Skocz do zawartości
IGNORED

Duży subwoofer głównie do kina

Arturos

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem,że ograniczenia adaptacji pomieszczenia skutecznie niweczą parametry wszystkiego co powinno teoretycznie dobrze zagrać(tym bardziej w paśmie niskotonowym)...a mieszkać gdzieś trzeba :)

Ja swojego czasu planowałem kupić taki :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

albo jeszcze lepiej wersje rack,przy prywatnym zakupie na miejscu zamknęłoby się to w ok 1500zł.

I faktycznie masz rację: bez odpowiedniego zaplecza stolarskiego taka robota to istne piekło i lepiej to zlecić fachowcowi a to już spore koszta.

Mimo tego,to dobrze wydane pieniądze i zakup czegoś zbliżonego wyniósłby dużo więcej.

I tak dobra robota !

Ukryta Zawartość

Jakoś mnie to nie wygląda na 1000W :)

O ile trafo jeszcze jeszcze może i ma 1000W

To mostek to tak góra 10 A

A te kondensatory ? 2x2200uF ?

Niestety producenci mocno oszukują ....

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Tym bardziej że KD wszystkie wybuch eksplozje i drgająca ziemia jest tak w okolicach 30-50Hz

No tak właśnie kombinuję. Dopalę sobie to bass shakerem jeszcze.

a jaka estrada?

A to jeszcze nie ustalone. Możliwe, że "rozdrobnię" to na 2 x 18 cali, tylko muszę dogadać z STXem jakie mają możliwości zmiany parametrów T/S swoich osiemnastek. Pierwotnie miała być Beyma 21SW1600Nd. Myślałem też o Precision Devices PD.2450 - 24-calowym, ale nie znalazłem jak na razie żadnej przewagi nad 21SW1600Nd.

Dziękuję Arturos za zaproszenie do dyskusji.

Ja niestety w innych proporcjach wykorzystuję subwoofer, w obecnej chwili mam stary (z czasów wyjazdów na zakupy do Niemiec) subwoofer Yamaha YST 300, gra to bo gra, chciałbym zejść niżej i znacznie lepiej jakościowo. 50/50 muzyka / KD. Co myślicie o zestawie Scan Speak Revelator 32W-4878T00 + 2 membrany bierne Scan Speak Discovery 26W-0-00-00 lub Scan Speak Discovery 30W-0-00-00? Z tego co znalazłem (a właściwie to nic nie znalazłem) będę pionierem z wykorzystaniem tego przetwornika. Subwoofer będzie grał w salonie 35m2 otwartym na drugi pokój i przedpokój (straszne ustawienie...)

BTW. Arturos nie mogę sobie wyobrazić, 18cali w 35m2, ściany się przenoszą same hehe.

30W0-00-00 wyglądają na zdecydowanie lepsze do tego Scana. Poza tym w symulacji dałbym QL równe 15, wszelkie straty związane z samą MB są zawarte w jej Rms. No chyba ze buda miałaby być mocno wypchana wytłumieniem, czego jednak nie polecam.

A więc niechaj się stanie, Scan Speak Revelator 32W-4878T00 oraz 2 x Scan Speak Discovery 30W-0-00-00. Zostanie zbudowany.... Przy QL 15 symulację niewiele się zmieniają, aczkolwiek nie zauważyłem wcześniej ze przy 100l wytrzymałość mocowa w okolicach 20-25 Hz spada do około 214W, przy 70l jest malutki dołeczekdo 280-290W, czy przejmować siętym czy nie do końca? Wiadomo symulację to symulację, ale nie chciałbym po jednym dniu grania porzegnać się z takim głośnikiem.

A co do wytłumienia to rozumiem, że mam wytłumić się tak jak BR?

Jeszcze pytanie jaki panel? Subwoofer Irka, odległe terminy.. Hypex z tego co czytam wszyscy narzekają, na allegro panele dostępne to jakaś masakra, niestety sam nie potrafię poskładać. Moglibyście coś polecić? Oczywiście odpowiedniego dla tego Scan Speaka.

Coś jest nie tak z tymi symulacjami wytrzymałości mocowej. Przecież strojenie (dwa 30W0 z firmowym 435g Mmp w 100dm3) nawet z pobieżnych obliczeń wychodzi w okolicach 21Hz. A symulator tam właśnie umieścił środek "siodła".

Mi wychodzi wytrzymałość limitowana przez Xmax (liniowe) woofera na poziomie 250W od 18Hz w górę (subsonic Q=1 @ 21Hz albo podobny wskazany, jak zawsze przy BR/MB) a Xdam trudno będzie przekroczyć jeżeli subsonic będzie na swoim miejscu, choć to modeluje się trudno bo przy takich wychyleniach głośnik nie trzyma już parametrów TS. Przy wysterowaniu 250W RMS i częstotliwości 21.2Hz (Fb) membrany bierne osiągną wychylenie na poziomie 18.5mm więc też bez strachu. Mniejsze 26W0 mogłyby już kwękać. Dlatego system powinien być bezpieczny z napędem 300W. Oczywiście polecam sprawdzenie co naprawdę jest w module - jeżeli np. 6dB boost 30Hz, może dojść do przesterów przy mniejszych głośnościach.

Dziękuję za sprawdzenie symulacji Bassbox, czyli buduję jednak buduję 100 dm3.

A czy mógłbyś polecić mi jakiś panel subwoofera który można śmiało montować?

Bardzo mi się podoba wzmacniacz w subwooferach REL-a gdzie można oddzielnie sterować wejściem wysokopoziomowym i oddzielnie niskopoziomowym, ale zakładam, że to marzenia ściętej głowy....

Nie znam gotowców niestety, wiem że Irek ma sprawę dość nieźle rozpracowaną.

Generalnie to przyjęta konwencja montażu modułu w obudowie suba sprawia że radiatory nie mogą być duże, a to oznacza że 300W mocy ciągłej jest raczej w sferze pobożnych życzeń, chyba że w klasie D, ale to znowu daje permanentne przeciążenie elektrolitów prądami, nawet przy niskich mocach, i dość szybkie zużywanie się takiego modułu.

Gdybym sam budował aktywnego suba, zbudowałbym własny moduł napędowy, radiatorów nie żałując - mogłyby być nawet dwie 0.5m sztangi profilu 6023 (w razie szerokości ponad 38cm), może na scalonych sterownikach typu LME49811 ew. LME49830 (pod wysokoprądowe mosfety) - to jest łatwiejsze niż budowa pełnopasmowego wzmacniacza, bo SR nie jest w ogóle krytyczne skoro cała bandura miałaby pracować do 100Hz, tak więc można spokojnie dać konda kompensującego z dużym zapasem, wrzucić jeszcze kolejnego (ograniczającego pasmo od góry) w sprzężenie zwrotne, dać trany o niskim Ft, a w przypadku mosfetów nie przejmować się pojemnościami Ciss oraz Crss, do tego duże rezystory bramkowe zapobiegające oscylacjom. Wszystkie problemy z oscylacjami spędzające sen z powiek konstruktorom wzmacniaczy można załatwić z bardzo dużym zapasem skoro na pasmie i szybkości nam nie zależy. Przecież nawet sygnał 1000W RMS @ 4ohm przy 100Hz oznacza napięcie 90V peak i maksymalne nachylenie poniżej 0.06V/us a więc śmieszne w porównaniu z tym o co biją się konstruktorzy końcówek pełnopasmowych.

Do tego wiedziałbym dokładnie jakie filtry - lowpass i subsonic - daję, tak więc miałbym pełną kontrolę nad całą ścieżką sygnałową a nie musiałbym się domyślać co poeta miał na myśli.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

A zamiast kombinować jak koń pod górę, można kupić estradową końcówkę mocy (w śmiesznych, w porównaniu z audiofilskimi cudami na kiju, cenach), o praktycznie dowolnej mocy i za 50 zł dorobić na byle jakim opampie filtry. Ale co kto woli. Ja tam wolę sprawdzoną "w boju", w ciężkich warunkach konstrukcję.

końcówkę w klasie D o dużej mocy i świetnych parametrach można kupić bardzo tanio z ebay np. - są też całe gotowe moduły do subów dla gorszych z elektroniki ( dla przykładu -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

wielkość głośnika nie ma znaczenia bo zawsze większy=lepszy - w mniejszym pokoju po prostu inaczej stroi się suba z powodu większego "room response"

Ukryta Zawartość

Jak komuś nie przeszkadzają wiatraki, to w estradę może się bawić. Ja jednak mam jak najgorsze skojarzenia ze sprzętem estradowym, jazgot nie do wytrzymania. Wiem że to głównie zasługa głośników, ale kto wie co oni kombinują we wzmacniaczach żeby było "głośno i radośnie". Może nie mam racji i trzymają one jakieś standardy, sam wolę jednak choćby pasywne chłodzenie kosztem rozmiarów, masy i przenośności.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Cóż, na uprzedzenia się nic nie poradzi. Ja akurat widziałem kilka przykładów, co "oni" kombinują we wzmacniaczach.

Pewnie mi nie uwierzysz, ale kupienie końcówki 1kW RMS @ 1% THD i przerobienie jej na pasywne chłodzenie wyjdzie taniej, prościej i co dla mnie najważniejsze - dużo pewniej, niż budowanie czegoś takiego od zera. Miałbyś sprawdzone w boju urządzenie, o DF > 1000:1, slew rate ze 100 V/us, limiterem mocy itd. - bez żadnych wyrzeczeń, bez oscylacji, bez nieudanych prób i popalonych części i tego typu atrakcji. Oczywiście nie mam na myśli konkurencji cenowej dla "panelu Irka" czy innej produkcji na tym poziomie, myślę przynajmniej o poziomie taniej, ale "prawdziwej" estrady.

Jeśli mój sub/suby dojdzie/dojdą do skutku (to zależy od wyniku prób z dipolami i odgrodą nieskończoną), to na pewno będą zasilane wzmakiem estradowym.

Akurat SR we wzmacniaczu subwooferowym jest nieistotny - policzyłem jakie są maksymalne zbocza przy sygnałach dużej mocy z górnego krańca pasma subwooferowego.

DF - jego wpływ można łatwo przeliczyć dodając równoważną rezystancję wyjściową do Re głośnika i sprawdzając jak zmienią się charakterystyki.

Zabezpieczenia wyjścia - na estradzie priorytetem jest np. ochrona końcówki przed zwarciem. Jak oni to robią nie wiem - jeżeli np. mikroprocesorowo to może nie być bardzo źle (za to zegar sobie śmiga i smog HF robi), jeżeli jednak zabezpieczenie jest z tzw. podcięciem, to ja uciekam od takiej końcówki - zabezpieczenie będzie się załączało na kącie fazowym impedancji.

Oscylacje i inne takie - w końcówce o której wiem że będzie cięta drugim rzędem albo wyższym przy 100Hz albo niżej, wszelkie SR, pasma mocy i inne takie są na tyle nieistotne ze mogę stosować środki przeciw-oscylacyjne w klasie overkill. Z kolei końcówka estradowa która musi przenieść 20kHz na dużej mocy jest konstruowana dużo bardziej na granicy oscylacji.

Owszem - estrada jest masowo produkowana i konkurencyjnie sprzedawana po rozsądnych cenach, jednak różnice w priorytetach są duże.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

A ja napisałem, że wzmak estradowy ma wysoki slew rate, bo może, a Ty będziesz robił "overkill" i udowadniał, że wszystko jest nieistotne, podczas gdy wzmaki, o jakich ja piszę, są gotowe, grają całymi latami w bardzo trudnych warunkach, nic nie oscyluje bez "overkilla" i bez żadnych innych kompromisów, gra w pełnym paśmie, jest tanie i ma bardzo dobre parametry techniczne. Ja Cię nie będę przekonywał, każdy robi, co chce. Ja wolę kupić sprawdzony sprzęt taniej i zrobić suba łatwiej, niż użerać się ze spawarką do jego zasilania. Zgodnie z zasadą "po co nie mieć, jak można mieć", wolę mieć limiter mocy, różnej maści zabezpieczenia, itp. I nie pisz, że "priorytetem jest ochrona końcówki przed zwarciem", bo jest to nieprawda. Ważna jest ochrona całego sytemu, a chyba najważniejsze ze wszystkiego jest zabezpieczenie przed DC na wyjściu, żeby nie popalić głośników, właściwie zawsze droższych, niż zasilające je wzmacniacze. Nie pisz też, że wpływ DF to tylko zmiana charakterystyk, a jeśli rzeczywiście tak uważasz, to musisz posłuchać wzmaka o DF 2000 i o DF 50, w jednym i drugim przypadku wpływu na charakterystyki nie zobaczysz na wykresie.

Sam nic nie zbuduję, końcówki estradowe u mnie odpadają ze względów wizualnych, kupowanie w part express chyba też nie dla mnie, zastanawiam się mocno nad Detonation DT300 głównie z powodu dużej możliwości konfiguracji aczkolwiek nie wiem czy te 300W to nie będzie za mało? Druga możliwość to Hypex DS4.0 lub 8.0. Sam nie wiem... Taniej oznacza dla mojej kieszeni lepiej, ale też nie chce żeby grało na pół gwizdka więc lepiej wydać raz a odpowiednią kwotę niż później wymieniać, możliwości konfiguracji w obu jest podobna ale chyba w Hypex nie można ustawić subsonic.

• 4 tygodnie później...

Mam już wszystkie elementy subwoofera, wstępnie też wiem jak będzie wyglądał, żeby poznać gabaryty na szybko skręciłem obudowę, kolejna i ostateczna będzie jeszcze mniejsza. Dźwięk to istna potęga, schodzi baaardzo nisko, subwoofer z JBL E90 zgrywa się bardzo fajnie, Roth Oli 4 tak sobie, zestaw gra bardzo basowo, zbyt basowo. Monitor Audio MR2 rewelacja, ale przydała by się większa wersja czyli MR4. Subwoofer w filmach doskonale ogarnia przetwarzanie niskich częstotliwości. Bas jest w miarę szybki (w porównaniu do starej yamahy), nie buczy, głośnik wydaję się być lepiej kontrolowany bo yamaha czasem wpadała w jakieś dziwne palpitację.

Na szybko nagrałem filmik jak subwoofer pracuję przy basowej sieczce :o

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@Servantess dokładnie tak jak napisał Father_PiO za mało klatek, a niestety mój aparat nie pozwala na więcej klatek btw to po lewj to głośnik po prawej jest membrana bierna a druga membrana bierna jest po drugiej niewidocznej stronie.

@Dr.M obecnie w planie jest około 50 litrów.

Planuję zrobić jeszcze jedną skrzynkę testową o pojemności 50 litrów, jak zagra odpowiednio to robię na gotowe. Dodam tylko, że urzekły mnie konstrukcje REL-a więc design został zaczerpnięty od paru ich konstrukcji potem zmiksowany i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Mam tylko pytanie czy wzmocnienia których użyję (a będzie ich trochę :)) powinny być z MDF-u który będzie użyty do obudowy (30mm) czy powinny to być listwy z normalnego drewna? Myślałem nad systemem usztywnień jak na załączonej fotce, tylko pytanie czy one się sprawdzą przy MDF? Na fotce widać, że front jest z MDFu ale boki juz nie jestem przekonany czy to MDF, góra fornirowana, dół też ale na frezie widać, że to też MDF. Na pewno dam jedną listwę która połączy górę i dół. W ogóle czy tą obudowę skręcać? czy tylko wikol?

no te już lepsze :)

A propos tego filmu fazowość wychyleń membran będzie się zmieniać w funkcji częstotliwości a co do oglądania tego do tego to trzeba by mieć kamerę która potrafi robić powiedzmy ok 500 - 1000 klatek per s a nie 30 czy nawet 50 :)

Oczywiście im szybsza tym lepsza :) ...

• 9 miesięcy później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.