Skocz do zawartości
IGNORED

zestaw podróżny hi-fi - co lepsze

dodo

Rekomendowane odpowiedzi

ok nigdy nie pisałem w tej zakładce a moja wiedza odnośnie sprzętu hi-fi na platformie PC jest mocno ograniczona proszę o pomoc w wyborze rozwiązania dla celów powiedzmy podróżnych posiadane kolumny toś na wzór RLS Callisito , wzmacniacz to dwie końcówki mocy na bazie układów scalonych potrzebne źródło , pytanie czy jest duża różnica w jakości między laptop + DAC ( Audinst mini ) a Iphone + stacja dokująca np. Cambridge Audio ID50

Jeśli to ma być podróżne to nasuwają się dwie możliwości;

1. AirPort Express - router-repeater, podłączasz do zasilania i jest sieć lokalna WiFi sama w sobie. Jeśli np. w hotelu jest sieć przewodowa to dostęp do internetu, jeśli jest WiFi to można powtórzyć ustawiając w najlepszej lokalizacji. Wyjście optyczne spdif dalej na DAC, z ograniczeniami jak w specyfikacji. Pracuje w standardach g,n 2.4 i 5 GHz. Muzykę wysyłasz z dowolnego laptopa, telefonu itd., bezprzewodowo.

2. Konwerter USB-Spdif, lub DAC z wejściem USB i cyfrowym sterowaniem głośnością. W zależności od potrzeb. Konwerter np. Musiland monitor 03 USD. Podłączasz do wyjścia USB laptopa lub przez przejściówkę do np. tabletu. Dobrze też mieć USB HUB.

USB HUB: "bus non powered" i "AC powered", żeby dał na wyjściach 500mA i jeszcze zasilał na wejściu.

Do obu będzie potrzebny DAC, najlepiej z sterowaniem Volume, nie będzie potrzeba wtedy przedwzmacniacza.

Lub jako przedwzmacniacz użyć jakiś wzmacniacz słuchawkowy. Itd. inne podobne kombinacje. Jaki DAC, zależy od potrzeb.

Oczywiście, to są tylko proste przykłady.

Różnica miedzy telefonem a laptopem jest oczywista, można porównywać ale

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

ok nigdy nie pisałem w tej zakładce a moja wiedza odnośnie sprzętu hi-fi na platformie PC jest mocno ograniczona proszę o pomoc w wyborze rozwiązania dla celów powiedzmy podróżnych posiadane kolumny toś na wzór RLS Callisito , wzmacniacz to dwie końcówki mocy na bazie układów scalonych potrzebne źródło , pytanie czy jest duża różnica w jakości między laptop + DAC ( Audinst mini ) a Iphone + stacja dokująca np. Cambridge Audio ID50

Hmm, prawdę mówiąc, nie bardzo jestem w stanie sobie wyobrazić, jakie cechy "podróżne" mają dla Ciebie znaczenie, bo już same kolumny to z tego co mi wiadomo 5kg sztuka. Więc o jakich podróżnych cechach myślisz? Żeby było łatwo przenoszalne, czy też łatwe do szybkiego demontażu i montażu na nowym miejscy, w związku z tym im mniej kabli i różnych klocków, tym lepiej?

Bo od tego zależą dostępne opcje. Audinst na ten przykład to pudełko, kabel łączący z komputerem i przede wszystkim kolejny zasilacz. Na tym tle, taki Audioquest Dragonfly jest zdecydowanie "bardziej podróżny", bo już odpadają dwa elementy.

Prosimy więc o uściślenie cech, na których Ci zależy. Bo taki MacBook Air + Dragonfly, czy nowy zintegrowany Hiface to jest zdecydowanie bardziej podróżny niż jakikolwiek laptop połączony z Audinstem. A i dźwiękowo jest oczko wyżej, albo i dwa oczka :). Z drugiej strony są takie ciekawe integry od Nuforce (połączenie DACa i stacji dokującej) które mają bezpośrednie połączenie po USB do urządzeń Apple Ipad/Iphone i taki zestaw będzie jeszcze bardziej podróżny. Mało tego, są jeszcze bardziej zintegrowane konstrukcje, które nie dość że mają DACa na pokładzie, to jeszcze wzmacniacz, coś odpowiednik tego co masz teraz. Możliwości jest więc sporo.

...czy jest duża różnica w jakości między    laptop + DAC ( Audinst mini )     a Iphone + stacja dokująca np. Cambridge Audio ID50

IMHO nie ma wcale. Jeśli połączysz iPhone lub iPad do DAC to nie będzie różnicy pomiędzy nim a laptopem podłączonym do tego samego przetwornika.

Inna rzecz, że przytaczany przez Ciebie ID50 nie ma wyjścia cyfrowego. Z CA to dopiero ID100 jak sądzę.

Ja mam podpiętego iPada przez Pure I20 do V-dac || i szczerze mówiąc nie słyszę różnicy pomiędzy tabletem a podpiętym do tego samego V-dac MacBookiem po USB.

Co oczywiście nie oznacza, że StasioP jej nie usłyszy:-)

Pozdrawiam,

Tomek

dziękuję ,za rzeczowe odpowiedzi, przez podróżny mam na myśli niewielkich rozmiarów zestaw źródło+ wzmacniacz+ kolumny, tak abym mógł łatwo zapakować do samochodu i wypakować z niego i cieszyć się muzyką nie tylko w domu ; dwa ostatnie człony już mam ; chodzi więc o źródło Iphone +DAC jest łatwiejszy w obsłudze ( nie trzeba czekać aż się uruchomi system jak w laptopie ) ale boję się utraty jakości ; ważna uwaga nie słucham muzy na słuchawkach więc ten aspekt mnie nie interesuje

1.Apple Airport Express

Teac A-H01 lub TEAC AI501DA wzmacniacz z wbudowanym DAC'iem

Kef LS 50

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2. B&W A7.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

To może inaczej, jeśli już odchodzimy od pierwotnie posiadanego, przez Autora wątku, sprzętu. To najbardziej "podróżną" opcją będą B&W MM-1 i dowolne źródło sygnału USB. Mają w sobie i DACa i wzmacniacz. Wszystko to jest harmonijnie dobrane do wspólnej pracy, bo trudno żeby nie było, skoro jest w jednej obudowie :).

A współczynnik "podróżności" jest w nich wręcz znakomity. Do tego grają te gów..nka zadziwiająco dobrze.

A do Iphone/Ipada wystarczy do tego Camera Connection Kit z hostem USB, za 29zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.