Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja jestem osobą dorosłą, świadomą, w pełni odpowiadam za wszelkie swoje poczynania. Jeśli myślisz że moje wpisy są tylko idiotycznym wygłupami lub co gorsza wyrazem jakichś-tam moich problemów, jesteś w błędzie. Jeden cel został osiągnięty, ale aby to osiągnąć trzeba było dotrzec do kilku twardych głów poprzez ich mentalność. to napradę trudne i nieprzyjemne zadanie, a większość po prostu woli udawać głupiego. Może w końcu to miejsce stanie się czytelne, choć trochę w to powątpiewam. To że przy okazji jestem w jakiś-tam sposób rozumiany, to tylko i wyłącznie interpretacja odbiorcy. Nie zabiegam też o przypodobanie się w sposób przyjęty w ramach instynktu stadnego, co raczył mi łaskawie tu zaproponować jaśnie panujący pan Piotr :DD Chyba tyle wystarczy, z mojej strony koniec tematu. Temat człowieka - śmiecia również zamykam.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

To było do michelangelo

Trochę sensu poproszę.

@Rafaell

jak zwykle użytkownik "rafaell" nic nie rozumie i zwyczajnie bredzi, robię wyjątek by się odnieść do jego wpisu bo zawiera przytyki pod moim adresem

>Masz rację moją rodzinę zniszczyła przez te prawie 70 lat klasa robotnicza do której Ty należysz z

>Tąd tak wyrażny w twojej wypowiedzi język Leninowsko Marksistowski, pięknie użyty w nowomowie

użytkownik "rafaell" nic nie wie o mojej rodzinie natomiast nieortodoksyjnej ortografii jaką się posługuje nie można wytłumaczyć "prześladowaniami przez klasę robotniczą"

w swojej wypowiedzi odniosłem się do wezwania Piotra Ryki o "trzymanie klasy"

oczywiście użytkownik "rafaell" (jak zwykle) nie zrozumiał i poszedł za pierwszym skojarzeniem - oczywiście "Leninowsko - Marksistowskim"

graaf, 30 Paź 2007, 13:13

>podoba Ci się ten styl Piotrze?

>

>bo to jest sedno kontrowersji tutaj między gagackiem a "ortofoniczną drużyną"

graaf zlituj się, kto porównywał do e9 albo do wysokich modeli grado? Tomek pisał, że może wystawić Yamaszki w szranki z e9, fajnie byłoby, gdyby ktoś przywiózł e9 na AS - porównanie byłoby możliwe, ale... jest to raczej niemożliwe :)

"ortofoniczna drużyna" - kogo do niej zaliczasz? Zapewne mnie również, więc czy ja pisałem, ze orthodynamiki to niebo, a e9 albo wysokie grado to 5 m pod ziemią? Nie uogólniaj tak bardzo, nie wrzucaj wszystkich do jednego worka. Ja jestem daleki od porównań, bo to jest w ogóle inny dźwięk i akurat przy tak odmiennym sposobie prezentacji ogromną rolę odgrywają tutaj upodobania. Pomijam już fakt, że jakbym nawet chciał porównać, to do słuchawek powyżej 1500 zł nijak nie porównam, bo nie słuchałem takowych. Mogę za to w jakiś tam sposób bardziej sensowny lub celowy albo mnie porównać do tego czego słuchałem / miałem!

Pozdrawiam,

ps. co do tego, że słuchałeś t50rp zanim "ktoś" poznał senicza, to nie wiem w ogóle co to ma za znaczenie? ten "ktoś" miał ortho znacznie wcześniej, niż poznał senicza.

Do gagacka - ostatnie: nie uważam Twoich wpisów za debilne wygłupy. Co mi się nie podobało, pisałem wprost. Brak tu nowych treści. Raczej zasugerowałem, że graaf Ci może zrobić niedźwiedzią przysługę próbując Cię usprawiedliwiać. Pozdrawiam!

graaf, argument o cenie i dostępności Shure E2C jest rzeczywiście przemawiający. Też myślę, że lepiej się skupić na tym, jak sobie zrobić dobrze za pomocą tego, co ogólnie dostępne. Takie mam pytanie przy okazji - czy Fostexy T50RP są trudne do wysterowania, czy nie, bo mnie ta ich ortodynamiczność zaniepokoiła?

>graaf, 30 Paź 2007, 13:54

>ja popularyzuję E2c bo są to tanie słuchawki powszechnie dostępne, które moim zdaniem reprezentują

>pewien typ brzmienia na referencyjnym poziomie, co potwierdziło przynajmniej kilkunastu tutejszych

>forumowiczów

Jak wiesz ja mam E2c i jestem z nich zadowolony, ale jakoś używam ich raczej do mp3 w drodze, natomiast w domu wolę podłączyć chociażby ruskie Elektronika TDS-5 - dlaczego? czy ze względu na brzmienie, czy ze względu na ergonomię pomińmy to w tej chwili - po prostu! Naszym zdaniem (jeśli już tak tu ujmujemy - znaczy się "team ortho"), słuchawki orthodynamiczne (i tutaj zacytuję Ciebie) "reprezentują pewien typ brzmienia na referencyjnym poziomie, co potwierdziło przynajmniej kilkunastu tutejszych forumowiczów". Fakt faktem, są to słuchawki nieprodukowane, co nie oznacza wcale, że są one niedostępne i tak jak pisał michelangelo, już tanie jak barszcz ruskie tds-5 mogą "wciągnąć" w ten dźwięk. powracając do początku, ponieważ tds-5 kosztują z drugiej ręki znacznie mniej niż shure e2c, a ja wolę ich słuchać, to według mnie warto jednak pisać o nich.

pozdrawiam,

graaf, 30 Paź 2007, 13:58

Oj zabolało ! ale jak będziesz miał prawnuki i do czegoś dojdziesz to nie będą się musiały czego wstydzić.

Trzymaj klasę i włącz mi ignora po co się denerwować i wychodzić blado na forum. Tak w ogóle co z tą referencją E2 czy jakieś inne modele zastąpią wycofane z produkcji E2 ? Tu jesteś gość więc zabryluj nie wstydż się swojego konika

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ja myślę, że odpowiednikiem E2C będą niedawno wypuszczone SE110, bo SE210 to już armatura. Co do TDS-5, niezły "entry level" orto jak dla mnie.

Re: szwagiero, 30 Paź 2007, 14:01

>"ortofoniczna drużyna" - kogo do niej zaliczasz? Zapewne mnie również

ależ skąd - nigdzie nie napisałem, że "się zaliczasz"

prawda jest taka, że to każdy sam decyduje gdzie "się zalicza"

>więc czy ja pisałem, ze

>orthodynamiki to niebo, a e9 albo wysokie grado to 5 m pod ziemią? Nie uogólniaj tak bardzo, nie

>wrzucaj wszystkich do jednego worka

ja tylko parafrazuję styl mistrzów uogólnień i superlatyw jeśli chodzi o wychwalanie "Yamaszek", to oni uogólniają

wyjaśniłem przecież wyżej co miałem na myśli

>Ja jestem daleki od porównań

Ty owszem, ale inni porównują ochoczo i autorytatywnie np. T50 i T50 RP Mk II chociaż nie mieli nawet tych słuchawek rękach (ani tych ani tych - o ile się orientuję) a już na pewno nie porównywali ich nausznie (to potwierdzone wielokrotnie)

pozdrawiam,

graaf

ps.

>ps. co do tego, że słuchałeś t50rp zanim "ktoś" poznał senicza, to nie wiem w ogóle co to ma za

>znaczenie?

czytaj uważniej - chodziło konkretnie o użytkownika "rafaell" i o to, że ten "znawca" nie orientuje się nawet, że Piotr Ryka, ja i parę innych osób na forum słuchało ortodynamików na długo zanim on zaczął nam i innym "doradzać" żebyśmy ich posłuchali

i to mimo, że pisaliśmy o tym obszernie

jest takie powiedzenie - "nie ucz ojca dzieci robić" - i tak należało rozumieć moją uwagę pod adresem użytkownika "rafaell"

człowieku śmieciu

Nikogo oprócz ciebie nic nie zabolało

Nie pokazuj swoim córkom tego co i gdzie wypisujesz, bo twoje wnukli będą miały dużo wstydu.

>Trzymaj klasę i włącz mi ignora po co się denerwować

To nie powód do denerwowania się, tylko do zażenowania.

Korzystanie z funkcji "nic nie widzę, nic nie słyszę" jest odwrotnością "trymania klasy", kontynuacją dysfunkcji danego osobnika w grupie świadczącym o jego możliwościach i uznanej pozycji.

fuj.

Trochę sensu poproszę.

Re: michelangelo, 30 Paź 2007, 14:05

>czy Fostexy T50RP są trudne do wysterowania, czy nie, bo mnie ta ich

>ortodynamiczność zaniepokoiła?

u mnie grały z Forum 608 i Holdgronem - bez problemów z wysterowaniem

znam też przypadki, kiedy dziurka cedeka je wysterowuje (ostatnio kolega z forum pisał do mnie)

no ale przecież to nie są te "cudowne, legendarne, oryginalne T50 z 1978 roku" :-))

"tania chińska podróba zaprojektowana przez inżynierów Fostex z lekceważeniem praw fizyki tego rodzaju przetwornika" (mój wniosek z obszernych opinii naszego forumowego orto-guru)

także nie ma sobie co nimi głowy zawracać - prawdziwe skarby brzmienia z pewnością znajdziesz na ruskim śmietniku ;-)

Re: szwagiero, 30 Paź 2007, 14:10

>słuchawki orthodynamiczne (i tutaj zacytuję Ciebie)

>"reprezentują pewien typ brzmienia na referencyjnym poziomie,

a pewnie że tak, ale jeśli się pisze "nieprodukowane słuchawki orthodynamiczne" i porównuje rzeczy, których się nie miało w rękach - to wtedy już brzmi inaczej

>co potwierdziło przynajmniej

>kilkunastu tutejszych forumowiczów"

proszę - wymieniaj tych kilkunastu

>to według mnie warto jednak pisać o nich.

pisać warto - pytanie tylko "w jaki sposób"

>tanie jak barszcz ruskie tds-5

na ruskim forum piszą że T50 RP Mk II (te "oczywiście" "badziewne") to "amfitony ułuczszennyje" - nie trzeba grzebać po śmietnikach

pzdr.

graaf

ps.

@szwagiero, 30 Paź 2007, 14:10

>słuchawki orthodynamiczne (i tutaj zacytuję Ciebie)

>"reprezentują pewien typ brzmienia na referencyjnym poziomie

a to wyżej to jest zupełnie nowe ujęcie tematu

do tej pory pisało się o nich w stylu - "wszystko wymiatają", "zupełnie inny poziom" itp. itd.

gdyby orto-gromadka pisała tak jak Ty: "reprezentują pewien typ brzmienia na referencyjnym poziomie"

to nie byłoby sprawy

Podatniku całkiem możliwe że osoby tutaj piszące narażają Ciebie na straty gdyż siedząc w "budżetówce "zamiast pracować zajmują się swoim hobby.

Właścicielu firmy czy aby na pewno dobrze kontrolujesz czy twój pracownik pracuje dla Ciebie jeśli nie to zainteresuj się tym dla swego i firmy dobra

>graaf, 30 Paź 2007, 14:31

>a pewnie że tak, ale jeśli się pisze "nieprodukowane słuchawki orthodynamiczne" i porównuje rzeczy,

>których się nie miało w rękach - to wtedy już brzmi inaczej

To co pisał Tomek, pisał chyba na podstawie obserwacji znajomego, ponieważ znam Tomka osobiście, ja akurat nie mam powodów, żeby nie wierzyć w to, co pisze, bo jeśli ten ktoś, kto posiada zarówno stare T50 jak i nowe nie byłby że tak powiem sprawdzonym źródłem informacji, to podejrzewam, że Tomek nie napisałby o tym. Ty przecież też wiele razy odwoływałeś się do opinii innych, bardzo często informacji wyciągniętych wprost z netu, a nie od znajomych.

>>co potwierdziło przynajmniej

>>kilkunastu tutejszych forumowiczów"

być może nie kilkunastu, ale kilku napewno - ja, Intuos, Senicz, Michelangelo, Korwin czy Rafaell. Pomijam osobisty stosunek człowiek-człowiek, mimo wszystko są to opinie.

>na ruskim forum piszą że T50 RP Mk II (te "oczywiście" "badziewne") to "amfitony ułuczszennyje" -

>nie trzeba grzebać po śmietnikach

no właśnie, ale weź pod uwagę, że rosyjskie słuchawki to tylko kopie tych zachodnich, prawdopodobieństwo wskazuje na to, że są jednak znacząco gorsze, żeby ocenić to obiektywnie, trzeba byłoby porównać dokładnie modele np. Yamahy i ich kopie w postaci rosyjskich słuchawek konkretnych modeli, o ile na forum head-fi pojawiła się tabelka z wypisanymi modelami rosyjskich słuchawek i ich odpowiednikami na zachodzie, to nikt przecież do końca nie jest pewny, czy jest faktycznie tak, jak w tej tabelce (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Mam też Amfitony TDS-7 ale niestety z padniętym jednym przetwornikiem więc do porównań się nie nadają, Tomek ma przetworniki po Sansui-SS-100, więc porównać tutaj możemy np. jedynie budowę i użyte materiały - a szkoda.

Pozdrawiam,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moje pytanie o T50RP wynikło z tego, że ktoś chce używać pewnego wzmacniacza do nich, a ja nie wiem, czy ów wzmacniacz da radę. Jeśli Holdegron ciągnie, to na tym omawianym może być 2-3dB ciszej, ale niekoniecznie. Czyli da radę, więc dzięki za odpowiedź. :)

Re: szwagiero, 30 Paź 2007, 14:57

>To co pisał Tomek, pisał chyba na podstawie obserwacji znajomego

nie powoływał się na żadnego znajomego, zero konkretów - tylko w stylu "oczywista oczywistość" i opinie z "head-fi" od kolesi, którzy nie znają nawet tricku z gąbkami i którym z T50 RP Mk II jest "mało basu" ;-)

>być może nie kilkunastu, ale kilku napewno - ja, Intuos, Senicz, Michelangelo, Korwin czy Rafaell.

>Pomijam osobisty stosunek człowiek-człowiek, mimo wszystko są to opinie.

no właśnie się zastanawiam na ile te opinie są zabarwione osobistym stosunkiem człowiek-człowiek

bo to tak jakby "krąg kolegów" się wypowiada

mocno czuć atmosferę "poklepywania się po plecach"

pzdr.

Ładnie rozwaliliście cały wątek, całe szczęście że trafiłem na niego znacznie wcześniej i dzięki m.in Piotrowi Ryce zdecydowałem się na system słuchawkowy (to był strzał w 10-kę). Niestety, gdybym trafił tu teraz nawet nie przeczytałbym dwóch stron. To co wypisujecie teraz, to typowe polactwo, nawet nie macie odrobiny przyzwoitości żeby pisać te bzdury na bocznicy. Ile jeszcze będzie to trwało? Macie chociaż świadomość, że być może ktoś zainteresowany merytorycznie tematem od razu zrezygnuje czytając ten wylew żółci nie zerkając wstecz do naprawdę świetnych recenzji? Możecie sobie darować wycieczki osobiste, trolli nie karmię.

otrzymałem agresywną wiadomość na PW od użytkownika "rafaell"

czy da się jakoś filtrować PW, żeby nie otrzymywać tego rodzaju wiadomości?

Przejdźcie na bocznicę z pyskówkami, z ustalaniem co kto kiedy powiedział, kto czyim jest kolegą i zapytaniami o obsługę priva , proszę bardzo.

Ja to mam ochote skopiowac same opinie z tego watku i zalozyc nowy, tyle ze zawodnicy, ktorym sie myli gg z forum, zapewne zaraz tam wpadna tluc o swoich przemysleniach co 3 minuty i w krotkim czasie bedzie ponownie 65 zakladek pies wie o czym...

Witam

Co złego to nie ja przepraszam za watę

Staram się jak mogę,wsobotę odsłuch Lake People i Sony w Krakowie.na AS może też dam radę tą konfigurację zaprezentować jak dla mnie to właśnie coś innym pomoże,to są konkrety

Pozdrawiam

Rafael

->pastwa

Mimo wszystko popieram ten pomysł, może jednak uszanowano by nowy wątek bo ten niestety jest już na straty. Tylko że sporo czasu by trzeba na 'przefiltrowanie' :(

pete, 31 Paź 2007, 11:22

>->pastwa

>Mimo wszystko popieram ten pomysł, może jednak uszanowano by nowy wątek bo ten niestety jest już na

>straty. Tylko że sporo czasu by trzeba na 'przefiltrowanie' :(

No to zobaczmy, jak to pójdzie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proponuję poprzeklejać recenzje słuchawek, wiem, że jest tego dużo, ale myślę że warto - mówię oczywiście o tych dłuższych reckach, nie o polemikach jednozdaniowych do recenzji bo takie filtrowanie jest nie do końca wykonalne.

Druga sprawa - michelangelo będzie miał możliwość monitorować wątek, jeśli zaczną się jakieś osobiste wywody nie na temat to po prostu blokować delikwenta i po sprawie.

Pozdrawiam,

>>szwagiero, dokładnie takie są moje intencje. Przenieśmy tam dłuższe, bogate w treści i zasługujące na miano opinii lub recenzji wypowiedzi. Uważajmy tylko, żebyśmy nie przenosili tego samego. gagacek już wkleił post otwierający niniejszy wątek autorstwa Piotra Ryki. O to biega. :)

Żeby uatrakcyjnić sobotnie odsłuchy w Krakowie oprócz tego co przyniosą koledzy z forum poza moimi Sony MDR-7509HD będą zaprezentowane jako ciekawostki !!! Będące powodem wielu niebudujących pyskówek osób które nie mają pojęcia o czym mówią ,przetworniki nazwijmy je orthodynamiczne lub isobaryczne będą to prowizorycznie polutowane; Sansui SS-100 (średnicy 78mm) i drugie mniejsze podarowane mi od Korwina yamahy (średnicy40mm)

(na razie bez obudów jest bardzo duża możliwość ingerencji w dźwięk-zobaczycie sami)

Jak ktoś jeszcze jest chętny to zapraszam.

Najpóźniej w piątek muszę wiedzieć ile osób będzie żeby nie być zaskoczony i jakoś to przygotować Lokal odsłuchowy się szykuje-włączone grzanie, na 25 m2 chyba się zmieścimy a jak nie to są jeszcze dwa pomieszczenia 14 i 8m2 będą w rezerwie.

Pozdrawiam

Rafael

Jak wyżej zapraszam niezdecydowanych będzie n.p. to (czy słyszeliście w ogóle jak to może zagrać ?) przytarabańcie swoje słuchawki,CD-eki, kabelki-warto zdobyć nowe doświadczenie i poznać się osobiście

Pozdrawiam

Rafaell

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słuchawkowy Odsłuch w Krakowie

Ponieważ wczoraj u mnie odbył się odsłuch także słuchawek na następującym sprzęcie :

Odtwarzacze

CD: Technics SL-PS840

CD: Technics SL-P1200

CD-transport THETA DSPro Generation V

DSP-THETA DSPro Generation V

Digital Lens Genesis

Wzmacniacze słuchawkowe:

LAKE PEOPLE

PHONE-AMP G99 2-chanel High-End Headphone Amplifier, 2 bal.inputs

PHONE-AMP G93 2-chanel headphone amplifier balanced inputs

DIY Michelangelo wersja ulepszana 5 ?

Słuchawki:

Sony MDR-7509 HD

Shure E4c

Beyerdynamic 990Pro

Beyerdynamic 931

Beyerdynamic 770Pro

Beyerdynamic 150

AKG K701

MB Quart QP 400

Sennheiser 595

Sennheisery HD 545 (moded :)

Grado SR325i

jako Ciekawostki -same przetworniki bez obudowy

Sansui SS-100

Yamacha ?

Interconekty

Rafael-DIY Cinch-Cinch (kierunkowy)

Rafael-DIY XRL-Cinch (kierunkowy)

IXOS 104 Cinch

Linn analoge interconekt Cinch-Cinch (kierunkowy)

CryoTweaks Pure Silver Coaxial-Cinch-Cinch

DIY Klotz MY206 XRL-XRL (zbalansowany)

DIY Klotz MY-206 Cinch-Cinch (kierunkowy)

Proszę uczestników o Recenzje Słuchawek, jak coś zapomniałem lub przekreciłem to prosze o korektę.

Pozdrawiam

Rafaell

• Pokaż nowe odpowiedzi