Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumy Titan CD240 + problem ze wzmacniaczem

Qbaas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam kolumny Titan CD240, były przez dłuższy czas nie używane, podobnie jak wzmacniacz. Pomyślałem sobie o wykorzystaniu ich do drobnego "kina domowego" w stereo, wszystko byłoby podłączone do Panasonica TX-P50ST50E, jednak mam problem ze wzmacniaczem (Thomson PA-3015T) ogólnie gra, z tym, że przy zmianie głośności jest trzask + dodatkowo podczas puszczania muzyki dźwięk faluje (raz głośniej raz ciszej + trzaski), co należało by wymienić (kondensatory, potencjometr?)? Jaki byłby koszt naprawy takiego wzmacniacza (opłacalny?)? Jakiej klasy są te kolumny i wzmacniacz (budżet, czy coś lepszego)? Bardzo proszę o odpowiedź.

Zdjęcia + filmy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (hosting obraca zdjęcie)

Ukryta Zawartość

Samoczynnie również następuje rwanie dźwięku

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli teoretycznie wystarczyłoby wszystko rozebrać, przeczyścić środkiem do czyszczenia elektroniki i powinno wszystko chodzić tak? Na filmiku zmieniałem balans, by pokazać o co chodzi z trzaskami itd., to również samoczynnie się dzieje jest moment, że wszystko gra Ok, a po chwili następuje rwanie.

Przedmuchaj potencjometry i popryskaj odpowiednim kontaktem do potencjometrów i zobacz czy pomogło .

Może częściowo pomoże .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli teoretycznie powinno pomóc przeczyszczenie płynem do czyszczenia elektroniki. Czy mogę tym środkiem (KONTAKT PR 300ml), popsikać całą elektronikę czy tylko potencjometr i do reszty użyć środka bez smaru?

• 2 tygodnie później...

Audiotetryk nie wiem czy masz racje z tym czyszczeniem potkow. Być może ja miałem zwykły fart. Kiedyś czyscilem potek Alpsa Kontaktem PR. Kiedy nie krecilem nim w czasie aplikowania preparatu to po odparowaniu potek dalej nie działał jak trzeba. Za to jak za drugim razem wylutowalem go i aplikujac kontakt krecilem nim, po nocy kiedy odparowal wszystko było pięknie. Być może to zbieg okoliczności.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.