Skocz do zawartości
IGNORED

Elementy do BCL clone by pkrecz

Mufcore

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam taka zagwostke i zwracam się z pytaniem do bardziej doświadczonych.

Chce poskladac tego klona w sumie najlepiej jak się da.

I tu pytanie jakie elementy użyć:

Zastanawiałem się nad konfiguracja:

- przy OPA - elna cerafine

- na zasilanie - bc

- na audio - audio gold roe

- i rezy - dale

Może ktoś się wypowie

https://www.audiostereo.pl/topic/103510-elementy-do-bcl-clone-by-pkrecz/

- na audio - audio gold roe

Jeżeli chodzi o takie :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to nie polecam to są rasowe zamulacze.

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Bo chodzi o PCB

Jest bardzo dobrej jakości i na pewno przy dwustronnym lutowaniu jest potem problem z wymiana a przy cieżko dostępnych rezystorach takmana nie chciałbym uszkodzić jej i dlatego pytam o opinie bo może ktoś juz taki mega zestaw poskladal

ktoś na pewno poskładał, pewnie i nie jeden, słuchałem takiego klona na bogato i naprawdę ciężko mu dorównać, od siebie mogę polecić zamiast zwykłych stabilizatorów, LM317/337, stabilizatory produkcji lineara LT317AT/337AT to chyba najlepsze odpowiedniki, A oznacza wersję 1%, na wyjściu bardzo dobrze sprawdzają się rezystory allan bradley, zamiast takmanów możesz użyć lepszych serii dalów produkowanych dla wojska np seria RM (oczywiście są niemagnetyczne), Tesli, czy też krajowe case są też bardzo dobre, kondensatory 100pF najlepiej jakieś styrofleksy o możliwie małym rozrzucie.

Jak zajrzysz na stronę producenta BLC to jest tam teraz wersja na wypasie, wzbogacona została o główne kondensatory elektrolityczne mundorfa i kondesatory sprzęgające również mundorfy Mcap, nie wiem jakie to dało rezultaty ale mundorfy tanie nie są.

ktoś na pewno poskładał, pewnie i nie jeden, słuchałem takiego klona na bogato i naprawdę ciężko mu dorównać, od siebie mogę polecić zamiast zwykłych stabilizatorów, LM317/337, stabilizatory produkcji lineara LT317AT/337AT to chyba najlepsze odpowiedniki, A oznacza wersję 1%, na wyjściu bardzo dobrze sprawdzają się rezystory allan bradley, zamiast takmanów możesz użyć lepszych serii dalów produkowanych dla wojska np seria RM (oczywiście są niemagnetyczne), Tesli, czy też krajowe case są też bardzo dobre, kondensatory 100pF najlepiej jakieś styrofleksy o możliwie małym rozrzucie.

Jak zajrzysz na stronę producenta BLC to jest tam teraz wersja na wypasie, wzbogacona została o główne kondensatory elektrolityczne mundorfa i kondesatory sprzęgające również mundorfy Mcap, nie wiem jakie to dało rezultaty ale mundorfy tanie nie są.

Hejka Wojtku

Jak zwykle Twoje rady są nieocenioną pomocą ale chyba mówimy o dwóch rożnych konstrukcjach.

Pkrecz zrobił BCLa z zasilaniem zewnętrznym i tam chce wsadzić zasilacz wg spencera więc tu aspekt dźwiękowy na pewno się poprawi.

W tym przypadku w zasadzie dźwięk jest kreowany przez kondy i rezy więc one głownie wpływają na dźwięk i dla tego się tak dopytuje co gdzie i jak.

Wiem juz ze do OPA dobre są Silmic II tylko nie wiem jak dalej BCC tez podobno niezłe więc myśle ze na zasilanie bedą dobre natomiast zastanawiam się co na wyjście

kondensator(y) jest na wyjściu w tym projekcie(pkrecza) jest dlatego ,bo konstruktorowi nie chciało się dobierać tranzystorów dla ustalenia biasu i offsetu.Na wypasie można dać superdrogie mundorfy lub MKP(wtedy trzeba przygotować duuuuuużą obudowę),ale jeśli komuś bardziej zależy na dźwięku niż wypasie,to trzeba trochę popracować zamiast szastać kasą na prawo i lewo.Po dobraniu tranzystorów wystarczy zworka za 0,0000001 PLN

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

No ok wg schematu są wsadzone właśnie BD a za nimi sygnał jeszcze przelatuje do wyjścia przez dwa kondy właśnie - i jakoś nie bardzo mi się chce wierzyć ze nie maja one wpływu na dźwięk więc z tad moje pytania

I jak Yasioo myślisz ze SIMLIC jest leprzych od cerafine

Tutaj parę słów o kondach wyjściowych :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Potwierdzam słowa kolegi artw, dobrać porządnie trany, ustawić jednakowe napięcia zasilania (+ -) , porządnie polutować - offset możliwy do osiągnięcia ok. 1mV.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cerafine jak już to bardziej w zasilanie ... ale tam Masz dobre BCC i tego bym nie zmieniał ... SImlic jest optymalne .. wg mnie nie ma sensu pchać droższych elementów.

Jaki zasilacz zastosujesz?

Wiesz nie ma problemu żeby wsadzić cerafine na wyjście bo i tak je mam i leżą w szufladzie.

Na zasilanie i tak myślałem o BCC więc tu się nic nie zmieni

Przy OPA tak jak pisałem słyszałem ze simlic są niezle więc tez zostają

Zasilane to całe będzie SPENCEREM

A niestety tranow nie umiem dobrać i nie bardzo mam kogoś kto dobierze

Faktyczne, nie zwróciłem uwagi że te płytki trochę się różnią od oryginalnego układu bcl, i ne mają zasialacza.

kondensatory na wyjściu nie są do niczego potrzebne, po sparowaniu tranzystorów składowa stała powinna się wyzerować, a nawet bez parowania powinna być minimalna.

Mam u siebie zwłoki uszkodzonego klona na płytce od chińczyka, udało mi się go uruchomić na jeden wieczór po czym padł jeden z tranów i czeka teraz grzecznie na wyprawę po nowe trany, parę elementów wymieniłem na swoje graty jak np, styrofleksy, rezystory tesli 10k na wejscu, parę innych starych wojskowych dale jeszcze znalazłem i zagrało to naprawdę fajowo, do tego stopnia że wstawiłem rodowane gniazda prolinka na wejściu. Większość rezystorów to dale, kondensatory: cerfany przy tranach, nichicony KG w zasilaczu, dźwięk wręcz niesamowity, lekkość swoboda, wybrzmienia i do tego przestrzeń wielkości stadionu, niespodziewanie nawet na 600ohmowych słuchawkach specjalnie nie wymiękał, jak się spodziewałem po tym co słyszałem kiedyś.

kondensatory odprzęgające zasilanie przy tranach w lehmanie są nie BCC, a nippon LXZ (jeżeli masz bardzo dobry zasilacz to nie powinno to robić tak naprawdę kosmicznej różnicy, byle by były porządne).

do pomiaru hFE tranzystorów służy to śmieszne małe kółeczko które jest najczęściej na tańszych miernikach, do którego wtyka się nogi tranzystora w odpowiednie otwory(można wetknąć sobie druciki i wystawić na wierzch do dobrania tranów BD139 BD140) i zapisuje wynik, potem szuka do pary drugiego o możliwie podobnym wyniku.

kondensator(y) jest na wyjściu w tym projekcie(pkrecza) jest dlatego ,bo konstruktorowi nie chciało się dobierać tranzystorów dla ustalenia biasu i offsetu.Na wypasie można dać superdrogie mundorfy lub MKP(wtedy trzeba przygotować duuuuuużą obudowę),ale jeśli komuś bardziej zależy na dźwięku niż wypasie,to trzeba trochę popracować zamiast szastać kasą na prawo i lewo.Po dobraniu tranzystorów wystarczy zworka za 0,0000001 PLN

Co miałeś na myśli pisząc ?

kondensator(y) jest na wyjściu w tym projekcie(pkrecza) jest dlatego ,bo konstruktorowi nie chciało się dobierać tranzystorów dla ustalenia biasu i offsetu

Kondensatory na wyjściu mają chronić słuchawki przed składową stałą, w przypadku uszkodzenia wzmacniacza. Z założenia forumowa płytka miała być maksymalnie uproszczona, bez zasilacza oraz zabezpieczeń. Z kondensatorów można zrezygnować o ile offset będzie mały. Zawsze można też dołożyć płytkę zabezpieczeń i spać spokojnie

Co miałeś na myśli pisząc ?

kondensator(y) jest na wyjściu w tym projekcie(pkrecza) jest dlatego ,bo konstruktorowi nie chciało się dobierać tranzystorów dla ustalenia biasu i offsetu

w temacie "Jaki wzmacniacz ... po holdegronie" był opisany sposób dobierania tranzystorów BF245 dla uzyskania małego offsetu.Ominąłeś dobieranie stosujac kondensatory( po wymianie zdań na forum z michelangelo).Uprościłes procedurę kosztem zastosowania dodatkowego elementu w torze.To miałem na myśli

w temacie "Jaki wzmacniacz ... po holdegronie" był opisany sposób dobierania tranzystorów BF245 dla uzyskania małego offsetu.Ominąłeś dobieranie stosujac kondensatory( po wymianie zdań na forum z michelangelo).Uprościłes procedurę kosztem zastosowania dodatkowego elementu w torze.To miałem na myśli

A co ma płytka do parowania tranzystorów ? A kto broni sparować tranzystory BF i dać zwory zamiast kondensatorów ?

Dziwne jest Twoje wnioskowanie :)))

A co ma płytka do parowania tranzystorów ? A kto broni sparować tranzystory BF i dać zwory zamiast kondensatorów ?

Dziwne jest Twoje wnioskowanie :)))

Płytka nic nie ma do parowania tranzystorów

Nikt nie broni parować BF i dawać zwory i właśnie to proponowałem zamiast kupować wymyślne kondensatory

Nic nie wnioskowałem

No to ja widzę ze chyba Moj problem się rozwiązał

Jako rezystory myśle dać TAKMAN metalizowane

Przy OPA i na wyjściu dam Elna SIMLIC

I na zasilanie tylko nie mogę się zdecydować czy BCC czy cerafine No i może za rada kolegi Wojtka sparuje te BD

No zobaczymy w każdym bądź razie wielkie dzięki wszystkim za nieocenioną pomoc

No i może za rada kolegi Wojtka sparuje te BD

parowanie BD nie służy do niczego.Nalezy dobierać BF do uzyskania max prądu i min offsetu,taka jest idea nich zastosowania(w oryginale BCL ich nie ma)Sposób dobierania jest opisany w temacie"Jaki dobry wzmacniacz tranzystorowy po holdegronie"(czy jakoś podobnie) i nie ma nic wspólnego z mierzeniem hfe za pomocą miernika

Jak chcesz robić bezkompromisowo, to ja bym je sparował..... Brak symetrii to nie tylko offset ale i też dodatkowe zniekształcenia. Pytanie jednak czy dasz rade uchwycić różnice

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.