Skocz do zawartości
IGNORED

Moje odczucia audio

Piniu2906

Rekomendowane odpowiedzi

Od niespelna 2 lat jestem w posiadaniu Yamahy hs80m... spotkalem sie z opiniami ze Yamaha to szrot ale tez z takimi gdzie ludzie byli wniebowzieci(Amazon)... na samym poczatku mojej przygody z audio zachecony pozytywnymi recenzjami kupilem za 300zl sony ssb1000... no cóz za 300 zl nie mozna miec chociaz przyzwoitego sprzetu, musialem sam sie o tym przekonac unausznie... Zupelnie nie ufam porównywalka cen gdzie ludzie pisza po prostu bzdury. Prawda jest taka ze nikt nie sluchal wszystkich kolumn swiata i czesto odczucia audio sa zwykle mylne. Inna sprawa to fakt ze cos moze brzmiec cudownie przy pierwszym kontakcie ze sprzetem, gdzie juz po paru dniach zauwazamy uchybienia na róznym zakresie generowanego dzwieku... mimo ze mój sprzet jest warty zaledwie 4k uwazam sie za audiofila. Sam nie wiem co bym zrobil bez muzyki, jestem poprostu zauroczony tym ile przyzwoite audio daje frajdy... tym chcialem sie podzielic na forum :)

https://www.audiostereo.pl/topic/103714-moje-odczucia-audio/
Gość

(Konto usunięte)

I tak trzymać! :)

Najważniejsze w tym wszystkim jest właśnie to, by być przede wszystkim melomanem i z tym połączyć pasję audio...

By nie stać się audiofilem w negatywnym, wręcz groteskowym, sensie, kiedy nie słucha się już muzyki, a tylko sprzętu - kiedy sprzęt staje się nie narzędziem, a celem samym w sobie...

Inna sprawa to fakt ze cos moze brzmiec cudownie przy pierwszym kontakcie ze sprzetem, gdzie juz po paru dniach zauwazamy uchybienia na róznym zakresie generowanego dzwieku...

Można tą (niezależną-jak się wydaje) wypowiedź rozumieć w ten sposób,że metodą ślepych testów,abx czy innych podobnych....dobrego brzmienia nie znajdziemy.A wspomnianymi metodami,możemy jedynie sobie "udowodnić",że wszystko brzmi....tak samo "cudownie".

Sam nie wiem co bym zrobil bez muzyki, jestem poprostu zauroczony tym ile przyzwoite audio daje frajdy... tym chcialem sie podzielic na forum :)

Piniu,tak,daje frajdę,bo głównym składnikiem tego hobby jest obcowanie z muzyką.

Jak z wypowiedziami @eMeReKo często mi nie po drodze to jego powyższa jest bardzo celna.

l'enfant sauvage

Zawsze zadaje to samo pytanie nawiedzonym : dlaczego nie masz /nie kupiles/ sprzetu najlepszego na swiecie ? Dlatego ,ze Cie nie stac ...?

i udzielam odpowiedzi : Nie ... dlatego ,ze takowy nie istnieje . Tak trzymajcie Piniu i inni .

Od niespelna 2 lat jestem w posiadaniu Yamahy hs80m... spotkalem sie z opiniami ze Yamaha to szrot ale tez z takimi gdzie ludzie byli wniebowzieci(Amazon)... na samym poczatku mojej przygody z audio zachecony pozytywnymi recenzjami kupilem za 300zl sony ssb1000... no cóz za 300 zl nie mozna miec chociaz przyzwoitego sprzetu, musialem sam sie o tym przekonac unausznie... Zupelnie nie ufam porównywalka cen gdzie ludzie pisza po prostu bzdury. Prawda jest taka ze ...

Czytając opinie internetowych mitomanów gawędziarzy zawsze trzeba brać grubą poprawkę na to, że:

Po pierwsze jak ktoś kupuje sprzęt za trzy setki, to najprawdopodobniej właśnie się przesiada z jakiejś miniwieży Tompsonic

albo innego badziewia typu 35-letnia Unitra i dla niego wszystko inne będzie grało cudownie, obojętnie co by to nie było.

Po drugie 90% opinii w internecie dotyczących tego typu sprzętów, to lansowanie na ósmy cud świata bezwartościowych rupieci

zwożonych z niemieckich wystawek i opychanie ich naiwnym leszczom wierzącym jeszcze w bajki o cudownych odkryciach.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Audiofile to ludzie chorzy w swoim hobby, ale finalnie osiągajacy efekty w brzmieniu znacznie lepsze niż Ci, którzy nie baczą na drobne nieścisłości. Przykład trywialny - pospolity audiofil ustawi z miarką i poziomicą swój zestaw idealnie równo i symetrycznie w pokoju. Bardziej wprawiony zacznie w obrębie 1-2cm kręcić jedna z kolumn uzyskujac bardziej dokładny obraz stereo (ma bowiem na względzie, że jego pokój nie jest idealny i trzeba złapać najlepszy rezultat w miejscu odsłuchowym). Ustawienie kolumn potrafi zająć dużo czasu, ale z dużą szansą na ustabilizowanie źródeł, planów, sybilantów, wybrzmień, zachowania satysfakcjonujacej barwy... Tak, nawet tani sprzęt za 3-4k zł powinien juz dawać efekty, które można zbiegiem czasu i śródków pieniężnych pogłębiać.

.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.