Skocz do zawartości
IGNORED

Transfer plików do OLIVE 04HD - help!

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Olive 04HD. Fajny sprzęt. Podłączony do internetu do UPC po kablu. Własnie kupiłem kilka płyt z HDTracks.com, zładowałem na peceta. Zgodnie z instrukcją do OLIVE powinno wystarczyć abym wcisnał klawisze "WIN+R", wpisał " nr ip Olive" i powinien mi się pojawić folder IMPORT, gdzie mogę przerzucić pliki z peceta prosto do Olive. Ale jak wpisuję te i nr ip Olive to Windows mi krzyczy że nie ma dostepu, nic się nie pojawia. Czy wiecie może co powinienem zmienić? Jak to obejść? Pecet łaczy się z siecią po wifi.

Sprawdź czy IP oliv jest napewno poprawne.

win+r, wpisz cmd, pojawi ci sie okno konsoli. Wpisz: ping "ip oliv" (po ping spacja) enter.

Jak będziesz miał jakieś odpowiedzi podane w milisekundach to znaczy ze to jest taki adres w twojej sieci. Jeśli nie to musisz sprawdzić jeszcze raz jakie IP ma to urządzenie

Sprawdz w routerze czy MAC adres OLIVE jest dopuszczony do sieci.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Nie wiem jaki posiadasz router.

W ustawieniach routerow mamy doczynienia z roznymi zakladkami. Najczesciej jest to zakladka bezpieczenstwo sieci, w ktorej to znajduja sie kolejna m.in. MAC-Adressfilter. Tam mozesz dopuscic lub zablokowac dane urzadzenia do sieci poprzez odznaczenie odpowiedniej opcjii.

Mozna tez calkowicie wylaczyc filtrowanie MAC adresow.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

To może spróbuj od drugiej strony, będzie prościej. Jak OLIVE łączy się z siecią? Bezprzewodowo czy po kablu?

Czy OLIVE jest wpięte do tego samego routera co komputer? Czy może z tym routerem łączy się za pomocą innego urządzenia bezprzewodowego?

Co do dopuszczenia mac adresu do sieci, to jeśli na OLIVE działa ci radio internetowe to już nie musisz sprawdzać.

Wejdz w ustawienia sieci OLIVE, tej sieci z której korzystasz (przewodowa lub bezprzewodowa), sprobuj ją ręcznie skonfigurować.

Jeżeli nie masz zbyt dużo urządzeń w swojej sieci to raczej nie będzie konfliktu adresu.

Na swoim komputerze podejrzyj swoje ustawienia. Wystarczy win+r, cmd, tam wpisujesz ipconfig i enter. wyświetlą się ustawienia twojej karty sieciowej (możesz mieć kilka, wiec interesuje cie ta co będzie miała adres zaczynający się od 192.168)

W OLIVE wprowadź adres np o 10 wyższy niż adres kompa (ostatni człon) maskę i bramę wprowadź identyczną, jeśli musisz też wprowadzić DNS to wpisz 194.204.159.1

Pozdro

dzięki za rady, bede w stanie dopiero next week sprawdzić

z tym, że Olive podpieta jest do routera (internet mi daje UPC) kablowo a nie wifi, natomiast komputer łaczy się z netem po wifi

nie mam problemu z uzywaniem Maestro - widzę katalog Olive, mogę zmieniać tytuły, okładki itd.

natomiast nie mogę dostać się do folderu "import" aby tam zładować pliki z komputera

i jeszcze jedno - tak z raz na dzień wyskakuje mi okienko, że jest gotowa aktualizacja oprogramowania dla Olive - klikam na YES, żeby aktualizowało i po 2-3 sekundach system wraca do normalnego działania - hmmm czy to może wskazywać na jakieś problemy? czy u Was też tak często aktualizuje się firmware?

Gość

(Konto usunięte)

Nowa aktualizacja OLIVE pojawia się średnio co kilka miesięcy. Wygląda, że masz jakiś problem z podłączeniem OLIVE do sieci albo z samym OLIVE. Aktualizację softu możesz zrobić sam. Tu jest opisano jak http://www.olive.us/support/software/installation.html (Software update via USB). Ja bym od tego zaczął.

1. Czy możesz zobaczyć i podać adresy IP i maski podsieci dla Olive (Settings>Network connections>Network info) i peceta (Akcesoria>Wiersz polecenia>ipconfig)?

2. Jaki masz model (nazwa, numer) routera UPC?

3. Czy możesz podłączyć Olive do swojej sieci bezprzewodowo (po Wi-Fi) i sprawdzić czy coś się zmieniło?

Też bym zaczął od update softu. Ciekawe też czy na routerze nie ma jakiegoś firewalla. Najpierw aktualizacja softu, możesz też spróbować komputer podpiąć bezpośrednio kablem do OLIVE. tylko jednemu i drugiemu urządzeniu nadaj adres z tej samej podsieci (pierwsze 3 człony identyczne). Wtedy wykluczymy problemy z routerem.

Do tego potrzebny jest skrosowany kabel sieciowy i ręczna konfiguracja adresów IP Olive i peceta.

Napisałem że ip muszą być z tej samej klasy. Większość urządzeń obecnie rozpoznaje czy kabel jest skrosowany czy nie. Mam kilka kabli w domu, niektóre fabrycznie były skrosowane, inne nie, i nawet nie zwracam uwagi którego używam przy bezpośrednim podpinaniu do różnych sprzętów i zawsze wszystko jest OK. Przy połączeniu WIFI to już chyba trzeba definiować tryb ad-hoc lub infrastrukture

• 2 tygodnie później...

poddaje się ;)

komp po wifi ma 192.168.x.y a Olivka ma 192.168.x."y+1"

Maestro łapie Olive i spokojnie mogę zmieniać tytuły, okładki

ale jak wpiszę Win+R i 192.168..... to mi windows podaje, że nie ma accessu i nie otwiera mi się żaden import folder

próbowałem naet zrobić DMZ dla Olive

ki diabeł????

tzn zwykłym kablem sieciowym ethernet mam podpiąć bezpośrednio notebooka i Olive, tak?

zaporę wyłaczałem - i to zarówno w Windows jak i w Kasperskim - i też nic nie pomagało

Gość

(Konto usunięte)

poddaje się ;)

Nie tak szybko! :-)

1. Czy zrobiłeś upgrade oprogramowania Olive? Sprawdź i podaj jaka jest wersja zainstalowanego w Olive oprogramowania.

2. Jaki masz model (nazwa firmy, numer modelu) routera UPC?

3. Okienko z błędem Windows:

- jaki masz kod błędu (musisz kliknąć na "Zobacz szczegóły", przykład na obrazku na dole)?

- kliknij "Diagnozuj", zaczekaj na odpowiedź i napisz jakie są "Znalezione problemy".

post-32560-0-94512900-1368525610_thumb.jpg

4. Zobacz na laptopie w Panel sterowania->Centrum sieci i udostępniania->Zmień zaawansowane ustawienia udostępniania czy w obecnym (aktywnym) profilu sieciowym jest wybrana (zaznaczona) opcja "Włącz odnajdowanie sieci". Jeżeli nie to wybierz i spróbuj połączyć się z Olive.

1. okienko z upgradem oprogramowania to mi wyskakuje codziennie (sic!) ale caly czas mam bodajze wersję 4.3.0 - zresztą napisalem do Olive czy oni rzeczywiście codziennie puszczają jakiś upgrade że tak często Olivka mnie pyta o update - ale nie odpisali ;( - jak klikam "Yes" to po 3-4 sekundach Olivka wraca do normalnej pracy, cholercia nie wiem czemu tak jest

2. Router bedzie taki jak tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

3. Okienko z błędem to tak naprawde tylko info " 192.169.... The network path was not found" i przycisk "OK" do zamknięcia tego okienka, nie ma kodu błędu, nic

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość

(Konto usunięte)

1. okienko z upgradem oprogramowania to mi wyskakuje codziennie (sic!) ale caly czas mam bodajze wersję 4.3.0 - zresztą napisalem do Olive czy oni rzeczywiście codziennie puszczają jakiś upgrade że tak często Olivka mnie pyta o update - ale nie odpisali ;( - jak klikam "Yes" to po 3-4 sekundach Olivka wraca do normalnej pracy, cholercia nie wiem czemu tak jest

Upgrade'y puszczają co kilka miesięcy, nie codziennie. Coś jest skopane w Olive. :-(

Zrób aktualizację ręcznie:

a) ściągnij plik z update'em http://downloads.olive.us/SWUpgrade/olive4hd/432/SWUpgrade.tar

b) zapisz go na pendrive z systemem plików FAT32

c) włóż pendrive'a do Olive i wybierz SETTINGS -> SYSTEM SERVICES -> SOFTWARE UPDATE -> USB

d) po aktualizacji sprawdź wersję oprogramowania w Olive

e) jeżeli aktualizacja się nie uda to trzeba będzie reinstalować cały system na Olive. ((

Router nie ma parametrów związanych z izolacją sieci i raczej nie jest przyczyną Twoich problemów.

3. Okienko z błędem to tak naprawde tylko info " 192.169.... The network path was not found" i przycisk "OK" do zamknięcia tego okienka, nie ma kodu błędu, nic

Jaką wersję Windows masz na PC?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.