Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz gramofonowy DIY

profes

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktos z szanownych kolegow popelnil w swoim zyciu przedwzmacniacz gramofonowy?

Poszukuje taniutkiego preampa do mojego gramofonu i pomyslalem o konstrukcji DIY.

Znalazlem na rynku pare KITow, ale nie wiem, czy sa godne uwagi:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A moze ktos ma schemat dobrego przedwzmacniacza gramofonowego i moglby go udostepnic?

Prosze o pomoc !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/10318-przedwzmacniacz-gramofonowy-diy/

Ja też chwaliłem ten kit ale po pewnych przeróbkach i z zasilaniem bateryjnym ( 5x 4,5 V). Praktycznie wykorzystany tylko porojekt - układ i gotowa płytka. Wymienione kondensatory oraz opamp na bb 2604. Gra dobrze ale na pewno nie " docelowo". W grę wchodzi tylko pre lampowy. I ku temu zmierzam.Pozdrawiam

Zasilacz może byc śiećiowy ale z akumulatorów gra najlepiej...

[obrazekLUKASZ-156863_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam !

>darkul, czy "hel" przy rezystorach EQ znaczy helitrim ( potek ) ? Jeśli tak, to fatalnie. Przecież wiesz, jakie one mają słabe parametry. W obwodzie EQ muszą być normalne, jak najlepsze ( mały współczynnik temperaturowy ). Inaczej taki obwód nie ma sensu.

>Stozek

niewiem czy wiesz ale do preampa mozna stosowac helitrimy .... w brew pozorom maja swoje plusy...tak,tak...tylko musisz wtedy dobrze zaekranowac taki pre.... a jak ktos ma z tym problemy to daje wartosci stale....

W urzadzeniach wzorcowych np.Klein&Hummel,Sonograph,Telefunken wlasnie w ten sposob sa rozwiazywane problemy z dopasowaniem krzywej do danej wkladki...czy wrecz egzemplarza....

W stopniach MC [autonomicznych] to owszem moge sie z toba zgodzic.

Ja mam wersje phono z wieloobrotowymi helitrimami Amphenola {ekranowane fabrycznie] i niemam zadnych swiszczen czy ciecia gory..... ale faktycznie to nie tanie rozwiazanie ale czego nierobi sie dla dzwieku...

Witam !

>darkul, a jak dopasowuje się krzywą do danej wkładki - na słuch ? Mogę to zrobić u siebie w warsztacie ale czy można tego wymagać od audiofila bez zaplecza technicznego lub zgoła od "początkującego analogowca"? Zresztą indywidualne dobieranie do wkładki jest jak najbardziej OK, tylko co w przypadku ciągłej zmiany wkładek ? Masz przenośny zestaw dopasowujący ( musiałbyś przyjeżdzać na telefon ). Nie lubię komplikacji życia..... Zostawmy sprzęt pro w spokoju, on jest dla innych i do czegość innego ( do zarabiania, a nia do rozkoszowania się muzyką ). Uważam, że w rozwiązaniach domowym lepsze są stałe elementy, jedyne "regulacje" to konieczne dopasowanie pojemnośći wejściowej w przypadku wkładek MM i impedancji w przypadku wkładek MC.

Niewiem czy wiesz ale to wlasnie studyjne preampy leja na glowe amatorke jakoscia i wlasciwym podejsciem!

A jezeli podchodzimy od audiofilskiej strony to przydala by sie w kazdym domu plyta wzorcowa[nie sa bardzo drogie] i podstawowa niezbedna wiedza do prawidlowego ustawienia mechaniki... bo w koncu gramofon jest od A do Z urzadzeniem mechanicznym... A jezeli chodzi o scislosc to MC powstaly na potrzeby studyjne....

A musze jeszcze dodac...

niema mozliwosci uzyskania idealnego odczytu dla kanalu L i P w gramofonie analogowym... stad dazenie do znalezienia jak najbardziej zblizonego tzw.Zlotego Punktu!Bardzo pomocne w tym zagadnieniu jest zastosowanie jak najdluzszego ramienia co zmniejsza blad odczytu.Firmy przescigaja sie w nowych"idealnych"szlifach...ja ze swojego doswiadczenia wybralem dwa Shibaty i Griega....

No tak, ale sama płyta testowa to za mało, aby ustawić właściwą krzywą z pomocą regulowanych filtrów. Zresztą wystarczy pasywny filtr "odwrócone RIAA" i generator, ale powtarzam, nie każdy to ma w domu.

Natomiast co do ustawiania mechaniki to masz 100% racji - ileż to czasu spędziłem na dokręcaniu i odkręcaniu śrubek.... Ale warto. A ha, zapominałem wspomieć o wadze - bez tego nie ustawisz dobrze nacisku igły. Osobiście mam model Shure-a.

Nacisk mozna ustawic na oko sa sposoby.... z tolerancja 0.1 grama.

Czesto w niektorych[w szczegolnosci wspolczesnych]gramofonach wrecz niema mozliwosci dobrego ustawienia pewnych wlasciwych parametrow... jedna z piet achillesowych sa glupio zrobione A.S.!!!

do dzis pamietam fantastyczna robote w gramofonie EMI...ramie wazylo 3 Kg a poddawalo sie dmuchaniu nawet przy duzych naciskach...gramofon ten mial specjalna oslone przeciw wietrzna! A rumpel A mial 90 dB!!!

Ale to koooosztoooowało!Cos za cos....

Z tangentem [z jego poprawnym ] wykonaniem sa problemy...Aurze sie to nieudalo i nietylko jej...Najrozsadniej zrobiony byl ReVoxiak z serii B...ale musial byc utrzymany w sterylnych warunkach...bo jak na pylek wpadl na ktorys z transoptorkow za szpilka to....jebuduuuu rysa na plycie.... taki rejwiczek!

Wciąż słyszę, że Aura be, bo na porysowanych płytach igła się zatrzymywała. Ale idąc tym torem rozumowania, to trzeba wyrzucić jakiś CD bo nie czyta porysowanych płyt - to trochę naciągane. Po prostu tangencjały a'la Aura są do niezniszczonych płyt i tyle. Clearaudio też sprzedaje takie ramię oparte na wózku jeżdzącym po strunie. Skoro ktoś to kupuje to napewno da sie tego używać. Revoxa to chciałbym mieć, chociaż ma trochę lekki talerz. Za to są dostępne serwisówki, to części pewnie też. A co powiesz o poduszce powietrznej - Kuzma robi taki ramiona z wbudowaną pompką - cudo.

Brak kolego praktyki i wiedzy w temacie mechaniki precyzyjnej...mam dobrego nauczyciela...

Niewiem czy wiesz ale w obrobce skrawaniem pewne zeczy mozna ustawic tylko na oko...by wykonac[obrobic] element w mikronach...tak,tak..... jednymi ze specow wykonywania pomocniczych narzedzi do tego typu celow sa szwajcarzy...Albrecht,Seep,Ewag i Omega...... ale i Scharmille tez sa dobrzy w te klocki... tymi przyzadami sa specjalne pryzmy stożkowe.....[one tak naprawde sie nazywaja!]

Bede bronil AU/RA`y nie zacina sie i nie skacze nic sie wogle zlego nie dzieje, raz to juz pisalem. Po pierwsze czystosc po drugie czystosc po trzecie dobrze ustawic i jedzie jak parchaty. Ze nie jest to konstrukcja doskonala (skonczona) - zgoda jest wiele do zrobienia.

Vinyl_pl

to nie wina porysowanych plyt[no chyba ze ktos ze smietnika takie wyciaga] tylko szlif we wkladce widocznie jest do dupy...Daj wkladke ze szlifem Shibaty i uslyszysz i zobaczysz...piekne prowadzenie wkladki i nawet trzaskow praktycznie nieslychac.... do tanich i bardzo lubianych przezemnie MM nalezy Audio Technica ML440 sa rozne wersje tej wkladki..polecam!

>darkul

Pryznaję sie, że nie jestem mechanikeim precyzyjnym ale na pomiarach się znam - 3 lata w kontroli jakośći w dość dużym koncernie samochodowym - pomiary zgodności z rysunkami technicznymi z dokładnością do 0,0001mm nie sa mi obce - może słyszałeś o f-mie Mitutoyo - rewelacyjne przyrządy pomiarowe - najlepsze są maszyny miernicze 3D wkładasz do środka jakiś przedmiot a po chwili masz jego DOŁADNY rysunek w komputerze. Dlatego nie mów mi, że sprawdzasz coś na oko - do ustawiania nacisku igły są wagi. Nie komplikujmy sobie życia.

>vinyl_pl

Ty jeszcze masz tę AURĘ, czy ją sprzedałeś ? Sam polowałem, ale nie wyszło - musiałbym jeździć do Czech specjalnie.

widac dobry smietnik!?Lub byly wlasciciel mial zly gust!/he,he,he.....

++++++++====

A i co istotne!

Nalezy pamietac o tym ze zewnetrzny rowek[wzgledem srodka plyty] umozliwia lepsze prowadzenie szpili!!!

z tad istnienie nierownomiernosci kanalow!

====

ide do warsztatu..narazie.

Cholercia..Mitutojo...nawet Barden USA[ci od najlepszych lozysk na swiecie-precyzyjnych-nawet szwajcary to przyznaja!]i tam tez selekcja odbywa sie na oko!!!sposoby,sposoby i sposoby...ale masz racje ,po co komplikowac sobie zycie.

czesc!

Stożek!

Odradzam kupno Aury. Sam ją miałem- patrz wpisy i cieszę się, że się jej pozbyłem. Kupiłem w jej miejsce Projecta rpm 6. Korzyść jaką wniósł nowy gramofon prócz tego, że wszystkie płyty odtwarza bez zacinania, to przeogromna przestrzeń i bas. Na Aurze brzmiało jak porównanie dużego telewizora z telewizorkiem wielkości pudełka zapałek. Szanuję każdego kogo cieszy posiadany sprzęt, ale na litość boską, niech kolega vinyl przestanie chwalić i polecać Aurę. Mierna konstrukcja wadliwego ramienia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.