Skocz do zawartości
IGNORED

Selektor z detektorem sygnału audio

tomant

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem pewnie dla wielu banalny. W moim preampie (symetryczny/niesymetryczny msfalcon) zabrakło wejść. Wszystko przez to, że postanowiłem podłączyć TV, kablówkę, odtwarzacz sieciowy i wszystko związane z kinem domowym. Wymyśliłem sobie, że załatwię problem dodając dodatkowy selektor, który z kilku źródeł poda jeden sygnał do jednego wejścia preampu. Miało to być urządzenie dodatkowe. Ale potem ubzdurałem sobie, że nie chcę mieć dodatkowego pudła i że upchnę to urządzenie do istniejącego już preampu. Mam z tyłu nadmiar "dziurek" na dodatkowe chinche. Ponieważ nie przerobię już frontu by wyprowadzić gałkę selektora i rozwiązać sprawę mechanicznie selekcja sygnału musi odbyć się automatycznie. Zresztą przedwzmacniacz sterowany jest leniuchem i nie chcę pozbawiać się tej wygody, szczególnie przy oglądaniu filmów.

Czy zna ktoś sposób by zrealizować selektor sygnału dla 3 lub więcej źródeł za pomocą detekcji poszczególnych sygnałów? Tzn. detektor wykrywa na jakimś wejściu sygnał i automatycznie przekazuje go na wyjście wyłączając pozostałe źródła. By sprawę uprościć bądź skomplikować, w sytuacji gdy dźwięk jest dostępny z kilku źródeł to powinno być wybierane tylko to włączone jako ostatnie.

Najlepiej jak uda się to osiągnąć bez procesorów, programowania itp. Za cienki Bolek jestem by to ugryźć od tej strony.

Pomoże ktoś rozwiązać mi to zadanie?

zacznij po angielsku po polsku pewnie nic lub prawie nic nie zajdziesz....

Temat banalny można zrobić na elementach dyskretnych, proste choć z pewnymi wadami ...

Jeśli nie chcesz proca...

Z tymże nie wiem czy to ma ogólnie sens czy nie lepiej kupić jakiś manualny przełącznik

Bo co jeśli na obu wejściach pojawi się sygnał ?

Czasem najprostsze rozwiązania sa najlepsze :)

Miałem w ręku ostatnio coś takiego, tylko na procku z wykorzystaniem jego przetwornika analogowo-cyfrowego. Jest jeden podstawowy mankament, masa cyfrowa łączy się z masą audio.

Bez sterowania prockiem jest problem z logicznym ustawieniem warunków, jak ma to działać. Właśnie, co gdy napięcie pojawi się na dwóch albo więcej wejściach, co w przerwach między nagraniami oraz cichymi fragmentami nagrania.

Dzięki za odpowiedzi.

Google po polsku przeszukałem i raczej cieniutko jest.

Jeśli chodzi o manualny przełącznik to pisałem już czemu go nie chcę/nie mogę. Ma być wpakowany do preampu już istniejącego (z gotowym frontem i bez możliwości dodania jeszcze choćby najmniejszej gałki/przycisku). Osobnego elementu już nie chcę.

Problem z pojawieniem się sygnału z kilku źródeł można by załatwić przekaźnikami bistabilnymi. W końcu chyba nigdy nie zdarzy się tak, że obydwa sygnały pojawią się jednocześnie. Pojawia się sygnał na jednym wejściu i niezależnie od tego czy na innym jest już wcześniej przerzuca przekaźnik na "najnowszy sygnał".

msfalcon wykonał dla mnie soft na 9 weejść

podpina się dwa selektory, w szereg, czyli out pierwszego na in jednego z wejść,

niestety mam jedną kość z softem.

a od dłuższego czasu msfalcon się nie odzywa

Witam , tomant jak już zapytałeś , kiedyś wykombinowałem coś takiego i działa bardzo dobrze bez żadnego procesora , nawet mam złożone dwa takie moje wynalazki . HE .

Miałem to w planach zastosować do czegoś tam ale potem znowu coś innego wyszło .

Ogólnie jest to zrobione na trzech wzmacniaczach operacyjnych , jeden nieodwracający o dużej rezystancji wejściowej z niego sygnał leci kolejne dwa przy czym jeden pracuje jako odwracacz fazy - ich wzajemne wzmocnienie jest 1;1 . potem polówki sygnału są sumowane i filtrowane , tak żeby utworzyć składową stałą , układzik czasowy u mnie ok 20 sek. A blokowanie wzajemne wejść zrealizowałem na zwykłym uln czterech rezystorach oraz 6 diodach, wykorzystałem tutaj pewną sztuczkę - właściwość tego darlingtona . Selektor jest czterokanałowy , jeżeli podasz sygnał na wszystkie wejścia to przełaczy się na wejście pierwsze które ma najwyższy priorytet blokując pozostałe i tak kolejno .

Uprościć się tego nie da, bo to nie będzie działać , układ reaguje na każdy sygnał na wejściu , i jest praktycznie nie wrażliwy na zakłócenia . ale musi być zrobiony w smd na elementach przewlekanych urosło by to do gigantycznych rozmiarów, no i zaczął by reagować na -- załączasz w pokoju światło a tu selektor tez się sam przełącza ((::: .

Układ obmyśliłem parę lat temu a schemat już dawno przewaliłem gdzieś , ale ogólnikowo to opisałem .

Zrobione to mam na TL072 i bc8-- cos tam . Musiał bym to zrysować jak to tam wtedy sobie przekalkulowałem te wart rezystorków .

Tak to wygląda , tylko tam mam jeszcze wbudowany przedwzmacniacz na ssm i sterowanie do silniczków z potków .

Byłbym ci bardzo wdzięczny jakbyś to "zrysował". Ja wykorzystam na pewno a jeszcze dla potomności zostanie ;).

Autoselekcja dla mniej ważnych źródeł typu TV to bardzo fajne rozwiązanie.

A swoją drogą msfalcona szkoda, że zniknął parę lat temu. W pomysły i realizacje był płodny. Jakieś resztki po nim w necie zostały:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zrysowałem to jak sobie to tam kiedyś wymyśliłem .

Tylko jeden drobiazg wytłumaczę jak działa ten przełącznik na uln .

Po prostu żeby tranzystor bipolarny zaczął przewodzić napięcie na złączu E-B musi wynosić 0,6 V .

W układzie darlingtona 1.2 V . Spadek na złączu E-C jak tranzystor przewodzi jest też 0.6 V .Diody które zatykają tego darlingtona to są diody schottky o spadku 0,2 - 0,3 V . 0.6V + 0.3V = 0.9 V .

Gdyby zastosować zwykłe diody o spadu 0.6 v to układ nie będzie działał .

Napięcie na złączu E-B osiąga wart 0.9 v i ten tranzystor się zatyka . Rezystory 1k wtedy stanowią obciążenie .

A ten układzik detektora sobie wtedy tak a nie inaczej obmyśliłem, żeby działał przy wyższych częstotliwościach , i cechowała go dobra czułość przez to ten układzik z tymi tranzystorkami jest tak pokombinowany ((:: . Bezwładność przy zał jest ok 5 sek a przy przełączaniu ok 20 sek .

Podziękowania! Spróbuję sobie coś takiego zrobić i zrozumieć jak to działa. Trochę ten detektor rozbudowany a układ wykonawczy minimalistyczny.

I jak tu nie postawić kolejki? ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.