Skocz do zawartości
IGNORED

Pro-Ject 2-Xperience Classic

barcelonafc

Rekomendowane odpowiedzi

Czy w celu sprawdzenia wkładki można zamienić przewody sygnałowe (czerwony z białym przy wkładce) i w ten sposób stwierdzić czy usterka przejdzie na drógi kanał? Czy wykonując taki eksperyment nie spowoduję jakiś dodatkowych uszkodzeń?

Gra tylko lewy kanał (prawy nie gra w ogóle). Nie jest to problem wzmacniacza ani przedwzmacniacza (zamieniając kanały obydwa grają).

A jak to możliwe?

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

A jak to możliwe?

Chyba zamienia wtyki z gramofonu i puszcza lewy kanał na prawe pre i wzmaka. No bo inaczej tego nie rozumiem:) "Obydwa grają" rozumiem, że normalnie gra lewy a potem prawy. Chyba taki skrót myślowy:

Przepraszam, może zbyt ogólnikowo to opisałem. Oczywiście podłączałem lewy i prawy kanał (naprzemiennie) z przewodu wejściowego przedwzmacniacza (łączącego gramofon z przedwzmacniaczem) do lewego (grającego) wyjścia w gramofonie. W zależności który kanał z przedwzmacniacza był podłączony to grała ta kolumna. w ten sposób wyeliminowałem problem toru poza gramofonem. Przemierzyłem również przejście przewodów od wkładki do wyjść z gramofonu (nie ma przerwy). Proszę o podpowiedż czy nieprawidłowa kalibracja wkładki może mieć taki skutek? NIestety nie posiadam innej wkładki na wymianę dla sprawdzenia (było by to najprostrze rozwiązanie).

Z jednej strony dotykałeś próbnikiem przewodu w headshellu a z drugiej pinu gorącego kabla wpiętego do gniazda rca w gramofonie, tak?

Sprawdzałeś w ten sposób wszystkie 4 przewody sygnałowe (2 sygnały i 2 masy sygnałowe)?

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Wkładkom Ortofona przydarzają się takie cuda. Miałem tak z jednym Ortofonem MM z serii 5X0 MK II - grało, grało, ale w którym momencie jeden kanał zamilkł zupełnie. Udało mi się wybrnąć z tego poprzez zakup samego body wkładki, sprawnego i w dobrym stanie.

Pozdro,

Yul

P.S. Moim zdaniem nie ma takich błędów w kalibracji, wskutek których jeden kanał będzie milczał zupełnie. Jeśli to nie przewody połączeniowe (to byłby problem którego usunięcie byłoby najtańsze), to niestety zepsuta jest wkładka. Jak masz na nią gwarancję to reklamuj.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.