Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo głównie do filmów

Zabuza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Planuje zakup zestawu stereo który:

- w 60% będzie wykorzystywany do oglądania filmów mkv puszczanych z dysku zewnętrznego podpiętego przez USB do TV a następnie stamtąd będzie podłączenie optykiem do amplitunera stereo, filmy BR będą też puszczane z PS3;

- w 20%do gier z PS3

- w 20% do muzyki która puszczana będzie z rożnych źródeł, mp3 CD, ipad/iphone: Rage, hip-hop.

Ze względu na fakt że filmy będą puszczane z dysku podpiętego z tv, chce podłączyć zestaw optykiem tak jak pisałem wyżej. Wobec tego skłaniam się do zakupu amplitunera stereo Harman Kardon 3490 a nie wzmacniacz np HK 980. Mam nadzieje ze to dobry wybór. Jestem otwarty na propozycje.

Pomieszczenie w którym będą stały głośniki to salon o niedużym metrażu tj. ok 18m2.

Aha jeszcze jedna ważna rzecz głośniki o głębokości ok 33 cm będą stały ok 20-25 cm od tylnej ściany. Nie wiem czy to nei za blisko i może lepiej jak bassreflex będzie z przodu?

Zastanawiam się nad następującymi głośnikami:

- JBL Studium 180 - ponoć do kina się nadają, mają mocny bas, ale w muzyce ponoć bardzo słabiutkie i ten "oryginalny fornt" tak sobie wyapda.

- Heco Metas XT 501 - te głośniki mnie bardzo ciekawią, czytałem pozytywne opinie, ale też taki że sa mało wyraziste i bass jest kiepski co przy kinie może powodować niedosyt (chyba że z czasem jakiegos małego suba kupie, choc będzie problem z jego ulokowaniem, więc chyba ograniczę się do samych głośników);

- Dali Zensor 5

- Monitor Audio i tu nie wiem czy BX5 czy BX6. Boje się ze BX6 będzie za duży do mojego salonu. Czytałem, że są to świetne głośniki z tym że znacznie droższe.

Teraz moje pytanie: co polecacie? Czy macie jakies własne propozycje biorąc pod uwage wykorzystanie sprzętu w większości do filmów a w 20% do muzyki typu Hip Hop, rage.

Czy opłaca się dopłacać kasę i kupować Monitor Audio BX5 lub BX6 biorąc pod uwagę w/w zastosowanie.

Będę wdzięczny za  rady.

Pozdrawiam

Witaj,

biorąc pod uwagę Twoje wymagania, wybór elektroniki Harman Kardon wydaje się optymalny, w Twoim pomieszczeniu spokojnie zostań przy konstrukcjach mniejszych czyli Monitor Audio Bx5 lub Monitor Audio Bx5. Konfiguracja taka w pełni powinna Cię usatysfakcjonować.

Jako alternatywa zaproponowałbym Ci jeszcze jedną, ciekawą propozycję opartą na wzmacniaczu NuForce DDA-100 (http://q21.pl/nuforce-dda-100.html) oraz zestawie kolumn Indiana Line Tesi 560 (http://q21.pl/indiana-line-tesi-560.html). Wzmacniacz posiada aż cztery wejścia cyfrowe i jest przygotowany do dobrej współpracy z cyfrowym źródłami. Dodatkowo NuForce umożliwia połączenie z komputerem poprzez złącze USB.

Przyjrzyj się moim propozycjom, w przypadku pytań służę pomocą.

Serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Dlaczego HK 3490, a nie Sony STR-DH740 w podonbej cenie.

Dlaczego kiepska seria BX Monitor Audio z tylnym bas refleksem, a nie coś z Taga Harmony?

Sprecyzuj na podstawie czego wybierasz: wyczucia, opinii innych czy odsłuchu?

Juz precyzuje Pani dziadkuwłodku: zestawy wybrałem w oparciu o opinie innych uzytkowników. Żadnego zestawu jeszcze nie widziałem na uszy :) a chce zebrać jak najwięcej informacji by udać na na odsłuch 3 -4 zestawów kolumn.

Możesz podać jakies konkretne modele proponowanych przez Ciebie firm?

Ja to widzę jeszcze inaczej. Nie nastawiasz się za bardzo na krystaliczną jakość dźwięku. Zatem ja w tej sytuacji kupiłbym sobie amplituner kina domowego z dobrym trybem stereo - przykładowo Onkyo. Wówczas wszystkie urządzenia tj. komputer, NC+ (itp.), konsole i inne byś mógłb podłączyć pod amplituner bezpośrednio po HDMI. Amplitunery Onkyo od modelu 515 w górę posiadają rewelacyjny tryb stereo. Jak na przedłożone przez Ciebie wymagania zdecydowanie wystarczy.

Co do kolumn to osobiście darowałbym sobie wspomniane Monitor Audio BX, jak i Tagę. Są wspomniane przez Q21 Tesi 560 - znaczna część klientów, którzy byli u nas na odsłuchach stwierdza, iż deklasują wspomnianą konkurencję. Alternatywnie jest właśnie jeszcze Studio 180 od JBL-a - chociaż nie należą do grona moich ulubionych produktów. Zensor 5 jest zdecydowanie warty zainteresowania, aczkolwiek jeśli krążymy wokół kwoty 3000 to pozostają jeszcze Klipsch RF-52II. Rewelacyjne kolumny do zastosowań, które planujesz.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

(...)

Możesz podać jakies konkretne modele proponowanych przez Ciebie firm?

Moje pytania już same w sobie zawierały sugestię, aby zapoznać się z nową serią amplitunerów Sony http://www.euro.com.pl/search/amplitunery.bhtml?keyword=sony oraz kolumnami specjalisty od kina domowego Taga-Harmony http://www.polpak.com.pl/katalog/kat/1/prod/10

Jestem własnie na etapie kompletowania kina domowego w oparciu o starszy amplituner Sony i zestaw 5.1 Taga-Harmony. Z tym, że i amplituner (brak najnowszych wejść) - jaki kolumny (tylne bas refleksy) nie spełnia Twoich oczekiwań.

Ja to widzę jeszcze inaczej. Nie nastawiasz się za bardzo na krystaliczną jakość dźwięku. Zatem ja w tej sytuacji kupiłbym sobie amplituner kina domowego z dobrym trybem stereo - przykładowo Onkyo. Wówczas wszystkie urządzenia tj. komputer, NC+ (itp.), konsole i inne byś mógłb podłączyć pod amplituner bezpośrednio po HDMI. Amplitunery Onkyo od modelu 515 w górę posiadają rewelacyjny tryb stereo. Jak na przedłożone przez Ciebie wymagania zdecydowanie wystarczy.

Co do kolumn to osobiście darowałbym sobie wspomniane Monitor Audio BX, jak i Tagę. Są wspomniane przez Q21 Tesi 560 - znaczna część klientów, którzy byli u nas na odsłuchach stwierdza, iż deklasują wspomnianą konkurencję. Alternatywnie jest właśnie jeszcze Studio 180 od JBL-a - chociaż nie należą do grona moich ulubionych produktów. Zensor 5 jest zdecydowanie warty zainteresowania, aczkolwiek jeśli krążymy wokół kwoty 3000 to pozostają jeszcze Klipsch RF-52II. Rewelacyjne kolumny do zastosowań, które planujesz.

Wielkie dzieki

Chyba przeslucham Indiana Line Tesi 560 u Q21 bo mam niedaleko.

Zastanawiam sie jeszcze nad Roth AudiomOli 40. Ponoc maja wyrazisty bas i sa bardziej dynamiczne co w kinie byloby wskazane, ale.... zawsze jakies musi byc ;)

Oli 40 maja bas reflex z tylu a jak pisalem beda staly ok 15 cm od sciany i boje sie ze bas bedzie brzmial.... nie tak jak to powinno byc :) Jaka jest wasza opinia na ten temat.

Moze polecicie jakies ampli stereo poza Hk3490 milo jak bedzie mial wyjscia/wejscia hdmi :D

Witam,

Jeżeli będziesz miał możliwość, to posłuchaj TAGA HARMONY

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Zgadzam się z RMS - lepiej kupić amplituner, który będzie się Tobie podobał w stereo - jednym urządzeniem będziesz zarządzał obrazem i wizją ze wszystkich swoich źródeł A/V.

Ale raczej nie polecam połączenia TAGA z amplitunerami ONKYO - jak dla mnie takie połączenie się nie sprawdza (płaskie brzmienie), ale to oczywiście moja prywatna opinia. Posłuchaj z jakimś H/K, Pioneer'em ewentualnie z Denon'em (jeżeli wolisz spokojne brzmienie).

Oczywiście tylko odsłuch to wszystko zweryfikuje ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli chodzi o elektronikę to może zwróć uwagę na amplituner stereo Onkyo TX-8050? Bardzo dobra funkcjonalność, spełnia Twoje oczekiwania, posłuchaj, może przypadnie Ci do gustu :)

Pozdrawiam,

Michał

Zastanawiam się właśnie nad ampli Harman/Kardon AVR 170

Podsumowałem w sumie swoje oczekiwania i stwierdziłem że muzykę w większośći chciałbym puszczac z ipada lub komputera i chciałem dokupic NuForce Air DAC, ale w/w Haraman Kardon załatwia tą sprawe bo ma AirPlay plus można dokupic moduł do transmisji danych przez niebieski ząb :)

Mam już mętlik w głowie czy amplituner bedzie ok rozwiązaniem czy może lepiej kupić wzmacniacz/ amplituner stereo z optykiem i ewnetualnie dokupić jakis moduł do transmisji bezprzewodowej danych jak np w/w NuForce Air DAC.

Co byście wybrali na moim meijscu? Czy stereo z tego amplitunera HK bardzo odstaje od wzmacniacza od np amplitunera stereo HK 3490 lub wzmacnicza w podobnej cenie?

Pozdrawiam

W stereo płacisz za 2 końcówki mocy (w przeciwieństwie do 5/6/7 w amplitunerze kina) i nie płacisz za sekcję Video.

Amplituner wybrałbym tylko z powodów praktycznych - prostota podłączeń i obsługi, AirPlay, radio internetowe - stereo w podobnych pieniądzach (prawie) zawsze zagra lepiej.

W 5-cio kanałowym amplitunerze za 2k PLN każda końcówka mocy to 400 PLN (nie biorąc pod uwagę całej cyfrowej sekcji A/V z HDMI itp.), a w stereo wyjdzie Ci 1k PLN na kanał - jakikolwiek byłby stosunek jakość / cena, to matematyki oszukać się nie da :)

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

W stereo płacisz za 2 końcówki mocy (w przeciwieństwie do 5/6/7 w amplitunerze kina) i nie płacisz za sekcję Video.

Amplituner wybrałbym tylko z powodów praktycznych - prostota podłączeń i obsługi, AirPlay, radio internetowe - stereo w podobnych pieniądzach (prawie) zawsze zagra lepiej.

W 5-cio kanałowym amplitunerze za 2k PLN każda końcówka mocy to 400 PLN (nie biorąc pod uwagę całej cyfrowej sekcji A/V z HDMI itp.), a w stereo wyjdzie Ci 1k PLN na kanał - jakikolwiek byłby stosunek jakość / cena, to matematyki oszukać się nie da :)

Dobre. Jak na branżę - nawet bardzo. Prostota obsługi amplitunera - wielokanałowego w szczególności. To mógł napisać tylko ktoś, kto nigdy nie obsługiwał jakiegokolwiek wzmacniacza stereo.

Dobre. Jak na branżę - nawet bardzo. Prostota obsługi amplitunera - wielokanałowego w szczególności. To mógł napisać tylko ktoś, kto nigdy nie obsługiwał jakiegokolwiek wzmacniacza stereo.

Włączyć TV (domyślnie ustawiony na wejście HDMI 1), włączyć amplituner, wybrać na pilcie źródło - rzeczywiście skomplikowane w porównaniu z zabawą ze zmianą wejść HDMI w TV z każdym razem jak chcemy oglądać TV z dekodera, pliki z odtwarzacza multimedialnego, muzykę z appla (w porównaniu z prostym uruchomieniem AirPlay).

To właśnie miałem na myśli pisząc "prostotę obsługi".

Nie wydaje mi się, żeby raz ustawiony amplituner kina domowego (wyłączone wszystkie kanały surround/woofer w ustawieniach) podłączony z TV i z odtwarzaczam multimedialnym kablami HDMI wymagał od użytkownika bardziej zaawansowanej wiedzy niż rozróżnienie przycisków źródeł i regulacji głośności...

Chociaż pilot amplitunera wielokanałowego wydaje się "kosmosem" w porównaniu z pilotem wzmacniacza stereo, to w codziennym użytkowaniu i tak człowiek wykorzystuje głównie w/w funkcje.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

A moim zdaniem prostota obsługi amplitunera skończyła się na urządzeniach wyposażonych jedynie w Pro Logic. Niby wydaje się, że jest to proste, a pytania ich użytkowników pokazują co innego.

Nie przesadzałbym ze skomplikowaną obsługą amplitunerów, dzisiejsze telefony są bardziej skomplikowane.

Wszystkie bardziej złożone funkcje ustawia się na początku i jeśli nie zmienia się urządzeń w systemie, nie dotyka się tego. Po początkowym ustawieniu obsługa podobna do wzmacniacza stereo, włączenie, wybranie wejścia, regulacja głośności.

A moim zdaniem prostota obsługi amplitunera skończyła się na urządzeniach wyposażonych jedynie w Pro Logic

Nie do końca się zgodzę. Pomimo, że obecne amplitunery mają więcej funkcji, to dzięki OSD (menu ekranowe) obsługa nie jest trudna.

Mój poprzedni amplituner miał może 1/10 funkcji co obecny procesor (albo i mniej), nie posiadał jednak OSD, wszystkie funkcje ustawiało się na małym wyświetlaczu, było to bardziej skomplikowane niż teraz.

Amplituner to wygoda, centrum takiego małego domowego systemu multimedialnego, posiada w sobie radio, radio internetowe, wbudowane DACki i wejścia cyfrowe itd. generalnie kilka urządzeń w jednym.

Minusem natomiast może być jakość dźwięku w porównaniu do wzmacniaczy stereo. Radzę jednak samemu posłuchać i ocenić czy dane urządzenie spełnia nasze potrzeby czy nie.

Jeśli sprzęt ma służyć aż w 60% filmów i tylko 20% muzyki to dziwie się nastawieniem na system 2.0.

Moim zdaniem to są złe założenia, myślałbym jednak o 5.1.

dziadekwłodek - sorry, ale już nie mogę. Czytam od dłuzszego czasu twoje posty i musze napisac jedno - JESTEŚ JEDNĄ Z NAJBARDZIEJ NIUŻYTECZNYCH OSÓB NA TYM FORUM, TWOJE WYPOWIEDZI NIC NIE WNOSZA A TYLKO I WYŁĄCZNIE MAJĄ CHARAKTER ZACZEPNY, więć prosze nie udzielaj się już w tym watku jeżeli nie masz nic konkretnego do zaproponowania.

Pozdrawia

Babcia Włodzia

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

dziadekwłodek - sorry, ale już nie mogę. Czytam od dłuzszego czasu twoje posty i musze napisac jedno - JESTEŚ JEDNĄ Z NAJBARDZIEJ NIUŻYTECZNYCH OSÓB NA TYM FORUM, TWOJE WYPOWIEDZI NIC NIE WNOSZA A TYLKO I WYŁĄCZNIE MAJĄ CHARAKTER ZACZEPNY, więć prosze nie udzielaj się już w tym watku jeżeli nie masz nic konkretnego do zaproponowania.

Pozdrawia

Babcia Włodzia

Jesteś nieobiektywny do czego masz prawo, ale i co najmniej niegrzeczny, jeśli nie chamski. Po tego rodzaju pozdrowieniach nie wiem, czy jesteś Zabuza czy zza Buga. Więcej w tym wątku pisać nie zamierzam.

Zabuza

Biorąc pod uwagę Twoje preferencje 20% muzyka, dźwięk z mp3 wnioskuję iż nie będzie miało dla Ciebie większego znaczenia jaki zestaw kupisz, ponieważ w podobnej cenie sprzęt będzie się różnił barwą.

60% Filmy + 20% PS3 - zdecydowanie bierz amplituner z dobrym basem (starsze Yamahy miały fajny bas do Hip-Hop, nie słuchałem tych nowych) i możliwością rozbudowy później zestawu do 5.1.

Żaden zestaw stereo nie odda dźwięku przestrzennego z filmu, nie mówiąc o grach gdzie np. nie widzisz, a słyszysz akcję z tyłu i z konkretnej strony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.