Skocz do zawartości
IGNORED

Płyn do mycia płyt winylowych. Best buy.

wlod

Rekomendowane odpowiedzi

Ja też!:) No to popatrz sobie na zdjęcie:)

Ja toto kupiłem we Francji; w Hiszpanii też widziałem. Wniosek - na bank jest wszędzie.

nie wiem jak Jasio... czy twardnieje czy nie, ale z "zerodustem" nic się nie dzieje po myciu i po latach. IMO fajny wynalazek. Mały, elegancki i skuteczny.

U mnie gąbka po 2,5 roku jest taka jak była na początku.

nie wiem jak Jasio... czy twardnieje czy nie, ale z "zerodustem" nic się nie dzieje po myciu i po latach. IMO fajny wynalazek. Mały, elegancki i skuteczny.

Na pewno fajny wynalazek, ale zastanawiam się czym jest uzasadniona jego cena.

A po co się nad tym zastanawiać? Nie lepiej pomyśleć nad tym jak miło spędzić weekend czy jaką nową płytę sobie kupić ;)

Cena produktu jest wypadkową kraju pochodzenia, kosztów wytworzenia, kosztów R&D, popytu i podaży... bardzo wielu czynników. Bezpośrednie jednostkowe koszty wytworzenia od dawna nie przesądzają o cenie. Skoro produkt się sprzedaje to ktoś to kupuje, tzn. tak zwana "wartość indywidualna" produktu jest dla jego nabywców uzasadniona.

Tak czy owak, 139 zł to są żadne pieniądze jeśli chodzi o zabawę z analogiem. Cena jednej lepszej płyty LP.

• 2 miesiące później...

Kupiłem l'art du son, rozmieszałem 28 ml w 1 litrze wody demi, wlałem do knosti i tragedia :(. Roztwór strasznie się pieni, płyta po wyjęciu pokryta w dolnej części pianą. Czy to normalne? Mam to spłukać jakoś, czy czekać aż samo wyschnie na stojaku?

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Kupiłem l'art du son, rozmieszałem 28 ml w 1 litrze wody demi, wlałem do knosti i tragedia :(. Roztwór strasznie się pieni, płyta po wyjęciu pokryta w dolnej części pianą. Czy to normalne? Mam to spłukać jakoś, czy czekać aż samo wyschnie na stojaku?

To płyn do myjek mechanicznych z odsysaniem. Się Kolega wykosztował ;) Ścieknie i wyschnie, poko ;)

Czytałem, że jest ok to takich i do takich ;) a dopiero sie wykosztuje jak dokupie myjkę do tego płynu teraz :)))) przy okazji - troche off topic, ale jaka jest najlepsza pod względem stosunku jakości do ceny?

Płyn się trochę uspokoił - mniej się pieni teraz, ale w mejscu gdzie piana była są takie plamki - to też oka?

Witam

Mam l'art du son, już 2 buteleczkę, i knosti i nie mogę powiedzieć nic złego. Płyn jest do myjek mechanicznych oraz ręcznych, po prostu źle go rozrobiłeś. Spróbuj 1:10 i będzie czysto bez plamek, piany itp. Na opakowaniu trochę zawyżają proporcję aby szybciej kupić następną.

Patent 1:10, jak i sam płyn, polecił mi właściciel sklepu z płytami w Berlinie, który w domu ma ok.5.000 płyt i siedzi w temacie dekady.

Sprawdziłem i polecam dalej.

Ma ktoś jeden z tych płynów za w sumie duże pieniądze i mógłby przytoczyć jego skład? Czysta ciekawość, może taki "towar" zacznę gotować ;-)

"Wolność oznacza prawo do twierdzenia, że dwa i dwa to cztery."

Hej Maciej, dzięki za info.

Swoją drogą - jak długo trzymacie gotowy płyn ? Ja zawsze robię jedną butelkę, myję dwa dni i wylewam. Jaki, według Was, ma gotowa mieszanka okres ważności ?

ps. Maciej doszły Monki ?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Mi 1L rozrobionego płynu do NG wystarcza na 2-3 miesiące.

Butelkę trzymam ww temperaturze pokojowej bez dostępu światła i nic się z nim złego nie dzieje.

ps. Maciej doszły Monki ?

Jeszcze nie. Dzisiaj się spodziewam.

• 1 rok później...

jak to jest z tym izopropanolem?

etanol / spirytus 95.9 nie reaguje z pvc (przynajmniej pod mikroskopem nie widzę żadnych zmian po kilkunastu kąpielach) -

na ucho też ok - "gasi ognisko".

teraz: izopropanol też teoretycznie nie powinien reagować z pvc (jeszcze nie próbowałem)

pytanie brzmi - skąd proporcje z woda destylowana 1:4 - tyle wody będzie parowało latami - czy chodzi o lotność izopropanolu czy inną inszość?

kąpiele spirytusowe 95,9 dają spodziewany efekt, ale kosztują... sporo [: jeżeli "płyn forumowy" jest bezpieczny, zostanie więcej kasy na muzykę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.