Skocz do zawartości
IGNORED

Płyta gramofonowa - marzenia i złudzenia

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość partick

(Konto usunięte)

wybitne właściwości soniczne czarnej płyty

no... z takiego właśnie vinylu, Elberoth składa skrzynkę (za 200 zł.) na swojego NAS - ponieważ na droższą go nie stać.

PS. no nie wszystkie firmy dają 50% upustu.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Na winylu:

Pink Floyd - Piper at the gates of dawn

Camel - Music Inspired by The Snow Goose

Focus - In and out of focus

Manfred Mann's Earth Band - Solar Fire

Na CD:

King Crimson - Lizard

RPWL - The RPWL Experience

Beatles - Abbey Road

J.M Jarre - The Concerts in Houston & Lyon

A z analogu - Siódma Beethovena - Berlińczycy pod Karajanem, z pieszej serii nagrań symfonii Beethovena.

Beethovena symfonie mam na CD - box - też pod Karajanem (mono) oraz współczesne wydanie SACD.

Lepiej brzmi to drugie, ale serca więcej w tym pierwszym. :)

Manfred Mann's Earth Band - Solar Fire

Wczoraj słuchałem Messin' (też piękna płyta).

Gość rochu

(Konto usunięte)

Beethovena symfonie mam na CD - box - też pod Karajanem (mono) oraz współczesne wydanie SACD.

Lepiej brzmi to drugie, ale serca więcej w tym pierwszym. :)

Były trzy serie symfonii Beethovena pod Karajanem nagrane dla DG.

Ja lubię ta pierwszą bodaj z 1962.

Ze współczesnych to najlepiej podchodzi mi Rattle z Wiener Philharmoniker i Gardiner z Orchestre Revolutionnaire et Romantique.

A tutaj masz czaderskie wykonanie trzeciej Beethovena:

http://www.youtube.com/watch?v=3luWkda0Wfo

A w pracy to Wy nie byliście, że aż tyle tego dziś było ?

No i można, jak tak dalej pójdzie, to może się uda całą jedną stronę bez wyzwisk ?

Ja w pracy słucham muzy na fajnej wieży Denona od 8 do 16,

a i w domu czasu wystarczy na posłuchanie kilku płyt. :)

Panowie marzenia i złudzenia-bardzo mi sie ten zwrot podoba,ponieważ dziś pozbawiłem sie złudzeń i spełniłem marzenia gdy byłem jeszcze młody.

Kiedyś tzn.35 lat temu słuchałem tak jak dziś excel na mf-100 i mf-102 na Fryderyku.......zajechane winyle Budgie.

Dziś sobie posłuchalem jak należy tzn. budgie trzecia i czwarta-pierwsze wydania stan płyt Nm na czymś naprawdę niezłym.

Wrazenia nie do przekazania i opisania-na winyla trafiło to z magnetofonu 32 scieżkowego-realizatorzy byli wręcz genialni-bo nie tylko płyty,lecz

nawet same nagrania brzmiały róznie-tzn. wszystko jak nalezy-bo jeśli system różnicuje płyty wtedy jest ok.poniewaz nagrania były tworzone nie jednego dnia stad róznice w brzmieniu.Płyty wytłoczone wprost genialnie pod wzgledem przekazania treści muzycznej.

Ten mój fryderyk kiedyś do niego mf-102,ws-503,msh 101-kaseciak,jakieś kable z wolumenu tzw.czysta beztlenowa miedż i niesmiertelne altusy!!

Ile prywatek zaliczylismy z tymi klamotami-była wielka uciecha,ze coś tak może grać wtedy.....jest co wspominać.

Jednak bedąc wtedy mocno naiwnym łudziłem się ,ze jest pieknie i lepiej nie może już być-czas te tematy zweryfikował okrutnie.

Jedyne co warto wspomnieć,ze sprzety sie zdobywało i sprzedawało z zyskiem-bo 30 grudnia 1979 kupiłem sobie radmora-to było marzenie i

jakie granie z fryderykiem)).........przeszedłem też na wyższe altusy.bodajże 140-jest co wspominać.

Jednak z marzeń nie warto rezygnować-należy je spełniać oczywiście w granicach rozsądku.

Gość partick

(Konto usunięte)

A tutaj masz czaderskie wykonanie trzeciej Beethovena:

ja się jakoś nie mogę przekonać do takich Karajanowskich wykonań :(

wolę Hogwooda.

http://www.youtube.com/watch?v=f1uFSDco3xk

• Redaktorzy

Czy nikt z Was oprócz mnie nie słucha polskiej muzyki? Pachnie mi to trochę TVNem i Polsatem i tymi programami dla uzdolnionych piosenkarzy. Większość chce i chyba też musi po angielsku. Ja pindolę, niczego nie muszę. Jest Niemen, SBB, Anawa, Dżamble/Zaucha, Klan, Nurt, czasami Skaldowie i wielu innych dobrych wykonawców.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Słuchamy !

U mnie przybyło ostatnio więcej polskich płyt niż zagranicznych

T. Love "Old Is Gold "2 LP - bardzo dobra, według mnie płyta. Mam do Muńka duży sentyment, uczeń IV LO ze mnie,

Płyta zadziwiająco dobrze nagrana. Wszystko na swoim miejsciu.

Ciakawostka - dział marketingu mówi tak

"Nagrywano ją "po staremu" na analogową taśmę w studiach: S3 i S4 oraz w Rogalowie Analogowym, metodą z lat 50-tych"

A na labelu widnieje ładnie napis "Compact Disc Digital Audio " :) ale co tam.

Oraz na cd polski jazz

RGG "One" / "Szymanowski"

Simple Acoustic Trio "Trio " na ECM - ponoć Manfred ich przekabacił, i zmienili nazwę na badziej chwytliwą " Marcin Wasilewski Trio"

oraz

Atom String Quartet "Places" - ich pierwsze oficjalne nagranie zrobiło na mnie największe wrażenie, z wszystkich w/w płyt.

a w kolejce już czeka

Maciej Garbowski "Elements" , basista RGG .

A ja tu dam salomonowe rozwiązanie i stwierdzę, że:

To nie prawda, iż czarna płyta gra najlepiej. A teraz dowód

Kupiłem wydane przez Back on Black wznowienie "Demons & Wizards" Uriah Heep jest ono wydane na białych a raczej mlecznych matowych płytach. Więc wniosek jest taki.

Biała płyta gra równie dobrze ;)

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

No i można, jak tak dalej pójdzie, to może się uda całą jedną stronę bez wyzwisk ?

Jednak się nie udało :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Słuchamy !

U mnie przybyło ostatnio więcej polskich płyt niż zagranicznych

T. Love "Old Is Gold "2 LP - bardzo dobra, według mnie płyta. Mam do Muńka duży sentyment, uczeń IV LO ze mnie,

Płyta zadziwiająco dobrze nagrana. Wszystko na swoim miejsciu.

Ciakawostka - dział marketingu mówi tak

"Nagrywano ją "po staremu" na analogową taśmę w studiach: S3 i S4 oraz w Rogalowie Analogowym, metodą z lat 50-tych"

A na labelu widnieje ładnie napis "Compact Disc Digital Audio " :) ale co tam.

Zapis w studio był dokonywany na magnetofonie szpulowym. Technika z lat 50-tych (zgaduję) to pewnie ustawienie mikrofonów, podejście do całości itp. Nic nie stoi na przeszkodzie aby zapis końcowy był na płycie CD.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Czy nikt z Was oprócz mnie nie słucha polskiej muzyki? Pachnie mi to trochę TVNem i Polsatem i tymi programami dla uzdolnionych piosenkarzy. Większość chce i chyba też musi po angielsku. Ja pindolę, niczego nie muszę. Jest Niemen, SBB, Anawa, Dżamble/Zaucha, Klan, Nurt, czasami Skaldowie i wielu innych dobrych wykonawców.

Tyle piszecie o gustach, że Wam się podoba i żeby to uszanować a nie potraficie zaakceptować cudzych preferencji muzycznych? Nie każdy musi kochać polską muzykę. Ja osobiście bardzo szanuję niektórych twórców ale nie słucham. Moim zdaniem zagraniczny art rock jest o wiele ciekawszy. Czasem sięgnę np po RSC albo zapomniane nagrania Klinczu. SBB owszem ale rzadko podobnie Quidam. Niekiedy jakieś wspomnienia z 80s i tyle.

Gość rochu

(Konto usunięte)

mówisz szkoda czasu na polską muzykę ? znaczy uszy masz w jelitach

Siedziałem w tym temacie przez całe lata 80-te i ładny kawałek 90-tych.

W końcu powiedziałem dość.

Z niewielkimi wyjątkami - absolutnie szkoda czasu.

• Redaktorzy

Hmmm, jestem w stanie uszanować takie zdanie. Jednak żeby padło ono z ust melomana - Polaka to trochę trudno mi to przełknąć. Rozumiem, że muzyka może się nudzi. Ale żeby się znudzić??

Jak dla mnie taki Czesław Niemen to gość jakich mało. Nawet za granicą.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Niestety, gdy słyszę Czesia zaczynają mnie boleć zęby.

Nie rozumiem, po prostu nie rozumiem.

Nazwisko Wydrzycki, akurat bardzo pasuje do osoby ; )

Natomiast taki Kabaret Starszych Panów - łykam zawsze i wszędzie.

Osiecka czy Gaertner - także.

Niby tak, ja go również cenię, jednak niektóre płyty wchodzą mi jak przysłowiowa szyszka w d.... ;-)

Ale np. taki Enigmatic jest znakomity. Lubię też bardziej komercyjny Katharsis.

SBB za to łykam prawie wszystko, a najbardziej te nagrane w Niemczech: Follow My Dream i Welcome.

Niestety, gdy słyszę Czesia zaczynają mnie boleć zęby.

dokładnie jak mnie przy Karajanie - rzeźnik

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Niby tak, ja go również cenię, jednak niektóre płyty wchodzą mi jak przysłowiowa szyszka w d.... ;-)

Ale np. taki Enigmatic jest znakomity. Lubię też bardziej komercyjny Katharsis.

SBB za to łykam prawie wszystko, a najbardziej te nagrane w Niemczech: Follow My Dream i Welcome.

Katharsis jest bardziej komercyjny od Enigmatic? Nie wydaje mi się.

• Redaktorzy

Co do SBB. Uwielbiam Memento z Banalnym Tryptykiem, Ze slowem biegne do ciebie, Pamiec, Complete tapes 1974, Nowy horyzont i album solowy J. Skrzeka Ojciec chrzestny Dominika. Floydow kochamy, SBB czesto slabo znamy. Oczywiscie nie mysle o Was, bo Was nie znam. Jednak ludzie niewiele wiedza o SBB. To jak maja polubic?

Co do Niemena, to za diabla nie jestem obiektywny. Wrecz jestem zdrowo p....niety ;-) Enigmatic to klasyka gatunku. Obok "Mrowiska" Klanu to legenda polskiego rocka progresywnego. Do tego: Enigmatic II, Marionetki Vol. 1, Vol. 2, Aerolit, Idee Fixe I i II, wspomniany Katharsis, Mourner's Rhapsody (powinno Wam lezec bo po angielsku ;-) ), Kattorna JJ'72, Pamflet na ludzkosc JJ'75 i pozostale starsze albumy to jest to, co lubie. Zlecilem malarzowi namalowanie obrazu-portretu Niemena. Zona ma juz dosc mnie i mojego Niemena. Niedlugo przyjdzie na swiat nasz syn. Chce mu dac na imie Czeslaw :-)

SBB znam,mam słucham.Pamiętam jak kupiłem płytę "Pamięć" na kasecie gdy miałem naście lat i wtedy mi to nie weszło:)Musiało minąć kilkanaście lat spokojnych, abym zrozumiał ich muzykę...

Od mieszania bajora woda nie stanie się głębsza:)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.