Skocz do zawartości
IGNORED

4 way

arczi87

Rekomendowane odpowiedzi

Natomiast gadanie że 22cm jest potrzebny jako "łącznik" między 18cm a 26cm, to już jest zupełny nonsens. Ludzie łączą głośniki znacznie bardziej różniące się wielkością i jest dobrze. Nawet w omawianej konstrukcji ok. 3cm (w sensie Sd) tweeter łączy się z 18cm midwooferem i nikt nie krzyczy o jeszcze ze 2 łączniki żeby gradacja była jak w systemie basowym

Nie jest potrzebny ani konieczny ale może pomóc w integracji z midwooferem szczególnie ze duży głośnik jest blisko podłogi i jest duży gain od podłogi

skoro na mniejszy głośnik idzie szersze pasmo, a zwłaszcza mocowo wymagający zakres 100 - 200Hz, wypadałoby żeby nie ustępował on wooferowi możliwościami rozproszenia mocy.

Mocy ciągłej jest różnica 10 W

Mozna by sie tak bawic do rana w taka wyliczankę ale nic konstruktywnego z tego nie wyniknie . Ja nie chce i nie próbuje podważać twojego doświadczenia i wiedzy . Jednak musze napisać ze denerwuje mnie na tym forum jechanie po projektach Troelsa, bo gosc klepie kolumny od 20 lat i znany jest na calym swiecie raczej nie z tego ze robi lipę .Piszesz o stosunku cena/ jakość , nonsens . za wypasiona kolumnę na b. dobrych przetwornikach trzeba zapłacić frakcje tego co w salonie audio . W razie niepowodzenia można rozwiercić dziurę dać drugi duży woofer i poprawić zwrotnice . Fakt Troels stroi kolumny inaczej , Pewnie z uzyciem tych glosnikow dalo by się zejść nizej z basem i mieć bardziej detaliczna gore , tu porostu gra muzyka , przekaz jest spójny nie męczący .

https://www.audiostereo.pl/topic/103777-4-way/page/3/#findComment-3147848

Nie jest potrzebny ani konieczny ale może pomóc w integracji z midwooferem szczególnie ze duży głośnik jest blisko podłogi i jest duży gain od podłogi

Jakoś dobrego pomiaru czy symulacji potwierdzających zgranie fazowe woofera z mid-wooferem brak. Więc pozwalam sobie mieć uzasadnione wątpliwości odnośnie tej integracji.

Jednak musze napisać ze denerwuje mnie na tym forum jechanie po projektach Troelsa, bo gosc klepie kolumny od 20 lat i znany jest na calym swiecie raczej nie z tego ze robi lipę .

Nie ujmując nic zaangażowaniu Troelsa i jego zasługom w szerzeniu wiedzy czy publikowaniu pomiarów różnych przetworników, jest tajemnicą poliszynela, że stroi on swoje kolumny dość specyficznie, w sposób nie każdemu odpowiadający. Vide np. wiele konstrukcji dwudrożnych praktycznie bez kompensacji baffle step.

Piszesz o stosunku cena/ jakość , nonsens . za wypasiona kolumnę na b. dobrych przetwornikach trzeba zapłacić frakcje tego co w salonie audio . W razie niepowodzenia można rozwiercić dziurę dać drugi duży woofer i poprawić zwrotnice .

Jestem zdania że te środki można było spożytkować lepiej, a nawet zrobić lepszą kolumnę bez W22NY - po prostu klasyczne 3 drogi na W26FX002 i W18NX. Rozwiercenie tej obudowy - można, chociaż to oznaczałoby jednak projektowanie kolumny 3-way praktycznie od zera.

https://www.audiostereo.pl/topic/103777-4-way/page/3/#findComment-3147875

Trzeba by zobaczyć jak będzie wyglądać współpraca fazowa takich systemów. Tak na samej intuicji, bez symulacji - mała OZ i duża BR dla tego samego głośnika mają dość podobny przebieg fazy powyżej rezonansu OZ, a nawet OZ może mieć fazę lekko do przodu względem BR w tym zakresie. Teraz system OZ opieramy o głośnik z wyższym Fs/Qts - i mamy fazę OZ jeszcze bardziej do przodu. Skoro ma być 3.5-way, filtrujemy "dolny" głośnik w BR mocniej a więc z większym przekrętem fazy "do tyłu". Czy to się zgra w sensowny sposób - trudno powiedzieć. Na pewno będzie to daleko od współpracy fazowej z głębokim reverse null, jakiej zwykle wymagamy np. od podziałów w kolumnach wielodrożnych.

Czyli moje obawy co do łączenia tych przetworników nisko tonowych są uzasadnione.

Natomiast gadanie że 22cm jest potrzebny jako "łącznik" między 18cm a 26cm, to już jest zupełny nonsens. Ludzie łączą głośniki znacznie bardziej różniące się wielkością i jest dobrze. Nawet w omawianej konstrukcji ok. 3cm (w sensie Sd) tweeter łączy się z 18cm midwooferem i nikt nie krzyczy o jeszcze ze 2 łączniki żeby gradacja była jak w systemie basowym.

Ja wyraziłem pewne wątpliwości w pierwszym poście, odnośnie sposobu łącznie sekcji nisko tonowej i właśnie średnio tonowej z wysoko tonową.

Czyli z technicznego pkt widzenia, uprawnione było by stwierdzenie, iż mniejszych problemów można oczekiwać od klasycznego 3 way. 26,15,1?

https://www.audiostereo.pl/topic/103777-4-way/page/3/#findComment-3147958

Czyli z technicznego pkt widzenia, uprawnione było by stwierdzenie, iż mniejszych problemów można oczekiwać od klasycznego 3 way. 26,15,1?

To właśnie miałem na myśli pisząc że projekt jest przekombinowany.

https://www.audiostereo.pl/topic/103777-4-way/page/3/#findComment-3147960
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.