Skocz do zawartości
IGNORED

Eltax Monitor III + Denon 880r

sajki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam kolumny jak w temacie, chciałbym połączyć je ze wzmacniaczem i prawdopodobnie będzie to denon 880r. Mam pytanie o podłączenie. Otóż wzmacniacz ma impedancję 4-8-16 OHM Moc (140W przy 4 ohm), natomiast kolumny 4-8 Ohm (moc max 90W). Jeśli je ze sobą połączę, to jaki opór będzie "ustawiony"? Chodzi mi o to głównie, jak mocno będę mógł rozkręcić wzmacniacz aby nie uszkodzić kolumn.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/104146-eltax-monitor-iii-denon-880r/

Nie bardzo rozumiem co chcesz ze sobą łączyć, kolumny czy wzmacniacz z kolumnami ? Jeżeli chodzi o impedancję kolumn 4-8Ohm to chodzi raczej o zmienny charakter pod obciążeniem itp.

Spokojnie możesz podłączyć te monitorki pod ten wzmacniacz, a ile wytrzymują to samo określisz, gdy będzie nadto głośno, lub głośniki zaczną charczeć itd to znaczy, że przeginasz z mocą :)

Accuphase P-450, Visaton Couplet, Visaton Conga, Asus Xonar Essence ONE

Oczywiście chodziło mi o podłączenie kolumn do wzmacniacza, faktycznie trochę źle niefortunnie napisałem.:)

Pytam, bo boję się uszkodzić kolumny, na które długo polowałem, mimo, że do najdroższych nie należą.

Nic nie uszkodzisz, podana moc 140W dla 4Ohm jest zapewne podana dla wartosci 1kHz. Nic się nie stanie, zapewne więcej jak do 1/3 gałki nie odkręcisz przy normalnym słuchaniu :)

Accuphase P-450, Visaton Couplet, Visaton Conga, Asus Xonar Essence ONE

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.