Skocz do zawartości
IGNORED

Dobra karta muzyczna?

adamson

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 lata później...

Proszę o pomoc w wybraniu karty dźwiękowej. Musi mieć wyjścia na monitory odsłuchowe( XLR ). Budżet 2000zł. Zależy mi na jakości dźwieku! Proszę bardzo o pomoc.

Zastanawia mnie również czy wewnętrzna karta dźwiękowa to dobre rozwiązanie do domowego studio?

Za tę cenę nawet bym się nie zastanawiał nad karta muzyczną tylko kupił od razu zewnętrznego DACa, choćby popularnego i ponoć całkiem przyzwoitego rDACa (cena nowego to około 1500PLN).

Po zainwestowaniu drugiego tyle na markowe zasilanie możesz się spodziewać dźwięku sprzętu nawet z przedziału cenowego trzykrotnie wyższego.

Za tę cenę nawet bym się nie zastanawiał nad karta muzyczną tylko kupił od razu zewnętrznego DACa, choćby popularnego i ponoć całkiem przyzwoitego rDACa (cena nowego to około 1500PLN).

Po zainwestowaniu drugiego tyle na markowe zasilanie możesz się spodziewać dźwięku sprzętu nawet z przedziału cenowego trzykrotnie wyższego.

XLRki mi potrzebne. Ten nie posiada, a jeśli już DAC to tylko pod USB musialby być. Nie jestem też przekonany co do zewnętrznych z tego względu że cena co do jakości nie jest tak dobra jak w przypadku wewnętrznych. Mylę się?

Witaj,

szkoda, że nie podałeś z jakimi kolumnami będzie grał zestaw, jakie brzmienie preferujesz.

Obiektywnie, chcąc uzyskać możliwie najlepszą jakość dźwięku oraz spełniając kwestię funkcjonalności, zdecydowanie proponuję jeden z przetworników marki Asus - model Xonar Essence One (http://q21.pl/asus-xonar-essence-one-dostawa-gratis.html) lub wyższy Xonar Essence One Plus Edition (http://q21.pl/asus-xonar-essence-one-plus-edition-dostawa-gratis.html).

Dzięki takiej konfiguracji uzyskasz bardzo dobrą jakość brzmienia, uniezależniając się od problemów jakościowych, zakłóceń z komputera.

Serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań jestem do dyspozycji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ten dac zmiazdzy wszystko do 2k.

Ukryta Zawartość

z używek możnaby coś już znaleźć typu:

Apogee mini-dac

Lavry DA10

Benchmark DAC

z kart muzycznych to warto Apogee Duet(ale to tylko na Maca)

RME Babyface

warto też się zastanowić nad matrixem mini-i

a no i a propos zewnętrzna czy wewnętrzna - wg mnie lepsza ta pierwsza opcja, co by nie zbierało "syfu" z komputera,

no a najlepiej to wiadomo mieć do tego dobre zasilanie i separację galwaniczną

Ostatnio robiłem przegląd różnych karty i ciekawa wydaje się być:

Ukryta Zawartość

Oczywiście do samego słuchania to jest przerost możliwości, ale poszukuję takiego małego interfejsu ze "wszystkim".

Jedyny minus jaki w niej widzę to fakt że ma zasilanie tylko przez usb, co o tym sądzicie?

I pytanie numer dwa: nie wie ktoś czy te wszystkie usb interfejsy są class compliant i będą wspierane bez problemu przez linuxa czy nie koniecznie?

Miałem 9632 i wiele wiele innych. Dobre ale mocno przecenione, są lepsze i tańszę

Co polecasz?

Ukryta Zawartość

“Kejseren er i garderoben!”

Echo Mia mój faworyt.

Jeszcze była ECHO GINA w formie karty PCI i zewn. interface. Jakość dźwięku wybitna. Są do dziś stery na WIN764bit i nowe OSy

Dla porównania RME 9632 strasznie podbarwiało dźwięk i nie dało się mierzyć jej w RMAA choć na słuch też nawet nawet miło to gra

Mam HDSP-9632 i nie zaobserwowałem żadnych "podbarwień". W bezpośrednim teście gra dla mnie tak jak integra w na płycie głównej asusa, albo inaczej: nie widzę różnicy. Może jestem głuchy, może mam śmieciowe hifi, a może rzeczywiście różnicy nie ma. Nie wiem.

W związku z powyższym zdecydowałem się ją sprzedać. Jest wystawiona w dziale ogłoszeń. Karta jest jeszcze na gwarancji. :]

“Kejseren er i garderoben!”

gra dla mnie tak jak integra w na płycie głównej asusa

Używałem tej RME 9632 w ślepych testach ABX ze znajomymi.

Czasem na płytach głównych, najczęściej może nawet i Asusa są nie najgorsze te dźwiękówki...

Ale w moim systemie (taka klasa średnia) generalnie między integrami a RME 9632 była kilka klas w jakości reprodukcji dźwięku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.