Skocz do zawartości
IGNORED

Sony BVH 2000PS... HHHHMMMM chyba awaria

dulon184

Rekomendowane odpowiedzi

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

.

Podpowiedziano mi aby poczyścic nóżki wszystkich trych procesorów co uczyniłem .. Fakt ,faktem że niektóre miały całkowicie czarne nóżki od jakiegoś nalotu . Czyszczxone drobniutkim papierem i myte IZI .

Dziękuję za informację. Czy nóżki elementów były pokryte nalotem w miejscach ich kontaktu ze stykami podstawek?

GM

Dziękuję za informację. Czy nóżki elementów były pokryte nalotem w miejscach ich kontaktu ze stykami podstawek?

GM

.

Tak . Kiedy prpcesor był w podstawce to widoczne były ślady jakby balotu ,koloru niby bialego .

Nóżki po wyciągnięciu -jak opisałem często były praktycznie czarne . Chyba mam gdzieś fotke jednej płytki.. Na niektórych procesorach przy samym wyjściu nóżek z procesora widoczne były Slady tego nalotu . Niektóre procesory miały czarne nóżki od samego wyjścia z procesora . Wygladało to tak jakby były cieplnie przegrzane .. Ale te niby przegrzane to były wszystkie z tych najmniejszych które sa na [podstawkach .

Tak wyglądała większośc płytek ,niestety ale nie zrobiłem fotek ,owych procesorów z brudnymi nózkami .

Jednak większość z nich miała taki wygląd jak to wyżej opisałem .. Taki nalot był na wierzchu połączeń ,a czarne były po wyciągnięciu z podstawek .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 3 tygodnie później...

Witam ..

Maszynerie stoja i czekaja na fachmana .

Wczoraj jedna z nich całkowicie przestala świecic .

NIC sie nie świeci .,Nic, nie chodzi -a zawsze chodziły wentylatory .

Dzis dotknąłem łokciem maszyny stojącej na biórku i poczyłem że jest jakieś prądowe przebicie..

Po dotknięciu neonówka ta lekko ale świeci . Po pstryknięciu włącznika świeci troszke więcej ..

Z ciekawości odłączyłem całą elektrownie od klocka . Czyli wypiąłem wszystkie kable ktore zasilaja maszyne , ale elektrownia była ;podłączona pod napięcie ........ Nadal świeci neonówka . Słabo ale świeci .. Po odłączeniu zasilania z sieci świecenie ustaje .

Sprawdziłem drugą maszynę i też świeci

.Podłączyłem uziemiemie do koloryfera - w bloku mamy 2 żyłową instalację .- I nadal świeci..

Z ciekawośi sprawdziłem inne maszynerie w domu i Zadna nie świeci ..

Fachmani proszenie o jakąś podpowiedż .

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Kaloryfer jest najgorszym "uziemieniem" z możliwych, a kondensatory "spinają" przewody L i N kabla sieciowego do obudowy urządzenia, która powinna być uziemiona zgodnie z zasadami sztuki. Podłączanie obudowy do kaloryfera stanowi zagrożenie dla osób postronnych.

GM

Podłączyłem to tylko dla sprawdzenia czy świecenie zniknie ..

Przed laty cała instalacja był a w łazience podłączona do rur wodociągowych .Znaczy sie uziemienie . ..

Tylko dlaczego te maszyny świecą??To mnie nurtuje .

W innych tego nie ma .

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

....

Tylko dlaczego te maszyny świecą??To mnie nurtuje .

W innych tego nie ma .

"..., a kondensatory "spinają" przewody L i N kabla sieciowego do obudowy urządzenia, która powinna być uziemiona zgodnie z zasadami sztuki. Podłączanie obudowy do kaloryfera stanowi zagrożenie dla osób postronnych."

Jeśli w tych urządzeniach są zasilacze przetwornicowe, to na pewno kondensatory są i to robią. A ponieważ przez kondensator płynie prąd pod wpływem napięcia zmiennego, na obudowie występuje pewien potencjał względem ziemi.

GM

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

W twoich warunkach uziemianie obudowy nie jest konieczne. Jeśli masz starą instalację elektryczną, gniazda bez "kołka"/styku ochronnego i z "kołkiem"/stykiem ochronnym w łazience i kuchni, to chcąc zminimalizować występujący efekt, podłącz urządzenie do gniazda z "kołkiem/stykiem" ochronnym. "Kołek"/styk ochronny powinien połączony jest z przewodem neutralnym sieci elektrycznej.

Nie podłączaj po tym połączeniu obudowy urządzenia do kaloryfera lub kranu w kuchni/łazience.

GM

• 4 lata później...

Witam

Tak się składa, że przejąłem od Dulona naprawę tej pięknej maszyny.

Po pierwsze, naprawiłem panel sterujący. Przyciski działają podobnie jak w pilotach. Tutaj problemem były powycierane gumki (pady) przewodzące. Dobrym rozwiązaniem okazało się zastosowanie zestawu do naprawy pilotów. Oczywiście oprócz naklejenia nowych padów, styki przycisków zostały pożądanie wyczyszczone.

Okazało się, że niemalże wszystkie przyciski wymagały naprawy.

Teraz należy przeprowadzić regulację napinaczy taśmy. Są one wykonane na bezstykowych czujnikach kąta obrotu.

Zasilane są one napięciem symetrycznym 5V. Napięcie wyjściowe jest funkcją kąta obrotu (od -5V, przez 0 do +5V). Ich kalibracja polega na założeniu na napinacze ciężarków o ściśle określanej masie, które symulują obciążenie napinaczy taśmą.

Dalej należy ustawiać napięcia referencyjne dla danych wartości obciążenia napinaczy.

Cały problem polega na tym, że niestety kompletnie nie ma informacji o wadze tych ciężarków, a także nie ma ich dostępnych w sprzedaży.

Jeśli ktoś ma wiedzę na ten temat, to bardzo bym prosił o podzielenie się nią.

Inną kwestią są taśmy przeznaczone do tej maszyny.

Ogólnie videorecorder pracuje na taśmach 1" w systemie "C".

Ale czy dla tego formatu wymagane są specjalne taśmy, czy maszyna będzie wstanie nagrać video na każdej taśmie video 1"?

Karol

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.