Skocz do zawartości
IGNORED

Creative T20 Gigaworks MOD

mbk84

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę się nie śmiać, to poważny temat.

Z racji tego że zbieram na droższe monitorki, postanowiłem w międzyczasie zmodować malutkie T20.

Zainspirował mnie ten temat z zagranicznego forum:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Problem polega na tym, że ciężko jest mi znaleźć na polskim rynku podzespoły wykorzystane w tym modzie.

Do tego sam opis moda jak i podzespołów jest dla mnie nieco niejasny, zważywszy że z elektroniką i lutownicą jestem nieco na bakier.

Temat zakładam z prośbą do osób bardziej biegłych w dziedzinie DIY. Chodzi o podanie podzespołów łatwo dostępnych w Polsce, nadających się do tego moda.

Mile widziane wskazówki, co gdzie i zamiast czego przylutować.

Dobrze byłoby aby cena moda zamknęła się w 100zł.

Z góry dziękuję za pomoc.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/104126-creative-t20-gigaworks-mod/

Jeżeli chodzi o kondensatory, potrzebujesz wartości znać konkretnie napiecie i pojemność każdego z tych, które chcesz wymienić. Możesz dac jako zamienniki Nichicony, Panasonic, Nippony, Rubycony, myślę, że to takie pewniaki. No i jeszcze BC, śwetne kondy. Jeżeli chodzi o op ampy takie jak w modzie znalazłem bez problemu na popularnym portalu aukcyjnym, to też nie problem, tak samo jak konsensatory. Jeżeli potrzebujesz pomocy przy wykonaniu, postaram się pomóc.

pozdrawiam

Dzięki za odpowiedź.

Postaram się rozkręcić głośnik i sprawdzić napięcia i pojemności kondensatorów.

Co do op apmów to znalazłem coś takiego:

OPA2132UA : High Speed FET-INPUT OPERATIONAL AMPLIFIERS

Burr-Brown Corporation

Niecałe 10zł sztuka.

Czy te będą dobre?

Rozumiem że potrzebuję 4 sztuki i wszystkie jednakowe?

Mógłbyś napisać coś o kondensatorach BC? Nie mogę ich znaleźć.

Op ampy ważne żeby były w obudowie so-8. Możesz tez próbować LM4562 albo LME49860. Generalnie każdy podwójny op amp powinien być ok. Op ampy mogą być kazdy inny, mozna tak kształtować brzmienie. Kond na pw.

Akurat te głośniki potrafią zagrać przyjemnie. Owszem, nie będzie to hajend, ale można odrobinę poprawić brzmienie. Oto chodzi w tuningu, zeby tylko dopieścić sprzęt,a Ty się spodziewasz, ze co, altusy z tego mamy zrobić? Jakby kolega miał więcej kasy, to by kupił coś lepszego, ale włożyć 50zł w te głośniki to chyba nie jest zbrodnia, a różnica, NIEWIELKA, ale bedzie. Poza tym, chodzi też o fun z zabawy, ale to widzę koledze obce uczucie.

lepiej by te 50zł odłożył na przyszły sprzęt, co w wypadku opampów znaczy lepiej grać, a może po ich wymianie będzie gorzej...!? Zabawa w taki sprzęt to strata kasy. Może grają jako tako, ale ładowanie kasy w te głośniki jest pozbawione sensu, chyba, że kolega się nudzi i nie szkoda mu kasy, ale to już jego strata i jego sprawa..

To już Twoja wola, masz tu dwie przeciwne strony nawet do dskusji. ja traktuje takie rzeczy jako eksperyment i zabawę. Efekt bywa różny, czasem lepiej, czasem gorzej. Jak Cię to nie bawi, to nawet nie bierz śrubokręta w rękę i faktycznie odłóż tę kasę na coś lepszego. Ale jeśli takie dłubanie sprawia Ci radochę jak mi, to zaczynaj od zaraz :)

zamiast zmieniać opampy lepiej zmień stabilizator napięcia na lepszy, efekt będzie dużo bardziej słyszalny.

Tak, to też dobry pomysł. Możnaby się też pokusić o dołożenie pojemności w zasilaczu. W zasadzie spotkałem się z opiniami, że wzmacniacze w klasie D powinno się zasilacz zasilaczami impulsowymi. A jak szaleć, to szaleć i czemu by nie zrobić bypasu regulacji tonów? Często są one wąskim gardłem układu.

Dla mnie to o czym piszecie, to trochę czarna magia.

Gdybym dostał dokładne instrukcje co i jak zrobić, to myślę że bym sobie poradził.

W razie czego mogę podesłać zdjęcia wnętrzności głośnika lub zasilacza.

Czy jest sens bawić się w wymianę kondensatorów i mierzyć napięcia?

Znalazłem jeszcze taki temat opisujący co T20 mają w środku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zacznij od kondensatorów, to najtańszy mod chyba, ewentualnie zmiana stabilizatora, zerknij do środka jaki jest ten stab. Pomierz napięcia i powiedz ile wychodzi, dobierzemy coś.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.