Skocz do zawartości
IGNORED

Radio w Polsce - cyfryzacja

s.z

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko się zgadza, to mój strumień postawiłem go sobie do celów własnych bo w pracy nie odbiera mi Trójka na FM

A czy możesz postawić taki strumień dla Dwójki?

Myślę, że nie tylko ja byłbym Ci wdzięczny.

Wszystko się zgadza, to mój strumień postawiłem go sobie do celów własnych bo w pracy nie odbiera mi Trójka na FM.

Jesteś wielki!

Dzięki!

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

A czy możesz postawić taki strumień dla Dwójki?

Myślę, że nie tylko ja byłbym Ci wdzięczny.

Warunki sprzętowe mam, gorzej z antenowymi. Aktualnie wisi yagi w pol pionowej, Dwójka z tego samego RCN nadaje w poziomie ze sporo mniejszą mocą, a aktualnie nie mam miejsca na maszcie aby dowiesić kolejną antenę. Aktualnie sygnał nie jest zadowalający i nie nadaję się na strumień.

Jesteś wielki!

Dzięki!

Nie wiem czy wiecie ale jest też archiwum, już prawie rok w tył.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

posiadam denona dnp-720ae, .ogg nie odtwarza, add preset nie ma, ale... ma wbudowany tuner fm :)

Czy ktoś ma namiary na oryginalny strumień Dwójki i Trójki wysyłany ze studia do nadajników FM?

a skąd pewność że idzie przez neta a nie np po swiatlowodzie emitela albo przez sat?

może petycja do władz radia o oficjalny strumień co najmniej 192 kbps? :)

będą mieli kasę z nowego abonamentu, opłacą te zaiksy itp.

posiadam denona dnp-720ae, .ogg nie odtwarza, add preset nie ma, ale... ma wbudowany tuner fm :)

Możesz odtworzyć ten strumień Trójki na smartfonie lub tablecie i przesłać przez bluetooth. Jakość i tak będzie lepsza niż strumień 96 kbps odbierany bezpośrednio na Denonie.

a skąd pewność że idzie przez neta a nie np po swiatlowodzie emitela albo przez sat?

Pewności nie ma, jest tylko nadzieja.

takie dosyły komercyjne z tego co wiem to albo via światłowód albo via sat, chyba nikt tego przez internet nie robi.

ciekawy pomysł z tym bluetooth ale za dużo cyrku, już wolę lekko zaszumioną Trójkę na ukf.

Poza tym Denony nie mają bluetooth, miał go Marantz NA6005 którego szybko się pozbyłem ;)

Można dokupić adapter bluetooth, są też z obsługą aptx.

Jest też możliwość przesyłu po wi-fi, ale nie zawsze działa. Na smartfonie z androidem instalujesz aplikację Neutron. Odbiera strumień ogg i posiada funkcję przekierowania strumienia na zewnętrzny odtwarzacz sieciowy. U mnie Neutron widzi w sieci SM6 i TV, ale przesyła pliki tylko do TV. Nie wiem, czy to wina sprzętu czy Neutrona?

Neutron ma funkcję transkodowania przesyłanych plików w czasie rzeczywistym. Jeśli chcę przesłać strumień Trójki (.ogg) do TV, to ustawiam transkodowanie na format mp3. Mój TV przyjmuje tylko taki format.

Polecam, ja kupiłem i nie żałuję. Możliwości ustawień ogromne, ale jest polskie menu. Do tego odtwarzanie strumieniowe, rozbudowany korektor graficzny i parametryczny, analizator widma. Spróbuj trial i zobaczysz, czy spełni Twoje wymagania.

Ukryta Zawartość

Odwalasz kawał porządnej roboty. Brawo!

Miejsce na HDD Ci się konczy ;)

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Odwalasz kawał porządnej roboty. Brawo!

Miejsce na HDD Ci się konczy ;)

Samo się robi, skrypt zrobiony prawie rok temu. Miejsce też nie problem, automatycznie usuwa najstarsze pliki.

Większy problem to pewnie jakieś prawne paragrafy i się ktoś przyczepi, wtedy odłączę ten serwer od internetu.

Trójka nadaje w trochę lepszej jakości.

Strumień (32 bit, 224 kbit/s, Vorbis) jest dostępny pod adresem:

Ukryta Zawartość

Ograniczenie pasma do 15 kHz wynika ze względów technicznych, ponieważ na 19 kHz jest przesyłany sygnał pilota stereo.

Widać go w tym strumieniu na analizatorze widma, np. w odtwarzaczu Neutron.

Pilot stereo w tym strumieniu nie jest odfiltrowany - analizator widma pokazuje słupek 19kHz na poziomie około -43dB.

Ukryta Zawartość

Pilot stereo w tym strumieniu nie jest odfiltrowany - analizator widma pokazuje słupek 19kHz na poziomie około -43dB.

Wszystko się zgadza to pilot, dalej wyciągam sobie z tunera sygnał MPX w celu zdekodowania RDSu i przesłania go sobie do serwera przez rs232.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.