Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner KD + końcówka mocy a pobór prądu

pod_innym_nickiem

Rekomendowane odpowiedzi

Jak to jest z poborem prądu?

Sytuacja jest taka

Amplituner kina domowego (pre out) -> końcówka mocy -> kolumny

Do amplitunera nie ma podpiętych żadnych kolumn, dodatkowo wyłączone guziki na froncie Speaker A, Speaker B

Do końcówki mocy podłaczone dwie kolumny podłogowe

Amplituner KD nie ma zwory tak jak to jest w klasycznych wzmacniaczach stereo. Amplituner ma tylko standardowe wyjście pre.

Czy teraz w takiej konfiguracji jak powyżej oba klocki - amplituner i końcówka mocy - będą żarły prąd na maksa? Chodzi o to czy amplituner będzie pobierał prąd w takiej samej ilości jakby to miało miejsce, gdyby pracował samodzielnie napędzając podpięte pod siebie kolumny.

Mam taki głupawy nick, bo osiemnaście lat temu zapomniałem loginu i hasła pod jakim się pierwotnie zarejestrowałem.

amplituner i końcówka mocy - będą żarły prąd na maksa? Chodzi o to czy amplituner będzie pobierał prąd w takiej samej ilości jakby to miało miejsce, gdyby pracował samodzielnie napędzając podpięte pod siebie kolumny.

NIE

1. Amplituner będzie pobierał mniej prądu jeżeli podepniesz końcówkę mocy, niż jakby kolumny były podłączone do samego amplitunera.

2. Amplituner + końcówka mocy będzie pobierać więcej prądu niż sam amplituner z kolumnami

Można to zobrazować w prosty sposób tzn. im bardziej się grzeje amplituner czy końcówka mocy tym więcej pobiera prądu.

Dzięki za info

Mam taki głupawy nick, bo osiemnaście lat temu zapomniałem loginu i hasła pod jakim się pierwotnie zarejestrowałem.

Cześć

Zasadnicze pytanie - co chcesz osiągnąć.

Jeśli takie połączenie ( ampli z wyjściem pre+końcówka ) daje różnice brzmieniowe - warto !

Matematycznie :

Ampli z wysterowanymi ( wbudowanymi ) końcówkami - pobiera na maxa 500W ( zależy o jakim modelu rozmawiamy - może dojść do 1000W ) - w trybie samego pre i procesora max ok 100W .

Ampli jako pre 100W + końcówka ( zależy jaka ) - tutaj zasadnicze pytania : jaki sprzęt ( ampli + końcówka ) oraz jakie kolumny i jak głośno. Bilans mocy może balansować na granicy z przewagą jednego lub drugiego w zależności od głośności/impedancji/wydajności .

Pozdr

Teoretycznie z tego co się można dowiedzieć, to taka końcówka mocy pobiera cały czas max. ilość prądu. Ale w praktyce to chyba zależy od modelu :)

Niektóre mają zmienny pobór, mimo że ustawione są na max. głośność.

We wzmacniaczach klasy A/B strata prądu, która jest zamieniana na ciepło jest średnio umówmy się że 60% poboru prądu, więc jeżeli przy cichym słuchaniu muzyki wzmacniacz się mniej grzeje znaczy że pobiera mniej prądu.

Wzmacniacze klasy D mają mniejszą stratę więc się tak nie grzeją, dlatego tego typu wzmacniaczy nie można będzie porównywać do A/B.

3. Amplituner będzie pobierał więcej prądu niż procesor dźwięku.

4. Końcówka mocy nie pobiera cały czas max. ilość prądu, jest to zależne od obciążenia.

[...]

4. Końcówka mocy nie pobiera cały czas max. ilość prądu, jest to zależne od obciążenia.

Rozumiem, że w takim razie im głośniej daję VOLUME na przedwzmacniaczu (w tym przypadku za przedwzmacniacz robi amplituner KD) to tym więcej prądu pobierać będzie końcówka mocy - czy tak?

Można to tak uprościć.

Jeszcze pozostaje kwestia obciążenia jakie stawiają kolumny, czyli na tych samych poziomach głośności różne kolumny będą różnie obciążały końcówkę mocy. W skrócie bardziej wymagające kolumny będą potrzebowały więcej prądu.

Osobiście uważam iż różnice w poborach prądu nie są tak duże aby się nimi interesować.

Najważniejsza jest jakość dźwięku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.