Skocz do zawartości
IGNORED

JAKA ALTERNATYWA DO 4000-4500zł ?

MaNiEk91

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem posiadaczem wzmacniacza dwuczęściowego Technics SU-c800um2 i SE-a800SM2 aktualnie mam podpięte kolumny Tonsil Altus 300. Nie znam się na tym ale chciałbym zmienić je na coś lepszego o równie fajnym basie i oczywiście czystości dźwięku w cenie 4000zł-4500max. Aktualnie kolumny są rozstawione w odległości 3,5m. Pomieszczenie w którym się znajdują to poddasze domu, powierzchnia ok.70-80m2 (dużo skosów i źle policzyć). Altusy służą mi już kilka dobrych lat(niejedna impreza czy dyskoteka :) ) Krótko chodzi mi o to żeby kolumny grały równie głośno przede wszystkim czysto i z fajnym miękkim basem. Myślałem o kolumnach B&W albo Focal ale czekam na Wasze opinie ja się na tym nie znam :)

https://www.audiostereo.pl/topic/103599-jaka-alternatywa-do-4000-4500z%C5%82/

Witaj,

myślę że najlepszym rozwiązaniem do Twojego systemu będą kolumny Focal Chorus 726 - http://q21.pl/focal-chorus-726.html. To najnowsza wersja bez "V" o poprawionym design i jeszcze lepszym brzmieniu. Drugą alternatywą są kolumny Paradigm Monitor 11 v.7 - http://q21.pl/paradigm-monitor-11-v-7.html. To także potężna konstrukcja, zapewniająca dobrą dynamikę i szczegółowość.

Jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych zestawów.

W przypadku pytań oraz oferty cenowej jestem do dyspozycji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam jestem posiadaczem wzmacniacza dwuczęściowego Technics SU-c800um2 i SE-a800SM2 aktualnie mam podpięte kolumny Tonsil Altus 300. Nie znam się na tym ale chciałbym zmienić je na coś lepszego o równie fajnym basie i oczywiście czystości dźwięku w cenie 4000zł-4500max. Aktualnie kolumny są rozstawione w odległości 3,5m. Pomieszczenie w którym się znajdują to poddasze domu, powierzchnia ok.70-80m2 (dużo skosów i źle policzyć). Altusy służą mi już kilka dobrych lat(niejedna impreza czy dyskoteka :) ) Krótko chodzi mi o to żeby kolumny grały równie głośno przede wszystkim czysto i z fajnym miękkim basem. Myślałem o kolumnach B&W albo Focal ale czekam na Wasze opinie ja się na tym nie znam :)

Maniek.

W tej powierzchni, do Technicsa raczej estradówki (duża skuteczność i "łatwa" impedancja). Zapewne będą grały lepiej od Altusów.

Innym kolumnom Technics po prostu nie poradzi...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Estradówki ? Ale z tego co wiem to już dźwięk nie będzie taki czysty mam rację ? No i wygląd... dwie wielkie trumny na środku salonu :D

Sądzę, że się mylisz:)

Fakt, że kolumny estradowe nie bardzo pasują do salonu, lecz nie musza tam stać i na imprezki jak znalazł!

Daj se spokój z wysublimowanymi, audiofilskimi kolumnami. Nie nagłośnią takiej powierzchni. Chyba, że bardzo wysoko skuteczne, z dużymi woferami.

Stąd całkiem poważna propozycja:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dużo zaoszczędzisz! A jakość dźwięku będzie lepsza niż sądzisz..

Jeśli masz możliwość ściągnięcia skrzynek zza Odry to polecam licytować te:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Dobre:)

Gość rydz

(Konto usunięte)

Witam jestem posiadaczem wzmacniacza dwuczęściowego Technics SU-c800um2 i SE-a800SM2 aktualnie mam podpięte kolumny Tonsil Altus 300. Nie znam się na tym ale chciałbym zmienić je na coś lepszego o równie fajnym basie i oczywiście czystości dźwięku w cenie 4000zł-4500max

Chcesz lepiej,upoluj Nada-C372, do niego JBL-LX-2005 lub XTI-60,wydasz ze 3 tysiaki,zostanie jeszcze na dobre CD!!

Pozdrawiam.

Polecam moje Beymy:

Ukryta Zawartość

95 dB, 8 Ohm, 38cm bas.

Do Twoich 80m2 będzie idealnym rozwiązaniem.

Ukryta Zawartość

Na Twoim miejscu nie wydawałbym na kolumny więcej niż 2000 zł. Muzyka tego nie wymaga a wzmacniacz i tak ograniczy ich jakość.

Posłuchaj używanych Klipsch F30 lub RF-82 albo Paradigm Monitor 11.

Opcja druga - idź do sklepu i nich Ci zaproponują coś do odsłuchu w ramach wymiany całego sprzętu.

Bo do tego wzmacniacza dużo za dobre to :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na Twoim miejscu nie wydawałbym na kolumny więcej niż 2000 zł. Muzyka tego nie wymaga a wzmacniacz i tak ograniczy ich jakość.

Posłuchaj używanych Klipsch F30 lub RF-82 albo Paradigm Monitor 11.

Opcja druga - idź do sklepu i nich Ci zaproponują coś do odsłuchu w ramach wymiany całego sprzętu.

Bo do tego wzmacniacza dużo za dobre to :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czyli kolego sugerujesz że ten wzmacniacz jest za słaby na czystszy i mocniejszy dźwięk tak ?

chyba przejade się do rzeszowa do firmy nautilius2 i zobaczę co tam powiedzą

aha i kolumny estradowe odpadają tak jak mówiłem po za jakością chcę żeby miały choć trochę wyglądu nie gorszego jak altusy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.