Skocz do zawartości
IGNORED

Zastanawiam się nad gramofonem

fischer71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Witam wszystkich. Jestem umówiony na oględziny tego sprzęta we wtorek, dam znać co i jak....;) ogólnie gramofon bardzo mi się podoba, wizualnie i dźwiękowo, ale miałem do czynienia z nówka sztuka zobaczymy jak będzie się prezentował ten z ogłoszenia......

Jeśli możesz posłuchać gramofonu AD FONTES to zapomnisz o Clearaudio . AD fontes zostawi daaaaaaaleko w tyle clearaudio.

Jeśli możesz posłuchać gramofonu AD FONTES to zapomnisz o Clearaudio . AD fontes zostawi daaaaaaaleko w tyle clearaudio.

Porównywałeś oba gramofony? Kurcze gramofon Pana Andrzeja już z wyglądy robi wielkie wrażenie opinie również same pochlebne, niestety chroniczny brak czasu wyklucza jak na razie moje dźwiękowe wycieczki, a do tego Clearaudio to mam dosłownie rzut beretem....

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Porównywałeś oba gramofony? Kurcze gramofon Pana Andrzeja już z wyglądy robi wielkie wrażenie opinie również same pochlebne, niestety chroniczny brak czasu wyklucza jak na razie moje dźwiękowe wycieczki, a do tego Clearaudio to mam dosłownie rzut beretem....

Bezpośrednio nie porównywałem . Ale przez ponad rok męczyłem się z clearaudio performance, za który trzeba zapłacić 2500 euro. Na korzyść clearaudio przemawia wykonanie, które jest perfekcyjne i nie ma się do czego przyczepić. Brzmienie - to moje zdanie- kupa. Ad fontes wygrywa z kazdym innym gramofonem min. długością ramienia-14 cali- co przekłada się na jakość reprodukowanego dźwięku .Kto raz spróbuje posłuchać muzyki na długim ramieniu , ten nie wróci do 9 cali. Ad Fontesa miałem u siebie w domu. Przywieźli go do mnie dwaj koledzy z naszego forum. Porównywaliśmny go z innym gramofonem . Poczytaj sobie wątek Drapak pezeta tak od 22 strony. pozdrawiam miniabyr

Czas trochę zrewolucjonizowac swój sprzęt do odtwarzania czarnych płyt. Pomysłów mam kilka.

Cena wysoka, zaletą jest firma i co za tym idzie prawo do zwrotu towaru. Z prywatnymi aukcjami zazwyczaj do sądów trzeba się zwracać przy upartym sprzedającym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ten droższy rok gwarancji. Tylko cena wydaje mi się za wysoka

Ukryta Zawartość

Rozważam też Ad Fontes p Andrzeja ewentualnie coś z niższej półki cenowej Technicsa 1210 plus lepszy przedwzmacniacz. W tej chwili mam Nad PP2i.

Zmianę przewiduję stopniową, wpierw gramiak, potem przedwzmacniacz. Barierą sa 3 k, które na dziś mogę przeznaczyć na gramofon. Na marginesie dodam że posiadam nową wkładke AT 440 MLa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Czyli Linn odpada. Dzięki Masza.

Nie Linn tylko SME :)

Wcale nie odpada. Bardzo, bardzo dobrze gra i świetnie się zgrywa z tym ramieniem wkładka AT-OC9III.

W zasadzie możną ją traktować jako wkładkę docelową na wysokim poziomie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tu jest jakiś współczesny gramiak, cena nowego to chyba ponad 6 tys., choć ma zamontowane najtańśze ramie regi. Mało o nim opinii, a recenzje są g***** warte, szczerze mówiąc nie wiem jak to może grać, choć konstrukcyjnie jest chyba OK, silnik odseparowany, nie wiem jakie łożysko talerza i jaka jego waga, to trzeba na pewno zbadać.

Aktualnie nie ma nic ciekawego na allegro, zawsze można szukać na ebay'u. Pytanie jaki dźwięk Ci odpowiada, czy belt drive, czy direct drive (piszesz o technicsie), czy z zawieszeniem, czy mass loader...

Ten audio linear jest bardzo drogi, SME 3009 sIII można dostać za 900-1100zł, więc za napęd wychodzi 1500zł+, a to dużo.

Ad fontes za cene którą oferuje Andrzej jest raczej bezkonkurencyjny, choć mi osobiście wizualnie nie podchodzi, ale to rzecz gustu.

I jeszcze jedno - popełniasz wielki błąd mając większe zaufanie do handlarzy. Jak ktoś sprzedaje 50 gramofonów, 100 wzmacniaczy to nie ma szans, żeby wiedział w jakim faktycznie stanie są sprzęty, czy nie było w nich coś wymieniane. Kupuj tylko od osób prywatnych (zaufanych, czytaj komentarze itd.), najlepiej z odbiorem osobistym. Telefunken 600 powinien kosztować góra 700zł, czasami zamieszczamy linki sprzedawcy audio-ekstaza, żeby się pośmiać.

pzdr

Ukryta Zawartość

OC9 III mimo większej podatności średnio pasuje to 3009 III. Jak już to pakować ją na 3009 II.

Fontes jako jedyny w tych rozważaniach oferuje możliwość upgradu jaką jest używanie długich ramion. To jest duży progres jakościowy.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

W swoich rozważaniach Fontesa traktuję dość poważnie. Niestety ale przez jakiś czas musiał by u mnie grać na Nadzie PPi2 oraz na 440 MLa. Specjalnie nie podaję reszty toru, gdyż to będzie do ewentualnej zmiany w następnej kolejności.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

OC9 III mimo większej podatności średnio pasuje to 3009 III. Jak już to pakować ją na 3009 II.

ahaja, im dłużej ciebie czytam tym bardziej powątpiewam w twoją wiedzę o analogu...

http://www.vinylengine.com/cartridge_resonance_evaluator_results.php?m=Audio%20Technica+AT-OC9%20III&cm=8&dc=18&search=search

Grałem na zestawieniu tej wkładki i 3009III około roku

Gość rydz

(Konto usunięte)

Telefunken 600 powinien kosztować góra 700zł, czasami zamieszczamy linki sprzedawcy audio-ekstaza, żeby się pośmiać.

Gdyby Audio-Extaza oferował 600tkę jako nowy,możnaby napisać że cena wręcz okazyjna :)

Masza1968

Ja nie neguję tego, że powiesiłeś i tak słuchałeś.

Napisałem, że lepiej by zagrała na cięższym ramieniu, bo ona do tak lekkiego nie została stworzona (Widać to również w tabelce).

3009 I czy II uważam za dużo lepsze organoleptycznie i odsłuchowo od III.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Napisałem, że lepiej by zagrała na cięższym ramieniu, bo ona do tak lekkiego nie została stworzona (Widać to również w tabelce).

ahaja, przyznam, że nie rozumiem.

SME 3009 III ma efektywną masę 5g a 3009 II 12,5g.

Częstotliwość rezonansowa dla OC9III w przypadku 3009II wypada 8Hz a dla 3009III przy podręcznikowych 10Hz.

Jakim cudem lepiej zagra na cięższym 3009II?

Nie zajmujemy sie tu, które ramię jest lepsze tylko mówimy o dopasowaniu tej konkretnej wkładki.

Czytam, wertuję tematy. Fontes jak na razie się do mnie najbardziej uśmiecha. Muszę się z tym przespać i napisać do p Andrzeja o jakąś ofertę.

To jest ciekawe, że człowiekowi wydaje się że już trochę analoga liznął, a jak ma sobie coś wybrać to czuje się jak dziecko w dżungli. :) Oj pilot, pilot, jeszcze dużo nauki przed tobą :(

Z automata mam tylko opuszczanie i podnoszenie ramienia. Czasem jeszcze działa opcja "kochanie podaj płytę ........."

Tak na marginesie bo nie doczytałem. Fontes to jest pełen manual czy opuszczanie i podnoszenie ramienia ma automatyczne?

Nie wiem czy o tym samym myślimy. Dźwignia widoczna na foto nie jest do opuszczania ramienia?

Manual to dla mnie zawsze był Bambino, że musiałem sam ramie umieszczać na płycie. A przesunięcie ramienia na płytę i zwolnienie wajchy to już full wypas :) Więcej nie potrzebuję panie. Tak mam w Luxmanie PD282.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Masza1968

Ty miałeś na myśli najcięższe 3009.

Występuje na aukcjach kilkadziesiąt razy rzadziej niż najbardziej popularne 3009, które ma 9,5g me (ze zdejmowanym headshellem). Takie ja miałem na myśli. Wtedy rezonans wychodzi mniej więcej na środku tabelki.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Masza1968

Ty miałeś na myśli najcięższe 3009.

Występuje na aukcjach kilkadziesiąt razy rzadziej niż najbardziej popularne 3009, które ma 9,5g me (ze zdejmowanym headshellem). Takie ja miałem na myśli. Wtedy rezonans wychodzi mniej więcej na środku tabelki.

Jeśli tak, to przepraszam za zwątpienie w Twoją wiedzę.

Nie miałem 3009II i wziąłem dane pierwszej z brzegu myśląc, że to typowy model.

W takim razie nie wykluczone, że przedmiotowa wkładka z 3009II zagra lepiej niż z III.

Ale z III tez gra bardzo dobrze :D

Czas trochę zrewolucjonizowac swój sprzęt do odtwarzania czarnych płyt. Pomysłów mam kilka.

Cena wysoka, zaletą jest firma i co za tym idzie prawo do zwrotu towaru. Z prywatnymi aukcjami zazwyczaj do sądów trzeba się zwracać przy upartym sprzedającym.

Ukryta Zawartość

Ten droższy rok gwarancji. Tylko cena wydaje mi się za wysoka

Ukryta Zawartość

Rozważam też Ad Fontes p Andrzeja ewentualnie coś z niższej półki cenowej Technicsa 1210 plus lepszy przedwzmacniacz. W tej chwili mam Nad PP2i.

Zmianę przewiduję stopniową, wpierw gramiak, potem przedwzmacniacz. Barierą sa 3 k, które na dziś mogę przeznaczyć na gramofon. Na marginesie dodam że posiadam nową wkładke AT 440 MLa

3k to idealny budzet na Ad Fontesa, wlasnie wrocilem z Wloclawka i wszedlem w temat

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiem że jest to idealna kwota na Ad Fontesa. Problem widzę w swoim torze. Fontes musiałby przez jakiś, może i dłuższy czas grać pod Nadem PP2i a to nie pozwoli uzyskać z niego tych wspaniałości. Mam dwa wyjścia.

1 - Ad Fontes ze słabszym torem plus wkładka AT440 MLa lub

2 - Technics SL 1200/10 i do tego gdzieś za półtora klocka lepszy przedwzmacniacz, może i jakąś lampę by się wyrwało

Mając Fontesa zawsze jest większa możliwość rozbudowy, jest mniej ograniczony w przeciwieństwie do SL 1200. Nawet po pół czy po roku

Wiem że jest to idealna kwota na Ad Fontesa. Problem widzę w swoim torze. Fontes musiałby przez jakiś, może i dłuższy czas grać pod Nadem PP2i a to nie pozwoli uzyskać z niego tych wspaniałości. Mam dwa wyjścia.

1 - Ad Fontes ze słabszym torem plus wkładka AT440 MLa lub

2 - Technics SL 1200/10 i do tego gdzieś za półtora klocka lepszy przedwzmacniacz, może i jakąś lampę by się wyrwało

Mając Fontesa zawsze jest większa możliwość rozbudowy, jest mniej ograniczony w przeciwieństwie do SL 1200. Nawet po pół czy po roku

Chyba opcja pierwsza byłaby lepsza. Masz nowy gramofon z pełnym wsparciem (gdyby coś) producenta. A swiadomość tego że może być jeszcze lepiej,bedzie dodatkowo mobilizować do gromadzenia funduszy na lepszy pre i może wkładkę. Nie odrazu Rzym zbudowano.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Decyzję już podjąłem, gdy tylko zejdzie z alle jeden gramiak z dwóch wystawionych zamawiam Fontesa z Automatyczną windą :) (chłopaki ubaw ze mnie mieli) a tylko troszkę mi się pojęcia pomixowały. Automat to jest automat, półautomat to Thorens a manual to Luxman. Bambino to zabytek. :P

Dziś Luxmana odstawiłem na półkę a podłączyłem Thorensa TD318 MK2, Gra super a Fontes ma jeszcze lepiej się sprawować.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.