Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie 2n3055 polecacie do...

BeerfaN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

...radmora 5102? mam dwa "malaysia" i dwa oryginalne - kolumny grają przez to różnie. Tranzystory jakiej firmy polecacie do tego sprzętu? Jeśli można to wraz z adresem gdzie można zakupić nie podrobione proszę.

Szukam czegoś o raczej ospałym basie i w miarę możliwości czytelnej i długo wybrzmiewającej średnicy i górze

Dzięki

https://www.audiostereo.pl/topic/10340-jakie-2n3055-polecacie-do/

Zależy mi na lekkiej poprawie szczegółowości ale utrzymaniu radmorowskiej mejodyjności. Te oznaczenia D, E... - czym one się różnią? (ja dopiero zaczynam przygodę :))

Słyszałem, że toshiby i nec są dobre. Co o nich sądzicie?

Posluchaj sie doswiadczonych...to mniej kasy wydasz... a ta szczegolowosc...tylko na szybszych tranzystorach...a te jak dasz to sie moze zaczac wzbudzac.... i bez pomiarowki..ewentualnie doswiadczenia nic nie wskorasz...

oj kolego.....czuje ze pierwsza wymiana elementow w twoim ampie moze byc widowiskowa.....

Lepiej zacznij od jakiejs laktory w temacie ...wzmacniaczy[roznych!] a pozniej ???Moze niekoniecznie bedziesz chcial tuningowac swoj segment.... dobrze ci radze...

staram się być maksymalnie ostrożny i zanim coś przylutuję wolę zapytać. "wzbudzenie" już się naumiałem :)

Sprawa jest taka - na lewym kanale mam st z malezji, na prawym tungsram - grają różnie dlatego chcę wymienić wszystkie, a przy okazji poprawić brzmienie. Właśnie wymieniłem kable od końcówek do wyjść głośnikowych na grubsze (precz z pajęczynką!) - jest poprawa - znaczy warto było.

Czy wiecie, gdzie w warszawie jest sklep z tranzystorami RCA lub orginalnymi motoroli? Czytałem, że sporo podróbek jest na rynku.

Darek ma trochę racji ,o ile zaczynasz zabawę w DIY to trochę poczytaj, bo z dymem forsy nie ma co puszczać a te które ci wyszukałem są 20 razy szybsze i mają leprzy prąd od 3055 . Lecz mogą się wzbudzać ,chociaż nie muszą.

Wrzucę 2n3055e - 2,5 MHz zamiast 0,8 - tylko gdzie je dostać? mieszkam pod warszawą, proszę o namiary jakiegoś sklepu gdzie dostanę orginalne motorolki lub RCA (wolumen ponoć jest pełen podróbek).

Jeśli będzie za mało - wymienię na 2n5038

Dzięki!

Darkul > Radmor to wytrzymałe bydle:] Owszem trzeba uważać ale jest to na tyle prosta konstrukcja,że ze wzbudzeniami też możesz sobie dość łatwo poradzić. (z tym też walczyłem.Jako szczyl ale walczyłem:) ) Mi się wzbudził raz,a zorjentowałem się wtedy jak poczułem charakterystyczny zapach radiatora.Poprawiłem to i działał jak trzeba:) Myśle,że wtedy uratowały sytuacje KD503:) Co do brzmienia to tak jak pisałem w wątku z moim nickiem to głównie zależy od samej konstukcji wzmacniacza,a potem od odpowiednich tranzystorów.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Jutro pobawię się w gruntowne czyszczenie wnętrza i sprawdzę co się da miernikiem. Mam nadzieję, że nic mnie nieprzyjemnie nie zaskoczy.

I będę się dalej uczył zagadnień elektroniki...

• 4 miesiące później...

BeerfaN - jaki efekt po wymianie ? Stawiam na to, że nic się nie zmieniło.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Po wymianie 2n3055? oba kanały grają tak samo, wcześniej miałem tungsramy na lewych kanałach i grały ciszej.

po wymianie elektrolitów? mniej więcej 2 tyg po wymianie włączyłem rano sprzęt i moim uszom i wnętrznościom objawił się bassssss, a od razu po wymianie pojawiłą się przestrzeń w wyczyściły średnie i wysokie - słowem przeszedł "muł"

po odcięciu przewodów od konturu? zagrał dużo głośniej, poprawiły się znacząco średnie i wysokie - obrazowo ktoś zrzucił z kolumn koc

po wymianie kabli sygnałowych i kabli końcówka mocy - zasilanie - wyjścia głośnikowe? kop się poprawił, sprzęt się nie dławi jak pokrętło basu pójdzie na full i nie trzeszczy jak na full dam treble, jest o klasę lepsza separacja dźwięków i przestrzeń

ale to według mnie. Ktoś inny może stwierdzić, że nic :]

tak czy inaczej - nie żałuję żadnego z powyższych - przyniosły efekt wcześniej bądź później, ale teraz mój 5102 gra jak marzenie (moje marzenie)

pozdr

Gratuluję w takim razie efektu końcowego. Dźwięk jest z tego m.zd. specyficznie ładny ale daleko mu do neutralności np. takiej jaką reprezentuje gain clone (nie wiem czy poprawnie określiłem na czym polega problem). Dźwięk nie jest taki lekki, subtelny z doskonałym ulokowaniem żródeł dźwięku w szczególności przy dużych składach. To można zauważyć najlepiej na bezpośrednim przełączeniu Radka i clona. Każdy mówił, że Radek jest za nadto przekoloryzowany i mniej naturalny. Podtrzymuję, że uważam ten sprzęt za niedoskonały ale bardzo go lubię i jest dla niego osobne miejsce w moim pokoju :).

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Ja ładowałem KD503 bez zmian i było lepiej.Potem tylko zwiększałem moc.Nawet raz jak mi się Radek wzbudził to nie padły te KDki.Polecam

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.