Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc przy kolumnach ZG40c

bikerboyz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Chciałbym żebyście pomogli mi przy tych kolumnach. Problem polega na tym że dostałem te kolumny dość zmeczone życiem i to bez głośników. I teraz tak z wysokotonowymi nie ma problemu z dostepnością średniotonowe są jakieś nie najgorsze zamienniki ale niskotonowe jest problem. Wszedzie każdy pisze że tylko GDN25/40/1 ale tych nigdzie nie można dostać za to pełno wszedzie GDN25/40/3 które każdy odradza bo nie są do tych kolumn odpowiednie. Sprawa ma sie tak że chciałem te kolumny podłaczyć do amplitunera a do niego telewizor i PS3 więc jak można sie domyśleć nie będę robił jakiejś dyskoteki tylko chce mieć trochę lepszy dżwięk z tv bo oryginalne ma naprawde słabe. Chciałbym żebyście powiedzieli czy mogę założyć te GDN25/40/3 i do MB założyć zawieszenie piankowe czy przerobić jakoś te kolumny żeby były z bass reflexem?

https://www.audiostereo.pl/topic/103892-pomoc-przy-kolumnach-zg40c/
Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 9 Czerwca 2013 - x2
Ukryte przez misiomor, 9 Czerwca 2013 - x2

Witam. Posiadam właśnie owe kolumny tylko że nie mam do nich głośników. Dostęp do wysokotonowych i średnio jest możliwy to tak niskotonowe oryginalne znaleść to tragedia. Pytanie moje teraz takie czy można w jakiś sposob zastosowac głośnik GDN25/40/3 wiem że każdy odradza go bo nie jest dedykowany do tego typu kolumn ale czy właśnie mozna jakos przerobić tą kulumne żęby to zgralo się. Może bass reflex by jakoś pomogł?

Witam wszystkich. Chciałbym żebyście pomogli mi przy tych kolumnach. Problem polega na tym że dostałem te kolumny dość zmeczone życiem i to bez głośników. I teraz tak z wysokotonowymi nie ma problemu z dostepnością średniotonowe są jakieś nie najgorsze zamienniki ale niskotonowe jest problem. Wszedzie każdy pisze że tylko GDN25/40/1 ale tych nigdzie nie można dostać za to pełno wszedzie GDN25/40/3 które każdy odradza bo nie są do tych kolumn odpowiednie. Sprawa ma sie tak że chciałem te kolumny podłaczyć do amplitunera a do niego telewizor i PS3 więc jak można sie domyśleć nie będę robił jakiejś dyskoteki tylko chce mieć trochę lepszy dżwięk z tv bo oryginalne ma naprawde słabe. Chciałbym żebyście powiedzieli czy mogę założyć te GDN25/40/3 i do MB założyć zawieszenie piankowe czy przerobić jakoś te kolumny żeby były z bass reflexem?

Pamietaj, że to obudowa z membraną bierną. Te GDN 25/40/1 miały zawieszenie na "szmacie" i raczej niczym innym tego nie zastąpisz. Sekcja niskotonowa w tych kolumnach była całkiem niezła- z tego co pamiętam. Góra niestety ze względu na lipny głośnik z gatunku świszcząco szeleszczących

Można przerobić na BR, ale pytanie, czy warto pakować się w tak duże skrzynki z GDN25/40/3 który mógłby pracować w mniejszej objętości. Z drugiej strony może być i 50 litrów, bo on ma ekwiwalent na poziomie 110 l. Ale co kto lubi...Można zrobić i w tej obudowie dużo lepiej grający komplet ( ale BR, co nie każdy lubi ), ale żeby było lepiej na pewno trzeba nabyć nowy głośnik na górę; np. jakiś budżetową tekstylną kopułkę, żeby pociągnęła pasmo już od 2,5 kHz (np. Monacor ). Oczywiście z nową zwrotnicą drugiego rzędu, a to też są koszty...

Wszystko jest kwestią pieniędzy i chęci zastąpienia w tej sytuacji membrany biernej tunelem BR, tylko nie wiadomo, jak to zrobić mechanicznie; wstawić zamiast MB płytę z tunelem ?

To wszystko wymaga pewnego namysłu, tym bardziej, że zmieni się charakter niskich tonów...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zdrowy rozsądek podpowiada, jeżeli nie czujesz do nich sentymentu itp. to nie inwestuj, bo się nie opłaca. Nie psuj obudów, sprzedaj, może ktoś potrzebuje(na pewno znajdzie się chętny).

A do takiego grania kup np. dużo tańsze a miło brzmiące zg30c115(wersja 8ohm) lub zg30c114(wersja 4ohm). Tu jakbyś nie miał głośnika czy coś, zawsze możesz zakupić nowy GDN20/40 zamiast nie produkowanego GDN20/30 i będzie dobrze, a do wysokotonowego są cewki dostępne.

Udało mi się załatwić głośniki oryginalne za w miare przystępną cene. Tylko potrzebuję pomocy przy zakupie amplitunera. Kolumny są 8ohm co mi polecacie bo mogę przeznaczyć tak około 1tyś

Łoo! 1 k.zł.? Do zg40c???

Te kolumny nie są jakieś wymagające pod względem wzmacniacza, mają tylko 40W i budowano w czasach kiedy stawiano na efektywność, czyli małym nakładem mocy (watów) robimy dużo hałasu. Za 1000zł kupisz amplituner ze znacznie lepszymi kolumnami.

Ale podpowiedz jeszcze jakie sprzęty Cię interesują, bo np. ja pomóc mogę w polskim sprzęcie. Miałbyś patriotyczny zestaw audio:)

Kwestia co kto lubi i co myślisz w przyszłości zmienić.

P.S

Oczywiście mówiąc że 1000zł to dużo na amplituner mam na myśli sprawdzone, używane sprzęty. Nowego syfu od skośnookich nie znoszę.

Tylko potrzebuję pomocy przy zakupie amplitunera.

Jaki to ma być amplituner, stereo czy do kina, używany czy nowy, vintage czy nowoczesny?

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

w polskim sprzęcie. Miałbyś patriotyczny zestaw audio:)

Jeśli to ma dobrze grać to szkoda czasu na zabawę w "Patriotyczne" zestawy vintage. W weakend przywiozłem z domu rodzinnego ZG40C w wersji ośmioomowej by przetestować je pod Dynaco ST70 którego niedawno skończyłem odbudowywać. Niestety totalnie się na nich zawiodłem, grały sucho, i dźwięk był bardzo nie koherentny. Dynaudio 2/7 wypadły wiele lepiej nawet pod względem basu, klarowność i rozdzielczość wysokich tonów była bez porównania lepsza po stronie Dynaudio.

Większa sprawność ZG40C nie była tu wielkim atutem, podobnie źle zagrały pod amplitunerem Yamahy RX797

Forumowiczu "szerszy", a jak zwrotnice się miały z Twoich zg40c? Ja zapamiętałem je z ciepłego brzmienia, choć jak większość wytworów Tonsila ma problem z wysokimi i średnimi. To były dzikie czasy i montowano różnie... Często wymiana elementów które ulegają starości poprawiała znacznie brzmienie.

Ja tak miałem dawno temu z pięknymi zg30c115; piękne na zewnątrz, a zwrotnice nie ruszane, oryginalne, a niestety "zestarzały się", wymiana na przeciętnej jakości elementy zmieniła moją opinie o tych kolumnach. Zaczęły właśnie grać ciepło, przyjemnie, a nie krzycząco i skrzecząco jak przed wymianą.

Dobrej jakości elementy montował Radmor w serii LS, a mimo to kolumny także miały wady(wycofana średnica).

Do obecnego zestawu wystarczy, jest ok. Ale przyszłościowo może okazać się za słaby, wtedy warto pomyśleć o serii 2XX czy nawet 3XX.

Tu znowu wszystko zależy co masz na myśli mówiąc "rozbudować". Czy wymienisz zg40c, czy zostaną a dorzucisz resztę odpowiednio dopasowaną.

Zależy czy lubisz głośno grać itd.

Według mnie avr 130 jest w sam raz jak do normalnego pokoju do 30m^2 dla normalnego użytkownika. Nie ma co przepłacać.

Na forum poczytaj opinie o tym sprzęcie, może więcej wyjaśni i nakieruje.

Głównie chodzi o to że kolumny będą podłączone do dekodera n bo telewizor ma naprawde kiepskie głośniki i wcale nie mam zamiaru robic dyskoteki tylko chce lepszy dżwięk od obecnego.

t

Wymianę elementów biernych, które tego wymagały (Oczywiście po uprzednim pomiarze) oraz okablowania przeszły w 2008r.

Ciepłe brzmienie nie jest równe dobremu neutralnemu brzmieniu, mówiąc szczerze to nie znoszę ciepło grających kluchowatych kolumn ale ZG40C zupełnie mi po latach zbrzydły. Kiedyś kiedy nie miałem porównania do lepszych obiektywnie zestawów głośnikowych uważałem je za świetne, dziś ciężko mi powiedzieć czy grają nawet na średnim poziomie.

Forumowiczu "szerszy", a jak zwrotnice się miały z Twoich zg40c?

PS. Warto jeszcze zwrócić uwagę na ustawienie głośników na ściance przedniej... obie kolumny są "lewe", Tonsil nie pomyślał nawet o tym by jedną ze ścianek zamontować w "odbiciu lustrzanym".

Kiedyś kiedy nie miałem porównania do lepszych obiektywnie zestawów głośnikowych uważałem je za świetne, dziś ciężko mi powiedzieć czy grają nawet na średnim poziomie.

Do takiego wniosku dotrze każdy wcześniej czy później... Ja też nie wyobrażam sobie zg40c zamiast moich Ls-30.

PS. Warto jeszcze zwrócić uwagę na ustawienie głośników na ściance przedniej... obie kolumny są "lewe", Tonsil nie pomyślał nawet o tym by jedną ze ścianek zamontować w "odbiciu lustrzanym".

Nie zapominajmy które to lata... ok 10 lat później zaczęto w Polsce myśleć jak rozstawiać głośniki w kolumnach, żeby nie tylko wyglądały ładnie. Audiofilizm chyba nie był znany:)

Rozumiem. A druga para kolumn to też mogły by być zg40c czy może z jakimiś innymi pokombinować?

Proponuje rozejrzeć się za satelitami Tonsil Maestro, najlepiej I serii; ewentualnie Siesta lub cz@t. To samo tyczy się centralnego. Fenix oceniam jako lipny zestaw.

Nie wykluczone, że gdy znajdziesz satelity tonsil maestro czy siesta, okaże się że grają lepiej niż zg40c.

Do takiego wniosku dotrze każdy wcześniej czy później... Ja też nie wyobrażam sobie zg40c zamiast moich Ls-30.

ale jak zauważłem te Ls-30 to nie półka cenowa zg40 więc nie dziwię się że byś ich nie zamienił

Pamięć mnie już czasem zawodzi, ale co do półki cenowej - wątpię, żeby ZG 40 były tańsze w relacji do średniej pensji w latach ich produkcji, niż wspomniane tu Radmor LS-30 w latach 90' ;-)

A porównywanie cen sprzętów mających paręnaście lat i tych mających 35 albo i więcej jest bez sensu.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ok skoro mogę liczyć jeszczę na waszą pomoc to powiedzcie czy wytłumić kolumny bo każdy ma swój sposób alw nie wiem czy trzeba je wypelnić cale czy tylko przykleić na ściankach i tyle

Zaraz! Oryginalnie zg40c nie są z br. Wyciąłeś w nich dziurę i zniszczyłeś całe strojenie????

Jeżeli mowa o oryginalnych zg40c, to wytłumienie wygląda jak na załączonym foto z instrukcji kolumn. Jest na wszystkich ściankach, choć zależy od materiału i można popróbować na ucho.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.