Skocz do zawartości
IGNORED

VSSA Lateral MosFet Amplifier - dyskusja

tomq88

Rekomendowane odpowiedzi

Plytka jest od laterali - tylko testowe przerobione pcb.

Sterujace ja dalem wspolny radiator tak zeby byle obydwa sprzezane termicznie. W tme sa takie fajne radiatorki na 2 tranzystory.

Tranzystory beda wszystkie razem obo siebie.

Offset narazie troszeczke plywa (drifft okolo 5mV).

Nie wiem czy jest dobrze kompensowac malymi pojemnosciami kondensatory o bardzo niskiej impedancji i duzym ripple - w takim przypadku mogly by sie pojawic ewentualne oscylacje (tak mi sie wydaje).

Narazie wzmaczek gra od samego rana.

Na kablach do glosnika jest zamontowany zobel.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Nie wiem czy jest dobrze kompensowac malymi pojemnosciami kondensatory o bardzo niskiej impedancji i duzym ripple - w takim przypadku mogly by sie pojawic ewentualne oscylacje (tak mi sie wydaje).

Mnie się wydawało, ze one zawsze zmniejszaja oscylacje kosztem pasma przenoszenia, ale ja nie jestem dosc doswiadczonym konstruktorem.

Zastanawiam sie nad wyborem wersji pcb - z zasilaczem czy be. Z jednej strony bez zasilacza sa naprawde male, z drugiej - bede potrzebował 6 koncowek mocy i obawiam sie o petle mas.

Co o tym mysliscie? Umieszczenie zasialacza na kazdej z koncowek bedzie mialo wplyw na zmniejszenie brumu, czy nie warto sie w to bawic i lepiej zrobic jeden zasilacz (lub 2 - po jednym na kanał).

El sueño de la razón produce monstruos.

Tak to wyglada z pojemnoscia na obciazeniu i z kompensacja.

Wzmacniacz bez sygnalu jest totalnie cichy (czasami sprawdzam 2 razy czy jest zasilanie na bezpiecznikach).

Jednego sie nauczylem dzisiaj, nie tak latwo dobrac poprawnie kompensacje pradu spoczynkowego, pojemnosci termiczne tranzystorow sa rozne i z rozna predkoscia reaguja na zmiany temperatury. Nie da sie rowniez tak jak wczesniej probowalem rozgrzewac radiator np preheaterem do pcb bo najpierw robi sie cieply radiator nastepnie bd139 a na samym koncu irfp, wzmacniacz musi sie rozgrzac sam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8025-0-40881200-1369951059_thumb.png

post-8025-0-17515800-1369951067_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jednego sie nauczylem dzisiaj, nie tak latwo dobrac poprawnie kompensacje pradu spoczynkowego, pojemnosci termiczne tranzystorow sa rozne i z rozna predkoscia reaguja na zmiany temperatury.

A dlaczego zostawiłeś diody D4 i D5 skoro do ustalania prądu spoczynkowego masz bd139?

A próbowałeś wersje minimum - diody d4 i d5 na radiatorze lub przylegające do irfów?

Masz moze pliki do pcb? Przerobilbym sobie nieco, zeby dodac zasilacz na wejsciu.

A dlaczego zostawiłeś diody D4 i D5 skoro do ustalania prądu spoczynkowego masz bd139?

A próbowałeś wersje minimum - diody d4 i d5 na radiatorze lub przylegające do irfów?

Masz moze pliki do pcb? Przerobilbym sobie nieco, zeby dodac zasilacz na wejsciu.

Troszke nie tedy droga, irfp maja dosc duze vgs gdzie zaczynaja przewodzic ( kolo 3V srednio), do polaryzacji bramek potrzebuje czesc niezmienna temperaturowo (spadek napiecia na diodach) plus czesc kompensujaca - bd139. Teraz bede musial sie pewnie w jakas jedna diode referencyjna zaopatrzyc i bedzie po sprawie.

Dwie diody to za malo zeby plynal prad spoczynkowy przy irfp, ale wystarczajaco zeby plynello 150mA przez 2sj162/sk1058 (one jednak juz od okolo 100mA maja ujemna korelacje temperaturowa wiec nic wiecej nie potrzeba).

Jak robisz 6 kanalow to lepiej ci bedzie zrobic jeden zasilacz chyba + 6 koncoweczek, tak ?

Troszke nie tedy droga, irfp maja dosc duze vgs gdzie zaczynaja przewodzic ( kolo 3V srednio), do polaryzacji bramek potrzebuje czesc niezmienna temperaturowo (spadek napiecia na diodach) plus czesc kompensujaca - bd139. Teraz bede musial sie pewnie w jakas jedna diode referencyjna zaopatrzyc i bedzie po sprawie.
Kurcze, to zawsze myślałem, ze daje się tylko "części kompensującą".

Dioda referrencyjna Tl 431? I baza bd139 do jej srodkowego wyprowadzenia? Napisz jakie sa efekty jesli sprawdzisz.

Jak robisz 6 kanalow to lepiej ci bedzie zrobic jeden zasilacz chyba + 6 koncoweczek, tak ?

Właśnie sie zastanawiam, nie wiem jak to zrobić, żeby było najlepiej. Teoretycznie przy 6 zasilaczach każdy wzmacniacz bedzie miał mase tworzona koło siebie, a z drugiej strony ludzie robia wzmacniacze wielokanałowe z wykorzystaniem jednego trafa i nie narzekają na problemy z brumem (maxidlla chyba robił 6x gainclone).

Przy okazji tego zastanawia mnie ukłąd zabezpieczen. Zawsze stosowałem tponizszy reaguje od +/- 0,6V napiecia stalego i nie wiem czy laczyc masy tych zabezpieczen (zrobic jedna pcb z 6 zabezpieczeniami), czy zrobic osobno przy kazdje z koncowke mocy i podlaczyc lokalnie do masy.

11179974001363022096.png

Choc akurat ta kwestia wykracza juz chyba poza ramy tematu i bede musial to jakos sam rozwiazac.

Ja bym wszystkie masy polaczyl w jednym punkcie, nie laczyl bym lokalnie, tak zeby wszystkie komponenty w wzmacniaczu mialy to samo odniesienie.

tomq88

Narazie wstepny projekt plytki z irfp, zrodlami pradowymi i irf w kompensacji. Zrobie plytke polutuje i dopracuje szczegoly.

Jeszcze jedna sprawa jak by sie ktos mogl wypowiedziec w sprawie rozdzielenia mas - pradowej i sygnalowej rezystorem np 10R to bylo by fajnie.

Mnie raz pomoglo rozdzielenie mas rezystorem - mianowice mialem taki problem, ze wznacniacz bez podlaczonego sygnalu generowal cichy brum w glosniku, po rozdzieleniu mas problem sie wyeliminowal, nie wiem jednak czy taka praktyka jest dobra.

W przypadku omawianego wzmacniacza na irfp zaden problem z brumem nie wystepuje.

Swoja droga zastanawiam sie nad ta kompensacja na bd139 - w przy delta T =40C spada o 30%, nie jest zle ale z 2-giej jednak strony przy bardzo wysokiej temperaturze wzmacniacz sam bedzie sie zabezpieczal przed przegrzaniem. W DIY wzmacniaczach przewaznie wiekszosc komponentow, w tym i radiatory konstruktor daje przynajmniej 50% nadmiarowe wiec uwazam ze taka dosc mocna ujemna kompensacja szkody nie wyrzadza zadnej (a nawet daja jako takie zabezpieczenie termiczne).

W tym tygodniu przetestuje jak sie sprawa bedzie miala z mosfetem w kompensacji.

Poki co wstepny prototyp pcb.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zapomnialem zaznaczyc sposob mocowania tranzystorow.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tym rozdizelaniem mas to jest różnie - jendi piszą, żeby łączyć bezpośrednio na płytce, inni, że dopiero w zasilaczu, jeszcze inni, zę rezytsorem 10 ohm, a jeszcze inni, że rezystorem i równoległym kondensatorem.

Zbig - jak jak projektowałe swojego mosfeta to zostawił miejsce na ten 10 ohmowy rezystor.

Mosfet w kompensacji bylby elegantszy:) Ale co do kompensacji - zwykle znieksztalcenia skrosne znika przy ok 50mA lub mniej, wiec jesli ustawimy >100mA to nawet jak spadnie to nie powinny się pojawic.

tomq88

Ja tez nie wiem jak to z ta masa ma byc, podlacze wzmak wlacze fft w spectralab i zobacze co sie bedzie dzialo. Na wlasnej skorze przekonalem sie ze rozdzielenie mas zlikwidowalo mi calkowicie problem z cichym brumem (przy nie podlaczonym wejsciu), jak mialem podlaczony potenciometr lub wzmacniacz byl polaczony z karta dzwiekowa - grobowa cisza.

Uwidzi sie.

Praca "wrze".

Ponizej vssa z lateralami, bez zrodel pradowych (pierwsza wersja), tylko i wylacznie 6 tranzystorow zlepionych do kupy z zasilaczem na pokladzie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Praca "wrze".

Ponizej vssa z lateralami, bez zrodel pradowych (pierwsza wersja), tylko i wylacznie 6 tranzystorow zlepionych do kupy z zasilaczem na pokladzie.

A masz dla porównania wersje z mosfetami? Bo jeszcze żadnych elementów nie zamówiłem, a może warto dołożyć do laterali?

Po dodaniu źródeł powinno byc chyba jeszcze lepiej?

A masz dla porównania wersje z mosfetami? Bo jeszcze żadnych elementów nie zamówiłem, a może warto dołożyć do laterali?

Po dodaniu źródeł powinno byc chyba jeszcze lepiej?

Dzisiaj do kompensacji dalem irf840 (taki tylko mam narazie, przeznaczenie ma do przetornicy audio). Troche chory jestem, mam nadzieje ze jutro uda mi sie cos pomierzyc.

Teraz się pogubiłem ;)

Pisząc:

Miałeś na myśli swoje vssa? Masz obie wersje - z lateralami i z irfp? Jeśli tak, to skladac wersje z diyaudio.com, czy poczekać na Twój projekt na irfp? Jeśli ta druga opcja to na Twoim pcb widze konfilkt między OUTem, a tranzystorem kompensacji temperaturowej - irf będzie zasłaniał wyjscie out. Nawet jeśli tranzystory będą mocowane od dołu płytki, to chyba i tak będzie z tym problem.

Nie wiem też czy nie lepiej te duze kondensatory polaczyc poprzez placek masy, a nie pojedyncze sciezki. Czesciej na pcb widze wlasnie wylana mase i do niej wpiete kondensatory (jak w oryginalnej plytce vssa). Jesli na tej krótkiej sciezce miedzy kondensatorem, a masa zaindukowałoby sie jakies napiecie, albo nastapily spadek napiecia przewodzenia, to moze brumic. Dodatkowo, jesli te duze kondnestaory obrócic o 90' w prawo, to skrócą się sciezki biegnace do R6/R7. Jeszcze co do masy - w oryginalnym projekcie vssa "wypustek" masy ekranuje wejscie sygnalu od sciezki zasilajacej stopein wejsiowy (widac to pod napisem "C8").

Przy okazji - te male 2,2mF sa na nizsze napiecie?

Z checia bym juz coś wytrawił ;)

Tak mam obydwie wersje.

Nawet kilka wiecej :P

Zaraz zamieszcze.

Teraz się pogubiłem ;)

Pisząc:

Miałeś na myśli swoje vssa? Masz obie wersje - z lateralami i z irfp? Jeśli tak, to skladac wersje z diyaudio.com, czy poczekać na Twój projekt na irfp? Jeśli ta druga opcja to na Twoim pcb widze konfilkt między OUTem, a tranzystorem kompensacji temperaturowej - irf będzie zasłaniał wyjscie out. Nawet jeśli tranzystory będą mocowane od dołu płytki, to chyba i tak będzie z tym problem.

Nie wiem też czy nie lepiej te duze kondensatory polaczyc poprzez placek masy, a nie pojedyncze sciezki. Czesciej na pcb widze wlasnie wylana mase i do niej wpiete kondensatory (jak w oryginalnej plytce vssa). Jesli na tej krótkiej sciezce miedzy kondensatorem, a masa zaindukowałoby sie jakies napiecie, albo nastapily spadek napiecia przewodzenia, to moze brumic. Dodatkowo, jesli te duze kondnestaory obrócic o 90' w prawo, to skrócą się sciezki biegnace do R6/R7. Jeszcze co do masy - w oryginalnym projekcie vssa "wypustek" masy ekranuje wejscie sygnalu od sciezki zasilajacej stopein wejsiowy (widac to pod napisem "C8").

Przy okazji - te male 2,2mF sa na nizsze napiecie?

Z checia bym juz coś wytrawił ;)

Z tym wylewaniem masy to wlasnie mialem problem z szumem i brumieniem wiec z niego zrezygnowalem (wlasnie ta plytka z tym wypustkiem). Z OUTem nie bedzie problemu jest duzo miejsca, mam juz tak kilka plytek wykonanych. Plytke projektuje tak zeby sie zmiescila na powierzchni bocznej radiatora (tak zeby zajmowala jak najmniej miejsca). Plytki z postu 26 sa moje i dzialaja jak trzeba wiec smialo mozna skladac. 2,2mF - tam jest tylko 0,85V wiec do 10V bedzie ok. Na irfp narazie mam prototyp na przerobionej pcb z laterali jeszcze nad nim pracuje.

Napisz ktora konkretnie wersja cie interesuje to zamieszcze.

Swoja droga kazda z nich wymaga nieco dopracowania. W ''praniu'' wyszlo pare rzeczy. Jak poczekasz to moze uda mi sie dorobic plytke do laterali z zrodlami pradowymi.

Ukryta Zawartość

post-8025-0-70932200-1370377699_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Plytki z postu 26 sa moje i dzialaja jak trzeba wiec smialo mozna skladac.

Napisz ktora konkretnie wersja cie interesuje to zamieszcze.Swoja droga kazda z nich wymaga nieco dopracowania. W ''praniu'' wyszlo pare rzeczy. Jak poczekasz to moze uda mi sie dorobic plytke do laterali z zrodlami pradowymi.

Cały czas się zastanawiam, czy składać na lateralnych czy na mosfetach. Nie spieszy mi się, wiec mógłbym poczekac na dopracowanie mosfetów, ale z drugeij strony jesli wzmacniacz na lateralnych ma lepsze parametry, to wole zaplacic troche wiecej i zlozyc lateralne wraz ze zrodalmi pradowymi (zeby bylo "full wypas").

Co wiec doradzisz?

Jesli tylko jest taka potrzeba to moglbym w czyms pomóc, żeby moja postawa nie nie wygaldała jak typowe sępienie ;)

Przy okazji - nie ma tu kondensatora w sprzężeniu zwrotnym? Z tego co wiem, to tu jest cfb realizowane za pomoca 2,2Kohm i 100R - wiec te 2,2mF jest w sprzężeniu? Na wejsiu sa po prostu dwa wzmacniacze ze wspolnym emiterem (oparte o bc550/560)?

Jak ci sie nie spieszy to na wersje z lateralami i zrodlami pradowymi trzeba bedzie troszke poczekac, najpierw chce skonczyc wersje na irfp.

Ja sam sie chce przekonac i odpowiedziec sobie na pytanie czy bede w stanie docenic laterale. Jak chcesz wersje full wypas to zrodla pradowe trzeba bylo by na j-fetach zrobic, jednakze pojawia sie juz bariera max40V (jest i na to rada - dac szeregowe rezystor jeszcze jeden rezystor). Dla porownania zerkni ile kosztuje 2sk170 vs bc546.

Wersja z irfp ma byc z latwo dostepnych i niedrogich elementow, tak zeby kazdy mogl sobie ja zlutowac zamiast jakiegos g...wnoclona.

W zalaczniku troche lektury.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak to miewaja starzy gorale, pomiar z rana jak smietana.

Ponizej jeszcze nieukonczona wersja na irfp240/9140.

tomq

Jak chcesz cos wytrawic, to zamow sobie czesci na 1 moze 2 kanaly z irfp, jakies tanie kondensatory itp , kosztowac cie to bedzie 30-50pln max. Mysle ze to nie jest duzy koszt. Jak bedzie sie podobac to wtedy moze sie zdecydujesz na wersje full wypas z j-fetami i lateralami, super kondensatorami, szybkimi diodami, srebrna cyna, zlotymi kablami, super high-end rezystorami :P hehhe

Maly update 3kHz i 5kHz.

Sprawdzilem bias, wzmak zimny okolo 15C 100mA, wzmak cieply okolo 78C bias 91mA.

Ukryta Zawartość

post-8025-0-47698500-1370417148_thumb.png

post-8025-0-28506600-1370419110_thumb.png

post-8025-0-64604000-1370419398_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cześć

to może się dołączę...

czekam na zamówione płytki do vssa od Lazy Cat

jestem bardzo ciekawy końcowego efektu, bo to przecież bardzo prosty układ.

bardzo mnie zainteresowały powyższe eksperymenty, czy faktycznie jakość dźwięku wersji z IRFami jest taka powalająca?

tutaj jest również test różnych ccs a tu większy wybór

Ukryta Zawartość

post-5609-0-87599000-1370442638_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

padamiecki

Moim zdaniem jakosc w wersji irfp jest wrecz swietna, bardzo dobra dynamika i duzo duzo detali, blachy swietne.

Ja sam sie chce przekonac i odpowiedziec sobie na pytanie czy bede w stanie docenic laterale. Jak chcesz wersje full wypas to zrodla pradowe trzeba bylo by na j-fetach zrobic, jednakze pojawia sie juz bariera max40V (jest i na to rada - dac szeregowe rezystor jeszcze jeden rezystor). Dla porownania zerkni ile kosztuje 2sk170 vs bc546

W zalaczniku troche lektury.

Jesli juz to dawałbym bc550/560 - niskoszumowe, choć nie wiem, czy akurat w tej aplikacji ma to znaczenie (moze z załączonego pdfu się dowiem, zawsze warto się dokształcać;) ) Te mosfety kosztują 2/szt, więc są jakieś 10x droższe ;)

Wersja z irfp ma byc z latwo dostepnych i niedrogich elementow, tak zeby kazdy mogl sobie ja zlutowac zamiast jakiegos g...wnoclona.

Szczytne założenie :) Druga dobra rzecz - popularne elementy idzie zwykle zamówić w jednym sklepie, a mało rzeczy jest tak upierdliwych jak kupowanie przez internet po trochu to tu to tam.

Jak chcesz cos wytrawic, to zamow sobie czesci na 1 moze 2 kanaly z irfp, jakies tanie kondensatory itp , kosztowac cie to bedzie 30-50pln max. Mysle ze to nie jest duzy koszt. Jak bedzie sie podobac to wtedy moze sie zdecydujesz na wersje full wypas z j-fetami i lateralami, super kondensatorami, szybkimi diodami, srebrna cyna, zlotymi kablami, super high-end rezystorami :P hehhe

To raczej nie dla mnie:) Wolę zamówić od razu elementy na 6 końcówek, bo po prostu wyjdzie taniej, a niektóre rzeczy sprzedają tylko w opakowaniach zbiorczych. Co do wersji "full wypas", to mnie bardziej kręcą te kreseczki i procenty na zamieszczonych przez Ciebie screenach niż świadomosc posiadania markowego kondensatora we wzmacniaczu. Więc zamówię porządne elementy, ale nie jakieś hi-endowe, bo z audiofilizmu bardzo szybko (i dawno temu) się wyleczyłem;)

Więc jeśli byś mógł to zamieść prasowankę do wersji Fet-hex, chyba, że jeszcze będziesz coś na niej zmieniał.

Sprawdzilem bias, wzmak zimny okolo 15C 100mA, wzmak cieply okolo 78C bias 91mA.

Niecałe 10% różnicy biasu, można było się spodziewać:)

Maly update 3kHz i 5kHz.

Wspomniany gainclone (lm3886) ma podobne zniekształcenia przy 1 khz, ale powyżej już rosną niemal 10-krotnie. W VSSA na Mosfetach wręcz przeciwnie - nawet nieco się obniżją. Następnym razem mógłbyś pokazac (jesli masz taką możliwość) też np 100 lub 300 hz, można by sobie mniej więcej wyobrazić charakterystykę zniekształceń.

W zrodlach pradowych moznad dac smialo bc550/560, nie trzeba bedzie innych malych tranzystorow zamawiac, odnosnie tej niskoszumnosci to zerknij gdzie tam szum jest na tym wykresie ho ho ho daleko takze co sie da to i tak styknie. BC550/560 powinny miec tez wieksze wzmocnienie (kupowalem w tme to mialy okolo 600).

Tak pozatym to wzmacniacz powyzej nie ma nawet 1 parowanego elementu, wszystko lutowalem jak lecialo, przy montarzu nalezalo by sobie dobrze poparowac male tranzystory i rezystory w krytycznych punktach (to dosc wazne). Pare wejsciowa skleic kropelka lub zacisnac zwinientym paskiem blachy (najlepiej aluminiowej). Ja czasami tne kawaleczek cienkiej rurki aluminiowej, nacinam ja i zaciskam na parce tranzystorkow.

Poki co pcb sie trawi, jutro moze polutuje i sprawdze, jak bedzie dzialac to zamieszcze pdf (moze jeszcze ktos cos zauwazy co mozna bedzie poprawic)

Ps te kondensatory obrocilem o 90deg i dalem troche wieksze sciezki.

Z tym wylewaniem masy to moze i dobry pomysl ale taki ekran powinno sie jakos odseparowac od masy glownej (rezystor lub dwie diody).

Plytka juz polutowana, wzmaczek juz gra sobie kilka godzinek. Musze przemyslec sprawe z odprowadzeniem ciepla z tr sterujacych, przy obciazeniu na oko 50%, ta mala blaszka nagrzewa sie do 46C, wiec albo zwieksze powierzchnie radiatora (moze tez uklad plytki - zrobie wiecej miejsca) albo przesune delikatnie punkt pracy tr sterujacych, jeszcze to dokladnie sprawdze.

Rezystora separujacego mase sygnalowa chyba nie potrzeba - dalem zwore - wzmacniacz po odlaczeniu sygnalu (bez potenciometru) jest cichy jak grob.

Ukryta Zawartość

post-8025-0-52612300-1370518129_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jeśli jest cicho bez żadnego kombinowania z rezystorami to super:) Całość wyglada naprawde zgrabnie.

(moze tez uklad plytki - zrobie wiecej miejsca)

A nie myślałeś też o zrobieniu wersji z pionowo umieszczonymi tranzystorami mocy? Wtedy na jeden radiator (15-20cm) weszłyby 3 płytki, a tak tylko dwie ;) Choć może dla wiekszosci to nie zrobi roznicy. Moge jeszce przemyslec dolozenie do radiatora kątownika i dopiero do niego przykrecilbym tranzystory mocy, ale na to znowu potrzeba wiecej miejsca w druga strone.

Jesli plytka mialaby byc przykrecona bezposrednio do boku radiatora to mozne na pcb oznaczyc miejsce na srubke gdzies obok wejscia sygnalu (na samych mosfetach sie chyba nie utrzyma;))

albo przesune delikatnie punkt pracy tr sterujacych, jeszcze to dokladnie sprawdze.

Ale to chyba od nowa musiałbyś robić pomiary? Poniżej 50 stopni, jak jest stabilna temperatura (juz nie wzrasta), to jest to akceptowalne.

BTW, powoli wybieram elementy (wszystkie tranzystory na 6 koncowek wyszli mi ok 70 zł, wiec nie jest zle) i zastanawiam sie czy te 2,2mF dac LOW ESR?

Taka wersja powinna byc ok, rozwiazany problem z cieplem i z mocownaiem plytki. Pod bezpiecznikami jest miejsce na otworek do przykrecenia tr sterujacych. Rezystorow zrodlowych nie dalem. Jak trzeba bedzie to zamieszcze wersje z rezystorami zrodlowymi (ja mialem zeby mi sie latwiej pracowalo). Mysle ze smialo bedzie mozna podniesc napiecie zasilania, irfp to dosc mocne tranzystory.

Te 2,2mF mozesz dac low esr, sa tanie jak barszcz np do plyt glownych.

Ps jak nie chcesz dawac potenciometru do offsetu to kup rezystory 5% i sobie doparujesz tak zebys mial 0mV (u mnie plywa chyba dlatego bo zadnego elementu nie parowalem).

Radiator 15x20cm - hmm - troche wielki ten wzmacniacz bedzie. Zastanow sie nad 20x7,5cm moze, wzmak bedzie ladnie wygladal (nie bedzie tak wysoki, mozna bedzie radiatory wykorzystac jako sciany boczne wzmacniacza.

Niestety jestem chory i nie mam dostepu do drukarki przez pare dni.

Wydrukuj jak mozesz kartke w 1:1 i zerknij jakie wymiary ma plytka - dzieki.

Ps

Filtr wejsciowy dalem 4,7uF 2,2kR, poniewaz 4,7uF jest latwo dostepny z wimy mks2, za cholere nie moge znalesc dostawcy 6,8 albo 10uF na 16V z mks2, maja 7,2x7,2mm.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Jako że kibicuje projektowi, to pozwólcie że parę swoich uwag wtrącę

Oczywiście albo je wykorzystacie albo pominiecie, to Wasza sprawa.

Pominąłbym bezpieczniki na PCB.

Co będzie jak któryś z nich się przepali ? - 1/2 Uaa na głośniku się pojawi.

Chyba że przewidziany jest kontroler DC na wyjściu każdej z końcówek.

Zamiast tych bezpieczników dałbym kondensatory 470uF-1000uF aby zminimalizować wpływ kabli zasilających, ich długości i przekroju - ludzie różne kabelki dają a później się dziwią że coś jest nie halo z brzmieniem.

Taka zmiana powinna również poprawić przebiegi na oscyloskopie.

Wydaje mi się że;

C11 nie jest jakąś wartością zawyżoną i nie ma co wstawiać większego.

Dobrze że w ogóle jest, bo oddziela składową stałą i zabezpiecza wzmak przed przenoszeniem DC.

Ja przy 1uF miałem bas jak trzeba, i co ważne, nie pogrubiał reszt pasma był artykułowany tylko wtedy kiedy występował na nagraniu.

To również wpływa na resztę pasma bo nie dość że nie jest naznaczone ciągłą obecnością fundamentu basowego, to jest bardziej zwiewne i czytelniejsze, ale u mnie jest ciut inna topologia układu i obecność w Waszej konstrukcji pojemności 4,7uF a nawet większej potrafię zrozumieć.

R17 będzie przycinał górę i dlatego można by było go zmniejszyć, zważywszy na to że R16 jest aż o wartości 10k - dałbym typowe 47K, bo nie ma co męczyć źródła.

W sprzężeniu zwrotnym, przy R14 i R15 przewidziałbym dodatkowe pady pod kondensatory z zakresu 10p-47p, aby je wlutować równolegle z tymi rezystorami.

Rozumiem, czytając Wasze wpisy, że to będzie 6-cio kanałowa końcówka mocy ?

Pozdrawiam, sb

Dziekuje za uwagi.

Ja spalilem jeden bezpiecznik, mialem 0V na wyjsciu (sprawdze jeszcze raz jak odchoruje). Rezystor wejsciowy faktycznie mozna dac 1k ale kondensator wejsciowy pasowalo by zwiekszyc (4,7uf i 2,2kR daje okolo low pass okolo 19Hz). W sprzezeniu zwrotnym faktycznie dobrze bylo by dac male kondensatorki zeby go troche przyciac od gory (chociazby tak dla zasady).

Kolega tomq buduje 6cio kanalowca.

Zrobie nastepna plytke po wekendzie to bede jeszcze eksperymentowal.

Mysle ze smialo bedzie mozna podniesc napiecie zasilania, irfp to dosc mocne tranzystory.

Ale bc 550/60 już nie ;)

Radiator 15x20cm - hmm - troche wielki ten wzmacniacz bedzie. Zastanow sie nad 20x7,5cm moze, wzmak bedzie ladnie wygladal (nie bedzie tak wysoki, mozna bedzie radiatory wykorzystac jako sciany boczne wzmacniacza.

To było 15-20 cm, że mniej więcej takiej długości. Dokłądniej to mam dwa radiatory z Diory ws442, one mają wymiary 16,5cm x 7,5cm x 3,5cm. Więc w układzie "klasycznym" (plytka prostopadle do radiatora) weszłyby mi 3 płytki, a tak tylko dwie. Choć z drugiej strony radiator z plytka zamieszczona do boku obudowy bedzie zajmował mniej miejsca niz z płytka prostopadło, wiec moze do obudowy wejda mi 3 radiatory, a nie dwa. Jeszscze to przemysle, wiec nie zameczam juz tym.

Wydrukuj jak mozesz kartke w 1:1 i zerknij jakie wymiary ma plytka - dzieki.

Zaraz sprawdzę :0

Filtr wejsciowy dalem 4,7uF 2,2kR,

Teoretyczna czestotliwość graniczna takiego filtru to 15 hz (-3dB), wiec spokojnie wystarczy. Nie wiem czy ktoś by usłyszał różnice gdyby to było 3,3uF (21 hz, - 3dB)

Pominąłbym bezpieczniki na PCB.

Co będzie jak któryś z nich się przepali ? - 1/2 Uaa na głośniku się pojawi.

Też o tym wspominałem. Pisał o tym Irek i jony (np tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) ). W praktyce nie sprawdzałem.

Zamiast tych bezpieczników dałbym kondensatory 470uF-1000uF aby zminimalizować wpływ kabli zasilających, ich długości i przekroju - ludzie różne kabelki dają a później się dziwią że coś jest nie halo z brzmieniem.

Taka zmiana powinna również poprawić przebiegi na oscyloskopie.

Wg mnie dobry pomysł, ale płytka już by nie był taka a mała.

Ja przy 1uF miałem bas jak trzeba, i co ważne, nie pogrubiał reszt pasma był artykułowany tylko wtedy kiedy występował na nagraniu.

To również wpływa na resztę pasma bo nie dość że nie jest naznaczone ciągłą obecnością fundamentu basowego, to jest bardziej zwiewne i czytelniejsze, ale u mnie jest ciut inna topologia układu i obecność w Waszej konstrukcji pojemności 4,7uF a nawet większej potrafię zrozumieć.

4,7uf i 2,2kR daje okolo low pass okolo 19Hz).

A nie razem z R10? Kondensator szeregowo, a rezystor równogle (mi wychodzi 21hz dla 4,7uf i 10kohm).

R17 będzie przycinał górę i dlatego można by było go zmniejszyć,

Tak, ten rezystor razme z kondensatorem C2 przycina góre, ale na 72.3431[Hz].

zważywszy na to że R16 jest aż o wartości 10k - dałbym typowe 47K, bo nie ma co męczyć źródła.

Ale wejście o duzej impedancji jest bardziej czułe na zakłócenia.

W sprzężeniu zwrotnym, przy R14 i R15 przewidziałbym dodatkowe pady pod kondensatory z zakresu 10p-47p, aby je wlutować równolegle z tymi rezystorami.

W sprzezeniu zwrotnym faktycznie dobrze bylo by dac male kondensatorki zeby go troche przyciac od gory (chociazby tak dla zasady).

Nie wolno tak robić we wzmacniaczach ze sprzężeniem prądowym (pisał o tym Raven1985, ale nie pamietam gdzie - jak się bardzo uprzecie to może znajdę w którym temacie to było, albo napiszę do niego na priv).

Jednak nie wydrukuje dziś, jak na złosć skończył się tusz. W poniedziałek mogę to sprawdzić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.