Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

"wniosek jest taki ze sluchawki te bardzo dobrze wypadaja na przecietnych systemach ale na lepszych"

takie stwierdzenie probo orthodynamikow to tylko jedno, nie masz zielonego pojecia co to za sluchawki i rodzaj napedu, ortho to jedne z najbardziej wymagajacych sluchawek od toru, i to mowia ci co maja r 10 i omegi

stary gadasz jakies glupoty, najsmieszniejsze jest to ze wlasnie ten twoj cytat obnazyl wszystko, szkoda ze chlopaki z head fi tego nie moga przeczytac bo smiech chyba ponioslby sie od wybrzeza NY do naszego spokojnej zatoczki w Ustce:)))))

z calymn szacunkiem ale szkoda gadac

Panowie może by założyć osobny watek odnośnie słuchawek ortho mlodszych o 10 lat od dinozaurów.te ciągłe spory zaczynają robić sie nudne...

piter z, 28 Paź 2007, 02:03

ciekawy opis krótki, zwięzły.czasem w starszych nagraniach na 701 góry mi brakuje a to za sprawa obcięcia jej przez nos daca i lebena.

=>piter z, 28 Paź 2007, 02:03

Spałem ale wstałem

Witam

1. Dziwi mnie że opisałeś prawie wszystko co słyszałeś a nie napisałeś nic o Sony MDR-7509HD których też na Piotra TH słuchałeś boisz się że pisząc coś o słuchawkach których nikt nie recenzował zbłażnisz się ?

2.Co do Ultrasone E9 to miałeś mniej szczęścia niż ja i słuchałeś je tylko w jednym systemie ja twierdzę że z nimi jest jak z cytując Ciebie z innego fragmentu o R10 "w dobrze dobranym systemie wad brak" Czy Piotr Ryka zaszaleje i kupi z górnej półki Rudiego w ciemno -podejrzewam że nie z wiadomych powodów.

3.Co do K1000 to już ktoś na forum podsunął dobry pomysł żeby pracowały z dobrym subem trochę to nielogiczne patrząc na sposób niepotrzebnego nagłaśniania pomieszczenia ale powinno być ok i 'klawo jak cholera"

4.Grado GS1000 słuchane przez nas na tym samym systemie mimo niesklejania sceny muzycznej (ok 250 godzin wygrzewania)mogły mieć słabo rozciągnięty dół ale nie tak koszmarnie jak w Audiotechnicy W5000; dla czego powód jest banalny potężne nakładki wokółuszne Grado które nie dyscyplinowały dokładnego ustawienia na głowie przetworników (już kiedyś pisałem słuchawki dla" luzaków" jak wrzucisz na głowę tak się będą trzymały) -mógłbyś je słuchać w czapce z daszkiem skręconym w bok jednego ucha ;)

5. Audiotechnica W5000 blade jak cholera bas jak wyżej AKG K701 to przy nich demon basu to co ty nazywasz rozkrzyczaną średnicą mnie przypominało słuchawkę ze starego telefonu one powinny służyć do audycji słownych anie do słuchania muzyki Słuchana na nich muzyka była bez jaj to jak słuchanie mruczącej po cichy Diany Kraal z dodatkowo mocno ściszonym wzmacniaczem.

6.AKG K701 w systemie Piotra Ryki zyskały troszeczkę ale w porównaniu z moim Cd SL-P1200 niedużo (Accuphase jest super !!!) ale znacznie lepiej grały na wcześniejszych odsłuchach ze studyjnego wzmacniacza Grace Design 902m mnie przypominały muzykę a podobno o to chodzi I dzięki temu że Audio Aero Capitole miał cośik zciapaną górę (chyba tylko ten model był walnięty )pozbyliśmy się tego podbicia na wysokich tonach.Może po prostu K701 podpiąć do EQ podbić na niskich obciapać na wysokich i będzie super bez całego tego audiofilskiego oklockowania. Do tranzystora mimo to nie polecam obnaży te nieszczęsne harmoniczne które nie są małe.Teraz ptx wpisał jak lampka może ślicznie feler AKG obciapać zamiast EQ -trochę to kosztuje :D

>czasem w starszych nagraniach na 701 góry mi brakuje a to za sprawa

>obcięcia jej przez nos daca i lebena.

Co do moich nietykanych (leżą sobie na razie na półce) Sansui S-100 to muszę przyznać że trzeba sobie ich dłużej posłuchać ale po 10 minutach trzymania przetworników przy uszach bolą ręce i po zabawie Tomek drugi komplet przetworników solidnie zabudował i pewnie będzie można sobie ich w wygodniejszej pozycji posłuchać na AS.

Według mnie te słuchawki mają potencjał ale wygrzany kabelek z miedzi beztlenowej który dolutowałem ze starych śp AKG K300Monitor jest cieniutki i przez to smętniutki w porównaniu do tego co idzie w przetworniku kabla spawarkowego i podejrzewam że to już na wyjściu w odsłuchach jest kardynalnym błędem tak że nawet się nie spieram co było najpierw jajko czy kura narazie napisałem ze są klasę niższe niż Sony MDR-7509HD co też jest perfidią bo nikt ich nie ma poza może 2 osobami w kraju

Za co oczywiście przepraszam

p.s. dla postronnych w/w cechy są przerysowane jak w krzywym zwierciadle i do słuchawek za 80 zł to nawet nie porównujcie dzieli je przepaść wielu klas

Pozdrawiam

Rafael

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Intuos, nie zrozum mnie zle, ale temat Twoich Yamaszek czy ortho o ile poczatkowo byl bardziej interesujacy, o tyle dzis wiele osob moze miec autentycznie dosc setnego wpisu o ich genialnym dzwieku, nie chodzi o ten (niech bedzie) fakt, ale sposob podawania tych wiadomosci. Ten jest w moim odczuciu troche meczacy. One moga z butami zjadac X dzisiejszych nausznikow do 4000zl czy wyzej, nie o to chodzi. Pozwol ze zacytuje Ciebie: "wiekszosc i tak nie wie o co chodzi i pewnie nie pozna nawet legend brzmienia ss-100 czy yh-100 i moze to dobrze dla was...." i wszystko na temat. Osobny watek dla ortho moze byc korzystny obustronnie, wszystko bedzie tak samo dostepne, a przy tym przejrzyste. Moze byc "Otho - sluchawki najwyzszych lotow" tym samym punktujesz juz na starcie ;-) Nie pisal bym tego gdybys potrafil sie troche zdystansowac, a mam wrazenie ze tych wpisow dokonujesz ciagle jakis pobudzony... wiecej jakiegos luzu zycze ;-)

co do K701 to musze zaznaczyc jedno - sa to najbardziej wyrownane (bez zawirowan na pasmie) sluchawki obok R10 - tyle ze K701 podbija gore i jest daleko od wyrafinowania r10 - R10 za to byla wersja bardziej nastawiona na wysokie tony, praktycznie bez basu - osoba ktora byla wlascicielem mowila ze ma druga pare ktora jest bardziej zrolowana w dol oraz ze ma dodatkowe przetworniki do r10 uzywanych wtedy ktore tez sa jakby zrolowane w dol (sluchawki w oplakanym stanie - 13 lat na liczniku - slyszac je bylem w stanie uwierzyc ze sa tak dobre ale na wyglad - plakac sie chcialo :( ) - R10 mozna wpiac w jakikolwiek tor ktory ma w miare dobre zrodlo i wysokich tonow moze byc niewiadomo jak duzo - nigdy sie gora niezlewa, nieprzylacza, niesa one ostre (wysokie tony ), niesamowita separacja i "wolnosc dzwieku" - naprawde zasluguja na swoja pozycje

-->Rafaell

co do sony to szczeze mowiac moze to niebyl system ktory im pasowal moze poprostu ja wtedy za barzdo przykladalem wage do posluchania innych sluchawek ale poprostu niechce wydawac opini na temat sluchawek ktore moglbym zjechac tylko dlatego ze niebyly w moim guscie ( byly one poprostu zbyt zbasowione i ze zbyt obcieta gora - latwo sie takiego czegos slucha ale....to tylko moje preferencje )

R-10 sekret mają na wierzchu obudowa o zmiennych krzywiznach nie dopuszczajaca do rezonansów (z tąd taki ich kosmiczny kształt) drewno z bardzo gęstymi słojami rozpraszające i tłumiące dodatkowo dżwięk w materiale Większość przetworników pracujących w obudowach zamkniętych zyskało by na szlachetności i pozbyło się niepotrzebnych felerów obudowy ale wstyd się innym przyznać że to tak świetna obudowa i jej nie małpują (jeśli był jakiś patent to już napewno wygasł-czas się wziąść do roboty stolarze) Moje Soniaki też by zyskały trza wziąść tarnik szablonki papier ścierny i zacząć strugać lepszy dżwięk

pzdr

Rafaell

AmAdeuz

nie ma sprawy, czasami ludzi ponosi.

Ja juz mam swoje sluchawki, tego zycze kazdemu, by znalazl swoja szkole brzmienia.

Co do osobnego watku to moze zdecyduje sie na zalozenie go po AS, napewno nie umieszcze teksu - sluchawki najwyzszych lotow chyba ze po odsluchach ludzie sami tak zadecyduja - staram sie kierowac wskazowkami innych w tak ogolnikowym temacie jakim jest niewatpliwie gust i gusciki.

Co do wymagan ortho to prosto z wzmaka glosnikowego lepiej graja niz ze sluchawkowego, potrzebuja poteznego kopa prądu by zagrac i byc w ryzach, posiadaczy owych konstrukcji prosze o nie testowanie w wyzej wymieniony sposob, o spalenie przetwornika nie jest trudo a drugiego sie nie kupi, to taki maly apel.

Co do hp3 ktore podobno ma piter z....wez je na AS jak bedziesz mogl i podlacz do slawka, zobaczymy czy odpowiednia porcja energii jaka on posiada nie wycisznie z nich zycia.

Rafaell co do sansui i soniaczkow

hmmm za krotko ich sluchales, do ortho trzeba troszke przywyknac, ale wydaje mi sie ze bedziesz mogl na dluzej z nimi sie zaznajomic na AS, ortho i dynamici graja inaczej , poprostu

a co do E9 to do teraz w glowie siedzi mi jedna rzecz - ta srednica - naprawde niewiem co mam myslec, byla tak gladka i wyrazna ze az nieprawdopodobna - naprawde musialbym z nimi posiedziec z tydzien - + jestem gotowy uwiezyc w opinie o yamamoto + E9 - wzmacniacz niesamowicie czysty i muzykalny ktory odrolowuje troszke gore i dol co akurat do E9 moze byc strzalem w 10

nieposiadam tych hp-3 - poprostu ich wczoraj sluchalem - ale racja - potrzebuja pradu - pojechalem z nimi na Woo do godziny 12 :) - co do pradu Woo - tylko jeden komentarz - wedlug jednej opinii - szkoda ze niebylo adaptera 4 pin xlr-jack bo naprawde mozna byloby wtedy uslyszec na co stac K1000 ( pzrynajmniej spora namiastke )

=>piter z, 28 Paź 2007, 10:38

Moim zdaniem wtedy było za dużo dóbr ;) [podobno od przybytku nie boli ale jak widać nie zawsze] -czyli osiołkowi w żłobie dano.Trzy słuchawki, lub trzy wzmaki, lub trzy odtwarzacze CD to maksimum co powinno być na poważnych odsłuchach.To co wtedy zrobiliśmy było raczej zapoznanie się ze sprzętem no cóż doświadczenia wzbogacają.

Co do "zbasowienia" to wystarczy posłuchać sobie n.p. kontrabasu i jak pamiętamy go z natury to wtedy zdanie ulegnie zmianie. Ktoś na forum aktualnie przypuszczalnie ma znacznie lepszy wzmacniacz do Sony-MDR7509 niż ja i na temat basu zmieni pewnie Twoją opinię.teraz jest bardzo zajęty mimo ze się dziś wypowiadał i pewnie recenzję zobatrzymy pod koniec tygodnia)

Pozdrawiam

Rafael

co do mnogosci dobr -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - niejadlem caly dzien i pod koniec glowa mi doslownie pekala - ale posluchalem bardzo duzo :)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hello!

Rafaell

Zamiast pisać idź szybko do poradni. Tyle ludzi to już zaznaczału, Ty nie reagujesz.

Gdyby głupota mogła boleć, ale cóż... Nie wiem czy zauważyłeś,że pospołu z intuosem i innymi tam zamieniliście ciekawy wątek w coś, czego nikt przy zdrowych zmysłach (no chyba że dla uciechy) nie czyta. Tylko kółko wzajemnej adoracji (wiesz? Mam, takie przesrane życie.., Tak? Co Ty powiesz? Ja też...).

Na tematy na których się nie znasz nie wypowiadaj się, pokazałeś już tutaj co potrafisz na dziesiątki sposobów.

Wziąłbym Ciebie w kurs po reżyserkach, w końcu przestałbyś piepszyć bez sensu o niczym i (może jakimś cudem :DD) nabrałbyś właściwego dystansu. Obawiam się jednak, że z powodu bewnych dysfunkcji nie jest to możliwe, szkoda:( Najpierw musiałbyś nauczyć się np. nie piepszyć, bo jeszcze ktoś bardziej nerwowy w cxzasie pracy nie zdzierżyłby i poczęstowałby Ciebie znienacka fizycznym kolegą argumentem, moje sumienie nie byłoby czyste... Piepsz więc sobie dalej tutaj bez sensu na tematy Tobie obce.

Łączę się w głębokich Wyrazach współczucia dla Twoich pięknych pań w domu.

Co do Twoich słuchawek to jedynie Amadeuz mógłby napisać coś co niosłoby wiarygodność wiarygodne, ale to takie istotne, że zachodzi pytanie: Po co? Hmm...

No comments more

>michelangelo - a używaj Ty zwoi mózgowych zgodnie z przeznaczeniem, poszukaj sobie sierotko marysiu choćby w tem. spotkania w Krakowie. Życie służy do innych rzeczy a nie tylko do tworzenia spiskowej teorii dziejów i szukania dziury w całym. Do głowy by mi nie przyszło aspirować do roli eksperta, mam pewnej częsci ciała to, że tak mnie odbierasz; to tylko Twój problem, KA-PE-WU?

Ja odnoszę się li tylko do ludzi, którzy poprzez swoją niemierzalną głupotę zamienili temat w śmietnik.

>piter z.

Szacunek!!! Że też tobie chce się... :)

Uff ale rozpisałem się, ale to tylko 2 minuty, wena wezwała:)) sorry za literówki

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

jeszcze jeden komentarz na temat Stax Lambda sr-202 - pierwsza piosenka ktorej na nich sluchalem bylo cos z metallica - i od razu na usta cisnol sie komentarz - king of rock ( szybkie z wykopem, wyrownane w pasmie z odpowiednia iloscia basu - swietne )

głupia sprawa ale mało kto słucha nagrań bez prądu i chce porównywać coś co już jest pozmieniane,zmiksowane na 100 sposobów i domyślać się jak jest w "naturze" naprawdę to nie ta natura.

Widzisz Gagacek myślałem że wtedy miałeś zły dzień i włączyłem Ci czasowego ignora ale teraz widzę że Twoje bieganie po studiach żeby znaleść menadżera tej swojej flamie co wyje w kiblu (inne rzeczy pewnie Ci robi dobrze bo ma zatkane wtedy usta) spełzło na niczym.I nawet reżyserzy dżwięku którzy mają 30-40% ubytku słuchu (choróbsko zawodowe) stwierdzili że jej nie da się elektronicznie zmiksować . Prędzej i łatwiej wyjdzie Ci miksowanie w mikserze kuchennym zawartości tego co czasem trafia pod sedes

Pa natręcie idż robić miksy będziesz miał zajete i ubabrane ręce to może nie będziesz dotykał klawiatury

Tomek Piotr Ryka mówił że Staxy to dopiero od cyferki 4 ( o topowych 0 nie mówimy) z przodu.Na forum jest trochę właścicieli Staxów może się który wypowie-zapraszamy

no to jeszcze jeden komentarz - lambdy sa niesamowicie dobre do rocka bo - i tu oczywiscie tylko moja opinia - 90% rocka i popu jest tak kiepsko nagrana w tych niesamowitych studiach ze wydawanie na sprzet ktory obnazy ich wady to niepotrzebne denerwowanie sie i tyle - lambdy niebyly blisko wyrafinowania i wgladu w nagranie O2 czy r10 - dlatego tez sluchalo sie ich nieslychanie przyjemnie - i do tego to kopniecie na basie - zadna wielka poducha :)

co tam jeszcze mi sie przypomina - bajery 990 250ohm x 2 ? - nic specjalnego slabe wyrafinowanie, podbita kiepska gora podbity bas - nieschodzil za nisko - porownywane przy okazji sluchania HF1 i sr325i

325i - kolejna porazka - tak kiepskiej gory chyba nieslyszalem z niczego innego - ni ladu ni skladu i jeszcze to tak mocno akcentowac ????

HF1 - naprawde bardzo dobre sluchawki - jazeli kosztuja ponizej 1000 zl? ( kto wie jaka cena ?) - nieschodza specjalnie nisko - swietnie graly z elektronika

piter z>

Swego czasu mialem juz kupic sr202, ale koniec koncow poszlo w kolumny, miedzy innymi dlatego ze czytajac opinie roznych nausznych swiadkow odnioslem wrazenie ze staxy do rocka tak srednio... jednak nie ma to jak subiektywne odczucia... co za hobby ;-)

Rafaell trzeba posluchac samemu, sluchalem staxa wlasnie wyzszego modelu

ale chyba nie to , nie wiem musze posluchac jeszcze raz , najbardziej zaciekawily mnie sr001 albo 003 do sluchania w miescie i na spacerze, takie male elektrostaty do mp3

Tomek a teraz wyobraż sobie naszego znafce jak idzie na spacer ze swoimi dwiema muszlami do kibla-jest bogaty i pewnie ma dwa kible w domu.Idzie żeby sobie wyobrażić jak grają te małe phełki Staxa :D

Widziałem test * na japońskim forum cudów nie było sądząc po ilości przyznanych gwiazdek ( w sumie chyba w 5 kategoriach)

piter z, 28 Paź 2007, 11:50

mówisz że te sr-202 to takie słuchawki specjalizowane do konkretnej muzyki w sumie pomysł niezły ale kurcze ile trzeba by mieć słuchawek w domu ,jak dla mnie wolę coś na dobrych słuchawkach słyczeć że jest skaszanione technicznie niż przekładać protezy do konkretnych nagrań.Mam na przykład takie nagrania 4 pór roku Vivaldiego pan realizator chyba po pijaku zasnął na stole mikserskim i łokciem przesunął na korektorze suwaki odpowiedzialne za wysokie tony, tego nie da się słuchać bez silnej korekcji na EQ,nawet na słuchawkach telefonicznych !-takie też pasowało by mieć w zapasie ;)

Rafaell

Bardzo dziękuję Tobie za odpowiedź.

Rany boskie... Ręce mi opadły.

Sam sobie właśnie wystawiłeś najodpowiedniejszą ocenę. Najlepiej by było, gdybyś pokazał swoje wybryki Twoim ukochanym paniom - może na spokojnie, powolutku wytłumaczyłyby Tobie co się z Tobą dzieje, dotarłyby jakoś do Ciebie, ale niestety do lekarza musisz iść z własnej woli.

Piszę to całkowicie serio.

A ja nie muszę biegać po studiach, pomyliłeś (i to bardzo) ludzi.

:)))

A pisanie o osobach postronnych, bez jakiejkolwiek o nich wiedzy to jest szmaciarstwo, prymitywizm do n-tej potęgi, pomijając przebijającą przez to wszystko zwykłą głupotę - ale składam to na karb Twoich problemów.

Miłego dnia gagacek

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

• Pokaż nowe odpowiedzi