Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz gramofonowy DIY

profes

Rekomendowane odpowiedzi

Uśmiejesz się, ale rozdłubany niedziałający kabel od nauszników Sennheisera,poprawił się bas, mikrodynamika, średnica i szczegółowość, zrobiło się gładziej, wszystko w stopniu niewielkim, lecz nie ulegającym wątpliwości. To było z wkładką Garrot, nie pamiętam jaki, patefon był kumpla.

Witam analogowców !

Panowie Zydelek, Vinyl_pl - wasze skrajne opinie o Aurze jeszcze bardziej przekonują mnie do jej przetestowania. Najlepiej bez kupowania..... Jeżeli słyszę dwie skrajne opinie, to znaczy,że coś w tym musi być.

Słuchałem u Zydelka AURY wielokrotnie i nie do końca zgadzam się z jego opinią.

Przyjmując cenę ile kosztował ten gramofon wszelkie poszukiwania lepszego gramofonu mogą okazać się bezowocne.

Być może kaprysił ten patefonik na niektórych płytach,ale brzmienie było bardzo dobre.

Myślę Zydelku ,że jesteś trochę nieobiektywny w stosunku do AURY,scena faktycznie nie jest stadionowa,ale barwy,oddanie rytmu,doskonała przejrzystość,dobre wbudowanie sceny (wycofanie w tył sekcji rytmicznych) jest za niecałe 1000 pn trudne do osiągnięcia przez konkurencyjne firmy.

Jest to gramofon warty wypróbowania,a być może przy długiej wytrwałości dałoby się usunąć dokuczliwe przeskakiwanie igły(oczywiście na niektórych tylko płytach).

Kolego Frank-> jestes bardzo nieobiektywny. Czyżbyś zapomiał, jak nie mozna było odtworzyć wielu płyt? Nie były to jednostki, Z wielu z mojej "tysięcznej" kolekcji poległy na polu walki z tym ramieniem. Być może moja zła ocena bierze się z tego faktu, ale dokładając drugie tyle można mieć frajdę i satysfakcję z analogu, jaką ja mam dziś, a o której sam się przekonujesz słuchając u mnie.

darkul------problem w tym,że ostre słowa nie padły i nie padną.

Co najwyżej sprowokować możesz nas do wspomnień.

Ale myślę,że w Twoim interesie jest tych wspomnień nie wywoływać.

Serdecznie pozdrawiam i życzę nocy pełnej snów o wybitnych konstukcjach!!!!

Darek-> nie mamy osrych słów. Frank jest przekorny i lubi mieć ostanie słowo- nie kupiłby jednak Aury- chyba, żebym podarował ją darmo:):) Słuchałby wtedy wybranych przez ramię fragmentów.

Ja tam lubie wspomnienia.... owszem sa wyjatki ale to zawsze wspomnienia....

Ja akurat naleze do grona cedekowcow..... a Aury i Projecta bym raczej niekupil....wole stara solidna robote.....

Frank!

Chylęczoła- boś jako zacny człek oddał wszystkie lp. zacom jestem ciii do zgonieee ż...... .

Panowie- p[rzyznam bez bicia, że Frank nie wróci do analogu. Bo i po cóż??? Poczciwa chłopina wyzbyła sie "fajerków" z czegom ja jestem rad i może se posłuchac do woli. Maciieeeeejuuuu dziękuję.

Tak na marginesie- bardzo sobie cęnię opinie Franka!!!

Pozwole sobie wrocic do meritum watku. I pokazac wam co maja do zaproponowania zawodowcy - firma Grado, ta od wkladek. Przedwzmacniacz korekcyjny Phono Stage PH-1 Amp za $449. Komentarz chyba zbyteczny. Recenzje jego "fenomenalnego" brzmienia sa na stronie www.needledoctor.com - zaszyte w zakladce Phonostages i dalszych dla tego modelu.

[obrazekLUKASZ-157723_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

I jeszcze widok ogolny, jakby ktos mial watpliwosci.

[obrazekLUKASZ-157724_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z-a-ł-a-m-a !

Kiedys tlumaczylem jednemu klientowi pewne zeczy w temacie Gradophona ...a uparty byl jak mul...panie Darek to high-end ..to ma niesamowite parametry.... ma ...tylko cene...

Tez jestew ciekaw potencjalnych opinii... no niech ktorys z naszych wsadzi 1 scalak npNE5532 wukladzik ..i niech krzyknie za to 2000ZL.... to by byla burza....

Witam !

Muszę się zgodzic z Darkulem co do "dzieła" GRADO - to ja się męczę nad dobrym pre RIAA; na razie testuję układ na 3 WO w kanale, a oni za kawał kasy sprzedają taki układzik (?!). Nie ma nawet wyboru impedancji i pojemności na wejściu, o klasie WO nie wspomnę.

Nic tylko czarna rozpacz !

Life is Brutal!

Niewiele lepiej wyglada X-LP Musical Fidelity. Niezaleznie od wersji uklad jest ten sam. Korekcja podobnie jak w Grado jest umieszczona w petli ujemnego sprzezenia zwrotnego NE5534, ktory w wersjach v.2 i v.3 sa przemalowane na jakies dziwne oznaczenie SSF 69 co kojarzy sie ze Science Fiction albo z dzialnoscia dr Lwa Starowicza. Dla wkladek MC dolaczany jest z przodu stopien na 3 tranzystorach - taki szkolny ukladzik n-p-n/p-n-p/n-p-n. Oczywiscie nie ma zadnych regulacji. Zasilanie jest symboliczne - transformatorek wtyczkowy od kalkulatorow i powielacz napiecia. I jeszcze cena - aktualna to chyba jakies 1500 zl.

>darkul

jak sie podoba Creek-olandia OBH-8?

[obrazekLUKASZ-157857_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>darkul

a co powiesz na P3Z AU/RY z tzw. wejsciem indukcyjnym? Przelacznik umozliwia prace w normalnym rezimie MM 2,5 mV/ 47 kohma albo w indukcyjnym regulacja od 200 do 900 mH za pomoca potencjometru na wejsciu w zakresie od 2 do 12 kiloohmow. W tym drugim trybie kondensator odpowiedzialny za 75us jest odlaczany z obwodu nfb, a stala jest realizowana przez indukcyjnosc wewnetrzna wkladki i niski opor wejsciowy.

[obrazekLUKASZ-157962_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Padaka troche bykow z ksiazkowych...

[obrazekLUKASZ-157990_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 tygodni później...

Panowie!

A może by tak RIAA na pasywce ???

Aktywna daje przesterowanie powyżej 6-8kHz, z którym nic nie zrobicie

Pasywka pozwala na znacznie większą kontrolę nad tym co dzieje się na wyjściu...

Witam !

>Yaxa, masz rację. Pasywna lepiej brzmi i dlatego ja robię tylko takie preampy RIAA. Brzmienie jest REWELACYJNE.

Niestety, układ jest trochę trudniejszy w budowie bo pasywne fitry tłumią sygnał, dlatego trzeba stosować odpowiednio większe wzmocnienie członów posredniczacych - większe wzmocnienie - większe możliwe szumy itd.

Ale naprawdę warto.

Pzdr,

To prawda. Te -20dB potrafi nieźle namieszać, ale mimo tego warto. Próbowałem sie przekonac do "aktywów", ale ni cholery nie da się z nich usunąć nieprzyjemnego "przeładowania" sygnału. Oczywiście można to obejść stosując głębokie układy korekcji, ale tym samym bezpowrotnie tracimy kontrole nad mikrodynamiką, którą "wcina" gdzieś po drodze. Przy takim samym nakładzie pracy włożonym w pasywkę uzyskuje się dużo ciekawsze efekty. A i krzywa RIAA lepiej się poddaje :-)

Pozdro!

Witam !

>tomekkk, produkt będzie do końca miesiąca w AudioForte - będę w najblizszym czasie dodawał całą nową stronę

na naszym www - tam dowieszs się więcej szczegółów.

>Yaxa - mnie udało się zejść z tolerancją pomiżej 0,1 dB ! Co prawda nie na całej krzywej, ale różnicę słychać.

A problemy były, oj, były....

Pzdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.