Skocz do zawartości
IGNORED

[Wyzwanie] LG 4X HD z android jako pełnoprawne źródło 24/96

AeternusJester

Rekomendowane odpowiedzi

Do tej pory za cyfrowe źródło w moim systemie stanowił netbook asus podłączony do TV później przez konwerter usb do spdif w moim CECu, który robi za DAC.

Z uwagi, że zakupiłem nowy telefon LG 4x hd z android 4.1. O ile w prosty sposób telefon można podłączyć do TV (złącze MHL -> HDMI) + klawiatura i mysz blutooth, zastanawiam się czy w jakiś sposób taki telefon mógłby stać się pełnoprawnym źródłem dla mojego DACa?

Po pierwsze trzeba byłoby znaleźć playera (soft) na adroida, który obsłużyłby i wypuścił sygnał 24/96 i był bitperfect.

Po drugie w jakiś sposób ten sygnał trzeba by podać do DACa przez SPDIF. Jakie są możłiwości wyprowadzenia sygnały z telefonu?

1. blutooth - czy jest jakiś sensowny konwerter blutooth to spdif? Znalazłem coś takiego -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2. NFC (near field communication) - i tutaj znalazłem coś takiego -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - to ma niestety line out, wieć odpada w przedbiegach, ale gdyby coś takiego znaleźć z SPDIFem?

znalazłem coś takiego -

Ukryta Zawartość

tylko pytanie jaki to sygnał puszcza na tym toslinku i czy w ogóle NFC jest w stanie przekazać 24/96?

3. A może skorzystać z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - i do tego jakiś serwer UPnP/DLNA z SPDiFem ?

4. A może po prostu wyprowadzić dźwięk SPDifem z telewizora, ale to chyba nie będzie to - co myślicie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MHL USB -> konwerter USB/SPIDIF -> DAC

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

MHL USB -> konwerter USB/SPIDIF -> DAC

Tak to dobre rozwiązanie - tylko pytanie czy to wszystko przepuści 24/96 i jaki player pod android? Do tego nie będę miał jak podłączyć hdmi :(

Znalazłem albo konwertery MHL>HDMI albo MHL>USB - nie ma takiego, który miałby i USB i HDMI.

Jest jeszcze Arcam rBlink

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ale cena tego urządzenia kompletnie je wyklucza jako takie rozwiązanie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

a czy to nie jest złącze micro usb tylko do zasilania? czy wkładam coś takiego -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i powinno zadziałać?

Podobno aby podłączyć DACa czy konweter USB spdif, konkretny port usb musi pracować w trybie hosta - w tym przypadku musiałby to być ten właśnie port w przejściówce MHL HDMI

Ukryta Zawartość

Kup, sprawdź, opisz ... nauczymy się czegoś ...

Genialna sprawa ... prosto i kulturalnie.

Przez USB raczej problem bo nie będzie jak przekierować dźwięku (w Androidzie nie ma odpowiedniech opcji, oprócz bodajże Galaxy S3. Przez Bluetooth - cóż to chyba nie będzie koszerne bo A2DP jeśli mnie pamięć nie myli zakłada kodowanie stratne.

W jednym z innych wątków padł pomysł wykorzystania ekstraktora HDMI->TOSLINK, ja chyba wypróbuję tę opcję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.