbox. Obecnie gra mi w pokoju: Philips HTS3367. Do tego TV LG 50pa6500.

Wyszukałem sobie takie oto opcje:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lub ewentualnie takie zestawy bez odtwarzacza na razie (do kupienia w przyszłości):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chociaż wolałbym pełen zestaw

Co myślicie o tych zestawach? A może macie jakiś pomysł?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

SORKI! wstawiam prawidłowe linki

Wyszukałem sobie takie oto opcje:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lub ewentualnie takie zestawy bez odtwarzacza na razie (do kupienia w przyszłości):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do kina domowego nie warto kupować drogiego zestawu; ja mogę polecić Yamehę rx-v373, ale koniecznie z odtwarzaczem blue ray, no i do frontów para dobrych kolumienek ;)

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

Witaj,

jeśli zależy Ci na możliwie najlepszej jakości dźwięku w stereo oraz w kinie, proponuję zwrócić uwagę na elektronikę Yamaha HTR-4065 (ewentualnie z odtwarzaczem Blu-Ray) oraz jeden z modeli zestawów kolumn Taga Harmony.

Spójrz proszę na następujące konfiguracje:

Taga Harmony TAV-506 - http://q21.pl/taga-harmony-tav-506-v-2-kredyt-20-x-0.html

Taga Harmony TAV-606 - http://q21.pl/taga-harmony-tav-606-v-3-kredyt-20-x-0.html

Boston Acoustics Classic Set - http://q21.pl/boston-acoustics-classic-mk2-set-5-0.html

Ewentualnie w super cenie do końca tego miesiąca zestawy z BD marki Pioneer - http://q21.pl/category/kino-domowe-bez-kolumn/1/long/name/asc/28

Przyjrzyj się moim propozycjom, w przypadku pytań służę pomicą. Jeśli będziesz zainteresowany zakupem, przygotuję dla Ciebie indywidualną ofertę cenową.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Do kina domowego nie warto kupować drogiego zestawu; ja mogę polecić Yamehę rx-v373, ale koniecznie z odtwarzaczem blue ray, no i do frontów para dobrych kolumienek ;)

No teraz kolego to pojechałeś

Q21 generalnie chce aby nowe kino gralo znacznie lepiej od plastikowego Philips HTS3367. Chce, zeby wydatek sie oplacil :-)

Nawet jeśli to będzie tani pioneer VSX-322 to i tak zagra zauważalnie lepiej od plastiku. Za śmieszne pieniądze kupisz teraz kolumny frontowe KODA K5400F oraz centralny KODA K5000C i masz dobry zestaw na początek. Te KODY 5400F na wyprzedaży kosztują 600zł a mogą śmiało konkurować z kolumnami w kwotach 1500-2000zł.

Ok finalnie będę wybierał między:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (bez suba)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (bez suba)

Ukryta Zawartość

Wszystko w podobnej cenie. Co byście rekomendowali?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zobacz zestawy z tej strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ampli Onkyo z 1 ( jedynką )w środku , pod koniec strony ( na dole ) , na stronie 2 też masz fajny cały zestaw za 2449 , na 3 - ej masz zestawy (pełne mówiąc o głośnikach 5.1) na głośnikach Taga 606 , Koda lub Wharfedale , nie bierz czasem odtwarzacza Onkyo 309 bo to totalny szajs kolega ma i narzeka na czym świat stoi bo czyta mu tylko oryginały i dvd i bluraye , tutaj masz zestawy z Yamahą

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i Yamaha 473 z Taga 606 za 2349 lub z 506-tką i subem , na str. 2 Yamaha nowa Yamaha 375 i 606-tki Tagi , lub Yamaha 373 + Pioneer 140 i Tagi 606-tki za 2529 , na Pioneer-ach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , 322 + Taga 606 i 1600 coś , 422 + 140-tka odtwarzacz i Taga 606 i 2419 , lub sam ampli 422 i zestaw Taga 606 z subem , pod koniec 3-ej strony pełny zestaw ( ampli 322, odtwarzacz140-tka,kolumny Taga 606 5.1) za 2505 , w zestawiach polecam Tagi 606-tki bo sam je mam i grają ładnie , na 5-ej str.pod koniec pionek 422 + Koda65F + SW1000(kolumny 5.1) 2499 , na 6-ej str. Pioneer 527 i Taga 806 5.0 za 2545 , niżej te same kolumny ale ampli 422 za2345 , niżej ampli 322+Taga 806 5.0 + sub TSW90 za 2429 , ( 606=tki mają głośniki basowe 130mm a 806-tki 200 mm więc wiekszy bas no i ogólnie mocniejsze, w stereo nie potrzeba suba) , na Denonach ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 1513+Taga 506(5.0) + sub TSW90 za 2259 , ampli1513+ Taga806 5.0 za2439 .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hm , jeśli masz do wydania tylko tyle ile warty był najdroższy zestaw z tych linków , które podałeś to jest ciężka sprawa gdyż dobry sub w kinie to podstawa a niestety takie coś kosztuje , jeśli masz możliwośc odsłuchu to przede wszystkim to polecam ( czyli odsłuch), bo wtedy taki zestaw , który dla innych jest kiepski Tobie może podejsc, i wcale nie trzeba wydawac kilka tysięcy , te 2,5 tysi to naprawdę mało kasy i te "klocki" to budrzetówka która dla większości wogóle nie gra, swego czasu sub Kody SW 1000 ( 80wat) grał wg testów lepiej niż dwu- trzy krotnie droższe modele innych marek a teraz można go wyrwac za 6 stów ( nowy ) i też pewnie dla większości to nie sub , kolega za jakiś czas ma dostac suba ( zamówił ) z polskiej firmy STX S 250 ( 140 wat ) więc zobaczę jak to gra a kosztuje 500 z groszami , ktoś gdzieś pisał, że gra fajnym miękkim basem w muzie ale nie sprawdzał w kinie bo coś tam mu brakowało ,

posłuchaj , to jest tak , każdy "klocek" czy to kolumna czy amplituner czy sub każde z nich gra inaczej jedno exponuje soprany inne basy jeszcze inne średnicę ( nie dotyczy suba oczywiście) i złożyc coś dobrego w takim przedziale cenowym żeby nie męczyło po dłuższym słuchaniu jest ciężko ( np.ampli exponujące górę z kolumnami tak samo grającymi górą ,nie da rady na dłuszą metę) , nie wiem co Ci doradzic , w tym przedziale cenowym proponowałbym kupic sam ampli , a potem dozbierac i kupowac po trochu kolumny i suba ale wiem jak to jest kiedy chce się miec na już sprzęt , w tych najniższych modelach nie ma hdmi na przednim panelu a może się za jakiś czas okazac , że przydałoby się, jeśli jednak to nie jest tak ważne i do takiego pokoju wziął bym pod uwagę Onkyo 515 i wspominane przeze mnie Taga Harmony TAV-606v.3 w Twoim pokoiku powinno byc ok ( u mnie grają w 25m2,ale to trochę wiecej niż 2500 chyba , że uda Ci się w takiej cenie , w zestawie taniej ) i ostatnio wprawiły mnie w osłupienie gdy zarzuciłem film Burlesque z Christiną Aguilerą i Scher , scena wejścia Christiny właśnie do tytułowego lokalu gdy szukała pracy szok jaki fajny bas dawały , ale wszystko zależy jakiej muzy słuchasz , no ale Ty w większości do kina, dają radę jednak same w kinie bez suba to słabo zresztą jak każde ,sub w kinie to podstawa , moze ktoś będzie miał inny lepszy zestaw w tej cenie , poczytaj tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a gdy dozbierasz posłuchaj tej Kody SW1000 v.2 lub jak Ci się uda tego STX-a pozdrowionka , kolega w sumie kupuje go w ciemno .

jesli kupowac z droższym ampli to wtedy starczy Ci tylko na dwa fronty ewentualnie jeśli kwota do wydania to wspomniane 2500 .

Ukryta Zawartość

to moze zakupie troche lepszy zestaw za 2,5k i za jakis czas wrzuce jeszcze suba. Czytalem o tych Tagach Tag 606 v3 i calkiem mi sie podobaja, ale wczesniej podjade gdzies moze do MM i odslucham.

a pewnie ze tak tylko wez pod uwage ze tam jest wielka hala i dzwiek z nich moze sie tam "zgubic"poczytaj sobie o tym onkyo , poogladaj i posluchaj go na zywo z tymi tagami ,fajny ampli i w niewielkim stopniu rozni sie od polke wyzej stojacej 616-tki ktora ma certyfikat THX a to duzo i tym sie rozni ze go nie ma , troche mniejsza moca i jeszcze kilkoma szczegolami. Wez na odsluch plyte lub plyty ze swoja muza.

No jak to jak , kiepsko , dlatego, że brakowałoby właśnie surroundów i centralnego no i oczywista suba , tu cena nie gra roli , liczy się liczba kanałów , jak mozesz to dorzuc ze 3-4 stówki i weź Onkyo 515 z tymi Tagami .

Ja mam z tymi Tagami Yamahe 773 i musiałem poobcinak soprany i z przodu , przyciskami i na korektorze w setupie bo aż syczało ale fakt gra świetnie , Yamaha 2 stefy droższa ale myślę, że to nie różnica to jak już to Onkyo 616 z THX-em ( tyle tylko , że THX włącza sie dopiero przy dośc wysokiej głośności , czy zawsze będziesz słuchał na tyle głośno , żeby miec THX? ) w podobnej cenie co Yamaha ale spoko pewnie , niech posłucha będzie miał porównanie a fakt Yamaha w kinie jest świetna .

Tak podsumowując jeśli chodzi o kolumny to tymi Tagami bede zainteresowany. Stwierdzilem, ze na razie nie bede bral bluraya, wezme za to lepszy ampli a pozniej suba i ewentualnie odtwarzacz. W zasadzie to i tak filmy w wiekszosci z HBO ogladam. A zona przyjaciolki na tvn, must be the music itd (przyznam, ze sam lubie te muzyczne programy :-)

Oprócz wspomnianych wcześniej Onkyo 515 wygrzebałem parę trochę tańszych modeli. Rzuććie okiem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Był taki czas , że weszliśmy z kolegą na temat sprzętu , popytał,poorientował się a i tak wybrał po swojemu ale nie o to chodzi , wybrał zestaw JBL ES Pack na 80-tkach z przodu i Harmana Kardona chyba 255 , po jakimś czasie zaczął się chwalic jakiego to jego sprzęt ma kopa itd,itd, zapytałem a na czym i co ogląda ,on na to , że z platformy cyfrowej ( nie pamiętam którą wymienił w sumie nie ważne ) z kanałów HD , jest taki świetny dźwięk , i obraz , wychwalał jak tylko mógł , zaproponowałem , żeby kupił do tego zestawu odtwarzacz blu ray jakiś taki czytający wszystko , kupił LG nie ważne jaki model , do czego zmierzam , dałem mu kilka filmów w mkv z dźwiękiem DTS i po kilku dniach gdy się spotkaliśmy nie mógł wyjśc z podziwu jaki szajsowaty dźwięk jest na tych platformach , że gdy włączył pierwszy lepszy film w mkv to przy tamtych ustawieniach głośności na cyfrówkę musiał prawie o połowę ściszyc taka była różnica w głośności i jakości dźwięku o obrazie nie wspomnę , skończyło się jego wychwalanie platform

...ze na razie nie bede bral bluraya, wezme za to lepszy ampli a pozniej suba i ewentualnie odtwarzacz. W zasadzie to i tak filmy w wiekszosci z HBO ogladam. A zona przyjaciolki na tvn, must be the music itd (przyznam, ze sam lubie te muzyczne programy :-)

chyba nie oglądałeś jeszcze filmu w mkv albo z bluray-a bo nie mówiłbyś , że na razie nie będziesz kupował odtwarzacza bluray

A powiedzcie mi jeszcze panowie jaka jest roznica miedzy Tagami 506 a 606?

Aha i jeszcze jedna kwestia. Jak na poczatku wspomnialem obecnie gra mi w domu kino Phihips HTS3367. Jest to tani plastikowy zestaw 5.1. Jesli teraz przesiadlbym sie na kolumny Taga 506 lub 606 + ampli (powiedzmy ze to onkyo 515 lub inne tansze) + BR ale bez suba to czy bas na tym zestawie bedzie lepszy od tego plastikowego zestawu z subem? Moze to smieszne pytanie ale kompletnie nie mialem nigdy do czynienia z bardziej zaawansowanym kinem niz wspomniane plastiki :-)

Na pewno bas będzie inny bo w Twoim Philipsie bas dawał subwofer a tu będą kolumny go produkowały ( konkretnie dwa głośniczki), w sumie zależy to od słuchanej muzy i jaki jest w niej bas , w jednej jest dużo niskiego basu w innej z kolei więcej tego z wyższych rejestrów a jeszcze w innej tego ze środka zakresu dźwieku basowego, krótko mówiac nie wiem jak jest na 506-tkach ale na 606-tkach raz jest ok a raz za mało a raz świetnie zależy to od muzyki jak wspominałem ale widac tak ma byc, niestety w kinie musowo zakupic subwofer , gdy będziesz słuchał coś z bluray-a lub z bluray ripa (np.mkv) to uważaj z głośnością bo to ma kopa ( szczególnie DTS ) , napewno na początku może Ci brakowac basu bo masz przyzwyczajenia z Philipsa ale gdy osłuchasz się z nimi będzie ok .

A pytanie nie jest śmieszne tylko normalne

na start pewnie tak tylko to jest tak skoro mam juz suba to po co wydawac jeszcze i do tego wiecej w podobnej cenie jest Kody SW 1000 ktory w tym przedziale nie mial sobie rownych musialbys po prostu je posluchac jak dzialaja na filmie nie w muzyce.Jesli nie pali Ci sie jeszcze z kupowaniem to poczekaj ztydzien dwa kolega skompletuje sprzet bo jedzie jeszcze do niego ampli i bluray a ma juz suba z STX-a i gdy to wszystko poustawia jade do niego na odsluch i powiem jak gra ten sub bo w sumie nigdzie nie spotkalem opinii o jego brzmieniu w kinie(kosztuje piec stow z drobnymi chyba 507)

na start pewnie tak tylko to jest tak skoro mam juz suba to po co wydawac jeszcze i do tego wiecej w podobnej cenie jest Kody SW 1000 ktory w tym przedziale nie mial sobie rownych musialbys po prostu je posluchac jak dzialaja na filmie nie w muzyce.Jesli nie pali Ci sie jeszcze z kupowaniem to poczekaj ztydzien dwa kolega skompletuje sprzet bo jedzie jeszcze do niego ampli i bluray a ma juz suba z STX-a i gdy to wszystko poustawia jade do niego na odsluch i powiem jak gra ten sub bo w sumie nigdzie nie spotkalem opinii o jego brzmieniu w kinie(kosztuje piec stow z drobnymi chyba 507)

przepraszam zdublowalo sie z tel pisze nie chcialo wchodzic to powtorzylem a tu wlazlo dwa razy

wzmacniaczyk ma 140 W mysle ze to w RMS-sie membranka 30cm wymiary wszystkie powyzej 40cm wiec to dosyc duze pudlo zobaczymy tylko jak to gra.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.