Skocz do zawartości
IGNORED

NAD 326 BEE czy NAD 356 z FOCALAMI 716V

szpila9

Rekomendowane odpowiedzi

Krótkie pytanie. Mam NAD 326BEE i chętnego na zakup ode mnie - pytanie czy jeśli dołożę do NAD 356 to przy tych FOCALACH różnica jest warta całego tego zamieszania?

Nie mam możliwości odsłuchu porównawczego - zdaję się na Wasze zdanie - raczej nie stracę - pytanie czy zyskam i ile, bo dopłacić trzeba :)

Pozdrawiam!

Kamil

Kamilu,

charakter brzmienia pozostanie niezmieniony, natomiast ogólnie pod każdym względem brzmienie będzie lepsze. Przede wszystkim usłyszysz lepszy, mocniejszy, szybszy i lepiej kontrolowany bas, co w połączeniu z kolumnami Focal daje wyraźnie lepsze wrażenia. Wyraźniejszy jest także środek pasma, góra natomiast przekazuje trochę więcej szczegółów, natomiast napewno nie jest ostrzejsza, jaśniejsza.

Zmiana jest warta dopłaty, natomiast jeśli ewentualnie w przyszłości planujesz wymianę kolumn na model wyższy (chociażby na serię 800), nie masz nad czym się zastanawiać, C356BEE pokaże wyższą klasę.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Za te pieniądze kupisz o klasę lepszy wzmacniacz używany.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Jest mnóstwo wątków o wzmacniaczach za około 3 tys.

Szukajcie a znajdziecie.....

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Ty tak na poważnie czy się tylko wygłupiasz?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Spoko może jeszcze doradzicie koledze aby kolumny także wymienił na inne, najlepiej używane? Śmiech na sali. Człowiek wchodzi na forum, zadaje proste pytanie, a dostaje odpowiedź całkiem z innej beczki. Nie wątpię że potraficie wskazać masę ofert, pewnie ze kilkanaście jak nie kilkadziesiąt tylko po co?

Czy ktoś Was o to prosił?

A co w tym złego, że doradzam wzmacniacz używany zamiast nowego? Do Ciebie jeszcze nie dotarło, że lepiej opłaca się kupić używkę. A może jesteś z "branży"...?

To w tym złego że jeżeli ktoś pyta o te dwa NADy to odpowiada się na ten temat. A co do używek to nie zawsze z nimi jest tak wesoło jak zaczynają się psuć...

Odpowiadając na temat ja z mojej strony proponuję zostać przy modelu 326 który bez problemu wysteruje te focale, gra równo, muzykalnie i dynamicznie. Różnica między tymi wzmacniaczami jest tylko taka że 356 ma trochę więcej mocy. Jakość dźwięku jest taka sama.

Skup się bardziej na ustawieniu kolumn bo to przynosi ogromne zmiany w dźwięku a nie zabawa w wymianę wzmacniacza o jeden model wyżej bo to totalny bezsens. Pozdrawiam

Jak grochem o ścianę.....

Przecież można się domyśleć, że pytającemu nie chodzi o to że to musi być NAD.....!

Chodzi mu o poprawę jakości swojego zestawu. A tę uzyska wpinając w tor inny używany wzmacniacz za te same pieniądze co nowy NAD.

Chyba, że kategorycznie się opowiada za nowym sprzętem.

Czy to jakiś przypadek, że wszyscy polecający NADy, sami je posiadają. A może nie słyszeli nic innego.......

Gość

(Konto usunięte)

Jak grochem o ścianę.....

Przecież można się domyśleć, że pytającemu nie chodzi o to że to musi być NAD.....!

Przecież nie trzeba niczego się domyślać - wystarczy przeczytać ze zrozumieniem:

Krótkie pytanie. Mam NAD 326BEE i chętnego na zakup ode mnie - pytanie czy jeśli dołożę do NAD 356 to przy tych FOCALACH różnica jest warta całego tego zamieszania?

_______________________________________________________________________________________________

Czy to jakiś przypadek, że wszyscy polecający NADy, sami je posiadają. A może nie słyszeli nic innego......

Przypadek to byłby wtedy, gdyby w sprawie NADa wypowiadałyby się osoby, które tego sprzętu nie słyszały...

Chyba normalne, że w sprawie tego, czy dane spodnie są wygodne, mogą powiedzieć najwięcej ci, którzy noszą je na dupie! ;)

Tylko Ty masz jakiś inny tok rozumowania...

A jak przypadkowo ubierzesz inne spodnie i okaże się, że do tej pory chodziłeś w ciasnych gaciach...?

Autor tematu pyta czy różnica w jakości dźwięku tych dwóch wzmacniaczy jest warta dopłaty! Więc odpowiadam że różnicy przy jego kolumnach nie będzie żadnej. Będzie miał tylko większy zapas dynamiki co nie ma znaczenia bo 326 ma też tego zapasu dużo. Stereofonia się nie poprawi, rozdzielczość też nie. Barwa będzie taka sama. Jeżeli miałby trudne do wysterowania kolumny mógłbym mu zaproponować kupno wyższego modelu (najlepiej używanego) ale przy jego kolumnach nie widzę sensu.

Gość

(Konto usunięte)

A jak przypadkowo ubierzesz inne spodnie i okaże się, że do tej pory chodziłeś w ciasnych gaciach...?

A jak ktoś lubi Levisy, bo już kiedyś wybierając spodnie, wybrał właśnie Levisy, pyta o Levisy, ja doradzam mu w sprawie Levisów, bo sam lubię i chodzę w Levisach, to Ty wciąż z uporem maniaka będziesz mu mówił, by dał sobie spokój z Levisami i kupił Wranglery?

Chyba naprawdę masz jakiś inny tok rozumowania...

Ale o to chodzi, że autor "nie przymierzał innych spodni".....

Zajrzyj do jego "o mnie"

Gość

(Konto usunięte)

Ale o to chodzi, że autor "nie przymierzał innych spodni".....

Zajrzyj do jego "o mnie"

1. No popatrz, jak Ty wszystko o ludziach wiesz...

szpila9 - "O mnie: hmm... Jestem nowym użytkownikiem forum. Znalazłem Was bo potrzebuję informacji, tych potrzebuję, bo usłyszałem, że mozna słyszeć lepiej, tylko jak, kiedy, za ile i z czego. Pomóżcie!"

A nie przyszło Ci do głowy, że po prostu nie aktualizował tego od daty rejestracji na forum, czyli od 29.07.2007!

Z tego, co kojarzę, to wtedy nawet jeszcze nie było NAD C 326, tylko C 325, więc siłą rzeczy musiał zmieniać sprzęt... ;)

2. Po co w ogóle mam zaglądać do jego "O mnie", skoro zadał pytanie dotyczące dwóch konkretnych modeli!

Nie pytał "Co ewentualnie innego polecacie?", ani nie zadał tego pytania w jakimś ogólnym temacie o wzmacniacze...

Tak trudno to zrozumieć?

I tyle w tym temacie, pozdrawiam :)

Powiem tak. Chciałem tym sposobem odwieść autora tematu od kupna szarego, jałowego, bezpłciowego Nada. Zwłaszcza nowego ze sklepu.

Gość

(Konto usunięte)

Powiem tak. Chciałem tym sposobem odwieść autora tematu od kupna szarego, jałowego, bezpłciowego Nada. Zwłaszcza nowego ze sklepu.

Tiaa... Masz rację... Myślę, że to wiele wyjaśnia:

Czytałem wiele opinii, że NAD ma "przyspawany" dźwięk do kolumn. Nie słuchałem.

( http://www.audiostereo.pl/monitor-audio-mr6jaki-wzmak-do-700-zl_103797.html?do=findComment&comment=2850880 )

A parę postów wyżej właśnie o tym napisałem:

"Przypadek to byłby wtedy, gdyby w sprawie NADa wypowiadałyby się osoby, które tego sprzętu nie słyszały..."

I tu Cię zaskoczę.... Właśnie dwa tygodnie temu kupowałem wzmacniacz i słuchałem m.in NADa 356. U mnie odpadł.....

To też jest do sprawdzenia na forum.

Gość

(Konto usunięte)

I tu Cię zaskoczę.... Właśnie dwa tygodnie temu kupowałem wzmacniacz i słuchałem m.in NADa 356. U mnie odpadł.....

Faktycznie, zaskoczyłeś mnie! Z szoku wręcz otrząsnąć się nie potrafię... ;)

Jeżeli dwa tygodnie temu kupowałeś wzmacniacz i słuchałeś również NADa 356 czyli rozumiem że prawdopodobnie kupiłeś nowy wzmacniacz innej firmy? Jeżeli tak to dlaczego tak uparcie (parę godzin wyżej) wciskasz autorowi wątku tylko i wyłącznie używane wzmacniacze?

Od kilku miesięcy na forum czytałem i pytałem na temat różnych wzmacniaczy aby się więcej dowiedzieć przed zakupem. Z NADem było tak, że nie znałem sygnatury brzmienia tego wzmaka. Miałem do kupienia okazyjnie 370, ale było daleko do sprzedawcy. No to z ciekawości odsłuchałem to co mogłem-356.

Po prostu prawie wszystkie, których słuchałem były lepsze od NADa. A już na pewno Musical, którego kupiłem. Moim zdaniem oczywiście.

W sumie autor wątku nic nie odzywa się, pewnie jakąś decyzję podjął.

Osobiście też słyszałem opinie, że NAD do Focala nadaje się, ale ja przy wyborze wzmacniacza do swoich 816V nie mogłem zdzierżyć wyglądu NAD'a - u mnie wybór padł na Marantz Ki-Pearl Lite.

Natomiast co do używek to oczywiście, że warto, aczkolwiek z głową i nie szukać na siłę okazji zwłaszcza na allegro.

Caspian z 3tyś hmm ciekawe

Był na alledrogo niedawno za nieco ponad 3tyś (zdarzają się takie okazje) tu jest jakiś "nieco drożej"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w sumie ten wzmacniacz i tak jest za dobry do tych focali.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.