Skocz do zawartości
IGNORED

Do ADMINA i zainteresowanych zmianami na FORUM

Rekomendowane odpowiedzi

Warto wprowadzic obok nicka takze znacznik informujacy o ilosci napisanych postow przez danego usera oraz uwzgledniajac okreslone ich pulapy wprowadzic okreslanie stopnia "zasiedzenia" na forum - np. "nowicjusz" -> "bywalec" -> ekspert -> "maniak" -> bog wie co... (oczywiscie do dyskusji). Mozna taka informacje umieszczac pod nickiem ;-) Pozwoli to na zorientowanie sie, czy dana osoba udziela sie stale (wtedy jest chyba bardziej wiarygodna w opiniach?), czy tez zaglada raz na jakis czas, badz jest nowa... ;-)

Gość Leo -> Marcin

(Konto usunięte)

W zamierzeniu, ma byc to informacja dodatkowa... Oczywiscie nie wyznacznik kompetencji, ale wskaznik bytnosci na formum... ;-) (www.flashzone.pl)

Tak zmiany by się przydały, nie chodzi już nawet o nicki, tytuły czy avatary, ale przydała by się dobra nawigacja czyli rożne działy (wzmacniacze, amplitunery, głosniki itp) wprawdzie nie udzielam sie tu na forum ale mam z innymi forami troche wspólnego (głownie warez) i wiem że o wiele lepiej jest coś znaleść jeśli ma się wszystko posegregowane... na necie jest wiele gotowych darmowych skryptów dzięki czemu nawet nie trzeba się specialnie wysilać...

liczba watkow dla nicka - bez logowania nie bedzie to wiarygodne - w tej chwili kazdy moze wpisac cos pod dowolnym nickiem, takze nie swoim... co jesli ktos kiedys wpisywal jako Adam1 a teraz pisze jako Adam_1 ? beda dwie rozne osoby...

dzialy oczywiscie moge wprowadzic - ustalcie tylko ile ich ma byc i jakie maja miec tytuly.

A co z dotychczasowymi watkami - gdzie je przydzielic?

oj oj oj oj - wybaczcie ale zmiany proponowane przez Was byly juz nie raz przedyskutywowane na forum przez stalych forumowiczow z duzym stazem - wszyscy bezwzglednie opowiadali sie przeciw - inne przyklady o tym swiadcza. Pozdrawiam.

• Redaktorzy

No wlasnie. Rozbicie na dzialy spowoduje po prostu rozplyniecie sie forum. Gdyby byly setki maili dziennie, to jeszcze, ale tak? Mozna by ewentualnie archiwizowac stare watki w rozbiciu na dzialy. Ulatwialoby to znajdowanie informacji na konkretne tematy, ktore wyczerpano np. rok wczesniej.

mi się wydaje, że forum działa b. fajnie. imho jedyne, co warto dodać to miasto uczestnika forum, ale to chyba by wymagało logowania (a może nie?)

We stand in the Atlantic
We become panoramic

bywam od dluzszego czasu na forach o roznych tematykach i z moich obserwacji wynika, ze liczba postów przy nicku to zly pomysl. Pojawiaja sie marne wpisy takie, ktore nie pojawilyby sie gdyby tej liczby nie bylo. osobiscie jestem zdecydowanie na NIE

w tej formie forum wydaje sie troche, jak dla mnie, malo zpersonalizowane. mozna by dodac do nicka date 1szej wypowiedzi, miejsce zamieszkania, jakies credo pod wpisem, nawet jakis maly emblemat...... kwestia do przedyskutowania

Ani liczba postów , ani staż na forum nie powie o autorze nic jeśli autor wpisu nie ma nic do powiedznia ;-)

Postulowałbym dodanie mozliwości wyszukiwania postów napisanych przez danego autora . W ten sposób w 5 minut można bedzie wyrobić sobie zdanie na temat piszącego . A oto chyba chodzi . Poza tym forum jest OK :-)

Jestem przeciwko logowaniu i wprowadzaniu jakiejś hierarchii, albo staży. to by oznaczało, że posiadacz Marka Levinsona to lepszy audiofil, niż właściciel Cambridge'a? Albo 5-letni czytelnik pism fachowych jest lepszy od takiego, który przeczytał tylko cztery numery? Myślę, że na jednych sprawach konkretni ludzie znają się lepiej, inni mniej. Jak widzę temat, na który nie mam nic do powiedzenia bo nie słuchałem, ani nie widziałem tegoż na przykład sprzętu, to się nie wypowiadam. Nie powiem też nic o rzeczach typowo elektronicznych, bo nie odróżniam kondensatorów foliowych od polipropylenowych.

To, jaką wiedzę posiada autor wpisu o danej sprawie ma odzwierciedlenie w zwięzłości jego wypowiedzi. Zawsze ktoś pisze albo:

- Mam ten sprzęt. Jest świetny. Polecam

- Recenzje w gazetach są dobre. Widziałem kiedyś na AS i wyglądało porządnie.

- Mam inny model tej firmy. Tego konkretnego nie widziałem, ale wydaje mi się, że to już gorsza klasa. Tak sądzę, ale posłuchaj sam...

i tak dalej.

Przyznam, że przez cały czas korzystania z forum nie przyszła mi do głowy myśl, żeby cokolwiek zmieniać, no może poza opiniami o CD...

Co mozna zmienic w opiniach o cd?

Jak widac nie wszyskim chce sie pisac recenzje.

Moze wiec wprowadzic rowniez opcje "ocen plyte" - bez pisanie recenzji - tylko ocena.

Przy kazdym tytule pojawiala by sie zas srednia ocen.

Oczywiscie recenzje niech zostana....ale jak mowie nie wszystkim chce sie je pisac :)

ja też uwazam, że tak jest dobrze. byłem na różnych forach i widziałem takie cuda, że za cholerę nie mogłem sie połapać - jakieś znaczki, ikonki, liczby w nawiasach. bez legendy i kilku dni studiowania byłoby to nie do odgadnięcia. a największą bzdurą są różne dodakowe, górnolotne "sentencje" automatycznie dodawane do poszczególnych wpisów (nie wiem jak to się fachowo nazywa) - takie bzdury, że szkoda gadać, nie wiadomo gdzie jest wypowiedź, a gdzie mądrości. jedyne co mi się podobało, to możliwość dodania charakterystycznej ikonki, zdjęcia lub jak to zwą przy danym użytkowniku. taka wizytówka graficzna dyskutanta równie dobra jak nick, a trudniejsza w podrobieniu. pewnie nie byłby to duży problem dla admina, boję sie tylko, że takie nasączenie strony grafiką spowoduje jej wolniejsze ładowanie, co dla modemowców ma zasadnicze znaczenie, ale pomysł można przedyskutować. byłoby to lepsze niż IP, nicki i tym podobne. pomysł z podawaniem wieku też jest do kitu. może jest tu dużo forumowiczów w wieku średnim, którym głupio walić na ty, albo okaże się, że 90% dyskutantów to 12-letnie szczawiki ;-)) może miec to wpływ na wiarygodność opinii, że niby jak ktoś ma 15 lat, to jest gówniarz i jeszcze nic nie wie. można by zrobić linka, w którym moglibyśmy wpisać coś o sobie - takie wizytówki. nie myślę tu o podawanie wszystkich danych teleadresowych - mogłyby to być podstawowe informacje: miasto, imię, e-mail, posiadany system, aktualizowana lista posiadanych płyt CD. pozwoliłoby to na rozwinięcie wymiany, który zaproponował KoRnik, może poznaliby się audiofile z jednego miasta i zniknęłyby pytania typu "a jaki masz sprzęt". co o tym myślicie?

Gość Lukasz do Hubi

(Konto usunięte)

takie wizytowki wymagaly by raczej logowania... bo jak przyporzadkowac nick do strony? Chyba ze kazdy dostanie swoje haslo i linka do informacji... cos w tym stylu

ktos kto ma modem ma dynamiczny IP - czyli za kazdym razem moze byc inny... ja w domu mam modem, w pracy stale lacze, tu gdzie teraz jestem tez stale lacze i znow inny IP...

Gość Arek do Hubiego i Admina Łukasz

(Konto usunięte)

właśnie, popatrz Hubi na swoje wpisy - teraz jesteś na dialupie energisa, kiedy indziej na tepsie - tylko łącze stałe ma ten sam IP

niech kazdy trzyma sie jednego nicka i po sprawie

chociaz z kolei tylko logowanie wyklucza podpisywanie sie tym samym nickiem przez rozne osoby.

Ja nie mam nic przeciwko logowaniu - moze zrobic logowanie dla stałych forumowiczów, a kto nie chce sie logować wchodzi domyslnmie jako "Gość" lub jakos tak?? chodzi o to aby logowanie nie było obowiązkowe, jesli ktoś widzi w tym utrudnienie

logowanie mozna tak zrobic ze bedzie praktycznie "niewidzialne"... moge trzymac login i haslo w cookie i automatycznie logowac przy wejsciu na strone... to jest do zrobienia. kazdy nie zalogowany oczywiscie moglby swobodnie pisac na forum - dodawalbym mu np znaczek czy etykietke "gosc"

Można spróbować z logowaniem dla tych co chcą. Tzn. kto chce to się rejestruje i za to może mieć nicka niepodrabialnego (tzn. gość nie może użyć nicka który jest zarejestrowany) i informacje o użytkowniku. Mnie z tych wszystkich bajerów kusi tylko możliwość sprawdzenia, jaki kto ma sprzęt, np. klikając na xywe.

Logowanie daje wiele nowych możliwości, ale jest niestety upierdliwe.. Ale takie z autologowanie dla tych co chcą (reszta może nadal normalnie pisać) to może...

popieram logowanie dla tych co chca, a dalej podstawowe info klikajac na uzytkownika (miejsce zamieszkania, jesli wpisze takze najbardziej wartosciowe plytki, system). Oczywiscie musi byc mozliwosc zmiany tych danych np jak ktos zmienia system badz jego czesc.

Ok, wiec zrobie to i przetestujemy. zawsze bedzie mozna wrocic do poprzedniej wersji.

Problem w tej chwili jest z moim czasem... jestem zagramanica i nie mam tutaj tak duzych mozliwosci i czasu zeby sie tym porzadnie zajac. Byc moze uda mi sie to stad zrobic... jesli nie zrobie to po powrocie (poczatek czerwca).

pozdrowionka

• Pokaż nowe odpowiedzi